Καμίνης: «Μύθος ο Ομπράντοβιτς» (video+photos)
Όχι τόσο στα αγωνιστικά επιτεύγματα όσο στο ήθος του ως ανθρώπου στάθηκε αναφορικά με το Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο Γιώργος Καμίνης.
Ο δήμαρχος Αθηνών βράβευσε το Σέρβο τεχνικό για την προσφορά του στον αθλητισμό, ανακηρύσσοντάς τον παράλληλα επίτιμο δημότη της πόλης. Στην εισαγωγή ομιλία του τον χαρακτήρισε μύθο, προτού μιλήσει για την προσπάθειά του να καταπολεμήσει τη βία.
Αναλυτικά τα όσα είπε: «Βραβεύουμε σήμερα έναν μύθο της πόλης, όχι με την έννοια πως οι μύθοι είναι κάτι που δεν θεωρούνται αληθινό. Οι μύθοι ως αποσπασματικές στιγμές μιας ιστορικής αφήγησης, προς ενδείξεις κοινωνικών αξιών, διαμορφώνουν τη σύγχρονη φαντασία σε έναν τόπο, σε μια ομάδα ανθρώπων. Στα 13 χρόνια που έμεινε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατάφερε να γίνει μύθος. Αναγνωρισμένος από φίλους, οπαδούς, αντιπάλους. Πολλή δουλειά, πάρα πολλή σκέψη, κανόνες και πάνω από όλα ένα ύφος πρωτόγνωρο, όχι μόνο για τον αθλητικό χώρο όπως όλοι γνωρίζουμε, που ενίοτε ταλαιπωρείται από την έλλειψή του, αλλά για όλους τους χώρους κι όλη την κοινωνία.
Δεν θα μείνω στα αθλητικά του κατορθώματα, που γνωρίζετε κι εσείς, αλλά στις μεγάλες προσπάθειες που έκανε όχι με λόγια, αλλά με δράσεις και πράξεις, εναντίον της βίας, του χουλαγκανισμού, ακόμα κι όταν ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τους φίλους και οπαδούς της ομάδας του. Οι κοινές συνεντεύξεις Τύπου πριν από τους μεγάλους αγώνες, τα τραπέζια φιλίας μεταξύ των παικτών, η προστασία των παικτών και των παραγόντων των αντιπάλων και πάνω από όλα οι φωνές του μέσα στο γήπεδο, όταν εκδηλώνονταν πράξεις βίας ή αποδοκιμασίας, είναι εικόνα που σε εμένα προσωπικά σφράγισε πάνω από όλα την παρουσία του κόουτς Ομπράντοβιτς στην Αθήνα. Αυτό έχει κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η χώρα, η πόλη μας και οι πολίτες περνούν μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική δοκιμασία. Σήμερα που πράξεις βίας και χουλιγκανισμού εκδηλώνονται και μακριά από τα γήπεδα, στην καθημερινή μας ζωή, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η έλλειψη ανοχής στη διαφορετικότητα τείνουν να γίνουν μια δηλητηριώδης συνήθεια στα δελτία ειδήσεων και τις γειτονιές. Τώρα, λοιπόν, πρέπει σε όλους να θυμίσουμε ότι στο πρόσωπο του Ομπράντοβιτς βραβεύουμε έναν ξένο, που έγινε όμως μεγάλος Έλληνας, που μας δίδαξε όχι μόνο μπάσκετ, αλλά ήθος και πνευματική καλλιέργεια μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Τον ευχαριστούμε θερμά».