Ανασκόπηση επιτραπέζιας αντισφαίρισης 2022
Χρονιά με πρωτοφανείς διακρίσεις το 2022 για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση.
Στην πρώτη χρονιά επιστροφής στην αγωνιστική κανονικότητα μετά από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση βρήκε γρήγορα τα «πατήματά» της και πέτυχε σημαντικά πράγματα στα διεθνή τραπέζια.
Γεύτηκε μάλιστα επιτυχίες με ιστορική διάσταση: Στους Μεσογειακούς Αγώνες η εθνική ανδρών πήρε το χάλκινο μετάλλιο για να προσθέσει και μία διάκριση στο ομαδικό στις τόσες, που έχουν προηγηθεί για τη χώρα στα ατομικά αγωνίσματα του θεσμού.
Το χρυσό μετάλλιο της Λεμονιάς Γκαϊντατζή στο διπλό κορασίδων του Βαλκανικού πρωταθλήματος ήταν το πρώτο σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία και γενικά τα γαλανόλευκα χρώματα γεύτηκαν ξανά μία πρωτιά στον θεσμό μετά από 14 χρόνια. Η Βορειοελλαδίτισσα πρωταθλήτρια αγωνίστηκε με συμπαίκτρια τη Βουλγάρα Σιντέλια Μούτλου.
Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Europe Trophy γυναικών, το νεοεισαχθέν 3ο διασυλλογικό Κύπελλο της ηπείρου. Είναι κι αυτή πρωτοφανής διάκριση για τη χώρα, όπως επίσης είναι ιστορικό το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός, σε συνέχεια αυτή της ευρωπαϊκής πορείας έκανε, στο πρώτο κομμάτι της σεζόν 2022-2023, την παρθενική συμμετοχή για ελληνικό σωματείο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Πρωτόγνωρη και τιμητική στιγμή σημειώθηκε και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρίες. Η νεαρή Ευανθία-Ειρήνη Μπουρνιά κατέκτησε την 3η θέση στην κλάση 1 των αθλητριών σε αμαξίδιο, ενώ η χώρα μας είχε και διπλή παρουσία πρώτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση, καθώς αγωνίστηκε και ο Γιώργος Μουχθής στην κλάση 6 των ορθίων.
Φυσικά καταγράφηκαν κι άλλες σημαντικές στιγμές σε αγωνιστικό και οργανωτικό κομμάτι. Όπως η 3η θέση του Παναγιώτη Γκιώνη στο Feeder της Γερμανίας, η 9η θέση του Στάθη Μανωλόπουλου στο διπλό εφήβων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και τα συνολικά 4 χάλκινα μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες από τη μία πλευρά, η ανάληψη μεγάλων διεθνών διοργανώσεων για το 2023 από την ΕΦΟΕπΑ, η διεξαγωγή του 1ου διεθνούς τουρνουά Α.Με.Α. στη χώρα μας και η αναβάθμιση της Τίνας Κρόττα στην πρώτη ποτέ επαγγελματία επιδιαιτήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης στον κόσμο, από την άλλη.
Στην Ελλάδα και σε διασυλλογικό επίπεδο ο Ολυμπιακός κάνει το νταμπλ στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες κατακτούν ο Ολυμπιακός την Α1 και ο Παναθηναϊκός το Κύπελλο Ελλάδας. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών πρώτη φορά στην καριέρα τους αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ελλάδας στο απλό ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Κωνσταντίνα Παρίδη.
Στις στενάχωρες ειδήσεις του 2022 η απώλεια δύο δυνατών μορφών του αθλήματος. Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο ο εμβληματικός παλιός πρωταθλητής και μετέπειτα πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ για 26 συναπτά έτη (1982-2008) Χρήστος Χριστοδουλάτος. Τον Αύγουστο απεβίωσε στα 72 του χρόνια ο Μανώλης Διακάκης (οι δυο τους υπήρξαν και συμπαίκτες στον Ολυμπιακό και την εθνική ομάδα), επίσης πρώην διεθνής αθλητής και πρωταθλητής Ελλάδας, ο οποίος στην πορεία έγινε και ο ρέκορντμαν των διασυλλογικών τίτλων στην Α’ Εθνική.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, που μας αποχαιρετά στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:
Στην αρχή του χρόνου η πολιτεία υλοποιεί υπόσχεσή της και εκταμιεύει 31 εκατομμύρια ευρώ από το στοίχημα προς όφελος του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Στις 10 του μήνα η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης χαιρετίζει την απόφαση και σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αυτή η πρωτοβουλία στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων που υποφέρουν, στερούνται, αγωνιούν και αγωνίζονται επί μακρόν για την επιβίωση, προσφέρει κυρίως ελπίδα και δύναμη για τη συνέχιση του απείρως δύσκολου έργου τους».
Με πρωταθλητή τον Άρη 2006 τελειώνει στις 15/01 στο ΣΕΦ η Α2 εθνική κατηγορία γυναικών. Η ομάδα της Βούλας συγκεντρώνει 15 βαθμούς και εξασφαλίζει και την απευθείας άνοδο με τις Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Θάλεια Κορδούτη και Μαρία Καλογιάννη. Τη 2η θέση παίρνει η Αθηνά Μαγκουφάνας.
Στις 19/01 η Κατερίνα Τόλιου πλασάρεται στις θέσεις 9-16 στο γερμανικό WTT Feeder, που γίνεται στο Ντίσελντορφ. Προχωρά δύο γύρους και αποκλείεται από το 2ο φαβορί, τη Σουηδέζα Κριστίνα Σέλμπεργκ. Στο ίδιο τουρνουά αγωνίζονται επίσης η Ελισάβετ Τέρπου και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου.
Στις 30/01 κλείνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών. Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας 2021-2022 κατακτώντας τον 20ο τίτλο της ιστορίας του. Συμμετοχή στην επιτυχία έχουν οι Σουηδέζες Λι Φεν, Κριστίνα Σέλμπεργκ, η Ουκρανή Μαργαρίτα Πεσότσκα, η Ισπανίδα Γκαλία Ντβόρακ, η Αλίκη Κιούφη και η Ουγγαρέζα Κριστίνα Άμπρους και φυσικά ο προπονητής Γιώργος Χριστοφοράκης. Τη 2η θέση κατακτά ο Παναθηναϊκός ΑΟ και την 3η οι Σάρισες Φλώρινας.
Στην Α1 κατηγορία ανδρών αναβάλλονται το ίδιο Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ 1-4 λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Ολοκληρώνεται στην Καβάλα όμως, επίσης με πλέι οφ, η Α2 ανδρών και την πρωτιά κατακτά ο τοπικός ΑΣΕΑ. Στηρίζεται στους Διονύση Τιμαμόπουλο, Αλεσσάντρο Φέλτσερ, Εμμανουήλ Αλαρούπι, Αλέξανδρο Αλεξόπουλο και Κωνσταντίνο Φραγκάκη και προπονητής είναι ο Γιάννης Σταύρου.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:
Στις 03/02 η Μαλαματένια Παπαδημητρίου παίρνει την 3η θέση στο διπλό αθλητριών έως 19 ετών στο Youth Star Contender της Τυνησίας. Έχει συμπαίκτρια την Ιταλίδα Νικόλ Άρλια. Η αριστερόχειρας πρωταθλήτριά μας αγωνίζεται στην Τύνιδα με κόουτς τον Ανέστη Καριοφυλλίδη.
