Παναθηναϊκός: Μία γενιά Ελλήνων δεν εκπλήρωσε τα όνειρά της με το «τριφύλλι»
Παναθηναϊκός: Οι «πράσινοι» επένδυσαν στο ελληνικό στοιχείο το καλοκαίρι του 2018, αλλά δεν μπόρεσαν τα ελληνόπουλα να εξελιχθούν σε σταθερές για την ομάδα.
Ο Παναθηναϊκός πάντα έδινε σημασία στην Ακαδημία του.
Έβγαλε σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Για χρόνια μετά τον Νίνη και έπειτα από τον Μαυρία και τον Καπίνο, οι οποίοι δεν έχουν την καριέρα που ονειρεύονταν και ασφαλώς οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες, είχαν μία κάμψη. Έχουν αλλάξει και οι εποχές, πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο στηρίζονται σε ξένους και σπάνια δίνουν χώρο και χρόνο στους γηγενείς.
Η αγορά έχει ανοίξει και στην Ελλάδα είναι τέτοια και η πίεση που πολλές φορές τα ελληνόπουλα λυγίζουν. Ευθύνεται η νοοτροπία της ομάδας, ο κόσμος, τα ΜΜΕ, ένας προπονητής ή ένας τεχνικός διευθυντής, ασφαλώς, όμως, ευθύνονται πρώτα απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά. Το «τριφύλλι» εξαιτίας και των οικονομικών συγκυριών, επένδυσε ξανά στους Έλληνες νεαρούς παίκτες το καλοκαίρι του 2018 με την έλευση των Γιώργου Δώνη, Νίκου Νταμπίζα.
Στην πορεία, όμως, κανένα ελληνόπουλο δεν μπόρεσε να εξελιχθεί σε σταθερά για τον Παναθηναϊκό. Πλέον έχουν επιβιώσει ο Αλεξανδρόπουλος, αλλά κι αυτός ακόμα δεν θεωρείται βασικός κι αναντικατάστατος. Είναι, βέβαια, μία εξαιρετική λύση. Ο Φώτης Ιωαννίδης δεν βγήκε από τα σπλάχνα της ομάδας, ωστόσο κι αυτός είναι στο ρόστερ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι ο βασικός φορ.
Οι υπόλοιποι είτε βγήκαν από την Ακαδημία είτε ήρθαν στον Παναθηναϊκό σε μικρή ηλικία σταδιακά αποτελούν παρελθόν. Και η συνέχεια δεν είναι τέτοια που κάνει τους «πράσινους» να μετανιώνουν. Ας δούμε τα ελληνόπουλα που ξεκίνησαν το 2018 να παίρνουν πλέον χρόνο (δεν στεκόμαστε στον Πούγγουρα, που ήρθε 23 ετών και είναι με 86 ματς ακόμα στο ρόστερ, έστω κια τέταρτη επιλογή).
Κωνσταντίνος Κότσαρης: Ο διεθνής με την Ελπίδων τερματοφύλακας αγωνίστηκε μόλις σε 8 ματς. Αποχώρησε για να πάει στον Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά κι εκεί δεν ήταν ο Νο1.
Βασίλης Ξενόπουλος: Παραμένει στο ρόστερ, αλλά δύσκολα θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό. Έχει καταγράψει πέντε συμμετοχές.
Νίκος Χριστογεώργος: Το πιθανό είναι να μείνει ως τρίτος γκολκίπερ. Έως τώρα ο 22χρονος τερματοφύλακας έχει μόλις δύο αγώνες.
Φάνης Μαυρομμάτης: Βασικός τη σεζόν 2018-19, αλλά έκτοτε και εξαιτίας ενός τραυματισμού χάθηκε. Πήγε δανεικός στη Δανία, γύρισε και πλέον αναζητεί τον εαυτό του στον Ατρόμητο. Στον Παναθηναϊκό μέτρησε 26 ματς και 1 ασίστ.
Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης: Δεν βγήκε από την Ακαδημία του Παναθηναϊκού. Ήρθε στα 21 του χρόνια στον Παναθηναϊκό, έχει 66 ματς, 4 γκολ, 1 ασίστ, αλλά ποτέ δεν έγινε πρώτη επιλογή. Δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς και θα αποχωρήσει.
Κώστας Αποστολάκης: Δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Πήγε στον ΑΠΟΕΛ, αλλά δεν έπαιξε στην Κύπρο. Στον Παναιτωλικό πήρε χρόνο, αλλά δεν είναι πρώτη επιλογή. Έφυγε από τους «πράσινους» με 13 συμμετοχές και 2 ασίστ.
