Οι «δικτάτορες» και η λατρεία για τα αυτοκίνητα

Οι «δικτάτορες» και η λατρεία για τα αυτοκίνητα

Με αφορμή την λατρεία για τα αυτοκίνητα του αποβιώσαντα πλέον Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, το Onsports κάνει μια αναδρομή στις σχέσεις των ηγετών των απολυταρχικών καθεστώτων με τις πολύτιμες συλλογές αυτοκινήτων, καθώς και την ύπαρξη κάποιων μοναδικών μοντέλων που μερικοί απ' αυτούς είχαν στην κατοχή τους.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει όλους τους «δικτάτορες» να έχουν συλλογή αυτοκινήτων και μάλιστα πολύτιμων.  Ίσως να είναι η ευκαιρία που έχουν να ξεχωρίσουν από όλο τον υπόλοιπο λαό τους, ίσως να είναι μία επίδειξη δύναμης. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως νοιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με τους άλλους προέδρους κρατών και υπερβάλλουν, ώστε να τους φτάσουν.

Μουαμάρ Καντάφι

Πρώτα ήταν το ηλεκτρικό Fiat 500 limited edition από την Castagna, το οποίο ήταν δώρο στον πρώην πρόεδρο της Λιβύης, για να αναλάβει ιταλική εταιρία τη δημιουργία δρόμων στη Λιβύη. Τώρα είναι μία Bugatti Veyron. Η Veyron αγοράστηκε για έναν από τους γιους του, ο οποίος την κυκλοφορούσε στο Μιλάνο.  Ο Καντάφι πλήρωσε 1.400.000€ για τον κανακάρη του! Η Veyron δεν βρέθηκε στο γκαράζ του, όταν οι αντάρτες μπήκαν στο παλάτι, οπότε μάλλον θα την συναντήσουμε στο μέλλον σε κάποιο κατάλογο δημοπρασίας.

Μπενίτο Μουσολίνι


Ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αν και δεν του έλειπε η ευφυΐα, ήταν  αλαζονικός, και επανειλημμένα τον έδιωξαν από σχολεία, λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του. Ο Μουσολίνι είχε δύο αγάπες: Tις Alfa Romeo και τις Lancia. Τις πρώτες τις διάλεγε σύμφωνα με την αγωνιστική τους καταγωγή και για τις δεύτερες παράγγελνε τα αμαξώματα από διάφορους καροτσερίστες της εποχής, χωρίς να υπολογίζει τα χρήματα. Οι φήμες λένε πως όταν τα βαριόταν τα δώριζε στις ερωμένες του. 

Αδόλφος Χίτλερ


Ο αρχηγός των δικτατόρων είχε δύο μεγάλες μανίες: Tην εξουσία και τις  Mercedes-Benz 770, γνωστές και ως Großer Mercedes (μεγάλες Mercedes). Η πολυτέλεια και ασφάλεια ήταν τα χαρακτηριστικά τους. Kατασκευάστηκαν από το  1930 έως το 1943. Μία από αυτές αγοράστηκε από ένα Ρώσο πολυεκατομυριούχο. Όταν ο Φίρερ έβγαινε εκτός Βερολίνου χρησιμοποιούσε τα G4. Από το 1934 έως το 1939  κατασκευάστηκαν συνολικά 57 Mercedes-Benz G4 για το γερμανικό στρατό. Με αποκλειστικό σκοπό τη βαριά στρατιωτική χρήση, τα τριαξονικά αυτά αυτοκίνητα είχαν χαρακτηριστικό τους 4 κινητήριους τροχούς  στους 2 πίσω άξονες και την εξαιρετικά προηγμένη για την εποχή τεχνολογία.

Ιντι Αμίν


Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προλόγου αυτού του κειμένου είναι ο δικτάτορας της Ουγκάντα. Από το 1971 μέχρι το 1979 εκτός από τα τεράστια παλάτια και τα εξωφρενικά ντυσίματα, ο δικτάτορας της Ουγκάντα είχε τον τίτλο της «Αυτού Εξοχότης Αιώνιος Πρόεδρος, Στρατάρχης Αλ Χατζί Καθηγητής Ιντι Αμίν, VC, DSO, MC, Αφέντης Όλων των Ζώων της Γης και των Ψαριών της Θάλασσας, Κατακτητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Αφρική Γενικότερα και της Ουγκάντα Ειδικότερα και μη εστεμμένος Βασιλιάς της Σκωτίας». Η άνοδος του Ιντι Αμίν στην εξουσία συνοδεύτηκε από εκτεταμένη εκκαθάριση στο στράτευμα, στην αστυνομία και στο δημόσιο τομέα. Αναλφάβητοι διοικούσαν γραφεία και υπουργεία. Η κατάσταση ήταν τόσο ανεξέλεγκτη ώστε στο στράτευμα υπήρχαν αξιωματικοί, οι οποίοι έδιναν προαγωγή στον εαυτό τους. Η χειρότερη συνέπεια, όμως, της κυριαρχίας του Αμίν είναι ότι κάπου στις 300.000 άνθρωποι πέθαναν κατά την διάρκεια της βασιλείας του τρόμου. Α να μην ξεχάσω τη μανία του για τις Citroen Maserati (το μοντέλο ονομαζόταν SM) και είχε αγοράσει 7 απ' αυτές.