Στις 12 και 13 του μήνα γίνονται στο ΣΕΦ τα μπαράζ για την Α1 και την Α2. Την παραμονή τους στην κορυφαία κατηγορία και για τη νέα σεζόν εξασφαλίζουν ο Ίφιτος Πατρών και ο ΓΑΣ Ελευσίς (παίρνουν την 1η και τη 2η προνομιούχο θέση αντίστοιχα). Στο φαληρικό στάδιο διεξάγονται το ίδιο διήμερο και τα μπαράζ για τη Β’ Εθνική των ανδρών και φτάνουν στην άνοδο ο ΟΕΑ Θεσσαλονίκης και ο Ποσειδών Λουτρακίου. Στην αντίστοιχη διαδικασία της Β’ Εθνικής γυναικών πετυχαίνουν την επιστροφή τους στην Α2 ο ΑΣΕΑ Καβάλας και ο Τελαμών Σαλαμίνας.
Στις 20/02 διεξάγονται στον ίδιο χώρο και τα μπαράζ για την Α1 και την Α2 γυναικών. Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έρχεται 2ος και φτάνει στην άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης εξασφαλίζει με πρωτιά στα μπαράζ ότι θα είναι για μία ακόμα χρονιά στη μεγάλη κατηγορία.
Στις 26 και 27/02 το Μοντρέ της Ελβετίας φιλοξενεί το Europe Top 16. Ο Παναγιώτης Γκιώνης είναι παρών γι’ άλλη μια χρονιά και τα πηγαίνει καλά, καθώς με νίκη 4-2 σετ επί του Αυστριακού Ρόμπερτ Γκάρντος μπαίνει στην 8άδα. Ακολούθως χάνει με 4-1 σετ από τον Γερμανό Πάτρικ Φρανζίσκα και πλασάρεται στις θέσεις 5-8. Στον πάγκο είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής, που χαίρεται την 11η συμμετοχή του στον θεσμό.
Το ίδιο Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στο ΣΕΦ το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. Νικητές 2022 αναδεικνύονται ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο απλό ανδρών και η Κωνσταντίνα Παρίδη στο απλό γυναικών, αμφότεροι μάλιστα, έφτασαν πρώτη φορά στην καριέρα τους στον σημαντικότερο πανελλήνιο τίτλο. Ο τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών ηλικιών νίκησε στον τελικό τον Δημήτρη Παπαδημητρίου με 4-1 σετ. Η Παρίδη ξεπερνά στον τελικό με 4-1 σετ την τέσσερις φορές κάτοχο του τίτλου Κατερίνα Τόλιου. Στο διπλό ανδρών είναι πανελληνιονίκες ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος του Παναθηναϊκού και στο διπλό γυναικών η Μαλαματένια Παπαδημητρίου και η Αλίκη Κιούφη από τον Τελαμώνα Σαλαμίνας και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα.
ΜΑΡΤΙΟΣ:
Στις 7 Μαρτίου αρχίζει στη Σιγκαπούρη το πρώτο WTT Grand Smash, μία ακόμα κορυφαία ατομική διοργάνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Από ελληνικής πλευράς μετέχει η Κατερίνα Τόλιου και αποκλείεται στον 2ο προκριματικό γύρο.
Στις 10/3 η Μαλαματένια Παπαδημητρίου πλασάρεται στις θέσεις 5-8 του διπλού νεανίδων στο Youth Star Contender της Ντόχα. Είναι τα τουρνουά της κορυφαίας βαθμίδας των WTT Contender για τους νέους κι έχει συμπαίκτρια την Ιοάννα Σινγκεορζάν από τη Ρουμανία.
Από τις 13 έως τις 17/03 γίνεται επίσης στην πρωτεύουσα του Κατάρ τουρνουά Feeder. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος φτάνει στις θέσεις 17-32 του απλού ανδρών. Παίρνουν ακόμη μέρος ο Γιώργος Σταματούρος και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου.
Στην ίδια πόλη φιλοξενείται στο διάστημα 18-24/3 και το WTT Contender ανδρών-γυναικών του Κατάρ. Αγωνίζονται ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Γιώργος Σταματούρος και αποκλείονται στο ταμπλό των προκριματικών. Ο Σγουρόπουλος στον 4ο και καθοριστικό γύρο χάνει οριακά από τον Κινέζο Γιουάν Λισέν, ενώ ο Σταματούρος αποκλείεται στον 2ο προκριματικό γύρο.
Στις 16/03 αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της ΕΦΟΕπΑ ο Γιάννης Κορδούτης. Παίρνει τη θέση του Παναγιώτη Γκιώνη σε μία αλλαγή επιβεβλημένη με βάση την τροποποίηση άρθρου στον νόμο ότι «οι εκπρόσωποι των αθλητών και των προπονητών δεν επιτρέπεται να καταλάβουν θέση αντιπροέδρου, γραμματέα ή ταμία στο Δ.Σ. της αθλητικής ομοσπονδίας». Ο Γκιώνης, που είχε αναλάβει τη θέση πριν από 3,5 μήνες, συνεχίζει πλέον μόνο ως εκπρόσωπος των αθλητών.
Το Σαββατοκύριακο 19-20/12 διεξάγονται τα φάιναλ φορ του Τοπικού Κυπέλλου. Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Παναθηναϊκός είναι ο Κυπελλούχος Αττικής στους άνδρες. Στον τελικό επιβάλλεται του ΑΣ Γυμνάσιο με 4-1. Ο Ολυμπιακός κατακτά τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες και στο τελικό κάμπτει τον Παναθηναϊκό με 4-2. Στο γυμναστήριο της ΧΑΝΘ την πρωτιά στη Βόρεια Ελλάδα ανδρών παίρνει ο ΟΕΑ Θεσσαλονίκης, που νικά στον τελικό τη Φιλία Ορεστιάδας με 4-1. Στο Αργοστόλι πραγματοποιείται το τελικό στάδιο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/Πελοποννήσου και Τοπικός Κυπελλούχος ανδρών αναδεικνύεται ο Ίφιτος Πατρών. Στο καθοριστικό ματς καταβάλλει τον οικοδεσπότη ΑΣΕΑ Κεφαλονιάς με 4-1. Στο κλειστό γυμναστήριο Καμποχώρων γίνεται η τελική 4άδα για τη Χίο και τον τοπικό τίτλο ανδρών κατακτά ο Νηρέας Καρδαμύλων. Στον τελικό ξεπερνά τον ΟΕΑ Χίου με 4-0.
Στην πρώτη του διεθνή εμφάνιση μετά από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ο Μάριος Χατζηκυριάκος μετέχει στο ισπανικό τουρνουά ατόμων με αναπηρίες στην Costa Brava. Στις 25/03 παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στο απλό της κλάσης 6 των ορθίων. Στις 27/03 κατακτά δεύτερο χάλκινο στην κατηγορία MS14 του διπλού με συμπαίκτη τον Πορτογάλο Μάριο Ζοάο Μπαστάρδο.
Η μέρα επιφυλάσσει και δεύτερο πολύ ευχάριστο νέο για το κομμάτι των Α.Με.Α., καθώς γίνεται δεκτό από την παγκόσμια ομοσπονδία το κοινό αίτημα από την ΕΑΟΜ-Α.Με.Α. και την ΕΦΟΕπΑ και ανατίθεται στη χώρα μας να διοργανώσει στο διάστημα 30 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου, στην Κεφαλονιά, διεθνές τουρνουά ITTF Fa20 για αθλητές με αναπηρίες.
Ακολουθεί τέλη Μαρτίου το αιγυπτιακό Para TT στην Ισμαηλία. Στις 31/03 ο Αλέξανδρος Διακουμάκος στην κλάση 10 και ο Γιώργος Μουχθής στην κλάση 6 κατακτούν το ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο Μάριος Χατζηκυριάκος, επίσης στην κλάση 6, κατατάσσεται 3ος στο ίδιο αγώνισμα. Στο φινάλε, στις 02/04, έρχεται ένα ακόμα χάλκινο μετάλλιο. Είναι στο διπλό μικτό της κατηγορίας XS14 από τον Μουχθή, που αγωνίζεται με την Ιοάνα Ροξάνα Τσιριπάν από τη Ρουμανία. Στην αποστολή για την Αίγυπτο είναι και ο Πολυχρόνης Πολίτσης, προσωπικός προπονητής του Χατζηκυριάκου.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ:
Στις 10 του μήνα η ΕΦΟΕπΑ οργανώνει στο ΣΕΦ για πρώτη φορά Πανελλήνιο πρωτάθλημα βετεράνων και ανοιχτό πρωτάθλημα ανεξαρτήτων. Η συμμετοχή δεν είναι μεγάλη σε αυτή την πρώτη προσπάθεια, όμως η ομοσπονδία εξασφαλίζει θαυμάσιες αγωνιστικές συνθήκες και «αγκαλιάζει» και τις δύο διοργανώσεις δίνοντας την ευκαιρία σε βετεράνους και ανεξάρτητους για πολλά παιχνίδια και διασκέδαση. Γίνονται συνολικά τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες.
Σημαντική τροποποίηση στα ομαδικά πρωταθλήματα ανακοινώνει η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στις 12/04. Στον κανονισμό εσωτερικών διοργανώσεων προσθέτει παράγραφο, η οποία ορίζει ότι κάθε ομάδα οφείλει στους αγώνες να περιλαμβάνει στη σύνθεσή της τουλάχιστον έναν Έλληνα/Ελληνίδα αθλητή/τρια. Η αλλαγή προκύπτει από την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των σωματείων-μελών της ομοσπονδίας και θα έχει ισχύ από την περίοδο 2023-2024.
Από τις 16 μέχρι τις 19/04 διεξάγεται στο κλειστό γυμναστήριο «Κώστας Πετρόπουλος» της Πάτρας το Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων. Στο πρώτο μέρος ο ΑΣ Το Γυμνάσιο στους εφήβους και η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης στις νεάνιδες αναδεικνύονται πρωταθλητές Ελλάδας ομαδικού. Το Γυμνάσιο ξεπερνά σε συναρπαστικό τελικό τον ΑΣΕΑ Καβάλας με 3-2. Ο Χρήστος Βατσακλής στηρίζεται στον Στάθη Μανωλόπουλο, τον Γιώργο Κατσαπρακάκη και τον Αντώνη Μπάκα. Στα κορίτσια η ΧΑΝΘ νικά στον τελικό τον Τελαμώνα Σαλαμίνας με 3-1. Αγωνίζονται οι Χρυσή Φωτιάδου, Λεμονιά Γκαϊντατζή, Στέλλα Τζαρίδου και Σωτηρία Νικολαΐδου με προπονήτρια την Ευτυχία Περρή.
Στο απλό κατακτούν τον τίτλο ο Στάθης Μανωλόπουλος στα αγόρια και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου στα κορίτσια. Στον τελικό των εφήβων ο Μανωλόπουλος κάμπτει με 3-2 σετ τον Σωκράτη Γιαννούτσο του Ολυμπιακού. Στις νεάνιδες η Παπαδημητρίου επικρατεί της Χρυσής Φωτιάδου με 3-1 σετ. Στο διπλό εφήβων παίρνουν το χρυσό μετάλλιο ο Αλέξανδρος Μαδέσης και ο Σωκράτης Γιαννούτσος (ΑΕΚ/Ολυμπιακός. Στο διπλό νεανίδων φτάνουν στην πρωτιά για δεύτερη σερί χρονιά η Δέσποινα Άμπα και η Χρυσή Φωτιάδου (Σάρισες Φλώρινας/ΧΑΝΘ), ενώ στο διπλό μικτό ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ο Αλεσσάντρο Φέλτσερ και η Λεμονιά Γκαϊντατζή (ΑΣΕΑ Καβάλας/ΧΑΝ Θεσσαλονίκης).
Στις 21/04 γίνεται γνωστό ότι η ΕΦΟΕπΑ αναλαμβάνει νέα διεθνή διοργάνωση. Η ITTF εγκρίνει τον φάκελο υποψηφιότητας για τουρνουά βετεράνων στο Λουτράκι, ακολουθούν οι σχετικές υπογραφές και οι ημερομηνίες διεξαγωγής προσδιορίζονται για τον προσεχή Οκτώβριο. Εν τέλει η διοργάνωση δεν προχωρά και ακυρώνεται επειδή έχει λίγες δηλώσεις συμμετοχής.
Από τις 28 Απριλίου μέχρι τη 1 Μαΐου πραγματοποιείται στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Σαμαράς», στην Ορεστιάδα, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων. Τους τίτλους στο ομαδικό παίρνουν ο Ποσειδών Λουτρακίου στους παίδες και ο ΟΑ Χανίων στις κορασίδες. Στους τελικούς η ομάδα της Κορινθίας επικρατεί της Φιλίας Ορεστιάδας με 3-2, ενώ τα Χανιά κάμπτουν με το ίδιο σκορ τη ΧΑΝΘ.
Οι προπονητές του Ποσειδώνα Χρήστος Τσαρσιταλίδης και Τάκης Τσαρισσταλίδης έχουν στη βασική ομάδα τους Γιάννη Κούτρα, Γιάννη Αναστασιάδη, Γιάννη Κιοσελόγλου και αναπληρωματικό τον Κωνσταντίνο Ισαακίδη. Στις κορασίδες ο ΟΑ Χανίων έχει στην τεχνική καθοδήγηση το δίδυμο των Μιχάλη Αγγελίδη και Μανώλη Σγουρομάλλη. Την τριάδα αποτελούν οι Στέλλα Μαυροματάκη, Ζωή Καζάκου και Δέσποινα Κανταρά.