Πασχάλης Στάικος: Υπήρχε στην πρώτη ομάδα πριν το 2018, αλλά τραυματισμοί τον άφησαν πίσω. Αποχώρησε για τον ΟΦΗ, όπου κι εκεί είχε μία ρήξη χιαστών. Στον Παναθηναϊκό είχε 24 ματς
Βαγγέλης Θεοχάρης: Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί. Έπαιξε δέκα ματς και τώρα είναι στην β’ ομάδα του Παναθηναϊκού.
Χρήστος Δώνης: Ο 27χρονος πλέον χαφ ήταν στον Παναθηναϊκό κι έπαιζε πριν το 2018. Δεν ήταν παιδάκι το 2018. Αγωνίστηκε κυρίως με τον Ουζουνίδη και τον πατέρα του. Νωρίτερα είχε δανεισμούς. Μετά τον Παναθηναϊκό, απέτυχε στην επιλογή του με την Άσκολι και στη Φένλο. Είναι καιρό ανενεργός, ενώ στο «τριφύλλι» είχε 137 ματς, 6 γκολ και 7 ασίστ.
Γιάννης Μπουζούκης: Ο Γιώργος Δώνης τον πίστευε πολύ. Για διάφορους λόγους ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός δεν εξελίχθηκε. Δεν κέρδισε ούτε τον Μπόλονι, ούτε και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και μετακόμισε στον ΟΦΗ έχοντας 88 ματς, 6 γκολ και 5 ασίστ με τον Παναθηναϊκό.
Ανδρέας Αθανασακόπουλος: Παρά το ταλέντο και τα καλά λόγια, δεν μπόρεσε να κερδίσει καν θέση στην πρώτη ομάδα. Έχει 11 ματς, τα περισσότερα με τον Μπόλονι και τώρα είναι στην β’ ομάδα.
Χρήστος Κουντουριώτης: Ταλέντο κι αυτός, έκλεισε τον κύκλο του στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2018-19 με μόλις 4 ματς. Πλέον ανήκει στον Ολυμπιακό Βόλου κι ενώ είχε πάει στη Σλοβακία για να παίξει στις Μιχαλόβτσε, Κόζιτσε.
Σπύρος Τζαβίδας: Σταμάτησε το ποδόσφαιρο έχοντας 4 ματς στον Παναθηναϊκό, για λόγους υγείας.
Τάσος Χατζηγιοβάνης: Έδωσε και πήρε πολλά από τον Παναθηναϊκό. Ποτέ, όμως, δεν έγινε ο εξτρέμ που θα ήταν αναντικατάστατος στον Παναθηναϊκό. Δεν έφερε κάποια σημαντική πρόταση, ωστόσο, να κερδίσει χρήματα το «τριφύλλι» και τώρα ως ελεύθερος μετακόμισε στην Άνκαρα. Έφυγε με 167 αγώνες, 17 γκολ και 18 ασίστ.
Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Δεν τον πίστεψαν στον Παναθηναϊκό και τώρα παίζει στη Βέιλε της Δανίας. Έφυγε με 25 ματς, 5 γκολ και 2 ασίστ.
Χρήστος Σέχου: Στην Ακαδημία έλεγαν τα καλύτερα. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχε σε 2 αγώνες. Πέρασε αρκετά με τραυματισμούς κι ένα πρόβλημα με το στομάχι, αποδείχθηκε λάθος να μετακομίσει στη Μπολόνια, όπου δεν τον πίστευαν και πλέον πήγε στο Αιγάλεω.
Νίκος Βέργος: Ούτε αυτός ήρθε παιδάκι στον Παναθηναϊκό. Στον Παναιτωλικό ήταν εξαιρετικός και κέρδισε μεταγραφή στην Αυστρία. Στο «τριφύλλι», πάντως, μέτρησε μόλις 8 αγώνες και 1 γκολ.
Αργύρης Καμπετσής: Ήρθε από τη Ντόρτμουντ το 2018 και μέτρησε 64 αγώνες, 7 γκολ και 2 ασίστ. Έχει τα πιο πολλά γκολ μετά τον Χατζηγιοβάνη, από τους παίκτες που αναφέραμε. Γυρίζει από τον αποτυχημένο δανεισμό στη Βίλεμ και ο Γιοβάνοβιτς θα αποφασίσει.