Κing is gone but not forgotten
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Γουίμπλεντον. Αυτό ήταν, λοιπόν; Ξόφλησε ο Ρότζερ Φέντερερ;
Βασανιστικό το ερώτημα για τους θαυμαστές του, πρόκληση για τους ειδικούς, που με κάτι τέτοια θέματα βγάζουν το ψωμί τους
«Δεν είναι μηχανή, άνθρωπος είναι» υπερασπίστηκε τον Ελβετό ο Τζον Μακ Ένρο, 3 φορές θριαμβευτής στο παραδοσιακότερο τουρνουά τένις του κόσμου. Και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ξοφλημένο τον είχαν βγάλει ορισμένοι και πριν από δυο χρόνια όταν έχασε από το Ναδάλ στο αγαπημένο του τουρνουά. Και μετά πήγε και κέρδισε το Ρολάν Γκαρός (2009) και το Όπεν Αυστραλίας (2010).
Όμως τα σημάδια είναι πλέον ανησυχητικά. Το 2010 βρέθηκε τρεις πόντους μακριά από την ήττα αντιμετωπίζοντας στον 1ο γύρο τον Αλεχάντρο Φάγια, έναν παίκτη σπεσιαλίστα στο χώμα, ο οποίος βρισκόταν στο Νο 60 της παγκόσμιας κατάταξης. Στη συνέχεια έχασε ένα σετ από τον Ίλια Μπόζολιατς, Νο 152 στον κόσμο πριν βγει νοκ-άουτ από το σφυροκόπημα του Τόμας Μπέρντιχ.
Οι καλές μέρες φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν για τον παίκτη, που από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών. Το φωνάζουν οι αριθμοί. Ο Φέντερερ το 2004 κατέκτησε 11 τουρνουά, το 2005 επίσης 11, το 2006 ανέβηκε στα 12. Και φέτος μόλις ένα, αυτό στο Κατάρ τον Ιανουάριο.
Σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Ο Φέντερερ δεν πρόκειται να σταματήσει στους 67 τίτλους, αλλά πόσο μακριά μπορεί να πάει ακόμη; Τον άλλο μήνα κλείνει τα 30 και η ηλικία στο σημερινό τένις βαραίνει περισσότερο τους παίκτες από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ο Αντρε Άγκασι συνέχισε να είναι Νο 1 και μετά τα 33 του αλλά ήταν άλλη εποχή τότε και άλλοι οι ανταγωνιστές του Αμερικανού. Σήμερα, που όλοι οι μεγάλοι αντίπαλοι είναι νεότεροι κατά 6 και 7 χρόνια (Ναδάλ 24, Μάρεϊ, Τζόκοβιτς 23) ο Φέντερερ δυσκολεύεται πια να τους κοιτάξει στα μάτια.
Ο τελευταίος παίκτης πάνω από τα 30, που κατέκτησε τίτλο Γκραν Σλαμ ήταν ο Άγκασι (το Οπεν Αυστραλίας το 2003 σε ηλικία 32 ετών). Φυσικά το ρεκόρ του Κεν Ρόουζγολ, ο οποίος πήρε το Οπεν Αυστραλίας το 1972 σε ηλικία 37 χρονών και 62 ημερών θα αραχνιάσει στις σελίδες του βιβλίου Γκίνες.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι δεν θα ξαναδούμε τον Φέντερερ να σηκώνει κούπα σε τουρνουά Γκραν Σλάμ. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Το κίνητρό του για τη νίκη πάντα υπάρχει αλλά όχι και η δίψα που τον διακατείχε όταν ξεκινούσε την καριέρα του.
Πλέον έχει και άλλα πράγματα στο μυαλό του. Την γυναίκα, τα παιδιά, τις επιχειρήσεις του. Όλα αυτά του παίρνουν χρόνο, του απορροφούν ενέργεια. Τον αποσπούν από το παιχνίδι…
Ο Τσόνγκα είχε νικήσει τον Φέντερερ μόνο μια φορά (στο τουρνουά του Μόντρεαλ) στις 5 μέχρι προχτές αναμετρήσεις τους. Ήταν κοντά και στην 5η ήττα του αλλά δεν το έβαλε κάτω. Η ανατροπή που πέτυχε φαντάζει ακατόρθωτη, αν σκεφθεί κανείς ότι ο Ελβετός δεν είχε χάσει ποτέ σε τουρνουά του Γκραν Σλαμ, όταν προηγείται 2-0 σετ. Το ρεκόρ του; 178-0.
Ο Φέντερερ δήλωσε ότι έπαιξε καλά. Πράγματι, έπαιξε καλά. Αλλά όταν ο Τσόνγκα ανέβασε το επίπεδό του δεν μπόρεσε να ακολουθήσει. Έτσι ο Φέντερερ αποχαιρέτησε το Γουίμπλεντον στα προημιτελικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Πλέον, μετράει 6 σερί αποτυχίες σε τουρνουά του Γκραν Σλάμ. Θα επανέλθει; Ουδείς μπορεί να τον ξεγράψει, αλλά ο χρόνος είναι αμείλικτος. Ένα όμως είναι σίγουρο: Και να χαθεί, κανείς δεν θα τον ξεχάσει. «King is gone, but not forgotten»,που τραγουδούσε και ο Νιλ Γιανγκ.