Ολυμπιακός: Στον σωστό δρόμο για F4 - Γιατί πήρε το πλεονέκτημα - Πού «πρέπει» να φτάσει (pics+vids)
Ανάλυση του OnSports για την πορεία του Ολυμπιακού και την επιστροφή στα play offs της Euroleague, έπειτα από τρία χρόνια
Έπειτα από τρια δύσκολα χρόνια μακριά από τα play offs της Euroleague, ο Ολυμπιακός επιστρέφει και μάλιστα, δυναμικά έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας για να διεκδικήσει μια θέση στο Final Four της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι (19-21/5).
Ο σπουδαίος Αμερικανός προπονητής Τζον Γούντεν που επηρέασε όσο λίγοι το άθλημα, έλεγε πως «τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τους ανθρώπους που κάνουν το καλύτερο όπως και να πάνε τα πράγματα»!
Και έχει απόλυτο δίκιο, αφού ο Ολυμπιακός είχε αρκετές μεταπτώσεις στην απόδοση του, αλλά στο τέλος επιμένοντας στην φιλοσοφία που διέπει το μπάσκετ που παίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, έφτασε στον στόχο.
Γιατί κατέκτησε το πλεονέκτημα: Ρωσικές αποχωρήσεις και η δύναμη της έδρας
Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτό συνετέλεσε και η κοσμογωνική αλλαγή που επέφερε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος οδήγησε στην αποχώρηση των ρωσικών πανίσχυρων ομάδων (ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν) από την Euroleague. Μια εξέλιξη που ευνόησε (και) την ελληνική ομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, πριν προχωρήσει η διοργανώτρια αρχή στις προσθαφαιρέσεις, οι τρεις ρώσικες ομάδες βρίσκονται στην 5η, 6η και 8η θέση. Συγκεκριμένα, η Ζενίτ ήταν στην 5η με 14-9, η ΤΣΣΚΑ στην 6η με 14-10 και η Ούνικς στην 8η με 13-12. Ο Ολυμπιακός την ίδια στιγμή βρίσκονταν στην 4η θέση, έχοντας ρεκόρ 15-9. Με την αφαίρεση των αναμετρήσεων με τους Ρώσους θα παρέμενε στην 4η θέση με απολογισμό 14-7, αλλά μπορούσε να κυνηγήσει ακόμα και τη δεύτερη θέση, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης έπεφτε από το 20-6 στο 16-5. Ενώ, η Αρμάνι Μιλάνο παρέμεινε στην τρίτη θέση, παρότι έπεσε στο 15-6 από το 17-8, που είχε αρχικά.
Εν ολίγοις, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν από τις ομάδες που ευνοήθηκαν ξεκάθαρα από την αποπομπή των ρωσικών συλλόγων, καθώς εξασφάλισε επί της ουσίας την παρουσία στην 8αδα και έκανε το μεγάλο βήμα για το πλεονέκτημα της έδρας, που θα ήταν πολύ δύσκολος στόχος, για να μην πούμε ανέφικτος, με την παρουσία των τριών ρωσικών κλαμπ.
Εκτός από το... δώρο της αποβολής των τριών πανίσχυρων ρωσικών ομάδων, ένα στοιχείο που έπαιξε ρόλο, προκειμένου ο Ολυμπιακός να υλοποιήσει τον στόχο του, ήταν η δύναμη της έδρας. Το ΣΕΦ ήταν τη φετινή σεζόν απώρθητο φρούριο, γεγονός που έδωσε στους «ερυθρόλευκους» ένα μπόνους στην προσπάθεια τους.
Επιτυχία η συμμετοχή στα play offs ή πρέπει να πάει στο Final Four;
Μπορεί στο ξεκίνημα της σεζόν οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος να... έδειχναν το Final Four της Euroleague, αλλά αν κάνει κάποιος ένα γρήγορο πέρασμα από τα «μεικτά» μπάτζετ (μισθοί παικτών και λειτουργικά έξοδα) των ομάδων θα καταλάβει ότι δεν ήταν εύκολο πράγμα κάτι τέτοιο. Μάλλον παράλογο θα το έλεγες. Διότι, οι «ερυθρόλευκοι» είναι 11οι στην Euroleague σε ότι αφορά τα μπάτζετ των ομάδων και υπό αυτή την έννοια αν μη τι άλλο είναι επιτυχία η παρουσία στα play offs. Προφανώς και τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάσκετ, αλλά έχουν σημασία, όσον αφορά την πραγμάτωση ενός στόχου. Εάν τώρα, οι Πειραιώτες προκριθούν στο Final Four της Euroleague, είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για σημαντική επιτυχία. Ξέρει καλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του ότι δεν θα είναι εύκολη δουλειά τα παιχνίδια των play offs, αλλά ποντάρει στην έδρα και την μεγάλη εμπειρία του Κώστα Σλούκα και των υπολοίπων παικτών, προκειμένου να γίνει η υπέρβαση.