Κιμ Ιλ Γιονγκ


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, διαδέχτηκε τον πατέρα του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, μετά το θάνατό του, τον Ιούλιο του 1994. Ο γνωστός και ως «Πολυαγαπημένος Ηγέτης», το Σεπτέμβριο του 2008 υπέστει εγκεφαλικό επεισόδιο και το γεγονός κρατήθηκε μυστικό από τις αρχές. Λέγεται πως διοργανώνει μόνος του αγώνες μέσα στο παλάτι, όπου κερδίζει την ασφάλειά του. Ίσως γι’ αυτό έδωσε 20 εκατομμύρια δολάρια, για να αγοράσει 200 Mercedes Benz S500 και μία S600 Pullman για εκείνον.

Ουντάι Χουσεΐν

Τα 1200 αυτοκίνητα που βρέθηκαν στο παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν (και τα περισσότερα καταστράφηκαν ως απειλή προς τον αμερικανικό στρατό) ήταν του Ουντάι Χουσεΐν γιου του Σαντάμ. Ο Ουντάι  είχε διαπράξει φριχτά εγκλήματα. Προκειμένου να διασκεδάσει βίαζε νεαρά κορίτσια και βασάνιζε σκληρά οποιονδήποτε ήθελε. Ειδικά όσον αφορά τα βασανιστήρια, ο Ουντάι είχε δοκιμάσει πολλές τεχνικές, αρκετές από τις οποίες είχε αλιεύσει από το διαδίκτυο. Για τις παραπάνω πράξεις του και γενικά για την όλη συμπεριφορά του, μισήθηκε από τον Ιρακινό λαό, ενώ ο πατέρας του Σαντάμ, παρόλο που ο Ουντάι ήταν ο πρωτότοκος γιος του, δεν τον προόριζε για διάδοχό του. Είχε ασχοληθεί με το λαθρεμπόριο πετρελαίου, το οποίο του είχε αποφέρει τεράστια κέρδη. 

Τεοντόρο Ομπιάνγκ Ενγκουέμα Μπασόνγκο


Έχει τους δικτατορικούς τίτλους Μέγας Στρατηγός Αλιφανφαρόν, και Ελ Τζέφε (αφεντικό) και είναι ο προέδρος της Αφρικανικής Ισημερινής Γουινέας. Ως διάδοχός του αναμένεται να αναλάβει ο γιος του, Τεοντορίν Νγκουέμα Ομπιάνγκ. Ως τότε ο νεαρός αγόρασε δύο  Bugatti Veyron, μία Rolls Royce Phantom Drophead Coupe, μια Ferrari Enzo, μια κίτρινη Ferrari 599 GTO, μια Maserati MC12, μια Porsche Carrera GT, μια από τις 40 Aston Martin V8 V600 Le Mans, μια από τις 77 Aston Martin One-77 μία Bentley Brooklands. Η συλλογή του (την οποία συντηρούσε στο Παρίσι όπου μένει μόνιμα) κατασχέθηκε από την γαλλική αστυνομία ως  μέρος των ερευνών της χώρας του για κατάχρηση κρατικών κονδυλίων.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Παπαπέτρου, Μήτογλου και Ναν behind the scenes – Όσα δεν είδαμε από την αποκάλυψη της τρίτης φανέλας
Παπαπέτρου, Μήτογλου και Ναν behind the scenes – Όσα δεν είδαμε από την αποκάλυψη της τρίτης φανέλας
Ισπανία: Μητέρα μπήκε στο γήπεδο και χαστούκισε διαιτητή (vid)
Ισπανία: Μητέρα μπήκε στο γήπεδο και χαστούκισε διαιτητή (vid)
Οργή στον Άρη για την απόφαση της ΔΕΑΒ - Συλλαλητήριο στα εγκαίνια του Μετρό
Οργή στον Άρη για την απόφαση της ΔΕΑΒ - Συλλαλητήριο στα εγκαίνια του Μετρό
Europa League, Στεάουα - Ολυμπιακός: Η ώρα και τα κανάλια του αγώνα
Europa League, Στεάουα - Ολυμπιακός: Η ώρα και τα κανάλια του αγώνα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved