Μαρσέιγ-ΠΑΟΚ: Δοκιμασία στην «Ελληνίδα» της Γαλλίας (Photos)
Μαρσέιγ-ΠΑΟΚ: Η κακόφημη αλλά πανέμορφη Μασσαλία με το Ελληνικό παρελθόν και την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον – Η πόλη που τεστάρει το «δικέφαλο», με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στην Γαλλία.
Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για το μεγάλο ραντεβού του ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» δοκιμάζεται στην έδρα της Μαρσέιγ, για το πρώτο ματς των προημιτελικών του Conference League. Γαλλική ομάδα την οποία γνωρίζουν οι πάντες. Απ’ τις μεγαλύτερες δυνάμεις της χώρας και δεδομένα απ’ τα πλέον αναγνωρίσιμα κλαμπ της Ευρώπης.
Προερχόμενη από μια πόλη που δε θυμίζει Γαλλία. Ένα μέρος κάτι ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Με τα καλά και τα άσχημά του. Η Μασσαλία ήταν και είναι κέντρο εγκληματικότητας και διαφθοράς. Προσπαθώντας να κάνει βήματα προόδου. Δύσκολα, μικρά, αλλά τα καταφέρνει σιγά-σιγά. Έχοντας μπροστά της να διανύσει αρκετό δρόμο.
Μια πόλη γεμάτη ιστορία. Όμορφο και αμαρτωλό παρελθόν ταυτόχρονα. Δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, καθώς αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Γαλλίας! Ένα μείγμα πολιτισμών και κουλτούρας, πάντρεμα αριστοκρατίας και αλητείας.
Η ελληνική καταγωγή
Η ελληνική «ρίζα» της πόλης, είναι δεδομένη. Οι ιστορικοί που αναφέρονται στην περιοχή, με καμάρι τονίζουν πως η πόλη «γεννήθηκε» ως δημιούργημα της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί οφείλεται και η ναυτική της παράδοση μεταξύ άλλων.
Ήταν περίπου γύρω στο 600 π.Χ. Εκείνη την εποχή ιδρύθηκε η Μασσαλία από Έλληνες. Η πιθανότερη εκδοχή έχει ως πρωταγωνιστή τον Πρωτέα, ο οποίος είχε φύγει απ’ τη Φώκαια για να ανακαλύψει νέα λιμάνια στη Μεσόγειο. Με σκοπό το εμπόριο.
Την περιοχή όπου σήμερα δεσπόζει η Μασσαλία, κατοικούσαν φυλές Λιγουρίων. Ο αρχηγός μίας εξ αυτών, προσέφερε το χέρι της κόρης του και κάπως έτσι άρχισε η δημιουργία της Μασσαλίας. Η οποία υπήρξε η πρώτη πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας στη σημερινή Γαλλία. Με πολλούς κατοίκους που είχαν ως ενασχόληση το εμπόριο.
Αμέσως μετά τους αρχαίους Έλληνες, τη σκυτάλη πήραν οι Ρωμαίοι. Περνώντας κι αυτοί τα δικά τους πολιτισμικά στοιχεία στη Μασσαλία. Δυστυχώς όμως, τίποτα απ’ το ένδοξο παρελθόν της πόλης δε διασώζεται. Ούτε απ’ την Ελληνική περίοδο, ούτε απ’ τη Ρωμαϊκή. Αιτία ήταν η παραμέληση από τις τοπικές αρχές, ενώ η χαριστική βολή ήρθε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν και η πόλη βομβαρδίστηκε χωρίς έλεος απ’ τους Γερμανούς. Σε σημείο που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1/3 της Μασσαλίας!
Η ιστορία της «Μασσαλιώτιδας»
Η πιο σύγχρονη ιστορία της, τη φέρνει να έχει δώσει το όνομά της στον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Η περίφημη «Μασσαλιώτιδα». Ήταν κατά την περίοδο της επανάστασης την οποία οι Μασσαλοί στήριξαν. Έστειλαν δυνάμεις στο Παρίσι κι απ’ τα πολεμικά τραγούδια αυτών των στρατιωτών, προέκυψε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.
Τη σύγχρονη εποχή, η Μασσαλία έχει γίνει η μεγαλύτερη πύλη εισόδου μεταναστών όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά στην Ευρώπη. Εκατομμύρια άνθρωποι κυρίως απ’ τη βόρεια Αφρική, πέρασαν από το λιμάνι της. Πολλοί εξ αυτών έμειναν μόνιμα. Γι’ αυτό και σήμερα πάνω από το 25% των κατοίκων, είναι μετανάστες. Έχοντας και περιοχές-γκέτο κυρίως στο βόρειο τμήμα της. Εκεί όπου μεγάλωσε κι ο Ζινεντίν Ζιντάν! Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό καμάρι της περιοχής, παρότι δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Ολιμπίκ. Σε αντίθεση με τον Ερίκ Καντονά, ο οποίος επίσης κατάγεται απ’ τη Μασσαλία.
Ο συνδυασμός λιμάνι και μεγάλος αριθμός μεταναστών, έφεραν τεράστια ποσοστά εγκληματικότητας και κακής φήμης στην πόλη. Κυρίως λόγω των πολλών ανθρώπων που ζούσαν στο όριο ή κάτω απ’ το όριο της φτώχειας. Έτσι, οι υπόλοιποι Γάλλοι έβλεπαν μειονεκτικά τη Μασσαλία, προτιμώντας να μην την επισκεφτούν έστω για διακοπές, παρά τις απίστευτες ομορφιές της.
Γεγονός που έκανε τους ντόπιους έντονα τοπικιστές. Ανεβάζοντας κατακόρυφα και το ποσοστό «δεσίματός» τους με την ομάδα της Μαρσέιγ. Την οποία όποιος δε λατρεύει, ουσιαστικά δεν είναι ευπρόσδεκτος στην πόλη! Σε τέτοιο σημείο που όποιον αντιληφθούν να είναι άλλη Γαλλική ομάδα (ειδικά Παρί Σεν Ζερμέν) πολλές φορές να τον τιμωρούν πετώντας τον στην θάλασσα. Φαινόμενο αρκετά συχνό.
Ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει γνωστή την Μασσαλία, έχει επίσης ελληνικό χρώμα. Πρόκειται για το περίφημο πιάτο που προέρχεται απ’ την περιοχή. Η μπουγιαμπέσα. Μια ψαρόσουπα ουσιαστικά, η οποία έχει «ρίζα» της την κακαβιά. Συνταγή αρχαιοελληνική.
Τα τελευταία χρόνια η Μασσαλία προσπαθεί κι έχει καταφέρει να αλλάξει το πρόσωπό της. Πολλοί τουρίστες την προτιμούν, με το λιμάνι της να είναι απ’ τα πλέον δημοφιλή για κρουαζιερόπλοια.
Εδώ και κάτι λιγότερο από 30 χρόνια «τρέχουν» ενέργειες για εκσυγχρονισμό της πόλης. Μόνο για τα νέα κτίρια και τη βελτίωση των υπαρχόντων, έχουν ξοδευτεί περίπου 10 δισ. ευρώ. Η ανάπλαση της Μασσαλίας συνεχίζεται. Με την προσπάθεια να είναι τεράστια, προκειμένου όχι να σβήσει, αλλά να μειωθεί η επίδραση του αμαρτωλού παρελθόντος της πανέμορφης πόλης του γαλλικού νότου.