Ανασκόπηση 2024: Έγραψαν ιστορία Τεντόγλου και Πετρούνιας στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ανασκόπηση 2024: Το μεγαλύτερο ραντεβού του παγκόσμιου αθλητισμού έλαβε χώρα το φετινό καλοκαίρι στο Παρίσι.
Η «Πόλη του Φωτός» φιλοξένησε τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναμφίβολα την κορυφαία επίδοση από την ελληνική αποστολή είχε ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που το πετυχαίνει και τρίτος συνολικά, μετά τους Πύρρο Δήμα και Κάχι Καχιασβίλι.
Ο Μίλτος Τεντόγλου απέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο πως είναι ένας από τους κορυφαίους όλους των εποχών στο μήκος και έβαλε το όνομα του δίπλα σε αυτό του σπουδαίου Καρλ Λιούις.
Ο Έλληνας άλτης με μια απολαυστική παράσταση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και καλύτερο άλμα στα 8.48μ., κατέκτησε το δεύτερο σερί χρυσό του στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη και έγινε ο δεύτερος μετά τον σπουδαίο Αμερικανό που το καταφέρνει (ο Λιούις έχει τέσσερα σερί χρυσά 1984-1996).
Παράλληλα, ο Μίλτος Τεντόγλου έγινε μόλις ο 10ος αθλητής στην ιστορία του αγωνίσματος με δύο Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ έγινε και ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που κατακτά συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ο πρώτος γενικότερα στον 21ο αιώνα, αφού προηγήθηκε ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας, με τρία χρυσά από το 1992 έως το 2000.
Επίσης, ο 26χρονος σε ένα παιχνίδι της μοίρας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο την ίδια ημερομηνία (32 χρόνια αργότερα) με την επιτυχία της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη.
Ιστορικό μετάλλιο για τον «Βασιλιά των κρίκων»
Παράλληλα, ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγραψε και ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο «βασιλιάς των κρίκων» κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του αθλήματος που έχει τρία Ολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή του.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας στα 33 του χρόνια παρά την ταλαιπωρία που είχε από τραυματισμούς στο πρόσφατο παρελθόν, πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να δείξει την τεράστια αξία του και την ελληνική ψυχή που διαθέτει. Ο κορυφαίος γυμναστής μας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο κι έγινε ο πρώτος αθλητής των κρίκων που το πετυχαίνει στην ιστορία του αγωνίσματος!
Ο Πετρούνιας εκτέλεσε άρτια το πρόγραμμά του, έκανε εξαιρετική έξοδο και βαθμολογήθηκε με 15.100. Επίδοση που του έδωσε την τρίτη θέση, όντας πίσω από τους δύο εξαιρετικούς Κινέζους. Ο Γιανγκ Λιου με 15.300 κατέκτησε το χρυσό, ενώ δεύτερος ήρθε ο Τζινγκιουάν Ζόου με 15.233.
Αυτό ήταν το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο για τον Λευτέρη Πετρούνια, καθώς είχε κατακτήσει το χρυσό στο Ρίο και το χάλκινο στο Τόκιο. Η επιτυχία του είναι τεράστια, καθώς ξεπερνά και τον Δημοσθένη Ταμπάκο ο οποίος είχε κατακτήσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους.
Ο Απόστολος Χρήστου πρόσφερε το πρώτο μετάλλιο στην κολύμβηση
Ακόμα, ιστορικό ήταν και το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε ο Απόστολος Χρήστου στα 200μ. ύπτιο της κολύμβησης, προσφέροντας το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα μετά το 1896.
Ο Έλληνας πρωταθλητής με μια μυθική εμφάνιση πήρε το ασημένιο και έγραψε ιστορία, μιας κι αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
O αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στον τελικό με 1:54.82 και έχασε μόνο από τον Ούγγρο Χούμπερτ Κος, που πήρε την πρώτη θέση με 1:54.26.
Ο Χρήστου έκανε μία τρομερή κούρσα, παίρνοντας από την αρχή μεγάλο προβάδισμα. Γύρισε στο πρώτο 100άρι σε 55.14, πιο γρήγορα ακόμη κι από το πέρασμα του Ααρον Πίρσολ στο ακατάρριπτο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2009. Σιγά-σιγά ο Ούγγρος Χούμπερτ Κος, που ήταν έτσι κι αλλιώς το φαβορί του τελικού, μείωσε τη διαφορά και τον προσπέρασε, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο με 1:54.26.
Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε σε 1:54.82, συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ του Απόστολου Σίσκου (1:55.42 από τις 19/6 στο Βελιγράδι) και κράτησε τη δεύτερη, μπροστά από τον Ελβετό Ρόμαν Μιτιούκοφ που πήρε την τρίτη θέση με 1:54.85.
Πρώτο βάθρο για τον Εμμανουήλ Καραλή
Σημαντική ήταν και η παρουσία του Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ και ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο στο μεγαλύτερο ραντεβού του παγκόσμιου αθλητισμού.
Ο Καραλής έδειξε από το πρώτο του άλμα πως βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και το επιβεβαίωσε φτάνοντας μέχρι και τα 5.90μ. χωρίς να έχει αποτυχημένη προσπάθεια.
Ο Έλληνας επικοντιστής προσπάθησε στη συνέχεια για το πανελλήνιο ρεκόρ (το οποίο έχει ο ίδιος με 5.93μ.) και μια υψηλότερη θέση από την τρίτη, αλλά δεν τα κατάφερε, πανηγυρίζοντας έξαλλα την ιστορική του επιτυχία.
Ο Εμμανουήλ Καραλής ξεκίνησε άκρως εντυπωσιακά τον αγώνα, περνώντας με την πρώτη προσπάθεια τα 5.50μ, τα 5.70μ, τα 5.80μ, 5.85μ. και τα 5.90μ.
Ακολούθως, απέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια στα 5.95μ, τα οποία αποφάσισε να αφήσει, για να δοκιμάσει την τύχη του στα 6.00μ. Οι δύο προσπάθειές του εκεί δεν ήταν επιτυχημένες, όμως τα 5.90μ ήταν αρκετά για να τον φέρουν στο βάθρο.
Τα ελληνικά μετάλλια στο Παρίσι
Χρυσό
- Μίλτος Τεντόγλου -στίβος (μήκος)
Αργυρό
- Απόστολος Χρήστου -κολύμβηση (200μ πρόσθιο)
Χάλκινο
- Λευτέρης Πετρούνιας -ενόργανη γυμναστική (κρίκοι)
- Εμμανουήλ Καραλής -στίβος (επί κοντώ)
- Θεόδωρος Τσελίδης -τζούντο (-90κ.)
- Νταουρέν Κουρουγκλίεφ -πάλη (86κ ελευθέρα)
- Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής -κωπηλασία (διπλό σκιφ ελ.βαρών)
- Φίτσιου/Κοντού -κωπηλασία (διπλό σκιφ ελ.βαρών)