Επιστροφή κόσμου στα γήπεδα: Παραμένουν τα ερωτηματικά - Εμμένει στο λάθος σχέδιο η Ελλάδα

Επιστροφή κόσμου στα γήπεδα: Παραμένουν τα ερωτηματικά - Εμμένει στο λάθος σχέδιο η Ελλάδα

Από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, τα γήπεδα όλης της χώρας ανοίγουν ξανά τις θύρες τους αλλά μόνο για εμβολιασμένους πολίτες. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων χωρών η Ελλάδα, εμμένει στο σχέδιο που έχει δημιουργήσει ερωτήματα και αντιδράσεις.

Με την έκδοση της ΚΥΑ για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στο εξής στη χώρα, σε εστίαση, χώρους διασκέδασης και αναψυχής, επιβεβαιώθηκαν και όλα όσα θα ισχύουν για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Η παρουσία κόσμου στις κερκίδες κλειστών και ανοικτών γηπέδων αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και θα αρχίσει από τις 19 Ιουλίου, με τα ερωτήματα και τις αντιδράσεις, ωστόσο, να παραμένουν.

Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στην τακτική του να δώσει πρόσβαση στο γήπεδο μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, επιφέροντας έναν ακόμα διχασμό στις τάξεις της κοινωνίας.

Τη στιγμή που όλοι οι αγώνες του Euro 2020 διεξήχθησαν με «μεικτούς» φιλάθλους στις κερκίδες, όπως το ίδιο έγινε και σε άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα (Roland Garros, Wimbledon, διοργανώσεις UEFA). Παράλληλα, σε αρκετές χώρες αυξάνεται η πληρότητα και δεν απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Προφανώς όποιος το κατέχει θα μπαίνει χωρίς περαιτέρω ελέγχους στο γήπεδο, πλην όμως, σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Γαλλία μπορούν να μπουν στο γήπεδο και φίλαθλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν κάνει τεστ και έχουν το σχετικό Green Pass ενημερωμένο.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε τελικά η απόφαση για διαχωρισμό των φιλάθλων σε δυο κατηγορίες και έτσι αναπόφευκτα θα υπάρξουν αντιδράσεις…

Τα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ

Πολλά είναι, βέβαια, τα ερωτήματα που ανακύπτουν από αυτή την απόφαση. Όπως για παράδειγμα η χρήση των ΜΜΜ για τη μετακίνηση προς και από το γήπεδο, όπου δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός. Πώς, δηλαδή, σε έναν συρμό ή σε ένα λεωφορείο μπορούν ο εμβολιασμένος και ο ανεμβολίαστος να είναι… ο ένας πάνω στον άλλον, αλλά στο γήπεδο δεν μπορούν να καθίσουν σε απόσταση μεταξύ τους ή ακόμα και σε διαφορετική θύρα, πόσω μάλλον αν επιλεγόταν μια τακτική παρόμοια με αυτή μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού, όπου για να μπει κανείς σε ένα γήπεδο θα πρέπει να έχει αρνητικό PCR ή Rapid Test σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Την ίδια στιγμή, ένα 5% ανηλίκων θα μπορεί να εισέρχεται με χρήση τεστ στο γήπεδο – άραγε γιατί δεν μπορεί να εισέρχεται όλος ο επιτρεπόμενος αριθμός φιλάθλων με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς – χωρίς να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένο. Η απόφαση αυτή, έρχεται σε αντιδιαστολή με το επισπευσμένο άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό των εφήβων από 15 ως 17 ετών, εξαιτίας και της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δ» που «χτυπάει» τους νεαρότερους.

