Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού πινγκ πονγκ: Κυριαρχία Γερμανίας με δύο τίτλους
Η Γερμανία κυριάρχησε σε ένα ακόμα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Στη διοργάνωση, που έκλεισε απόψε στην Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας και αφορούσε μόνο στο αγώνισμα του απλού, αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στον τελικό των ανδρών η Γερμανία έκαμψε την εντυπωσιακά δυνατή (σε όλο το τουρνουά) Ρωσία με 3-1 και κράτησε τα σκήπτρα, που είχε από το 2017 στο Λουξεμβούργο και το 2019 στη Γαλλία. Στις γυναίκες η Γερμανία πανηγύρισε τον 6ο τίτλο της. Στον τελικό ξεπέρασε με 3-1 τη διοργανώτρια Ρουμανία και της απέσπασε τα πρωτεία, που είχε από τα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Γενικά η Γερμανία έδειξε ξανά ότι είναι η αναμφισβήτητη πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, στην αντίστοιχη διοργάνωση των ατομικών, τον περασμένο Ιούνιο στην Πολωνία, είχε πάρει τα 4 από τα 5 χρυσά μετάλλια και αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε μακράν τα καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ηπείρου.
Στη ρουμανική πόλη έγινε για έξι μέρες ένα σπουδαίο event, το οποίο χάρισε σασπένς και θέαμα μέσα από αμφίρροπες αναμετρήσεις και αρκετές εκπλήξεις. Φάνηκε δε, ότι έχουν μικρύνει κι άλλο οι αποστάσεις ανάμεσα σε πολύ καλούς αθλητές της Ευρώπης. Η Ελλάδα ήταν ξανά παρούσα σε άνδρες και γυναίκες και αποκλείστηκε στη φάση των γκρουπ.
Η εθνική ανδρών της Γερμανίας έχει φτάσει σε επιτεύγματα στη νεότερη ιστορία του θεσμού. Μέχρι και το 2005 δεν είχε ούτε έναν τίτλο στο ενεργητικό της και από το 2007 έως σήμερα έχει πάρει 9 πρωτιές και τις 6 συνεχόμενες. Στην Κλουζ Ναπόκα αγωνίστηκε χωρίς τα αστέρια της Τίμο Μπολ και Ντιμίτρι Οβτσάροφ, όμως και πάλι είχε όλες τις προϋποθέσεις να διατηρηθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Πάτρικ Φρανζίσκα, πρωταθλητής στο Ευρωπαϊκό Τοπ 16 της Θεσσαλονίκης, σημείωσε δύο οριακές νίκες στον τελικό με τη φοβερά ανταγωνιστική Ρωσία κι ενδιάμεσα επικράτησε και ο Κιου Ντανγκ, που ήταν πρώτη φορά βασικός στην εθνική του ομάδα. Αυτός ήταν ο 15ος τελικός για τη Γερμανία στην ιστορία των European Teams Championship. Μόνο η επίσης πολυνίκης Σουηδία έχει περισσότερους και συγκεκριμένα 19. Η Ρωσία έφτασε σε μεγάλη επιτυχία με την πορεία της. Πήγε στη Ρουμανία με νεανική ομάδα, έδωσε τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία της (μόνο ως ΕΣΣΔ είχε αγωνιστεί στους τελικούς του 1966 και του 1968) και κόντραρε στα ίσια τη Γερμανία, παίρνοντας και το προβάδισμα με τον καταπληκτικό Μαξίμ Γκρέμπνεφ. Την 3η θέση κατέκτησαν η Δανία και η Σουηδία.
Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Ρωσία-Γερμανία 1-3:
Μαξίμ Γκρέμπνεφ-Μπενεντίκτ Ντούντα 3-2 (3-11, 4-11, 11-7, 11-8, 12-10)
Λεβ Κάτσμαν-Πάτρικ Φρανζίσκα 2-3 (11-7, 4-11, 13-11, 6-11, 6-11)
Βλαντιμίρ Σιντορένκο-Κιου Ντανγκ 1-3 (11-9, 6-11, 10-12, 8-11)
Γκρέμπνεφ-Φρανζίσκα 2-3 (11-13, 5-11, 11-9, 11-3, 12-14)
Στις γυναίκες η επιτυχία της Γερμανίας έχει ξεχωριστή βαρύτητα για έναν ακόμα λόγο. Της έλειψαν οι βασικές παίκτριες Χαν Γινγκ και Πετρίσα Σόλγια και γενικά στηρίχτηκε αυτή τη φορά μόνο σε δικές της γηγενείς αθλήτριες (δηλαδή και δεν είχε κάποια κινεζικής καταγωγής). Η Γερμανία κατέβαλλε τη νικήτρια των δύο τελευταίων διοργανώσεων, μάλιστα συναντήθηκε μαζί της σε ευρωπαϊκό τελικό για 5η φορά την τελευταία 20ετία! Οι προηγούμενες ήταν το 2002, το 2013, το 2015 και το 2017 με τη Γερμανία και τη Ρουμανία να έχουν από δύο νίκες και δύο ήττες.
