Μίλαν: Οι «ροσονέρι» του 2022 και ο κόσμος το 2011 στο τελευταίο πρωτάθλημα των Μιλανέζων
Μίλαν: Οι «ροσονέρι» επέστρεψαν στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου μετά από 11 χρόνια και το OnSports.gr, σας θυμίζει τι συνέβαινε στον κόσμο, όταν πανηγύριζαν στο Μιλάνο, το 2011.
Το μισό Μιλάνο γιορτάζει και πάλι, μετά από 11 χρόνια προσμονής, με τη Μίλαν να επιστρέφει στο θρόνο του ιταλικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας το πρωτάθλημα της σεζόν 2021-2022.
Στο φετινό «μαραθώνιο» της Serie A, οι «ροσονέρι» του Στέφανο Πιόλι έκοψαν πρώτοι το νήμα του τερματισμού με 86 βαθμούς, έναντι 84 της μισητής συμπολίτισσας Ίντερ.
Μια ομάδα, που ούτε τα ακριβότερα συμβόλαια στην Ιταλία είχε, καθώς ήταν πίσω ακόμα και από τη Νάπολι, σε χρήματα που ξόδευε για τους μισθούς των ποδοσφαιριστών.
Μια ομάδα που το περασμένο καλοκαίρι έχασε τον Τζίτζι Ντοναρούμα και τον Χακάν Τσαλχάνογλου, ως ελεύθερους και διαφήμισε τη μεταγραφή του Ολιβιέ Ζιρού, ως την καλύτερη.
Και όμως, αυτή η ομάδα με τα πιτσιρίκια, με το πάθος και το αλέγρο ποδόσφαιρο του «αρχιτέκτονα» και δηλωμένου οπαδού της Ίντερ Στέφανο Πιόλι και με την αύρα των «δεινοσαύρων» Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Ολιβιέ Ζιρού και φυσικά την ηγετική παρουσία του Πάολο Μαλντίνι έφτασε στην κατάκτηση του 19ου τίτλου της ιστορίας της.
Ένας τίτλος που όπως ήταν φυσικό έβαψε στα κόκκινα και τα μαύρα το Μιλάνο, στην παρέλαση των πρωταθλητών Ιταλίας.
Όμως, αρκετοί θα αναρωτιούνται. Πως ήταν ο κόσμος, η Ιταλία, το ποδόσφαιρο το 2011, όταν η Μίλαν κατακτούσε το πρωτάθλημα. Τι συνέβαινε στον πλανήτη, ποιος κυβερνούσε τη χώρα τότε;
Το OnSports σας έχει όλες τις απαντήσεις.
Το ρόστερ της τότε εκδοσης της Μίλαν «τρομάζει». Μια σύνθεση που είχε μέσα τα ονόματα των Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (σύμπτωση ;), Κλάρεν Ζέεντορ, Τζενάρο Γκατούσο, Αλεσάντρο Νέστο, Ρομπίνιο, Τζιανλούκα Ζαμπρότα, Τιάγκο Σίλβα, Άλεξ Πάτο, Μαρκ Φαν Μπόμελ και φυσικά του δικού μας, Σωκράτη Παπασταθόπουλο.
Προπονητής στο γαλαξία αστέρων, ήταν ο Μασιμιλιάνο Αλέγρι και στη θέση του προέδρου βρισκόταν ο Αντριάνο Γκαλιάνι, δεξί χέρι του ιδιοκτήτη της ομάδας και φυσικά πρωθυπουργού τότε της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν ίσως η καλύτερη ομάδα που έχει δει ποτέ το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η Μπαρτσελόνα της σεζόν 2010-2011, ήταν απλά υπέροχη, μια μηχανή παραγωγής τέλειου ποδοσφαίρου, που στον τελικό του «Γουέμπλεϊ», επικράτησε άνετα της τίμιας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Στο μπάσκετ το 2011, μιας και πιάσαμε τον χώρο του αθλητισμού για αρχή, ήταν η χρονιά του Δημήτρη Διαμαντίδη, η χρονιά όπου ο Παναθηναϊκός, θα στείλει σπίτι της την Μπαρτσελόνα, στην επικότερη σειρά πλέι οφ στην ιστορία της Euroleague και έπειτα θα κάνει παρέλαση στη Βαρκελώνη, σηκώνοντας το 6ο ευρωπαϊκό του τρόπαιο.