ΜΠΑΤΖΕΤ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2021-2022
Ρεάλ - 44 εκατ. ευρώ (19.2 εκατ. ευρώ)
Μπαρτσελόνα - 43.5 εκατ. ευρώ (18.8 εκατ. ευρώ)
ΤΣΣΚΑ - 33 εκατ. ευρώ (22.1 εκατ. ευρώ)
Αρμάνι Μιλάνο - 30 εκατ. ευρω (11 εκατ. ευρώ)
Αναντολού Εφές - 25 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ)
Φενέρμπαχτσε - 24 εκατ. ευρώ (13.5 εκατ. ευρώ)
Ζενίτ - 23 εκατ. ευρώ (12 εκατ. ευρώ)
Μπάγερν - 21 εκατ. ευρώ (5.3 εκατ. ευρώ)
Μακάμπι - 18 εκατ. ευρώ (7 εκατ. ευρώ)
Βιλερμπάν - 15.1 εκατ. ευρώ (4 εκατ. ευρώ)
Ολυμπιακός - 15 εκατ. ευρώ (8.5 εκατ. ευρω)
Ούνικς 15 εκατ. ευρώ (6.5 εκατ. ευρώ)
Μονακό - 14.7 εκατ. ευρώ (5.8 εκατ. ευρώ)
Άλμπα - 11 εκατ. ευρώ (3 εκατ. ευρώ)
Ζάλγκιρις - 10 εκατ. ευρώ (4.3 εκατ. ευρώ)
Παναθηναϊκός - 9.5 εκατ. ευρώ (5.5 εκατ. ευρώ)
Ερυθρός Αστέρας - 8.4 εκατ. ευρώ (5.2 εκατ. ευρώ)
Μπασκόνια - (Δεν υπάρχουν πληροφορίες)
Η επίδραση Μπαρτζώκα, η αλλαγή στο παιχνίδι και το σημείο κλειδί
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Είναι εύλογο ότι ο καλός σχεδιασμός σε κάθε ομάδα αποτελεί την βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί. Η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού χτίστηκε με σύνεση και πλάνο. Σύνεση, γιατι δεν γκρεμίστηκε η περσινή ομάδα, ώστε να διατηρηθεί ένας κορμός Ελλήνων αλλά και ξένων παικτών. Πλάνο, γιατί η αξιοποίηση του Σλούκα επέβαλε ένα μεγάλο κορμί δίπλα του με ικανότητα στο αμυντικό κομμάτι (Ουόκαπ) ενώ η ρακέτα γέμισε και με το παραπάνω με τον Μουσταφά Φαλ. Τεράστιας σημασίας στάθηκε η έλευση του Τάιλερ Ντόρσεϊ ο οποίος εκτός της διετούς εμπειρίας του στο υψηλότερο επίπεδο, έγινε κάτοχος Ελληνικού διαβατηρίου. (Αλήθεια πόσοι είναι οι διαθέσιμοι Έλληνες με διετή εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο δίχως να είναι απλησίαστοι οικονομικά… Νομίζω κανένας άλλος μέχρι στιγμής)
ΡΟΛΟΙ
Οι ελλείψεις του ρόστερ της περσινής περιόδου καλύφθηκαν με παίκτες ρόλων, παίχτες που κάνουν όλα όσα οι υπάρχοντες αδυνατούσαν. Ο Ουόκαπ πιέζει την μπάλα χαλώντας τον ρυθμό των αντιπάλων, πέφτει πάνω στον πιο επιθετικογενή γκαρντ, μπορεί να αλλάξει στην pick n’ roll άμυνα ενώ κουβαλάει την μπάλα στην επίθεση, επιτρέπωντας στον Σλούκα να διατηρεί την φρεσκάδα του στην λήψη των κρίσιμων αποφάσεων. Ο Φαλ δεν είναι ένας τυπικός 7 footer καθώς εκτός του ότι γεμίζει την ρακέτα, διαθέτει εξαιρετική ικανότητα στην pick n’ roll άμυνα με αλλαγές αποτελώντας μια εξαίρεση στον κανόνα ότι μόνο οι αθλητικοί undersize ψηλοί μπορούν να αμυνθούν απέναντι σε κοντούς. Ο Ντόρσεϊ ανέλαβε να αποφορτίσει τον Σλούκα από το βάρος της διαδοχής του Βασίλη Σπανούλη, δίνοντας λύσεις στο επιθετικό κομμάτι του Ολυμπιακού. Ο Σλούκας μπορεί να ταλαιπωρήθηκε μέχρι