Αυγενάκης για επανέναρξη: «Μικρή θετικότητα στον αθλητισμό, έχουμε καταθέσει αιτήματα»
Μικρή θετικότητα στον αθλητισμό δείχνουν τα εβδομαδιαία τεστ κορονοϊού, όπως ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων ερασιτεχνικών σωματείων, από κάθε γωνιά της χώρας, συνεχίστηκε για 4η ημέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο μαραθώνιος διάλογος του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τη βάση του αθλητικού οικοδομήματος, τα ερασιτεχνικά σωματεία του Μητρώου της ΓΓΑ, αλλά και Ολυμπιονίκες και φορείς του αθλητισμού, με θέμα «Αθλητισμός 2021 – Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση».
Οι άξονες της συζήτησης που εξελίσσεται καθημερινά από την περασμένη Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, είναι:
> Προστασία των Ατομικών Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό.
> Υιοθέτηση καλών πρακτικών και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
> Προτάσεις για την μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του αθλητικού οικοδομήματος.
Η ανταπόκριση στην πρόσκληση ανοιχτού διαλόγου εξακολουθεί να είναι τεράστια, τόσο για τις 3λεπτες συμμετοχές των εκπροσώπων των σωματείων όσο με τα εκατοντάδες υπομνήματα και τις γραπτές προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο σχετικό email reformcampaign@gga.gov.gr
Στόχος είναι, μέσα από τον διάλογο, να προκύψει σύνθεση και συντονισμός δράσεων και πρωτοβουλιών, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για σεξουαλική, αλλά και κάθε άλλης μορφής βία, καθώς και καταχρήσεων εξουσίας στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανοίγοντας την τηλεδιάσκεψη έκανε λόγο για μια αμφίδρομη επικοινωνία και συνδιαμόρφωση του μέλλοντος του αθλητισμού, που δεν είναι μόνο υπόθεση της Πολιτείας, αλλά ευθύνη όλων, αθλητών, παιδιών, γονέων, διοικήσεων, προπονητών, παραγόντων.
Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στην εξελισσόμενη αθλητική μεταρρύθμιση των τελευταίων 18 μηνών και στο πρόσφατο σ/ν που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη.
Τόνισε, μάλιστα, ότι η μεταρρύθμιση δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τη νέα γενιά των αθλητών μέσω της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της δίκαιης εκπροσώπησης, της εξασφάλισης στην προσβασιμότητα.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού παρέθεσε και τις εισηγήσεις που έχουν γίνει προς την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τις τελευταίες εβδομάδες για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας:
«Έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, κατ’ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, αιτήματα επανέναρξης συγκεκριμένων αγωνιστικών δραστηριοτήτων:
* Άνοιγμα των κολυμβητηρίων με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα που θα βρίσκονται μέσα στις πισίνες.
* Έναρξη των ποδοσφαιρικών προπονήσεων σε Football League, Γ’ Εθνική, Α’ Εθνική Γυναικών, Ποδόσφαιρο Σάλας, πρωταθλήματα υποδομών ΠΑΕ.
* Προπονήσεις αθλητών χιονοδρομιών
* Αγώνες για τις πρώτες κατηγορίες πρωταθλημάτων σε εκείνα που ήδη επιτρέπονται από 1/1/2021 οι προπονήσεις. Δηλαδή, βόλεϊ γυναικών (το οποίο πήρε την άδεια), μπάσκετ γυναικών, χάντμπολ ανδρών και γυναικών, πόλο ανδρών και γυναικών
* Αγώνες ατομικών αθλημάτων σε ανοικτές εγκαταστάσεις που επιτρέπονται οι προπονήσεις τους από 07/11/2020
* Αγώνες κλειστού στίβου για να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα εν όψει Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Επιδείξαμε στους Λοιμωξιολόγους στοιχεία που αποδεικνύουν τον πολύ μικρό δείκτη θετικότητας στον αθλητισμό.