Αν αναλογιστεί κανείς πως οι νεότεροι άνθρωποι είναι αυτοί που πηγαίνουν στο γήπεδο, πόσο «ασφαλές» είναι το να μπαίνει λοιπόν η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα χωρίς να έχει κάνει εμβόλιο; Και αν η απάντηση είναι το «θα έχουν κάνει τεστ», τότε στο ερώτημα «γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με τους ενήλικους;», θα πρέπει να δοθεί άμεσα μια απάντηση. Κοινώς, ήδη επικρατεί μπέρδεμα και ερωτήματα που θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί πριν έρθουν οι ανακοινώσεις και οι πανηγυρισμοί για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα…

Τα «πλαφόν» πληρότητας προκαλούν συζητήσεις

Ένα ακόμα ερώτημα που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες και ανακοινώσεις, αφορά και στο ποσοστό πληρότητας των γηπέδων. Τα «πλαφόν» που μπήκαν σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα (25.000 και 8.000 αντίστοιχα), συμπίπτουν με το ανώτατο όριο που θα μπορούσαν να έχουν τα γήπεδα συγκεκριμένης ομάδας…

Σε μια εποχή που οι επαγγελματικοί σύλλογοι έχουν χάσει εκατομμύρια λόγω της πανδημίας, βλέπουν νέα απώλεια εσόδων να έρχεται σε αντίθεση με πιθανή σμίκρυνση της «ζημιάς» για συγκεκριμένη ομάδα, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Το ερώτημα αυτό ουδέποτε απαντήθηκε κι εν τέλει τα ποσοστά πληρότητας έμειναν ως έχουν, προκαλώντας ήδη μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους φιλάθλους και νέα εστία αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία.

Κίνδυνος για τα αντίθετα αποτελέσματα

Με δεδομένες τις αντιδράσεις και τα ερωτήματα που ήδη υπάρχουν, αλλά και τα προβλήματα που πιθανόν θα προκύψουν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει μια πίεση προς τον εμβολιασμό, διότι σε διαφορετική περίπτωση «καραδοκεί» ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο διχασμός και ακόμα μεγαλύτερα «θέματα». Συνυπολογίζοντας ότι υπάρχουν και άνθρωποι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να εμβολιαστούν και αυτόματα τίθενται στο περιθώριο, αδιανόητο να συμβαίνει αυτό στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και έχει «ματώσει» όσο καμία για την ελευθερία, τόσο γίνεται αντιληπτό ότι μεγαλώνουν και οι αντιδράσεις στην κοινωνία.

Ακόμα και άνθρωποι που ήδη έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι στα «κάγκελα» κρίνοντας ως «εκβιαστικές» τις αποφάσεις που ανακοινώνονται, και αυτό δεν αφορά μόνο τα γήπεδα αλλά αρκετές ακόμα κοινωνικές δραστηριότητες. Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι θα λειτουργήσει «ανάποδα» από τις κυβερνητικές προσδοκίες το συγκεκριμένο πλάνο. Υπάρχει, δηλαδή, ο κίνδυνος να μειωθεί ο ρυθμός εμβολιασμών αντί να αυξηθεί, από την αντίδραση των πολιτών στις λάθος τακτικές που υιοθετούνται και οδηγούν την κοινωνία σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στα γήπεδα – Ποιες κυρώσεις προβλέπονται

Τις προϋποθέσεις για την παρουσία θεατών σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου περιγράφει η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και αφορά όλη τη λειτουργία της καθημερινότητας.

Όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3117, 16/07/2021) για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, προβλέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.000 θεατές.
    Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές.
    Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.
    Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.
    Όπως σημειώνεται στην ΚΥΑ «η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως δεκαπέντε (15) ετών».

Ειδικά για τους ανήλικους προβλέπονται δύο κατηγορίες:

  • Οι ανήλικοι άνω των 12 και έως 15 ετών προσκομίζουν PCR Test εντός 72 ωρών ή Rapid Test εντός 48 ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.
    Οι ανήλικοι έως και 12 ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό Self Test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
    Ο έλεγχος θα γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και Rapid Tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο ενώ οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προσκομίζουν PCR Test 72 ωρών ή Rapid Test 48 ωρών πριν τη διεξαγωγή του αγώνα.

