Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στο Australian Open η Βασιλική Καλογεροπούλου: «Όνειρο ζωής»!
Για το όνειρό της να αγωνιστεί στο Australian Open μίλησε η Βασιλική Καλογεροπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ πριν τη συμμετοχή της στο στους αγώνες επίδειξης του Αυστραλιανού Όπεν.
Το πρώτο Grand Slam της σεζόν -16-29 Ιανουαρίου 2023- ενέταξε στο πρόγραμμά του, αγώνες επίδειξης με τους κορυφαίους παίκτες και παίκτριες με προβλήματα ακοής. Έτσι η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, η οποία τον περασμένο Μάιο κατέκτησε την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Κωφών, στη Βραζιλία, θα εκπροσωπήσει το ελληνικό τένις, στο τουρνουά κατά το οποίο θα διεξαχθούν μονά και διπλά παιχνίδια.
Η Βασιλική Καλογεροπούλου μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ ανέφερε σχετικά:
«Πραγματικά, είναι μεγάλη μου τιμή, όνειρο ζωής θα έλεγα. Δεν μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε σε αυτό το τουρνουά και το ότι με προσκάλεσε το ίδιο το Australian Open, είναι κάτι το θεσπέσιο. Δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματα μου με λόγια».
Αναφορικά με το αν περίμενε όταν άρχιζε το τένις ότι θα έφθανε να συμμετέχει σε ένα από τα μεγαλύτερα grand slam, σημείωσε:
«Πραγματικά, δεν το πίστευα αυτό. Το να με καλέσουν σε ένα τόσο μεγάλο τουρνουά για επίδειξη, είναι πολύ σημαντικό για μένα. Αν και άρχισα σε μεγάλη ηλικία για τένις, εν τούτοις έχω δουλέψει πάρα πολύ και πιστεύω ότι αυτό είναι και μια επιβράβευση της προσπάθειας μου».
Ενώ για το πως μπήκε το τένις στη ζωή της εξήγησε:
«Σε μεγάλη ηλικία (για τένις), δηλαδή στα 15 μου. Ήθελα από πιο πριν να ασχοληθώ με το άθλημα αυτό, όταν το έβλεπα στην τηλεόραση. Μέναμε όμως σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη και δεν υπήρχε κάποιος προπονητής ή προπονήτρια, για να μπορώ να προπονηθώ. Ώσπου ένα Σαββατοκύριακο, ήρθε ένας προπονητής να κάνει μάθημα. Δεν έχασα την ευκαιρία, γράφτηκα αμέσως και έτσι άρχισε η πορεία μου, που συνεχίζω έως και σήμερα. Πιο εντατικά άρχισα να προπονούμαι κυρίως από τα 18 μου, λόγω του ότι έμαθα ότι διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών και συμπεριλαμβάνεται και το τένις μέσα σε αυτούς».
Σχετικά με το αν η βαρηκοΐα την «φρέναρε» ή στάθηκε ποτέ εμπόδιο εξήγησε:
«Πάνω στον αθλητισμό, θα έλεγα πως δεν με…φρέναρε τόσο. Κάποιες φορές δυσκολευόμουν να αντιληφθώ το τι μου έλεγε ο απέναντι μου, ο οποίος βρισκόταν μακριά μου, αλλά δεν ήταν τελικά κάτι τόσο σοβαρό, ώστε να σταθεί εμπόδιο. Όσο για το πως προέκυψε η βαρηκοΐα ακόμη δε γνωρίζουμε. Υποθέτουμε πως, όταν ήμουν ενός ετών, είχα πάρει κάποιο φάρμακο για την ουρολοίμωξη, που μου παρουσιάστηκε, στην πορεία το συγκεκριμένο φάρμακο απαγορεύτηκε(προκάλεσε θανάτους σε κάποια μωρά). Το πρόβλημα ακοής το ανακάλυψαν οι γονείς μου, όταν ήμουν 1.5 χρονών και όταν έφθασα στα 2, έβαλα τα πρώτα μου ακουστικά».
