Παναθηναϊκός: Έκτη και φαρμακερή - Οι 5 προηγούμενες παρουσίες σε ημιτελική φάση (photos)
Ο Παναθηναϊκός πήρε τεράστια πρόκριση στους «4» του Challenge Cup και το Onsports σας θυμίζει τις 5 προηγούμενες φορές που το τριφύλλι βρέθηκε σε παρόμοια θέση.
Ο Παναθηναϊκός αποδεικνύει ξανά πως είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα.
Γιατί εκτός από τις μεγάλες ομάδες και τις ευρωπαϊκές επιτυχίες σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο, έχει πετύχει σπουδαία πράγματα και σε άλλα αθλήματα.
Όπως στο βόλεϊ ανδρών, με τους «πράσινους» να έχουν καταφέρει να δώσουν το «παρών» σε πέντε ημιτελικές φάσεις ή final four, πριν από τη χθεσινή -πλέον- τεράστια πρόκριση της ομάδας του Δημήτρη Ανδρεόπουλου στα ημιτελικά του Challenge Cup.
Το Onsports.gr σας παρουσιάζει τις προηγούμενες πέντε ευρωπαϊκές επιτυχίες του Παναθηναϊκού:
Πρώτη συμμετοχή και δευτεραθλητής
Η αρχή του Παναθηναϊκού σε φάιναλ φορ έγινε το 1980 και το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ήταν μάλιστα η παρθενική παρουσία και του ελληνικού βόλεϊ γενικότερα και διεξήχθη στην Κυψέλη. Εκείνη την εποχή οι αγώνες έγιναν με τη μορφή ομίλου και οι πράσινοι δεν πέρασαν από τη διαδικασία των προκριματικών.
Η ελληνική ομάδα επικράτησε στο πρώτο ματς της τουρκικής Βίνιλεξ με 3-1, γνώρισε την ήττα στη συνέχεια με 3-2 από την ιταλική Πανίνι Μόντενα, ενώ στο τελευταίο ματς που της χάρισε τη δεύτερη θέση, επικράτησε με χαρακτηριστικά ευκολία της τσεχοσλοβάκικης Οντολένα Βόντα με 3-0. Τότε η Μόντενα με τρεις νίκες κατέκτησε τον τίτλο.
Παναθηναϊκός (Γκροζντάνοβιτς): Ηλιόπουλος, Μαλουσάρης, Κολιόπουλος, Γκουντάκος, Αστράς, Παπαδόπουλος (βασικοί), Αγραπιδάκης, Κοκκιναράς, Νικολογιάννης, Μαριάτος, Κατσώνης, Μήτσου, Φωτεινόπουλος, Γεωργαντής.
Πρώτη νίκη επί ιταλικής ομάδας και χάλκινο μετάλλιο
Εννιά χρόνια αργότερα, ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου και πάλι στο Κύπελλο Κυπελλούχων, στο Βαρκάους της Φινλανδίας. Για να πάρει το χάλκινο μετάλλιο, χρειάστηκε να γίνει η πρώτη ομάδα της χώρας που κέρδισε ιταλικό σύλλογο και συγκεκριμένα την Μπολόνια με 3-2. Πριν από τους Ιταλούς, στο φάιναλ φορ που διεξήχθη με τη μορφή πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» του Βελτζ είχαν χάσει από τη Λέφσκι και την Πάρμα με 3-1 και 3-0 αντίστοιχα.
Προπονητής ήταν ο Γέρζι Βελτς, ενώ την ομάδα αποτελούσαν οι Καζάζης, Τεντζέρης, Ανδρεόπουλος, Κολιόπουλος, Γόντικας, Τσερεμίσοφ, Δημητριάδης, Πρωτοψάλτης, Ναλπαντής, Καραμαρούδης και Μαργαρώνης.
Επιστροφή 15 χρόνια μετά
Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να δώσει ο Παναθηναϊκός το «παρών» σε ένα ακόμα φάιναλ φορ, του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών αυτή τη φορά, με τον Στέλιο Καζάζη σε θέση προπονητή πλέον. Στο προκριματικό τουρνουά οι «πράσινοι» πήραν εύκολα την πρώτη θέση, με νίκες επί των Μπρατισλάβα (Σλοβακία) με 3-0, Λουχ Μόσχας (Ρωσία) με 3-1 και Ταλίν (Εσθονία) με 3-2. Στη φάση των «16» απέκλεισαν με δύο νίκες, 3-0 και 3-1 την ολλανδική Ορτέκ Νεσελάντε, ενώ συνέχισαν αήττητοι τις υποχρεώσεις του και κόντρα στη γαλλική Αραγκό ντε Σετ (3-2 στη Γαλλία, 3-0 στην Αθήνα), εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την τελική φάση.
Στις δύο κρίσιμες αναμετρήσεις που έγιναν στη Μόντενα της Ιταλίας, οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν γνωρίζοντας δύο ήττες που τους περιόρισαν στην 4η θέση της διοργάνωσης. Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη διοργανώτρια Μόντενα, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε και τον τίτλο, με 3-0, ενώ στη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου η ρωσική Εκατερίνμπουργκ τον κέρδισε με 3-1.