Στα ατομικά αγωνίσματα πρωταγωνιστούν η Λεμονιά Γκαϊντατζή και ο Κωνσταντίνος Μηλικούδης. Η Βορειοελλαδίτισσα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο απλό κορασίδων, το διπλό κορασίδων και το διπλό μικτό. Στο απλό επικρατεί με 3-1 σετ στον τελικό της Στέλλας Μαυροματάκη. Στο διπλό κορασίδων έχει συμπαίκτρια τη Ζωή Καζάκου και στο διπλό μικτό τον Μάριο Κατσαπρακάκη. Στο διπλό παίδων φτάνουν στην πρωτιά οι Γιάννης Αναστασιάδης/Γιάννη Κούτρα. Στο απλό παίδων ο Μηλικούδης λυγίζει σε σπουδαίο τελικό τον Κατσαπρακάκη της Αθηνάς Μαγκουφάνας με 3-2 σετ.
ΜΑΪΟΣ:
Τις τρεις πρώτες ημέρες του μήνα διεξάγεται στο Λιντς το Youth Contender της Αυστρίας. Η Μαλαματένια Παπαδημητρίου πλασάρεται στις θέσεις 17-32 των κοριτσιών έως 19 ετών. Η Αγγελική Ευμορφιάδη αγωνίζεται στις κατηγορίες Under 17 και την Under 19, στην πρώτη μπήκε στο ταμπλό των «64». Στο κοουτσάρισμα είναι ο προσωπικός τους προπονητής Γιάννης Βλοτινός.
Από τις 04 έως τις 06/05 πραγματοποιούνται στο ΣΕΦ οι Πανελλήνιοι αγώνες Γενικών (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών (ΕΠΑ.Λ.) Λυκείων για το σχολικό έτος 2021-2022. Στο ομαδικό μαθητών κατακτά την πρωτιά το 3ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Αττικής με τον Στάθη Μανωλόπουλο και τον Γιώργο Κατσαπρακάκη. Το ασημένιο μετάλλιο παίρνει το 1ο ΓΕ.Λ. Ταύρου Χρίστος Τσολάκης.
Στο απλό αναδεικνύονται πρωταθλητές ο Αλέξανδρος Αλεξόπουλος και η Αγγελική Ευμορφιάδη. Στο απλό μαθητών ο Αλεξόπουλος (1ο ΓΕ.Λ. Αγίου Δημητρίου Αττικής) νικά στον τελικό τον Σωκράτη Γιαννούτσο (Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne Darc) με 3-0 σετ. Στον τελικό του απλού μαθητριών η Ευμορφιάδη (1ο ΕΠΑ.Λ. Λουτρακίου) επικρατεί της Μαρίας Δημητρίου (1ο ΓΕ.Λ. Ελευσίνας) με 3-1 σετ.
Τη χαρά της εκπροσώπησης και στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών έχει τον Μάιο η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση με τον Αλέξανδρο Τατασόπουλο. Στη διοργάνωση, που γίνεται στην πόλη Caxias Do Sul της Βραζιλίας, ο 34χρονος αθλητής δίνει στις 10/05 και τα τρία παιχνίδια του στο γκρουπ, αποκλείεται από τη συνέχεια με 3 ήττες αλλά βέβαια αποκομίζει πολύτιμη εμπειρία. Μαζί του είναι ο Χρήστος Βατσακλής, ομοσπονδιακός προπονητής στην ομάδα κωφών του αθλήματος.
Νέος τραυματισμός στον αχίλλειο για τον Παναγιώτη Γκιώνη. Στις 11/05 και μετά από αγώνα πλέι οφ στην πολωνική λίγκα, με την Μπογκόρια, παίρνει το αποτέλεσμα της μαγνητικής, που δείχνει μερική ρήξη χαμηλά στον τένοντα και απουσία περίπου 2,5 μηνών από τη δράση.
Στις 14/05 ο Γιώργος Μουχθής έρχεται 3ος στο απλό ανδρών, στο δυνατό τουρνουά της Σλοβενίας για άτομα με αναπηρίες. Στο ITTF Fa40 Para Open του Λάτσκο αγωνίζονται επίσης από ελληνικής πλευράς ο Μάριος Χατζηκυριάκος στην κλάση 6 και ο Αλέξανδρος Διακουμάκος στην κλάση 10.
Στις 14 και 15/05 γίνεται στο ΣΕΦ το Κύπελλο Ελλάδας. Καταγράφεται διπλή γερή «μονομαχία» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στους τελικούς, ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται Κυπελλούχος στους άνδρες και ο Παναθηναϊκός νικητής στις γυναίκες. Στον συναρπαστικό τελικό των ανδρών ο Ολυμπιακός κάμπτει τον Παναθηναϊκό με 3-2. Έχει τους Γιάννη Σγουρόπουλο, Τάσο Ρηνιώτη, Ένιο Μέντες στο απλό, με τον προπονητή Γιώργο Χριστοφοράκη να βάζει και τον Γιώργο Σταματούρο στο διπλό. Στις γυναίκες ο Παναθηναϊκός καταβάλλει τον Ολυμπιακό με 3-1. Στηρίζεται στις Κατερίνα Τόλιου, Ελισάβετ Τέρπου, Άνα Τοφάντ κι έχει αναπληρωματική τη Μαρία Αρτσέτου. Προπονητής ο Νίκος Ζέρβας.
Διαδοχικά αγωνίζονται στο Youth Contender της Πολωνίας στο Βλαντισλάβοβο (16-22/05) η Μαλαματένια Παπαδημητρίου και ο Αλέξανδρος Μαδέσης. Η πρώτη μπαίνει στο ταμπλό των «32» στις αθλήτριες έως 19 ετών , ο δεύτερος προκρίνεται στο ταμπλό των «64» σε δύο κατηγορίες Under 17 Under 19. Εκείνες τις ημέρες η Παπαδημητρίου αγωνίζεται και στο αντίστοιχο όπεν του Βερολίνου και αποκλείεται στα γκρουπ.
Στις 21 και 22/05 το Λουτράκι φιλοξενεί τον τελικό των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων 2021-2022. Στη διοργάνωση, που μετρά και για τη συγκρότηση των εθνικών ομάδων κατακτούν το χρυσό μετάλλιο ο Στάθης Μανωλόπουλος στους εφήβους, η Στέλλα Τζαρίδου στις νεάνιδες, ο Μάριος Κατσαπρακάκης στους παίδες, η Ζωή Καζάκου στις κορασίδες, ο Γιάννης Κιοσελόγλου στους παμπαίδες και η Αθανασία Γκόγκα στις παγκορασίδες.