Η Βασιλική Καλογεροπούλου στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέλαβε την 5η θέση και σχολίασε σχετικά:
«Ναι, μπορούσα να κατακτήσω μετάλλιο, γιατί πιστεύω και πίστευα πως το είχα. Απλά ήμουν άτυχη τη συγκεκριμένη ημέρα. Η αντίπαλος μου, με είχε μελετήσει τόσο καλά, που ήξερε και με έβγαλε εκτός. Εάν το διαχειριζόμουν αλλιώς, πιο ψύχραιμα, θα είχε άλλη τροπή το παιχνίδι. Αλλά, αυτό είναι ένα καλό μάθημα για μένα, στο να μην επαναληφθεί. Ειδικά στη Βραζιλία πιέστηκα πολύ ψυχολογικά. Είχα αποφασίσει να σταματήσω, η απογοήτευση μου ήταν μεγάλη. Ευτυχώς μετά από συζήτηση που είχα με τους δικούς μου ανθρώπους, πήρα την απόφαση να συνεχίσω. Αποφάσισα να προσπαθήσω για μένα, ελπίζοντας να αποφορτιστώ».
Ενώ σχετικά με την αλλαγή προπονητή, και τους νέους στόχους της αποκάλυψε:
«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον παλιό μου προπονητή τον κ. Ιωάννη Αθαναηλίδη, που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Έμαθα πάρα πολλά και τον ευχαριστώ για ό,τι με έμαθε και για τις χαρούμενες στιγμές, που περάσαμε μαζί.
Ο καινούργιος προπονητής μου, είναι ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης. Ηλικιακά είμαστε πιο κοντά, όποτε έχουμε λίγο-πολύ κοινά ενδιαφέροντα και φυσικά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».
Η ΕΟΑΚ έχει αναλάβει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Κρήτη, με τι στόχο θα πάει στη διοργάνωση:
«Με καινούργια μυαλά. Μια φρέσκια και ανανεωμένη Βασιλική»
Και για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Βασιλική
Αγαπημένο φαγητό
«Το αγαπημένο μου φαγητό είναι: μακαρόνια με τυρί»
Αγαπημένο χρώμα
«Βυσσινί»
Χόμπι υπάρχει λόγω χρόνου;
«Χόμπι, δυστυχώς δεν υπάρχει λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Δουλειά, προπονήσεις, δεν υπάρχει καιρός για χόμπι»
Αν δεν ήσουν τενίστρια με τι άλλο άθλημα θα σου άρεσε να ασχοληθείς;
«Ίσως, ποδηλάτης ή μπασκετμπολίστρια; Πραγματικά δεν το έχω σκεφτεί. Απλά αυτά είναι τα αθλήματα, που μου άρεσαν μαζί με το τένις, όταν ήμουν μικρή».
Η οικογένεια είναι μέσα στα σχέδια σου;
«Η οικογένεια είναι και αυτή μέσα στα σχέδια καθώς μεγαλώνουμε…»
Τέλος, η αγαπημένη σου πόλη….
«Αγαπημένη πόλη, δεν έχω μέχρι στιγμής.. Μου αρέσουν αρκετές, η καθεμία έχει τη δικιά της ομορφιά!».
Η Ελληνίδα τενίστρια μίλησε και για κάποια προβλήματα, που αντιμετωπίζει με τις προπονήσεις ως εργαζόμενη και τόνισε:
«Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι που αφορά στους αθλητές. Αν και γίνονται σωστές ενέργειες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αυτές θα πρέπει να υλοποιούνται πιο γρήγορα. Π.χ. πριν από 6 μήνες περίπου έγινε μια πρώτη ανίχνευση για Σχολή Προπονητών, κατηγορίας Α, για τους διακριθέντες αθλητές.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, έγιναν κάποιες ενέργειες από τη ΓΓΑ για να μάθουν και να δουν τα προβλήματα μας, αλλά έως και σήμερα δεν έχουμε μάθει κάτι. Και δεν αναφέρομαι για κάποια βοήθεια στις προπονήσεις μου. Και πέρυσι και φέτος, εργάζομαι ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός και αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω την κανονική μου άδεια, για να μπορέσω να συμμετάσχω στους διεθνείς μου αγώνες. Οι διευκολύνσεις αφορούν μόνο σε όσους αθλητές έχουν διορισθεί σε μόνιμη θέση. Ευτυχώς από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπου ανήκω και από τις συναδέλφους μου, στο 5ο Νηπιαγωγειο Θέρμης, υπάρχει κατανόηση και τους ευχαριστώ».
«Κλείνοντας» η Βασιλική Καλογεροπούλου δεν ξέχασε την ΕΟΑΚ και τη στήριξή της και ανέφερε:
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού κωφών (ΕΟΑΚ), που πάντα στέκεται δίπλα μας παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει αυτήν την εποχή. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρεία Babolat καθώς και τον κ. Μαρίνο Ταχτσίδη, για τη βοήθειά τους, όλα αυτά τα χρόνια».