ΑΕΚ: Οι προκλήσεις του νέου προπονητή και τα δεδομένα που τον περιμένουν
Όποιος και να είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ θα έχει κάποια δεδομένα στα οποία πρέπει να δουλέψει και να προσαρμοστεί.
Μετά το Πάσχα η ΑΕΚ θα ανακοινώσει τον νέο προπονητή, που θα αναλάβει την ομάδα για τα επόμενα χρόνια, μπαίνοντας άμεσα στο νέο της σπίτι, την «Αγιά Σοφιά». Ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα επιλέξει τον εκλεκτό, έχοντας συναντήσει τους υποψηφίους προπονητές ή τους εκπροσώπους του.
Το σίγουρο είναι ότι ο νέος προπονητής, όποιος κι αν είναι αυτός, θα κληθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση, με παίκτες που θα βρει στο ρόστερ, κακές νοοτροπίες που θα πρέπει να ξεριζώσει, αλλά και να εμπνεύσει την ομάδα, ώστε να οδηγηθεί και πάλι στις επιτυχίες. Σύμμαχος σε όλα αυτά θα είναι η αύρα του νέου γηπέδου, καθώς η ΑΕΚ μετά από 19 χρόνια προσφυγιάς, θα επιστρέψει στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το Onsports αναλύει τα δεδομένα και τις προκλήσεις που θα συναντήσει ο νέος προπονητής στην ΑΕΚ.
Προβληματική νοοτροπία
Το βλέπουμε στο γήπεδο εδώ και τρία χρόνια, το είπε πρόσφατα και ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος: υπάρχει κακή νοοτροπία στα αποδυτήρια. Η ΑΕΚ έχει ξεχάσει να διαχειρίζεται σωστά ένα παιχνίδι όταν αυτό στραβώνει, δεν αντιδρά σωστά αμυντικά όταν δεχτεί ένα γκολ και είναι πιο πιθανό να δεχτεί γκολ στη συνέχεια, παρά να πετύχει. Σε αυτό βεβαίως παίζει ρόλο η ποιότητα και η προσωπικότητα των παικτών μεσοαμυντικά, που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Πνεύμα νικητή, αγνοείται
Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το 2018, η ΑΕΚ αναζητά έναν προπονητή, που να μπορέσει να εμπνεύσει και βγάλει το πνεύμα μαχητή από τους παίκτες. Όπως το έκανε ο Χιμένεθ τη χρονιά που η Ένωση πήρε τον τίτλο. Όσοι ακολούθησαν, είτε δεν στηρίχθηκαν με παίκτες, είτε απέτυχαν παταγωδώς σε αυτόν τον στόχο και οι τέσσερις χαμένοι τελικοί Κυπέλλου το αποδεικνύουν περίτρανα.
Τα παραπάνω θα πρέπει ο νέος τεχνικός να τα αλλάξει άμεσα και να επιβληθεί με τον τρόπο του στους παίκτες, προκειμένου να τους ενώσει για έναν κοινό στόχο, που θα είναι η κατάκτηση τίτλων.
Φάκελος ρόστερ: Οι σίγουροι, οι αμφίβολοι, οι φευγάτοι
Το περασμένο καλοκαίρι, η ΑΕΚ πραγματοποίησε 13 μεταγραφές, κάποιες εκ των οποίων εκτόξευσαν το μπάτζετ. Έγινε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ποιότητα, κυρίως μεσοεπιθετικά, αλλά τα προβλήματα στην άμυνα δεν βελτιώθηκαν. Από την ΠΑΕ ξεκαθάρισαν πως μετά τις 15 Μαΐου και το τέλος των πλέι οφ θα ασχοληθούν με το ρόστερ, μιας και ο νέος τεχνικός θα αποκτήσει μια ιδέα, βλέποντας τα τελευταία φετινά παιχνίδια.
Τερματοφύλακες: Η απόκτηση του Τσίτσαν Στάνκοβιτς αποδείχτηκε καλή λύση, αλλά οι τραυματισμοί του τον άφησαν εκτός δράσης για μεγάλα διαστήματα, ενώ ο Παναγιώτης Τσιντώτας απέδειξε ότι είναι ικανός για τη δυσκολότερη απόκρουση και τη μεγαλύτερη γκάφα. Ο νεαρός Χατζηεμμανουήλ έπαιξε για ένα παιχνίδι, αφήνοντας καλές εντυπώσεις, ενώ είναι εξαιρετικός με την ΑΕΚ Β. Αλλαγή ή μεταγραφή στη θέση ένα δεν αναμένεται, αλλά ίσως αποφασίσει διαφορετικά ο νέος τεχνικός.
