Επιστολή Σράιβερ-Δεσποτοπούλου
Ανοιχτή επιστολή προς τα ΜΜΕ απέστειλαν ο πρόεδρος των Special Olympics International, Τίμοθι Σράιβερ και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Γιάννα Δεσποτούλου.
Ο Τίμοθι Σράιβερ και η Γιάννα Δεσποτούλου θεωρούν ότι η εκτενής κάλυψη των γεγονότων που -εσχάτως- έλαβαν χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, έθεσε σε δεύτερη μοίρα το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, που φιλοξενείται στην Αθήνα από τις 25 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, έδωσε μια στρεβλή εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη, τη στιγμή κατά την οποία εκτός των επεισοδίων υπάρχουν χιλιάδες εθελοντές, γιατροί και ηγέτες διεθνών οργανισμών, οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς για ένα τόσο μεγάλο σκοπό.
«Η δράση στα στάδια ταιριάζει με τη δράση έξω από αυτά. Ακόμη, παρόλη την οικονομική κρίση και κοινωνική αναταραχή, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ειδική συνεδρίαση για τη Διακήρυξη της Προώθησης της ενσωμάτωσης των αθλημάτων στις σχολικές δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή που προάγει την κοινωνική ένταξη των νέων με διανοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Το νομοσχέδιο υπαγορεύει ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης για την ελληνική νεολαία, εστιάζοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη».
Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται ότι: «Κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχασαν αυτή τη διάσταση του γεγονότος», με την αναφορά να γίνεται στη δράση των εθελοντών, που εργάζονται για τη διοργάνωση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εκτενέστατη κάλυψη των γεγονότων της 29ης Ιουνίου από τα διεθνή ΜΜΕ, που έδωσαν μια εικόνα εχθρικής και αφιλόξενης χώρας.
«Ηγέτες όπως ο Ανδρές Ντελγκάντο άνοιξαν τους Παγκόσμιου Αγώνες Special Olympics στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Ανδρές Ντελγκάντο ήταν εκεί για να υπεραμυνθεί της δικής του αξιοπρέπειας απέναντι στην κατάφωρη αδικία που τόσο αυτός όσο και 200 ακόμη εκατομμύρια άνθρωποι με διανοητική αναπηρία, αντιμετωπίζουν καθημερινά. Παρήλασε με ψηλά το κεφάλι, υπερήφανος, θριαμβευτής... Παρήλασε για να διαδώσει το μήνυμά του. Λίγες ημέρες αργότερα, δικαίωσε την αποστολή του: Κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στη Γυμναστική. Έσπασε όλα τα προσωπικά του ρεκόρ. Το επίτευγμά του πραγματοποιήθηκε χάρη στο πάθος της Ελλάδας, τους 25.000 εθελοντές από όλη τη χώρα που υποδέχθηκαν με την αγκαλιά τους ανοιχτή τους 7.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 180 χώρες. Το μήνυμα προς την Υφήλιο είναι ότι η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα. Είναι έτοιμη να επενδύσει στο μέλλον…. Το μήνυμα προς την Υφήλιο είναι ότι η Ελλάδα αναζητά ένα καλύτερο μέλλον».
«Οι εθελοντές από όλη την Ελλάδα επέδειξαν την απόλυτη αφοσίωσή τους σε αυτούς τους Αγώνες, παρά τα εμπόδια. Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πάνω από 300 εθελοντές βρήκαν τρόπο να φθάσουν από το κέντρο της Αθήνας στην αγωνιστική εγκατάσταση του Γκολφ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το αγωνιστικό πρόγραμμα. Ακόμα εκατοντάδες γιατροί συνέβαλαν σ αυτή τη διαδήλωση ενότητας. Αφιέρωσαν το χρόνο τους και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους προκειμένου να παράσχουν δωρεάν ιατρική διάγνωση σε χιλιάδες παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία. Μέσω του προγράμματος Υγιείς Αθλητές, χιλιάδες γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρηκοΐας και προϊόντα προσωπικής υγιεινής μοιράζονται δωρεάν».
Και η επιστολή καταλήγει: «Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε τους αθλητές Special Olympics και οι αθλητές Special Olympics δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Αντιθέτως, της έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο: την ελπίδα».