Μεγάλη πρωταγωνίστρια από τη νικήτρια ήταν η Νίνα Μίτελχαμ, την οποία θαύμασαν πρόσφατα και οι Έλληνες φίλαθλοι στην πορεία της μέχρι το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 16 της Θεσσαλονίκης. Η Μίτελχαμ επικράτησε οριακά δύο φορές στα πέντε σετ, ενώ πολύ σημαντική ήταν η νίκη της Σαμπίν Γουίντερ στο δεύτερη ματς απέναντι στην πρώτη παίκτρια της Ρουμανίας, την Ελιζαμπέτα Σαμάρα.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι ηττημένες των χτεσινών ημιτελικών Πορτογαλία και Γαλλία. Η διοργάνωση κλείνει αργά το απόγευμα με τον τελικό των ανδρών Γερμανία-Ρωσία.
Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Γερμανία-Ρουμανία 3-1:
Νίνα Μίτελχαμ-Μπερναντέτ Ζοκς 3-2 (8-11, 11-7, 9-11, 11-9, 12-10)
Σαμπίν Γουίντερ-Ελιζαμπέτα Σαμάρα 3-0 (11-6, 11-9, 12-10)
Σαντάλ Μαντζ-Ντανιέλα Ντοντεάν 2-3 (7-11, 11-7, 11-8, 5-11, 7-11)
Μίτελχαμ-Σαμάρα 3-2 (10-12, 11-8, 9-11, 11-9, 11-7)
* Με τον αποκλεισμό του Αλέξανδρου Μαδέση στον 1ο γύρο του απλού για αθλητές έως 19 ετών ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η ελληνική συμμετοχή στο WΤΤ Youth Contender του Βελιγραδίου. Ο 17χρονος πρωταθλητής μας είχε προκριθεί χτες στους «32» με τη 2η θέση από τον όμιλό του και σήμερα έχασε με 3-0 σετ από τον Ινδό Γιάσανς Μάλικ (10-12, 6-11, 10-12). Η αποστολή φεύγει από το δυνατό σερβικό όπεν με τη μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Κιοσελόγλου να κατακτήσει τη 2η θέση στην κατηγορία Under 11, ενώ ο Μαδέσης είχε προχτές πλασάρισμα στις θέσεις 9-16 του Under 17. Στο τουρνουά αγωνίστηκε και ο Γιάννη Κούτρα και μαζί με τον συμπαίκτη του στον Ποσειδώνα Λουτρακίου, τον Κιοσελόγλου, πήραν την πρώτη πολύτιμη εμπειρία από αγώνες στο εξωτερικό. Κοούτσαραν ο προπονητής της ΑΕΚ Κώστας Μαδέσης και του Ποσειδώνα Λουτρακίου Τάκης Τσαρσιταλίδης.
* Κάθισαν στους πάγκους και σαν …αντίπαλοι ο Ντανιέλ Τσιόκας και ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος στο Ασιατικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, που παραμένει σε εξέλιξη στην Ντόχα! Ήταν σε ματς για τον 1ο γύρο του απλού ανδρών χτες όταν ο Καλίλ Αχμάντ Αλ-Μοχανάντι από το Κατάρ (όπου είναι ομοσπονδιακός προπονητής, εδώ και τρεις εβδομάδες, ο Τσιόκας) συνάντησε τον Καλίντ Αχμέντ Ακιγιάρ από τις Μαλδίβες (όπου από τον Μάρτιο έχει τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού ο Κωστόπουλος). Τα πειράγματα και τα χαμόγελα πριν και μετά το ματς έδωσαν και πήραν ανάμεσα στους δύο προπονητές και τελικά, παρά το 3-0 σετ του Αλ-Μοχανάντι (που ήταν και μεγάλο φαβορί), θα …κερνούσε τις μπύρες ο Τσιόκας. Το ομαδικό στο μεταξύ, είχε κλείσει το πρώτο μέρος της κορυφαίας διοργάνωσης. Η ανδρική ομάδα του Κατάρ, που κοουτσάρει ο Τσιόκας, κατέλαβε τη 14η θέση και στο τελευταίο ματς κατάταξης έχασε από την Ιορδανία με 3-1. Οι Μαλδίβες, που αγωνίστηκαν με την τεχνική καθοδήγηση του Κωστόπουλου, πήραν την 27η θέση στους άνδρες και τη 15η στις γυναίκες. Στα τελευταία τους παιχνίδια οι άνδρες νίκησαν το Ομάν με 3-2 και οι γυναίκες το Μπανγκλαντές με 3-0.