Προπονητής ήταν ο Στέλιος Καζάζης ενώ την ομάδα αποτελούσαν: οι Σάκης Ψάρρας, Στάθης Ντονάς, Νίκος Καραγιάννης, Ντέιβιντ Μιούρεκ, Γιώργος Στεφάνου, Άκης Χατζηαντωνίου, Βίκτωρ Κουρούπης, Γιάννης Λιβαθηνός, Νίκος Σμαραγδής, Σωτήρης Πανταλέων, Πέτρος Πέτρογλου και Πλάμεν Κονσταντίνοφ.
Τρίτος ξανά στη Μαγιόρκα
Το 2006 οι προσδοκίες ήταν μεγάλες μετά την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Τοπ Τιμς Καπ στη Μαγιόρκα. Αλλά δυστυχώς διαψεύστηκαν, αφού στον ημιτελικό κόντρα στην ιταλική Πιατσέντζα οι πράσινοι ηττήθηκαν με 3-1. Ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε και πάλι στον μικρό τελικό νικώντας τη Βοϊβοντίνα (Σερβία) με 3-1, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο. Και πάλι την παράσταση έκλεψαν οι περισσότεροι από 600 οπαδοί που βρέθηκαν στην ισπανική πόλη.
Προπονητής ήταν ο Χαβιέ Βέμπερ, ενώ την ομάδα αποτελούσαν οι: Ανδρέας Ανδρεάδης, Στάθης Ντονάς, Θανάσης Ψάρρας, Γιώργος Στεφάνου, Μαρσελίνιο Ελγαρντέν, Ερνάντο Γκόμεζ, Βίκτορας Κουρούπης, Νίκος Σμαραγδής, Σωτήρης Πανταλέων, Ηλίας Λάππας, Αμαράλ Ντάντε, Θοδωρής Μπάεφ.
Στον τελικό με 20.000 στο ΟΑΚΑ!
Η τελευταία παρουσία του Παναθηναϊκού σε φάιναλ φορ ήταν το 2009, σε μία διοργάνωση που έχει μείνει αξέχαστη όχι μόνο από τους ανθρώπους του «τριφυλλιού», αλλά και από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Οι «πράσινοι» πήραν τη διοργάνωση στο ΟΑΚΑ και ο κόσμος έκανε ό,τι κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Στάθηκε δίπλα στην ομάδα.
Πριν όμως το συγκρότημα του Αλέκου Λεώνη φτάσει στον τελικό απέναντι στην Μπέλγκοροντ, χρειάστηκε να πετύχει έναν ακόμα άθλο. Μπροστά σε περισσότερους από 10.000 φιλάθλους, οι «πράσινοι» παρότι έχαναν με 2-0 από την ιταλική Κούνεο, κατάφεραν να κάνουν την ολική ανατροπή κερδίζοντας με 3-2.
Τα σετ: 23-25, 18-25, 25-15, 25-20, 15-6
Παναθηναϊκός (Λεώνης): Ερπ 18 (1 άσος, 16/27 επ., 1 μπλ.), Αντράε 3 (3/11 επ.), Αγκάμεζ 24 (2 άσοι, 20/34 επ., 2 μπλ.), Ανδρεάδης 2 (1/2 επ., 1 μπλ.), Γκέριτς 11 (1 άσος, 7/10 επ., 3 μπλ.), Ντεπέστελε 6 (3 άσοι, 3/4 επ.), Στεφάνου (λ- 76% υπ.) / Λάππας 12 (11/13 επ., 1 μπλ.), Ντονάς, Πανταλέων 6 (4/5 επ., 2 μπλ.), Ψάρρας 1 (1 άσος)
Στον τελικό της Κυριακής και με 20.000 οπαδούς στο πλευρό τους, οι οποίοι δημιούργησαν μαγική ατμόσφαιρα, δεν τα κατάφεραν απέναντι στην Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ χάνοντας με 3-1.
Τα σετ: 19-25, 25-17, 20-25, 20-25
Παναθηναϊκός (Λεώνης): Ερπ 7 (1 άσος, 6/17 επ.), Αντράε 10 (9/14 επ., 1 μπλ.), Αγκάμεζ 23 (21/39 επ., 2 μπλ.), Γκέριτς 3 (2/6 επ., 1 μπλ.), Πανταλέων, Ντεπέστελε 2 (1/1 επ., 1 μπλ.), Στεφάνου (λ-58% υπ.) / Λάππας 1 (1/5 επ.), Ντονάς, Ανδρεάδης 5 (5/6 επ.), Ψάρρας 2 (2 άσοι).
Έκτη και... φαρμακερή!
Πλέον, ο Παναθηναϊκός μετά τη δραματική πρόκριση επί της Τερουέλ, βρίσκεται στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για 6η φορά και θα προσπαθήσει να πετύχει ό,τι δεν μπόρεσε τις προηγούμενες πέντε. Για αρχή θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της τουρκικής Χάλκμπανκ Άνκαρα (23/2 εκτός έδρας και 1/3 στην Αθήνα), η οποία εξ αρχής θεωρείται ως φαβορί του Challenge Cup.