Στις 23/05 ο Κώστας Λαγογιάννης ανακοινώνει την απόφασή του να ολοκληρώσει την αγωνιστική του καριέρα. Αποσύρεται από τη δράση στα 41 του χρόνια βλέποντας ότι λόγω αυξημένων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπορεί να συνεχίσει σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Διεθνής αθλητής σε όλες τις βαθμίδες των εθνικών μας ομάδων, πανελληνιονίκης σε όλα τα αγωνίσματα και τις ηλικίες και ρέκορντμαν σε πανελλήνιους τίτλους στα διασυλλογικά πρωταθλήματα ανδρών με 14 (12 με το Πέρα και 2 με την ΑΕΚ), κλείνει τον κύκλο του με μεγάλη προσφορά στο άθλημα και καθολική αναγνώριση.
Την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Μαΐου διεξάγονται στο ΣΕΦ τα εξ αναβολής πλέι οφ της πρώτης 4άδας στην Α1 ανδρών. Ο Ολυμπιακός ΣΦΠ αναδεικνύεται ο πρωταθλητής Ελλάδας. Στον συγκλονιστικό τελικό –διαφήμιση για το άθλημα με τον Παναθηναϊκό παίρνει τη νίκη με 3-1, πανηγυρίζει το 15ο πρωτάθλημα ανδρών στην ιστορία του και κάνει το νταμπλ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ενισχύεται μόνο σε αυτόν τον αγώνα φέτος από τον Γιάννη Σγουρόπουλο, ο οποίος μετατρέπεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή με 2 νίκες (η άλλη από τον Κροάτη Τόμισλαβ Πουκάρ). Στην τριάδα του καθοριστικού αγώνα είναι και ο Ρώσος Αλεξάντερ Σιμπάεφ, κορυφαία ονόματα στον Παναθηναϊκό, που ανεβάζουν το πρεστίζ της διοργάνωσης, ο Πολωνός Γιακούμπ Ντίγιας και ο Κροάτης Αντρέι Γκάτσινα. Στη φάση των γκρουπ ο Ολυμπιακός του Γιώργου Χριστοφοράκη στηρίζεται επίσης στον Τάσο Ρηνιώτη, τον Πορτογάλο Ένιο Μέντες, τον Σωκράτη Γιαννούτσο και τον Αλκιβιάδη Σταματούρο. Το χάλκινο μετάλλιο παίρνει το Πέρα Αθηνών νικώντας στο ματς για τις θέσεις 3-4 το Ρέθυμνο με 3-1.
ΙΟΥΝΙΟΣ:
Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου διεξάγεται στην Ποντγκόριτσα το διεθνές τουρνουά για αθλητές με αναπηρίες του Μαυροβουνίου. Η Ευανθία Μπουρνιά, που αγωνίζεται με αμαξίδιο στη συγχώνευση των κλάσεων 1 και 2, κατακτά τη 2η θέση, δίνοντας συνέχεια στην επιτυχία στην Ιορδανία. Πολύτιμη επίσης εμπειρία παίρνουν από τους αγώνες ο Γιάννης Χρυσικός (κλάση 1), ο Λευτέρης Μαύρης (κλάση 6), η Ειρήνη Δρακωνάκη (κλάση 6) και η Μαρία-Ισμήνη Καΐπη (κλάσεις 7-9). Υπεύθυνη προπονήτρια είναι η ομοσπονδιακός Ελευθερία Νταουντάκη, ενώ για το κοουτσάρισμα του Μαύρη και της Καΐπη πάει στο ITTF Fa20 Montenegro Para Championships ο προπονητής του Ίφιτου Πατρών, Παναγιώτης Γιώτης.
Στις 06/06, στην εναρκτήρια μέρα του Youth Contender της Τσεχίας, ο Αλέξανδρος Μαδέσης μπαίνει στο κυρίως ταμπλό του απλού κάτω των 17 ετών, όμως μία προσωρινή αδιαθεσία στο ματς του 1ου γύρου τον αφήνει άδοξα εκτός. Ο προπονητής της ΑΕΚ και πατέρας του Κώστας Μαδέσης είναι στην τεχνική καθοδήγηση.
Στο διάστημα 10-13/06 γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων-παγκορασίδων (και φέτος για παιδιά έως 12 ετών, λίγο πριν αρχίσει να ισχύει και από την ΕΦΟΕπΑ η αλλαγή στο ηλικιακό όριο με το κάτω των 13 ετών). Στο ομαδικό παίρνουν τον τίτλο ο Α.Ο. Ποσειδών Λουτρακίου στα αγόρια και η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης στα κορίτσια. Στους τελικούς νικούν τον Π.Α.Ο. Φυλής με 3-0 και τον Γ.Α.Σ. Ελευσίς με 3-1 αντίστοιχα. Την ομάδα του Ποσειδώνα συγκροτούν οι Γιάννης Κιοσελόγλου, Κωνσταντίνος Ισαακίδης, Νίκος Καραγεώργος και προπονητές τον Χρήστο Τσαρσιταλίδη και τον Τάκη Τσαρσιταλίδη. Στη Χ.Α.Ν.Θ. η προπονήτρια Ευτυχία Περρή στηρίζεται στη Χριστίνα Τζενίδη και την Άννα Μήτκα.
Στο δεύτερο μέρος της διοργάνωσης ο Γιάννης-Παναγιώτης Κιοσελόγλου αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας στο απλό παμπαίδων για 2η σερί χρονιά φτάνοντας σε επίδοση ρεκόρ για τον θεσμό. Στον τελικό επικρατεί με 3-0 σετ του Κωνσταντίνου Αλεξούδη της Φιλίας Ορεστιάδας. Η Χριστίνα Τζενίδη είναι η πρωταθλήτρια Ελλάδας στο απλό παγκορασίδων. Στον τελικό νικά με 3-0 σετ τη Δέσποινα Δημητρίου του ΓΑΣ Ελευσίς. Επίσης, ο αθλητής του Ποσειδώνα Λουτρακίου και η αθλήτρια της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης κατακτούν μαζί την πρωτιά στο διπλό μικτό, ενώ η Τζενίδη φτάνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο διπλό παγκορασίδων με την Άννα Μήτκα, επίσης από τη ΧΑΝΘ. Στο διπλό παμπαίδων είναι Πανελληνιονίκες ο Αναστάσιος Φουσέκης και ο Σπυρίδων Φουσέκης από τον Διογένη Πάτρας. Σημειωτέον ότι, πάντα με βάση τα νέα διεθνή ηλικιακά όρια, η ομοσπονδία αποφασίζει αργότερα να εντάξει στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν και Πανελλήνιο πρωτάθλημα για μίνι παμπαίδες-παγκορασίδες (έως 11 ετών).
Από τις 13 έως τις 19 του μήνα γίνεται στο Ζάγκρεμπ το WTT Contender της Κροατίας και παίρνουν μέρος ο Γιάννης Σγουρόπουλος, ο Γιώργος Σταματούρος, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, η Κατερίνα Τόλιου και η Ελισάβετ Τέρπου. Ο Γ. Κωνσταντινόπουλος προχωρά μέχρι τον 3ο προκριματικό σημειώνοντας μάλιστα σπουδαία νίκη επί του Τσέχου Πάβελ Σίρουτσεκ με 3-1 σετ. Αργότερα αποκλείεται από Κινέζο αθλητή.
