H Ε.Ο.ΠΕ. στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πρόληψη, ανίχνευση και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης»
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για ενεργοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASMUS + SPORT, ενός προγράμματος με επίκεντρο τον Αθλητισμό, επιλέχθηκε για την συμμετοχή της, ως Εταίρος, στο Πρόγραμμα «Πρόληψη, ανίχνευση και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό».
Η πρόταση συμμετοχής της Ε.Ο.ΠΕ. στο Πρόγραμμα αυτό, η οποία ήταν η πρώτη που είχε κατατεθεί για το θέμα αυτό από Αθλητική Ομοσπονδία πριν από ένα έτος και η έγκρισή του πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2020, έρχεται σε ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας χρονική στιγμή, αφού γίνεται πλέον σημαντικό να εργαστούν όλοι οι παράγοντες του αθλητισμού στο ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό θέμα.
Στο πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια 2 ετών (έως 31.12.2022) και γίνεται υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχουν, εκτός της Ε.Ο.ΠΕ., φορείς από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης για την προστασία των νεαρών αθλητών από κάθε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, ενδυνάμωση των αθλητικών επαγγελμάτων, νέων αθλητών και αθλητικών συλλόγων για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε 4 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία, αντιμετωπίζοντας έτσι άμεσα το θέμα της πρόσκλησης «Καταπολέμηση της βίας και καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας στον αθλητισμό» μέσω ενεργειών που θα:
- Αντιμετωπίσει τα κενά στην πολιτική και την παροχή υπηρεσιών εντός αθλητικών ομάδων, εστιάζοντας στην ανίχνευση-αναφορά και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, ως μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης προστασίας νέων αθλητών.
- Υποστηρίξει την ανάπτυξη ικανοτήτων επαγγελματιών του αθλητισμού, αθλητών και γονέων σχετικά με τους κινδύνους και τα δικαιώματά τους, καθώς και τον εντοπισμό, τη διαχείριση και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.
- Δημιουργήσει βιώσιμο και μεταβιβάσιμο μηχανισμό για την υποστήριξη νέων αθλητών.
- Ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες του αθλητισμού, τους αθλητές και τους γονείς, τους αθλητικούς οργανισμούς, καθώς και την κοινότητα, σχετικά με τον εντοπισμό - αναφορά και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης
- Συμβάλει στη χάραξη πολιτικής ειδικά για τον αθλητισμό.