να βρει ρυθμό μέσα από την λειτουργία του συνόλου, ωστόσο σε κρίσιμα ματς έδειξε την προσωπικότητα και την δεδομένη ποιότητα του. Ο Σάσα Βεζένκοφ ωρίμασε ομαλά και στην τρίτη του χρονιά στην ομάδα, κέρδισε με το σπαθί του τον χώρο που μοιραία άφησε ο Πρίντεζης. Πολύ σημαντική -σε σχέση με πέρυσι -είναι και η «επιστροφή» του Παπανικολάου μετά την περιπέτεια με την υγεία του καθώς βρήκε τον παλιό εαυτό του, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ αν και περσινή προσθήκη, φέτος ενσωματώθηκε στην ομάδα και δείχνει πόσο χρήσιμος παίκτης ρόλου είναι.
ΑΡΧΕΣ-ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Κατά το χτίσιμο του ο Ολυμπιακός απέκτησε αρχές με έμφαση «την ταχύτητα στην επίθεση και την πίεση στην μπάλα στην άμυνα». Επιθετικά βλέπουμε pick n’ roll παιχνίδι με δύο παίκτες στην πλάτη και έναν μπροστά- και με οδηγία για πάσα στην αδύνατη πλευρά -δημιουργώντας close out επίθεση. Στην ίδια λογική είναι και τα αγαπημένα pick n’ roll με back pick (Spain Pick n’ roll) action του Γιώργου Μπαρτζώκα. Βασικό στοιχείο της ταχύτητας του Ολυμπιακού βρίσκεται και στις Hand Off συνεργασίες, οι οποίες προηγούνται των pick n’ roll, ιδιαίτερα όσων παικτών δεν είναι τυπικοί pick n’ roll παίκτες. Ασφαλώς η ατομική εκτελεστική ικανότητα από pick n’ roll καταστάσεις, των Σλούκα και Ντόρσεϊ σε συνδυασμό με το περιφερειακό σουτ του Vezenkov αποτελούν σημεία αναφοράς στην επίθεση των ερυθρολεύκων.
ΑΜΥΝΑ
Στην άμυνα οι αρχές του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ξεκάθαρες και μιλούν για πίεση στην μπάλα και σπρώξιμο των επιθετικών είτε πανω στον θηριώδη Fall, είτε στον αθλητικό Χασάν Μάρτιν. H τριάδα των Ουόκαπ-Παπανικολάου-Φαλ εγγυάται την αξιοπιστία της αμυντικής συμπεριφοράς της ομάδας. Ιδιαίτερα η έλευση του Ουόκαπ έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα του Ολυμπιακού -ο οποίος αδυνατούσε να πιέσει τα αντίπαλα point guard αφήνωντας τον αντίπαλο να οργανώσει κάθε φορά το παιχνίδι του. Πλέον ο Ουόκαπ με πίεση στην μπάλα δίνει τον αμυντικό τόνο, τον οποίο διατηρεί ο Παπανικολάου και οι δυό τους συμπαρασύρουν τους συμπαίκτες τους, δημιουργώντας ένα συμπαγή αμυντικά σύνολο.
Η... ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Ο ρυθμός και η διατήρηση της ταχύτητας αποτελούν τον θεμέλιο λίθο ενόψει των Play offs. Για να επιτευχθεί ο στόχος όμως, ίσως να μην είναι αρκετά. Είναι δεδομένο ότι η έδρα θα πρέπει να παίξει το ρόλο της, αλλά θα πρέπει ο Ολυμπιακός να «βγάλει» μεγαλύτερη σκληράδα, όχι τόσο στο αμυντικό κομμάτι, όσο στο επιθετικό. Θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο «μπασκετικό ξύλο» και να βγάλει αντίδραση απέναντι στο physical game που αναμφίβολα θα συναντήσει.