Βέβαια, η ζωή περιλαμβάνει και άλλα κομμάτια πέρα από τον αθλητισμό. Και το 2011 ο κόσμος είχε μπει για τα καλά σε μια πολύ περίεργη περίοδο της ιστορίας.
Η μια μετά την άλλη, αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ιταλία, ζούσαν κάτω από το «ζυγό» της οικονομικής κρίσης, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Όπως και η Ελλάδα φυσικά, που τότε, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου βρέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης και εποπτείας από το γνωστό σε όλους μας πλέον Δ.Ν.Τ.
Η χώρα μας πρωταγωνίστησε πολλές φορές στα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του κόσμου, καθώς η τραγική οικονομική κατάστασης της χώρας είχαν βυθίσει την ελληνική κοινωνία στην αυτοκαταστροφική δίνη της λιτότητας, προκαλώντας τεράστιες πορείες και εξεγέρσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Το 2011 η Ελλάδα αποχαιρέτησε ίσως
Το 2011 πέρα από την Ελλάδα, ήταν μια χρονιά, με γεγονότα που συντάραξαν τον πλανήτη. Όπως ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Neptune Spear, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, στις 2 Μαϊου 2011.
Εκείνη τη χρονιά, στις 20 Οκτωβρίου του 2011, ο Μουαμάρ Καντάφι σκοτώθηκε το πρωί της 20ης Οκτωβρίου ενώ μετέβαινε στη γενέτειρά του, βάζοντας τέλος σε μια μακρά πορεία διακυβέρνησης και ακραίων πολιτικών συνθηκών στη Λιβυή, από το 1977 μέχρι το 2011.
Η χρονιά εκείνη σημαδεύεται από ακόμη έναν θάνατο, καθώς τον Οκτώβρη του 2011, ο χώρος της τεχνολογίας, των επενδύσεων και όχι μόνο χάνει ίσως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα που υπήρξαν. Τον Στιβ Τζομπς.
Ο ιδρυτής της Apple, ο άνθρωπος που έδωσε στον κόσμο τα έξυπνα κινητά και τους υπολογιστές ταμπλέτες άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Οκτωβρίου έχοντας χάσει τη μάχη με τον καρκίνο.
Στις 11 Μαρτίου του 2011, συνέβη ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει πλήξει ποτέ την Ιαπωνία, στέλνοντας στις ακτές της ένα εφιαλτικό τσουνάμι, που άφησε πίσω του 15.389 νεκρούς, βιβλικές καταστροφές και τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η οικονομία της χώρας που εδώ και μία δεκαετία βρισκόταν σε ύφεση υπέστη βαρύ πλήγμα, ενώ ο τουρισμός καταποντίστηκε. Ραδιενεργά λαχανικά και κρέατα έκαναν την εμφάνισή τους στην εντόπια αγορά, ενώ οι επιπτώσεις του ατυχήματος στον αντιδραστήρα θα συνεχίσουν να δημιουργούν παντός είδους προβλήματα στη χώρα για πολύ καιρό ακόμα.
Όπως σας θυμίσαμε, το 2011 ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος, αλλά ταυτόχρονα ένας κόσμος με αρκετές ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση. Δύσκολες καταστάσεις, τραγικά γεγονότα, αλλά και αθλητικές στιγμές που έμειναν στην ιστορία.
Αυτός ήταν ο κόσμος, όταν η Μίλαν κατακτούσε την κορυφή του Καμπιονάτο. Σας κάναμε την καρδιά περιβόλι, αλλά άξιζε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν.