Τσουνάμι φέρνει το «κίνημα της πετσέτας»! Οι κάτοικοι στις Κυκλάδες ξεσηκώνονται για τις παρανομίες
Το κίνημα της πετσέτας εξαπλώνεται και σε άλλα νησιά και προσπαθεί να μειώσει την καταστροφή και την απληστία στις παραλίες. Μετά τη Ρόδο και την Πάρο ακολουθεί το κίνημα και στη Νάξο
Μετά το ξεσήκωμα των κατοίκων σε Ρόδο και Πάρο για τις παράνομες καταλήψεις παραλιών αλλά και των αυθαιρεσιών όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεσηκώνονται στα νησιά και αναζητούν τρόπους για να ζητήσουν βοήθεια από το κεντρικό κράτος καθώς αισθάνονται αβοήθητη από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η Νάξος είναι ένα από τα νησιά που ακολουθούν όπου μέσα σε λίγες ημέρες έγινε μια πρώτη καταγραφή των παρανομιών και ετοιμάζεται μεγάλος φάκελος για να σταλεί στον εισαγγελέα. Οι πολίτες με λίγα λόγια αντικαθιστούν τις τοπικές αρχές και παίρνουν πάνω τους το «ξεκαθάρισμα».
Μέλος του κινήματος μίλησε στην εφημερίδα Καθημερινή και αποκάλυψε: «Στις 16 Ιουλίου μια κάτοικος του νησιού η κ. Μαρκέλλα Χένσλεϋ, μέσα στην αγανάκτησή της για αυτό που συνέβαινε αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Σώστε τις παραλίες της Νάξου». Επικοινώνησα μαζί της όπως και αρκετοί ακόμα, συναντηθήκαμε και αναζητήσαμε τρόπο δράσης, έχοντας μπροστά μας και το παράδειγμα της Πάρου»
«Η ανταπόκριση ήταν καταπληκτική! Μέσα σε λίγες ημέρες η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 3.500 μέλη. Συντάξαμε μια ανοιχτή επιστολή, την οποία υπέγραψαν περισσότερα από 1.500 άτομα, την οποία θα στείλουμε στον εισαγγελέα και τις Αρχές. Παράλληλα ξεκινήσαμε καταγραφή με drones της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να τη συγκρίνουμε με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλύψουμε την παρανομία», πρόσθεσε η κα. Ελένη Ανδιανοπούλου.
«Ζητάμε άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων αρχών. Σε πολλές παραλίες του νησιού υπάρχουν πολλαπλές παραβάσεις που δεν αφορούν μόνο την καταστρατήγηση των παραχωρήσεων. Υπάρχουν περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, υγειονομικές παραβάσεις. Εξέδρες, πέργκολες, καλώδια μέσα στην άμμο, πάσσαλοι, τσιμέντα, ξύλα. Τα πάντα όλα. Γίνονται εκβραχισμοί, ισοπεδώνονται αμμοθίνες, γίνονται αμμοληψίες. Αντί να προστατεύσουμε το νησί μας, συντελείται μπροστά στα μάτια μας μια φοβερή καταστροφή», τόνισε το μέλος της οργάνωσης.
Η μεγάλη καταστροφή διαπιστώνεται και επιστημονικά καθώς γεωλόγος διαπίστωσε ότι πρόσφατα κάποιοι είχαν αφαιρέσει πλάκες από τη θάλασσα στην παραλία Πλάκα με αποτέλεσμα στο σημείο αυτό ή ακτή να υποχωρήσει. Κατά καιρούς ιδιώτες αφαιρούν από τις παραλίες κάτι προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη την είσοδο των πελατών και αυτό έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση της διάβρωσης. Ήδη η αμμουδιά στην Πλάκα έχει περιοριστεί μέσα σε λίγους μήνες.
Η παραλία Πλάκα στη Νάξοhellas-beach.grΤο κίνημα της πετσέτας στην Πάρο
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες «Save Paros Beaches». Μετά την «ανακατάληψη» της μικρή Σάντα Μαρία την περασμένη Κυριακή, οι κάτοικοι πηγαίνουν σε παραλίες ζητώντας την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού.
Συγκεκριμένα, με κεντρικό σύνθημα «Επανακτούμε τις παραλίες» («Reclaim the Beach») η Κίνηση Πολιτών της Πάρου κάλεσε σε συγκέντρωση στην παραλία Μαρτσέλο. «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους μέχρι και 100 φορές περισσότερο από την έκταση που νομίμως μισθώνουν» σημειώνεται στο κάλεσμα.
«Δεν είναι το κίνημα της πετσέτας», είναι κίνημα για ελεύθερες παραλίες. Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μία πίεση από την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι πολίτες αισθάνονται ότι σπρόχνωνται απ’ έξω από το νησί τους», ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Νικόλας Σταφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες.
Παρέμβαση Αρείου Πάγου για παραλίες σε Σέριφο και Πάρο
Παραγγελία για το διενέργεια έρευνας απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου προκειμένου να διακριβώσει τι συμβαίνει στις παραλίες Σερίφου και της Πάρου.
Σύμφωνα με την παραγγελία, η επικεφαλής της εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας Γεωργία Αδηλίνη απέστειλε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου προκειμένου να διερευνηθούν «οι αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».
Υπενθυμίζεται, ότι ο δήμος Σερίφου με ανάρτησή στη σελίδα του στο Facebook κατήγγειλε γνωστή επιχείρηση στη παραλία Γάνεμα, την οποία σφράγισε για παρανομίες πριν μερικές ημέρες, αλλά εκείνη άνοιξε ξανά. Αντίστοιχες καταγγελίες για την επιχείρηση η οποία φέρεται να παρανομεί εντός περιοχής Natura, έχει κάνει ο σύλλογος «Εταιρεία Φίλων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος η Σέριφος».
«Επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα & χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα» αναφέρει ο δήμος στη σχετική ανακοίνωση του.
Η εισαγγελική παραγγελία αφορά και την κατάσταση που φέρεται να επικρατεί στην Πάρο, με την εισαγγελέα να υπογραμμίζει ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος και πρέπει να εφαρμοστεί. «Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται, ότι τον περασμένο Μάιο ο αντεισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος με εγκύκλιο του είχε επισημάνει ότι «ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δε γνωρίζει». Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του εισαγγελείς είχα σημειώσει: «Έχουμε καθήκον, και υπηρεσιακή υποχρέωσή μας είναι η διαφύλαξη αυτών των αγαθών. Έτσι, με την κραταιά εισαγγελική πυγμή μας, πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και δια κυρώσεων και δια πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά».
Πηγή: Newsbomb.gr