Μπαχ: «Η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων θα εμπνεύσει τον κόσμο»
Μια ομάδα 29 αθλητών προσφύγων, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 12 αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23 Ιουλίου-8 Αυγούστου), θα προσφέρει ελπίδα και έμπνευση στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
Η ομάδα, η οποία θα αγωνιστεί με την Ολυμπιακή σημαία και θα περιλαμβάνει άτομα από χώρες όπως η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Ερυθραία, το Αφγανιστάν και το Ιράν, είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την ομάδα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.
Η κολυμβήτρια από τη Συρία, Γιούσρα Μαρντίνι, η οποία κολύμπησε με ασφάλεια, όταν το σκάφος της ανατράπηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 2015, θα επιστρέψει για τους δεύτερους Αγώνες της μετά το Ρίο.
Επίσης, στην ομάδα βρίσκεται η Κίμια Αλιζαντέχ, η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης του Ιράν, η οποία κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο ταεκβοντό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, και ο Ιρανός Σαεΐντ Φαζλούλα που αγωνίζεται στο σπριντ του κάνοε.
«Μιλώ εξ ονόματος ολόκληρου του Ολυμπιακού Κινήματος, όταν λέω ότι ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε προσωπικά και να σας δούμε να αγωνίζεστε στο Τόκιο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σε μια εικονική παρουσίαση της ομάδας.
«Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ανθεκτικότητας και ελπίδας στον κόσμο. Είστε αναπόσπαστο μέρος της Ολυμπιακής μας κοινότητας και σας καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες» συμπλήρωσε.
Οι αθλητές, οι οποίοι θα βαδίσουν στο γήπεδο κατά την τελετή έναρξης στη δεύτερη θέση πίσω από την Ελλάδα, επιλέχθηκαν από μια ομάδα 56 αθλητών από 13 διαφορετικές χώρες.
Η ΔΟΕ παρουσίασε την πρώτη της ομάδα προσφύγων στους Αγώνες του Ρίο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει για το θέμα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφταναν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και αλλού, ξεφεύγοντας από συγκρούσεις και φτώχεια.
Αυτή η 10μελής ομάδα από τη Συρία, το Κονγκό, την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν συμμετείχε στον στίβο, την κολύμβηση και το τζούντο.