Στις ημερομηνίες 16 με 19/06 πραγματοποιείται στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου το Europe Under 13 Challenge, που αποτελεί προάγγελο της ETTU για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παμπαίδων-παγκορασίδων. Την εθνική αποστολή συγκροτούν οι αθλητές Κώστας Φάκαρος, Γιάννης-Παναγιώτης Κιοσελόγλου, Βασιλική Μπουλά, Στέλλα Μαυροματάκη και οι σωματειακοί προπονητές Χρήστος Τσαρσιταλίδης (Ποσειδώνα Λουτρακίου) και Ρούλα Λαμπρινίδη (Ωρίων Χίου). Το πρωτάθλημα συγκεντρώνει 22 χώρες της ηπείρου και περιλαμβάνει το απλό και το ομαδικό, με την καινοτομία στο δεύτερο αγώνισμα ότι οι ομάδες είναι μικτές κι έχουν έως δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Στο πρώτο κομμάτι, με ήττες 5-0 από την Τσεχία και 3-2 από τη Σουηδία (όπου εμφανίζεται στο τεχνικό τιμ η πρώην πρωταθλήτριά μας και νυν προπονήτρια Μαρία Χριστοφοράκη) η ομάδα μένει 3η στο 3ο γκρουπ κι εκτός της κορυφαίας 12άδας. Συνεχίζει με 2 νίκες εναντίον του Κοσόβου (5-0) και της Ουγγαρίας (3-2) και χάνει στα ημιτελικά της Β κατηγορίας 3-2 από την Τουρκία για να πάρει τη 15η θέση. Στο απλό, το οποίο αρχίζει από γκρουπ, ο Φάκαρος πλασάρεται στις θέσεις 9-16. Ο Κιοσελόγλου προκρίνεται στο ταμπλό των «32», ενώ η Μαυροματάκη και η Μπουλά φτάνουν στα ημιτελικά των αγώνων «παρηγοριάς».
Το τριήμερο 19 με 21 Ιουνίου γίνεται στο παραθαλάσσιο Ρίμινι της Ιταλίας το 2ο Μεσογειακό πρωτάθλημα αθλητών και αθλητριών έως 15 ετών. Η χώρα μας μετέχει με τον Γιάννη Αναστασιάδη, τον Γιώργο Κοσμά και τη Μαύρα Κοντοπούλου και υπεύθυνο προπονητή τον Αλέξη Αρσενιάδη από την Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ταύρου. Η διοργάνωση περιλαμβάνει το ομαδικό (δύο αθλητές και μία αθλήτρια για κάθε χώρα) και το απλό. Το ελληνικό συγκρότημα προκρίνεται αρχικά στα προημιτελικά με 2 νίκες (4-3 τη Σλοβενία και 4-0 το Σαν Μαρίνο) 1 ήττα (4-1 από την Τουρκία) και τη 2η προνομιούχο θέση στο 4ο γκρουπ. Συνεχίζει με ήττα 4-1 από την Ιταλία 1, ακολούθως κάμπτει με 4-3 την Ιταλία 2 και τελικά κατατάσσεται 6η χάνοντας στο φινάλε 4-1 από την Ισπανία. Στο απλό η Κοντοπούλου και ο Κοσμάς περνούν επιτυχώς τα προκριματικά γκρουπ και στη συνέχεια κατακτούν την 6η και τη 10η θέση αντίστοιχα. Ο Αναστασιάδης καταλαμβάνει τη 19η θέση.
Στις 19 Ιουνίου ο Παναθηναϊκός γράφει ευρωπαϊκή ιστορία. Αναδεικνύεται πρωταθλητής στο Europe Trophy γυναικών 2022 και γίνεται το πρώτο ελληνικό σωματείο στην επιτραπέζια αντισφαίριση, που φτάνει σε ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στο διήμερο Grand Final, στο Χάβιροφ της Τσεχίας και στον τελικό ξεπερνά την Κρουμλόφ από τη διοργανώτρια χώρα με 3-1. Στο νέο Ευρωπαϊκό διασυλλογικό Κύπελλο, που διεξάγεται για πρώτη χρονιά η αθηναϊκή ομάδα θριαμβεύει, καθώς χάνει μόλις ένα επί μέρους ματς. Στηρίζεται στην Ουγγαρέζα Σάντρα Πέργκελ, τη Σλοβένα Άνα Τοφάντ και την Κατερίνα Τόλιου, αναπληρωματική έχει τη Μαρία Αρτσέτου και στην τεχνική καθοδήγηση τον Λευτέρη Μάκρα.
Από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου οι Ούγγροι διοργανώνουν ξανά, μετά από πολλά χρόνια, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ για μικρές ηλικίες και η Ελλάδα έχει συμμετοχή με τέσσερα ταλαντούχα παιδιά έως 13 ετών: Τα αδέρφια Αναστάσιο και Σπύρο Φουσέκη, τον Δημήτρη Αλεξανδρίδη και την Κατερίνα Ιωάννου. Τα καλύτερα αποτελέσματα των παιδιών στο 5th Youth Table Tennis World Festival, στο Győr, είναι η 16άδα του απλού στην κατηγορία Κ11 για τον Σπ. Φουσέκη και η 8άδα στο ομαδικό Κ15 για τον Αν. Φουσέκη σε μικτή ομάδα. Ο Αλεξανδρίδης κατακτά την πρωτιά στο consolation της κατηγορίας Κ11. Υπεύθυνος προπονητής είναι ο Αθανάσιος Τσοκανάς, που εργάζεται στον Α.Ο. Διογένη Πάτρας.
Από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου η Αλμπένα της Βουλγαρίας φιλοξενεί το 29ο Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων. Τα γαλανόλευκα χρώματα εκπροσωπούν οι έφηβοι Στάθης Μανωλόπουλος, Αλέξανδρος Μαδέσης, Σωκράτης Γιαννούτσος, Ιάκωβος Αϊβατίδης, οι νεάνιδες Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Στέλλα Τζαρίδου (ΧΑΝ Θεσσαλονίκης), Χρυσή Φωτιάδου, Κατερίνα Αλεξούδη, οι παίδες Μάριος Κατσαπρακάκης, Κωνσταντίνος Μηλικούδης, Δημήτρης Σωτηρόπουλος και οι κορασίδες Λεμονιά Γκαϊντατζή, Ζωή Καζάκου και Στέλλα Μαυροματάκη. Τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται στο κοουτσάρισμα των ισάριθμων ομάδων, ο Κώστας Μαδέσης (στους εφήβους), ο Γιάννης Βλοτινός (νεάνιδες), ο Χρήστος Βατσακλής (παίδες) και ο Μιχάλης Αγγελίδης (κορασίδες).
Στο ομαδικό όλες οι ομάδες μας περνούν στα νοκ άουτ κι εκεί η εθνική εφήβων κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Στον «μικρό» τελικό νικά με 3-1 τη Βουλγαρία. Στο ματς για την 3η θέση πηγαίνουν επίσης οι παίδες και οι κορασίδες. Οι μεν χάνουν με 3-0 από τη Βουλγαρία, οι δε με 3-2 από τη Μολδαβία. Η εθνική νεανίδων αρκείται στην 7η θέση.
Στα ατομικά του Βαλκανικού πρωταθλήματος έρχεται ιστορική διάκριση από τη Λεμονιά Γκαϊντατζή. Με τη Βουλγάρα συμπαίκτριά της Σιντέλια Μούτλου κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό κορασίδων. Η Ελλάδα πανηγυρίζει ξανά χρυσό μετάλλιο σε Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων μετά από 14 χρόνια και για πρώτη φορά σε επίπεδο κορασίδων. Στον τελικό τα κορίτσια καταβάλλουν τις Σέρβες Γιάνα Χαβέλα/Μάγια Βάνχο με 3-1 σετ.
Η τελευταία μέρα των αγώνων περιλαμβάνει και δύο χάλκινα μετάλλια. Ο Αλέξανδρος Μαδέσης στο απλό εφήβων και ο ίδιος αθλητής με τον Σωκράτη Γιαννούτσο στο διπλό εφήβων παίρνουν την 3η θέση κι έτσι η Ελλάδα φεύγει από το Βαλκανικό πρωτάθλημα με συνολικά τέσσερα μετάλλια.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 του μήνα, η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση φτάνει σε νέα επιτυχία με ιστορική διάσταση. Με νίκη 3-1 επί της Ισπανίας στον «μικρό» τελικό η εθνική ομάδα των ανδρών κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους 19ους Μεσογειακούς Αγώνες, στο Οράν της Αλγερίας. Στον συγκεκριμένο θεσμό πρώτη φορά έρχεται θέση στο βάθρο στο ομαδικό ανδρών για την Ελλάδα. Αγωνίζεται με τους Γιάννη Σγουρόπουλο και Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, δύο θαυμάσιους εκπροσώπους της νέας γενιάς κι έχει στον πάγκο τον Κώστα Βατσακλή. Στα προημιτελικά πετυχαίνει σπουδαία νίκη με 3-2 κόντρα στο 2ο φαβορί του αγωνίσματος, την Αίγυπτο και στα ημιτελικά λυγίζει από την Πορτογαλία με 3-1. Στο απλό ο Σγουρόπουλος και η Κατερίνα Τόλιου πλασάρονται στις θέσεις 5-8.
ΙΟΥΛΙΟΣ:
Από τις 6 έως τις 15 του μήνα το Βελιγράδι φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων. Την Ελλάδα εκπροσωπούν 5 έφηβοι, 4 νεάνιδες, 3 παίδες και 3 κορασίδες, ενώ όλες οι ομάδες μας αγωνίζονται στη Β κατηγορία της Ευρώπης. Την αποστολή συνθέτουν οι έφηβοι Στάθης Μανωλόπουλος, Αλέξανδρος Μαδέσης, Ιάκωβος Αϊβατίδης, Σωκράτης Γιαννούτσος, Αλεσσάντρο Φέλτσερ, οι νεάνιδες Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Στέλλα Τζαρίδου, Χρυσή Φωτιάδου, Κατερίνα Αλεξούδη, οι παίδες Μάριος Κατσαπρακάκης, Κωνσταντίνος Μηλικούδης, Δημήτρης Σωτηρόπουλος και οι κορασίδες Λεμονιά Γκαϊντατζή, Ζωή Καζάκου και Στέλλα Μαυροματάκη. Υπεύθυνοι προπονητές είναι ο ομοσπονδιακός Γιώργος Καρύτσας (για τις νεάνιδες) και οι σωματειακοί Κώστας Μαδέσης (έφηβοι), Χρήστος Βατσακλής (παίδες) και Μιχάλης Αγγελίδης (κορασίδες). Στην πρώτη φάση οι παίδες και οι κορασίδες παίρνουν την πρωτιά στους ομίλους τους, ενώ οι έφηβοι και οι νεάνιδες προχωρούν με τη 2η θέση. Η εθνική παίδων μπαίνει και στο κυρίως ταμπλό, όμως μένει στη 16η θέση και χάνει την άνοδο στην Α κατηγορία (ήττα 3-1 από την Αυστρία στον καθοριστικό αγώνα). Τα κορίτσια U15 και τα αγόρια U19 παλεύουν για τον ίδιο στόχο μέσω της προνομιούχου 17ης θέσης, όμως τερματίζουν στις θέσεις 19-20. Οι νεάνιδες αρκούνται στις θέσεις 23-24.
Στα ατομικά αγωνίσματα έρχεται καλό πλασάρισμα στο διπλό εφήβων. Ο Στάθης Μανωλόπουλος κατατάσσεται στις θέσεις 9-16 με συμπαίκτη τον Ούγγρο Λεβέντε Κρεμπς, μάλιστα στην πορεία τους αποκλείουν και το 3ο φαβορί του αγωνίσματος.
Στις 8 Ιουλίου ανακοινώνεται από την ΕΦΟΕπΑ το πρακτικό των μεταγραφών κι έχει μεγάλες ειδήσεις. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός κάνουν και αυτό το καλοκαίρι τις πιο δυνατές κινήσεις και στα ήδη μεγάλα ξένα ονόματα, που εμφανίζονται στις διοργανώσεις μας τα τελευταία χρόνια, προστίθενται τοπ αθλητές όπως ο Άγγλος Λίαμ Πίτσφορντ, η Ουγγαρέζα Τζορτζίνα Πότα, η Ολλανδέζα Μπριτζίτ Έρλαντ για την ομάδα του Πειραιά, ο Σουηδός Κρίστιαν Κάρλσον, ο Πορτογάλος Ζοάο Ζεράλδο, η Ρουμάνα Ελιζαμπέτα Σαμάρα και η Αιγύπτια Ντίνα Μεσρέφ για το σωματείο της Αθήνας. Ο Παναθηναϊκός κλείνει για τους αγώνες Κυπέλλου και τον διαχρονικά κορυφαίο Έλληνα άσο Παναγιώτη Γκιώνη.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:
Στην πόλη Kiskunfélegyhaza της Ουγγαρίας διεξάγεται από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου το προπονητικό καμπ προεπιλογών Under 12 του αναπτυξιακού προγράμματος της ETTU. Ο Εβρίτης Κωνσταντίνος Αλεξούδης τα πηγαίνει θαυμάσια και εντάσσεται στις επιλογές της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος, μαζί με 5 ακόμα αγόρια, για το τελικό καμπ της χρονιάς στο Ότοτσεκ της Σλοβενίας. Στην καθοδήγηση έχει τον Βούλγαρο προπονητή του στη Φιλία Ορεστιάδας Γκεόργκι Δασκάλοφ.