Όπως, για παράδειγμα, τα περισσότερα από 3.500 τεστ με μόλις τρία (3) θετικά κρούσματα, που έχουν διεξαχθεί από τις αρχές Ιανουαρίου για τις προπονήσεις των ερασιτεχνικών αθλημάτων (μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ γυναικών, πόλο ανδρών και γυναικών, χάντμπολ ανδρών και γυναικών)
Αντίστοιχα και στο ποδόσφαιρο, η SL2 κάνει 500 τεστ κατά μέσο όρο την εβδομάδα κι έχει καταγραφεί 1 (ένα) κρούσμα, ενώ η SL1 ξεπερνάει τα 800 ανά εβδομάδα και η θετικότητα είναι επίσης πολύ μικρή».
Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε, επίσης, στα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα επισημαίνοντας ότι «βέβαια, διαπιστώνουμε και εμείς την εύθραυστη εικόνα της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία. Είδατε ότι από προχτές επιστρέψαμε στις «κόκκινες» περιοχές, στην Αττική και ανά την Επικράτεια. Θα πληροφορηθήκατε, επιπλέον, ότι σήμερα υπήρξε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, για το ενδεχόμενο 3ου κύματος.
Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την αγωνία και την απογοήτευση της αθλητικής οικογένειας για την παρατεταμένη περίοδο αναστολής αθλητικών δραστηριοτήτων. Αισθάνομαι τα ίδια με εσάς. Σας ζητώ, από όλους, να οπλιστούμε με περισσότερη υπομονή και αλληλεγγύη. Εμπιστευόμαστε τους Λοιμωξιολόγους που έχουν το μεγάλο βάρος διαχείρισης και επεξεργασίας όλων των νέων δεδομένων που προκύπτουν καθημερινά».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού παράλληλα υπογράμμισε, πριν δώσει το λόγο στα σωματεία, τους Ολυμπιονίκες και τους αθλητικούς φορείς:
«Πληροφορούμαι και για τη διάθεση διοργάνωσης συλλογικών αντιδράσεων, διαμαρτυριών κλπ. Το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό για να ακούσω και να συζητήσουμε με εκπροσώπους της αθλητικής οικογένειας. Θα πρότεινα μάλιστα να μην διακινδυνευτούν παραβιάσεις των έκτακτων μέτρων για τη δημόσια υγεία και να υπάρξει μια επιτροπή, η οποία θα εκφράσει όσα πρέπει να ειπωθούν. Να προγραμματιστεί αυτή η συνάντηση και πριν από την προσεχή Παρασκευή αν θα ήθελαν οι διοργανωτές των διαμαρτυριών. Σε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου είμαστε ανοικτοί και είναι πάντα ευπρόσδεκτοι οι εκπρόσωποι ερασιτεχνικών σωματείων αθλητών και προπονητών».
Μεταξύ όσων έλαβαν τον λόγο στην 4η ημέρα του ανοιχτού διαλόγου, πριν αυτός περάσει στα σωματεία, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Χρήστος Καλούδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Ιωσήφ Σταυρακάκης, οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Μιχάλης Μουρούτσος, Δημήτρης Παπανικολάου, Εύα Χριστοδούλου, Βιργινία Κραβαριώτη, οι Παραολυμπιονίκες Αντώνης Τσαπατάκης και Μανώλης Στεφανουδάκης κ.ά.
Στον διάλογο συμμετέχουν, εκτός των χιλιάδων ερασιτεχνικών σωματείων του σχετικού Μητρώου της ΓΓΑ, οι Ολυμπιονίκες – μέλη του Συλλόγου τους και της Ένωσης Συμμετεχόντων σε ΟΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, οι φορείς που απαρτίζουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Ζήσε Αθλητικά» (ΕΟΕ, ΕΠΕ, ΔΟΑ, ΕΟΚΑΝ, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σύνδεσμοι αθλητών, τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού), οι επικεφαλής των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων απ’ όλη την Ελλάδα, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στη ΓΓΑ και στις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.