Οι ποινές

Σε περίπτωση κατά την οποία πριν ή κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του αθλητικού αγώνα, ο αλυτάρχης ή ο παρατηρητής ή ο κομισάριος του αγώνα διαπιστώσει ότι παραβιάζεται το υγειονομικό αγωνιστικό πρωτόκολλο ως προς τον αριθμό των παρευρισκόμενων στις κερκίδες ή στον περιβάλλοντα χώρο, υποχρεούται να μην επιτρέψει την έναρξη ή, αν έχει ξεκινήσει, να διακόψει τον αγώνα.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προηγείται ειδοποίηση από τα μεγάφωνα και εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση εντός 15 λεπτών, ο αγώνας αναβάλλεται ή διακόπτεται.

Τα περιστατικά αυτά αναγράφονται στο φύλλο αγώνα ή σε ειδική έκθεση και αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εντός 10 ημερών.

Ειδικά για τις περιπτώσεις παράβασης των κανόνων της ΚΥΑ ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών ή την ιδιότητα αυτών (εμβολιασμένοι, ανήλικοι, νοσήσαντες κ.λπ.) οι κυρώσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το αν στο γήπεδο που εντοπίστηκαν προβλέπεται ή όχι ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων.

Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων:

  • Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 15.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα και απαγόρευση εισόδου θεατών στη θύρα ή στις θύρες όπου διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις για μία αγωνιστική.
    Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για μία αγωνιστική.
    Σε τρίτη παράβαση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 60.000 ευρώ και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για 2 αγωνιστικές.

Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων:

  • Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και απαγόρευση εισόδου θεατών στη θύρα ή στις θύρες που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις για μία αγωνιστική.
    Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για μία αγωνιστική.
    Σε τρίτη παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για δύο αγωνιστικές.

Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων:

  • Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 7.500 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα και μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 1 αριθμού θεατών κατά το ήμισυ για μία αγωνιστική.
    Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 15.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για μία αγωνιστική.
    Σε τρίτη παράβαση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για δύο αγωνιστικές.

Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων:

  • Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου σύμφωνα με το άρθρο 1 αριθμού θεατών κατά το ήμισυ για μία αγωνιστική.
    Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 4.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για μία αγωνιστική.
    Σε τρίτη παράβαση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 8.000 ευρώ στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και γενική απαγόρευση εισόδου θεατών για δύο αγωνιστικές.

Για κάθε επόμενη πέραν της τρίτης παράβαση:

τα προβλεπόμενα για την τρίτη παράβαση πρόστιμα και ποινές διπλασιάζονται και στα φυσικά πρόσωπα που εισέρχονται ως θεατές σε αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

«Η παρεμπόδιση ή η άρνηση υποβολής σε έλεγχο συνεπάγεται αυτοδικαίως την επιβολή του διπλάσιου κατά περίπτωση προβλεπόμενου προστίμου ή ποινής» καταλήγει η αναφορά της ΚΥΑ για τα γήπεδα.

Πηγή: Newsbomb.gr



Πόλο: Εξαιρετική εμφάνιση και νίκη της Εθνικής γυναικών επί της Αυστραλίας
Πόλο: Εξαιρετική εμφάνιση και νίκη της Εθνικής γυναικών επί της Αυστραλίας
Serie A: Πήρε το ντέρμπι η Γιουβέντους κόντρα στην Μίλαν
Serie A: Πήρε το ντέρμπι η Γιουβέντους κόντρα στην Μίλαν
Greek Basketball League: Νίκες για Άρη, Περιστέρι και Μαρούσι
Greek Basketball League: Νίκες για Άρη, Περιστέρι και Μαρούσι
ΠΑΟΚ: Με πολλά προβλήματα στο ντέρμπι – Στην αποστολή ο Πένια
ΠΑΟΚ: Με πολλά προβλήματα στο ντέρμπι – Στην αποστολή ο Πένια
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved