Ολυμπιακός-Μονακό: Τι είδαμε στο ΣΕΦ, τι περιμένουμε στο Μονακό!
Το OnSports αναλύει τεχνικά με κάθε λεπτομέρεια τις δυο πρώτες «μάχες» του Ολυμπιακού με τη Μονακό στον δρόμο για το Final-4 του Βελιγραδίου και εκτιμά τι πρέπει να συμβεί στο τρίτο ματς
Τα δυο πρώτα παιχνίδια του ζευγαριού Ολυμπιακός-Μονακό για τα play offs της Euroleague είναι ιστορία και με τη σειρά στο 1-1 και το πλεονέκτημα να μεταφέρεται στους Μονεγάσκους, θα κάνουμε ένα... ταμείο στο τι είδαμε μέσα στο παρκέ από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον Σάσα Ομπράντοβιτς και θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τι θα δούμε στο τρίτο παιχνίδι της σειράς το βράδυ της Τετάρτης (27/4, 10:00) του Πάσχα επί Γαλλικού εδάφους.
Το OnSports αναλύει τα δυο παιχνίδια και επισημαίνει τα σημεία-κλειδιά που καθόρισαν την έκβαση των αγώνων, όπως επίσης και τα ρίσκα που πήραν οι δυο προπονητές.
Σε μια συνοπτική ανάλυση πριν εμβαθύνουμε στην τακτική των δυο προπονητών για τα δυο πρώτα μεγάλα ματς μπορούμε να πούμε πως η άμυνα που περιόρισε τον Μάικ Τζέιμς και κράτησε εκτός ρυθμού τον Ντουέιν Μπέικον στο πρώτο ματς στηρίχθηκε στις βαθιές βοήθειες, ώστε να γεμίσουν την ρακέτα ρισκάροντας λίγο τα σουτ των Τόμας και Ντιαλό.
Σ’ αυτή την τακτική επιλογή του Έλληνα τεχνικού ο Σάσα Ομπράντοβιτς απάντησε παιρνόντας στη θέση «4» τον Μπέικον, στο «3» τον Ουατάρα (είναι και πολύ καλός αμυντικός) και στο «2» τον Άντζουσιτς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το γήπεδο για τον Μπέικον που βρήκε ρυθμό επιθετικά μέσα από αυτή την επιλογή και στη συνέχεια ο Μάικ Τζέιμς. Καθοριστικό επίσης για την εξέλιξη του δεύτερου αγώνα ήταν το γεγονός ότι αντί του Σλούκα στο τρίτο και κομβικό δεκάλεπτο εμπιστεύτηκε τον εκτός κλίματος Τάιλερ Ντόρσεϊ και η διαφορά εκτινάχθηκε...
GAME 1
To «know how», ο Ουόκαπ και η θέση «4» καθόρισαν το αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης
Το πρώτο παιχνίδι της σειράς του Ολυμπιακού με τη Μονακό είναι ιστορία και ο Ολυμπιακός ο μεγάλος νικητής σε ενα παιχνίδι που παραδοσιακά ο τίτλος του φαβορί προσδίδει άγχος και πίεση. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός είχε αναλοίωτη την αγωνιστική του ταυτότητα και με εξαίρεση τον βιαστικό Τάιλερ Ντόρσεϊ της πρώτης περιόδου, έδειξε πως ήλεγχε το παιχνίδι και ήταν έτοιμος να τιμωρήσει οποιοδήποτε κενό διάστημα της Μονακό. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια επαγγελματική νίκη μιας ομάδας που ήξερε πως ήταν ανώτερη και με σύμμαχο την έδρα και την διάρκεια θα έβρισκε τις απαραίτητες λύσεις απέναντι σε μια επικίνδυνη, ταλαντούχα, αλλά και άπειρη από τέτοιου είδους ματς ομάδα, όπως είναι η Μονακό.
Τα σημεία κλειδιά
1. Το αμυντικό φίλτρο του Ολυμπιακού κράτησε τους Γάλλους στους 54 πόντους, ενώ τα λάθη τους, έδωσαν 17 εύκολους πόντους στους «ερυθρόλευκους»
2. Τα δύο καίρια μομέντουμ ήταν υπέρ του Ολυμπιακού:
Το πρώτο ήταν στην έναρξη της δεύτερης περιόδου όπου ο Μότουμ στάθηκε η αφορμή για την ανάκαμψη του Ολυμπιακού. Μετατρέποντας το 8-15 της πρώτης περιόδου στο 19-20 παίρνοντας τα ηνία του αγώνα και βάζοντας για τα καλά στην εξίσωση τον κόσμο του. Η συνέχεια είναι γνωστή και οδήγησε στο 25-11 αυτής της περιόδου.
Το δεύτερο αφορά τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε ο Ολυμπιακός το δεύτερο ημίχρονο.
Με αμυντική τριάδα Ουόκαπ-Παπανικολάου-Φαλ, έπνιξε την Μονακό οδηγώντας τους σε συνεχόμενα λάθη και δίνοντας εύκολους πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού για τους «ερυθρόλευκους». Στο πρώτο 5λεπτο αυτής της περιόδου ο Ολυμπιακός δέχτηκε μόνο 4 πόντους.
3. Όταν ο καλύτερος αμυντικός σου – Ουόκαπ- σκοράρει 9 συνεχόμενους πόντους και μετατρέπει το 35-30 σε 44-30 στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης, αναμφίβολα μπορείς να αισθάνεσαι αισιόδοξος για την συνέχεια.
4. Ο Πρίντεζης δήλωσε παρών με ένα μεστό και ουσιαστικό παιχνίδι δίνοντας σε 13 λεπτά 12 πόντους, όντας αλάνθαστος στις κατοχές που διαχειρίστηκε.
5. Ο Μπέικον δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα του αγώνα και ο Τζέιμς κουράστηκε τόσο σωματικά όσο και πνευματικά από την ατομική άμυνα του Ουόκαπ, αλλά και την ομαδική προσπαρμογή του Ολυμπιακού. Οι υπόλοιποι, μόνοι τους, δεν μπορούν να κερδίσουν τον Ολυμπιακό.
Η θέση 4 και το μομέντουμ
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των παικτών που αγωνίστηκαν στη θέση «4» για την έκβαση της αναμέτρησης, ιδιαίτερα αυτών που ήρθαν από τον πάγκο (Πρίντεζης -Μότουμ).
Η αναμέτρηση ξεκίνησε καλά για την Μονακό, καθώς προηγήθηκε 8-15 στο τέλος της πρώτης περιόδου και θα μπορούσε να είχε λίγο μεγαλύτερο προβάδισμα. Στην έναρξη όμως της δεύτερης περιόδου η αναιμική παρουσία του Μότουμ (αντικατέστησε τον Τόμας), άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα και έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό με προσωπικά του λάθη. Για τους «ερυθρόλευκους», ο Πρίντεζης, ερχόμενος από τον πάγκο έδωσε 12 πόντους σε 13 λεπτά, έχοντας το απόλυτο στις προσπάθειες του, ενώ πάλεψε αμυντικά, κάνοντας φάουλ σε καταστάσεις που φυσιολογικά υστερούσε.
Οι βασικοί των δύο ομάδων μπορεί στην στατιστική να μην είχαν σπουδαία διαφορά (10 πόντοι για τον Βεζένκοφ, 7 για τον Τόμας) ωστόσο ο Βεζένκοφ κλήθηκε και τελικά αμύνθηκε με επιτυχία στις περισσότερες από τις κατοχές που η Μονακό είχε σχεδιάσει πάνω του, τακτικά. Ενώ ο Τόμας, έδειξε να έχει σημαντικότερο ρόλο στο πλάνο του Σάσα Ομπράντοβιτς, καθώς πήρε αρκετές μπάλες θεωρώντας πως έχει πλεονέκτημα κοντά στο καλάθι, κάτι που δεν μετουσιώθηκε στην πράξη.
Κρίσιμο στατιστικό στοιχείο για την έκβαση της αναμέτρησης
Τα λάθη και ιδιαίτερα οι πόντοι που προήλθαν από αυτά, έδωσαν την δυνατότητα στον Ολυμπιακό να διατηρεί ένα σταθερό ψυχολογικό προβάδισμα γεγονός που προϊόντος του χρόνου έδωσε ηρεμία και αποφασιστικότητα στην Ελληνική ομάδα ενώ έσπασε τον ρυθμό και την ψυχολογία των Γάλλων. Ο Ολυμπιακός σκόραρε 17 πόντους (24% του συνολικού σκορ) από λάθη του αντιπάλου, ενώ η Μονακό μόνο 4 πόντους (7% του συνολικόυ σκορ).
