Πικρία Μάντζου για την έδρα
Αν και δεν έκρυψε την πικρία του για την αλλαγή έδρας, στο αυριανό παιχνίδι της εθνικής ομάδας χάντμπολ με την Τσεχία, ο Νίκος Μάντζος δήλωσε αισιόδοξος.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ανδρών, στη σημερινή (7/6) συνέντευξη Τύπου, που έγινε το μεσημέρι στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο παιχνίδι με τους Τσέχους και δεν έκρυψε την πικρία του, για τον τρόπο με τον οποίο η εθνική αναγκάζεται να αλλάξει έδρα στο αυριανό παιχνίδι με αντίπαλο την Τσεχία. Αρχικά είχε ορισθεί το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά θα φιλοξενήσει τον 5ο αγώνα για την 3η θέση, στο πρωτάθλημα του μπάσκετ, μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη και αυτό, όπως και ο ίδιος είπε, ενόχλησε και τους διεθνείς, που δεν έχουν σταθερό γήπεδο για να γυμναστούν.
Ο Νίκος Μάντζος τόνισε: «Παρά τα προβλήματα που έχουμε με την αλλαγή της έδρας, η υποχρέωση μιας εθνικής ομάδας είναι ανεξάρτητα της διοργάνωσης στην οποία μετέχει, να αγωνίζεται για τη νίκη. Έχουμε μπροστά μας αύριο (8/6)το παιχνίδι με την Τσεχία, μία μεγάλη δύναμη του ευρωπαϊκού χάντμπολ, και αμέσως μετά στις 11 Ιουνίου το παιχνίδι στη Νορβηγία. Έχουμε ελάχιστες πιθανότητες για την πρόκριση, αλλά θα παίξουμε για το καλύτερο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της εθνικής ομάδας. Παίζουμε για τα ελληνικά χρώματα και πρέπει να διεκδικούμε το καλύτερο. Είναι άλλωστε και τηλεοπτικό το παιχνίδι και θα το παρακολουθήσει το κοινό του χάντμπολ κι έχουμε απέναντι μας μία πολύ σημαντική ομάδα, που έχει στις τάξεις της τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου σύμφωνα με τα δημοψηφίσματα, που έχουν γίνει ανά τον κόσμο στο άθλημα αυτό, τον Μίχαϊ. Το παιχνίδι προβλέπεται συναρπαστικό, μολονότι αυτή η αλλαγή έδρας δεν ήταν ό, τι καλύτερο για μας».
Σε ερώτηση αν η εθνική ομάδα έμεινε στάσιμη αγωνιστικά και συγκριτικά με την αντίπαλο της, με την οποία αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005, ο Έλληνας ομοσπονδιακός επεσήμανε: «Από τότε πέρασαν έξι χρόνια. Οι εθνικές ομάδες εξελίσσονται και η Τσεχία κατάφερε να μπει σε μεγάλες διοργανώσεις, που σε τελική ανάλυση αυτές οι διοργανώσεις κάνουν και τις μεγάλες ομάδες. Εμείς ατυχώς δεν μπήκαμε από τότε σε μεγάλη διοργάνωση κι αυτό ήταν η αιτία που δεν κάναμε τα βήματα της Τσεχίας. Τα προκριματικά των διαφόρων τουρνουά κρίνουν τις ομάδες. Όσο μένεις στα προκριματικά και δεν πας σε τελικές φάσεις, τόσο δεν εξελίσσεσαι. Η Τσεχία είναι σε ανοδική πορεία και αν δείτε το ρόστερ της θα το διαπιστώσετε. Από τους 16 παίκτες της, οι 11 παίζουν σε γερμανικές ομάδες, οι 2 στη Γαλλία και οι υπόλοιποι επίσης σε ευρωπαϊκές ομάδες. Καταλαβαίνετε συνεπώς ποιο είναι το επίπεδο. Μετά το 2005 που πήγαμε στην Τυνησία δεν καταφέραμε να μπούμε σε άλλη μεγάλη διοργάνωση. Όταν δεν περνάς σε μεγάλη διοργάνωση δεν έχεις και το κίνητρο, και δεν εννοώ πάντα το οικονομικό κίνητρο, αλλά όλα τα υπόλοιπα. Τον επόμενο μήνα υπάρχει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Ελλάδα και είναι «χρυσή» ευκαιρία για τα νέα παιδιά και το ελληνικό χάντμπολ να κερδίσουν εμπειρίες και ευκαιρίες».
Όσο για το αν το αυριανό παιχνίδι θα αποτελούσε μία ευκαιρία για τη χρησιμοποίηση νέων παιδιών, υπογράμμισε: «Όταν είσαι ομοσπονδιακός τεχνικός το να βάλεις νέα παιδιά σε ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι όπως με την Τσεχία ή την Νορβηγία είναι σημαντικό ρίσκο, γιατί ο νέος αθλητής μπορεί να δεχτεί πέντε «χαστούκια» και να επηρεαστεί, όχι μόνο γι’ αυτό το παιχνίδι, αλλά και το ερχόμενο στη Νορβηγία. Έχω καλέσει 22 παίκτες και θα δω τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Έχουν όλα τα παιδιά διάθεση και μετά το παιχνίδι με την Τσεχία θα αποφασίσω ποιούς θα πάρω στη Νορβηγία. Μακάρι να υπήρχε κλίμα πρόκρισης στην ομάδα. Έχουμε μηδαμινές ελπίδες, αλλά μαθηματικά πάντα υπάρχουν αυτές και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο και από τις δυνατότητές μας για τις διεκδικήσουμε. Θα παίξουμε όπως περίπου και με την Ολλανδία. Οι διεθνείς μας είναι παίκτες με εμβέλεια, δεν είναι νέα παιδιά και στην εθνική δεν πιέζεις για να έρθει να παίξει κάποιος. Πρέπει να το θέλει να το αισθάνεται, είναι η εθνική του ομάδα».