Αμυντικοί: Η αμυντική γραμμή αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ένωσης. Οι Βράνιες και Τζαβέλλας δεν ταιριάζουν ως δίδυμο, ενώ η παρουσία του Μήτογλου πολλές φορές αποδίδει. Ο Σβάρνας αποτελεί λύση έσχατης ανάγκης και είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η απόκτηση ενός στόπερ ηγέτη. Στα άκρα, ο Μοχαμαντί αποτελεί μια καλή επιλογή για αριστερά, αλλά δεν λείπουν κάποια λάθη που στοίχισαν, ενώ υπάρχει και ο Χατζισαφί. Δεξιά, ο ακριβοπληρωμένος Μισελέν δεν δικαιολόγησε την επιλογή του, ενώ ο Ρότα, δείχνει να κερδίζει πόντους, αν και αυτός δεν αποφεύγει τα λάθη.
Μέσοι: Η απόκτηση του Λε Ταλέκ, σε συνδυασμό με τους Σιμόες, Σιμάνσκι, Σάκχοφ, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο Φράνσον που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο δεν έχει κάνει ακόμα ντεμπούτο, ενώ η προσθήκη του Κριχόβιακ βελτίωσε κάπως τα πράγματα. Με τα συμβόλαια των Σιμόες, Σάκχοφ να λήγουν και τον Γαλανόπουλο να επιστρέφει στη δράση, σίγουρα θα χρειαστεί τουλάχιστον μια μεταγραφή. Όσο για τον Λε Ταλέκ, δύσκολα θα παραμείνει και τη νέα χρονιά. Ο Κριχόβιακ δύσκολα θα ανανεώσει και για τη νέα χρονιά, καθώς μπορεί να βρει καλύτερο συμβόλαιο σε καλύτερη ομάδα. Στους επιτελικούς μέσους, ο Μάνταλος έχει διακυμάνσεις στην απόδοσή του και αποτελεί το… κόκκινο πανί για την εξέδρα, ο Γέβτιτς είναι δανεικός και δεν έχει πάρει όσες ευκαιρίες θα περίμενε.
Επιθετικοί: Η επιθετική γραμμή της ΑΕΚ διαθέτει τρομερή ποιότητα, αλλά αποδίδει μέτρια, καθώς δεν έχει δουλευτεί σωστά. Το πάθος του Αραούχο έχει φέρει γκολ, η ποιότητα του Τσούμπερ δεν φαίνεται σε κάθε ματς, ούτε του Λιβάι Γκαρσία, ενώ η προσφορά του Άμραμπατ είναι σημαντική, αλλά συχνά στερείται ουσίας. Με τον Τάνκοβιτς να παίρνει φέτος ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, η Ένωση θα πρέπει να δουλέψει με το υπάρχον υλικό για να διαπιστώσει εάν θα γίνουν μεταγραφές, που προϋποθέτουν και αποχωρήσεις.
Δανεικοί: Στην Ένωση θα επιστρέψουν το καλοκαίρι μια σειρά από παίκτες που δόθηκαν δανεικοί. Τουλάχιστον θεωρητικά, καθώς κάποιοι ίσως λάβουν καλύτερη πρόταση. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται σίγουρα ο Γιώργος Αθανασιάδης, που κάνει εξαιρετική σεζόν με τη Σέριφ Τιρασπόλ, με την ΑΕΚ να περιμένει πρόταση για την παραχώρησή του. Ο Χρήστος Αλμπάνης κάνει καλή σεζόν στον Απόλλωνα Λεμεσού, με 22 συμμετοχές, 5 γκολ και μια ασίστ. Ο Θεοδόσης Μαχαίρας στάθηκε άτυχος καθώς δόθηκε δανεικός στον Ιωνικό, αλλά τραυματίστηκε στους χιαστούς κι έχασε τη σεζόν. Ο Μίλος Ντέλετιτς μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και δεν θα απασχολήσει άλλο την ΑΕΚ, ενώ ο Γιάννης Φοίβος Μπότος που αγωνίζεται δανεικός στην Γκο Αχέντ Ίκγλς, ίσως μείνει στην Ολλανδία, εάν ενεργοποιηθεί η οψιόν αγοράς του.
ΑΕΚ Β: Το πρότζεκτ της ομάδας Β ίσως είναι το πιο πετυχημένο φέτος στους «κιτρινόμαυρους». Η ΑΕΚ Β κάνει καλή πορεία στη Super League 2, αλλά το θέμα είναι αν προκύπτουν παίκτες που μπορούν να σταθούν στην πρώτη ομάδα. Οι Λάτσι και Μιτάι αγωνίζονται αρκετά, αλλά δεν έχουν εντυπωσιάσει ιδιαίτερα, ενώ σίγουρα ξεχωρίσει ο Γιούσης με τα 16 γκολ και ο Κοσίδης. Καλές εμφανίσεις πραγματοποιεί και ο Τζούντα Γκαρσία. Το αν κάποιοι από αυτούς τους παίκτες θα πάρουν ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα, θα το αποφασίσει ο νέος προπονητής.