GAME 2
Η επιλογή Ομπράντοβιτς στην οποία δεν απάντησε ο Μπαρτζώκας
Η άμυνα που περιόρισε τον Μάικ Τζέιμς και κράτησε εκτός ρυθμού τον Ντουέιν Μπέικον στο πρώτο ματς στηρίχθηκε στις βαθιές βοήθειες (jump to the ball) ώστε να γεμίσουν την ρακέτα ρισκάροντας λίγο τα σουτ από τις γωνιες των Τόμας και Ντιαλό.
Η απάντηση του Σάσα Ομπράντοβιτς ήταν να δώσει ρόλο στον Ουατάρα αντί του Ντιαλό και να εμπιστευτεί τον Άντζουσιτς. Οι δύο αυτοί παίκτες έδωσαν αξιόπιστο περιφερειακό σουτ στους Γάλλους και άνοιξαν το γήπεδο αρχικά για τον Μπέικον και εν συνεχεία για τον Τζέιμς. Στην άμυνα ο Ουατάρα έδωσε ανάσες στον Λι πιέζοντας την μπάλα, ενώ ο αδύναμος αμυντικά Άντζουσιτς τοποθετήθηκε στον Παπανικολάου που δεν αποτελεί διαρκή επιθετική απειλή. Κομβική ήταν επίσης η κίνηση τακτικής της Μονακό να περάσει στη θέση «4» τον Μπέικον αντί του αναιμικού στο πρώτο παιχνίδι Μότουμ. Ακόμη, κομβικό ήταν το σημείο του τρίτου 10λεπτου, όπου αντί του Σλούκα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας εμπιστεύτηκε τον εκτός κλίματος Ντόρσεϊ και η διαφορά ξέφυγε...
Τα σημεία κλειδιά
• Πίεση ψηλά της Μονακό όπως και στο παιχνίδι που έδωσε στο γήπεδο της στην κανονική διάρκεια της Eurolegue οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε ανεξέλεγκτες άστοχες επιθέσεις και λάθη.
• Ο Ντόρσεϊ ήταν εκτός ομαδικού κλίματος και δημιούργησε εκνευρισμό στην ομάδα με τις ατομικές του ενέργειες.
• Ο Τζέιμς βρήκε ρυθμό από τα σουτ απέναντι στην αποδιοργανωμένη άμυνα του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο.
• Κομβικό σημείο της αναμέτρησης αποτέλεσε επίσης το διάστημα της τρίτης περιόδου, όπου ο Ολυμπιακός έχοντας την σούπερ αμυντική του τριάδα (Ουόκαπ-Παπανικολάου-Φαλ) προτίμησε να δώσει τη μπάλα στον Ντόρσεϊ αντί του Σλούκα χάνοντας κάθε έννοια επιθετικής ομαδικής λειτουργίας.
Το τρίτο παιχνίδι
Η τρίτη πράξη της σειράς του Ολυμπιακού με τη Μονακό θα παιχθεί επί Γαλλικού εδάφους. Ασφαλώς πλέον το «πάνω χέρι» το έχουν οι Μονεγάσκοι, οι οποίοι θα πάμε με συνταγή την πιεστική άμυνα στα 4/4 και στα 3/4 του μικρού και φοβικού γηπέδου τους, που δημιουργεί ασφυξία στους παίκτες και θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το επιθετικό ταλέντο κυρίως των Τζέιμς και Μπέικον για να αποκτήσει πλεονέκτημα. Θα «ματσάρει» την αθλητικότητα του Ολυμπιακού και θα προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλά σε παραγωγικότητα τον Σάσα Βεζένκοφ και τον Κώστα Σλούκα, ενώ θέλει να ελέγξει τα ριμπάουντ και να πάει στον δικό του ρυθμό.
Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός, όπως γράψαμε και στο τελευταλίο σχόλιο μετά το δεύτερο παιχνίδι θα αναζητήσει μέσα από το ματς τον δικό του... Μάικ Τζέιμς. Τον παίκτη δηλαδή που θα του δώσει τις λύσεις για να φτάσει στο στόχο, που είναι η μια νίκη που θα επιστρέψει την σειρά στο ΣΕΦ. Δεν θα είναι εύκολο να συμβεί, αλλά ένα στοιχείο που διακρίνει τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν είναι η μεγάλη προσήλωση στην άμυνα. Αν κρατήσει χαμηλά σε παραγωγικότητα τη Μονακό, τότε έχει πολλές πιθανότητες για να κάνει την υπέρβαση. Όμως, σε κάθε περίπτωση τη λύση για την επιστροφή στο ΣΕΦ θα την δώσει η επίθεση...