Από τις 13 έως τις 21 Αυγούστου η επιτραπέζια αντισφαίριση γίνεται μέρος του Multiple Event με Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαφόρων αθλημάτων, που οργανώνουν οι Γερμανοί στο Μόναχο. Για τα γαλανόλευκα χρώματα είναι στην αποστολή οι Γιάννης Σγουρόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Σταματούρος, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κατερίνα Τόλιου, Κωνσταντίνα Παρίδη, Ελισάβετ Τέρπου και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Βατσακλής (ανδρών) και Γιώργος Καρύτσας (γυναικών). Αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι των ατομικών αγωνισμάτων, γίνεται στο Rudi-Sedlmayer-Halle και οι καλύτερες θέσεις μας ήταν:
Στις θέσεις 17-32 του απλού ανδρών πλασάρεται ο Σγουρόπουλος. Αφού παίρνει πρωτιά στον προκριματικό όμιλο και αποκλείει στον 1ο γύρο με 4-3 σετ τον Ισπανό, «χρυσό» Μεσογειονίκη του 2022, Αλβάρο Ρόμπλες με 4-3 σετ, χάνει στους «32» με 4-0 από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης, Γερμανού Κιου Ντανγκ. Στο διπλό ανδρών φτάνουν στους «32» οι Σγουρόπουλος/Γ.Κωνσταντινόπουλος και στο διπλό γυναικών κάνουν το ίδιο η Τόλιου με τη συμπαίκτριά της από την Ελβετία Ρέιτσελ Μορέ. Στο διπλό μικτό ο Κ. Κωνσταντινόπουλος και η Τέρπου προχωρούν με δύο νίκες στο κυρίως ταμπλό των «32» με δύο νίκες στα προκριματικά.
Από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου το Σεράγεβο φιλοξενεί το Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών. Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης πάνε οι αθλητές Γιώργος Σταματούρος, Νίκος Αντωνιάδης, Δημήτρης Κορδούτης, Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης και οι αθλήτριες Αλίκη Κιούφη, Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα, Μαλαματένια Παπαδημητρίου και Ιωάννα Γερασιμάτου με υπεύθυνο προπονητή τον περιφερειακό στην Πάτρα Σωτήρη Ζήκο.
Στο ομαδικό έρχεται χάλκινο μετάλλιο από τους άνδρες. Προκρίνονται με τη 2η θέση από τον δικό τους όμιλο και μπαίνουν στην 4άδα με νίκη επί του Μαυροβουνίου. Εκεί χάνουν από την Τουρκία και στο καθοριστικό ματς για το χάλκινο μετάλλιο κάμπτουν τη Βουλγαρία με 3-2. Η εθνική γυναικών φτάνει επίσης στον καθοριστικό αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, αλλά γνωρίζει την ήττα με 3-0 από τη Σερβία για να καταταγεί 4η. Νωρίτερα επιβάλλεται της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης με 3-0 στην 8άδα και χάνει με το ίδιο σκορ από τη Ρουμανία στα ημιτελικά.
Η ελληνική συμμετοχή ολοκληρώνεται με πέντε πλασαρίσματα στην πρώτη 8άδα των ατομικών αγωνισμάτων. Ο Σταματούρος μπαίνει στις θέσεις 5-8 του απλού. Μέχρι την 8άδα του διπλού ανδρών και διπλού γυναικών φτάνουν οι Σταματούρος/Κορδούτης, οι Αντωνιάδης/Χατζηλυγερούδης και οι Τσεκούρα/Γερασιμάτου. Στο διπλό μικτό χάνουν στον καθοριστικό προημιτελικό ο Σταματούρος με την Παπαδημητρίου.
Στις 25 του μήνα φεύγει ξαφνικά από τη ζωή στο σπίτι του, στην Αθήνα, ο παλιός πρωταθλητής Ελλάδας, Μεσογειονίκης και Βαλκανιονίκης, Μανώλης Διακάκης. Είναι 72 ετών. Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση θρηνεί την απώλεια ενός ανθρώπου, που συνέβαλε κάποτε στο να βρεθεί το άθλημα στη χώρα μας σε υψηλότερο επίπεδο. Ο Διακάκης κάνει το πρώτο του δελτίο το 1962 στη ΧΑΝ Αθηνών και βρίσκεται ακόμα στην ηλικιακή κατηγορία των παίδων όταν αρχίζει να κατακτά πρωταθλήματα Ελλάδας ανδρών με τη ΧΑΝ Αθηνών. Τη δεκαετία του ’70 μεσουρανεί με τον Ολυμπιακό, μάλιστα στην πορεία γίνεται ο ρέκορντμαν τίτλων στα χρονικά της Α’ Εθνικής με 12.
Από τις 26 μέχρι τις 28/08 επανεμφανίζεται μετά τον κορωνοϊό, στο Σιλτιγχάιμ της Αλσατίας το καθιερωμένο Euro Mini Champs, που αφορά μόνο το αγώνισμα του απλού και παιδιά έως 13 ετών. Στη διπλή ελληνική παρουσία οι Εβρίτες Κωνσταντίνος Αλεξούδης και Θεοφάνης Μήτκας έχοντας στην τεχνική καθοδήγηση τους προπονητές τους στη Φιλία Ορεστιάδας και τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα, τον Γκεόργκι Δασκάλοφ και τον Παύλο Τελόπουλο. Στην ηλικιακή κατηγορία Under 13 τα ταλαντούχα παιδιά περνούν μαζί αρχικά δύο προκριματικά στάδια ομίλων. Ακολούθως ο Αλεξούδης προχωρά κι από το 3ο στάδιο ομίλων για να μείνει εκτός ταμπλό στην τελευταία προκριματική φάση. Στο τέλος πλασάρεται στη 16άδα του ταμπλό της «παρηγοριάς», ενώ ο Μήτκας φτάνει μέχρι τη β’ φάση των αγώνων παρηγοριάς, ένα στάδιο πριν από το σχετικό ταμπλό.
Στις 27/08 καταγράφεται στο Σεράγεβο νέα πολύ σημαντική στιγμή σε οργανωτικό επίπεδο για την ΕΦΟΕπΑ. Η Βαλκανική Ένωση του αθλήματος αναθέτει στην Ελλάδα και την Ορεστιάδα τη διοργάνωση του Βαλκανικού πρωταθλήματος νέων του 2023 (Under 15 και Under 19). Προγραμματίζεται για το διάστημα 21 με 25 Ιουνίου 2023 στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Σαμαράς». Η ανάληψη του ιστορικού event αποτελεί μία ακόμα επιβράβευση για την ΕΦΟΕπΑ, που κινείται μεθοδικά για τη διοργάνωση διεθνών αγώνων. Αρχικά γνωστοποιεί προφορικά το ενδιαφέρον της, στο Βαλκανικό νέων του 2022 κάνει ουσιαστικές επαφές για την Ορεστιάδα το μέλος του ΔΣ Ξένια Στάθη, ακολούθως ετοιμάζονται και παραδίδονται ο φάκελος υποψηφιότητας και η αναλυτική παρουσίαση και η BTTU λαμβάνει την απόφαση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, όπου επίσης είναι παρούσα η Στάθη ως αρχηγό<