Πινγκ Πονγκ: Ο Μα Λονγκ και η Σουν Γινγκσά νικητές στο… ριζοσπαστικό WTT στο Μακάο

Πινγκ Πονγκ: Ο Μα Λονγκ και η Σουν Γινγκσά νικητές στο… ριζοσπαστικό WTT στο Μακάο

Πινγκ πονγκ: Δύο πρωτιές για την Κίνα με τον Μα Λονγκ και τη Σουν Γινγκσά στα μεγάλα events, που σηματοδότησαν την επανέναρξη της διεθνούς επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Ο σημερινός Παγκόσμιος πρωταθλητής και «χρυσός» Ολυμπιονίκης ανδρών και η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων κυριάρχησαν στο εναρκτήριο τουρνουά του World Table Tennis, που πραγματοποιήθηκε για πέντε ημέρες στο Μακάο και ολοκληρώθηκε σήμερα, Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020.

Στους διαδοχικούς αγώνες του #Restart η Κίνα κυριάρχησε αρχικά στα Παγκόσμια Κύπελλα και τους ITTF Finals με 4Χ4 χρυσά, σε μια άκρως… ριζοσπαστική διοργάνωση. Οι καινοτομίες στο φορμάτ του World Table Tennis, όπως και στον τρόπο διεξαγωγής των επί μέρους αγώνων, είναι εκείνες που συζητήθηκαν περισσότερο, με τέσσερα μίνι ταμπλό συνολικά και σετ να τελειώνουν ακόμα και υπέρ του αθλητή, που έφτανε πρώτος στους 5 πόντους ή χωρίς την κλασικά απαραίτητη διαφορά δύο πόντων. Άλλες αλλαγές άρεσαν, άλλες όχι, το θέμα είναι ότι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του φορέα WTT είχε κυρίως χαρακτήρα διαφήμισης και προβολής για το άθλημα και υπό αυτή την έννοια αναμφίβολα πέτυχε τον σκοπό της.

Μεταδόθηκαν ζωντανά παιχνίδια σε 141 χώρες σε όλη την Ασία-Ειρηνικό, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική, με τους λάτρεις της επιτραπέζιας αντισφαίρισης να μπορούν να παρακολουθήσουν ιντερνετικά τη δράση στο YouTube και το Twitch από τις υπόλοιπες αγορές.

Στο TAP SEAC Multisport Pavilion της αυτόνομης περιοχής στα νότια της Κίνας, βρέθηκαν τοπ αθλητές κι αθλήτριες απ’ όλες τις ηπείρου, πλην της Ωκεανίας. Ελληνική συμμετοχή δεν υπήρχε, πάντως η παγκόσμια ομοσπονδία (ITTF) είχε ορίσει Event Supervisor τον Δημοσθένη Μεσσήνη, έναν από τους competition manager της. Συνολικά 16 άνδρες και 16 γυναίκες διαγωνίστηκαν μπροστά σε φιλάθλους, σ’ ένα πραγματικά εντυπωσιακό σκηνικό και με επιπλέον κίνητρο τα υψηλότατα (για το άθλημα) οικονομικά έπαθλα! Μοιράστηκαν συνολικά 800.000 αμερικανικά δολάρια! Πορτοκαλί μπαλάκια, γκρι το μοναδικό τραπέζι που χρησιμοποιήθηκε και οι γραμμές στο τραπέζι στο χρώμα της μπάλας. Γκρι και το δάπεδο και γύρω-γύρω ο αγωνιστικός χώρος να κλείνει με γκρι και πορτοκαλί πλαίσια και να μοιάζει με… αρένα. Ειδικός διάδρομος, ο οποίος κατέληγε στο κέντρο για την παρουσίαση των αντιπάλων, που γινόταν με κάθε επισημότητα. Προβολείς, μουσική, εκφώνηση ονομάτων, καπνοί κτλ. Ακόμη και οι περιγραφές των σπίκερ σε τηλεοπτικές μεταδόσεις ήταν στο πνεύμα αγώνων επίδειξης… Οι αθλητές δεν αγωνίζονταν με την πίεση επίσημων μεγάλων αγώνων κι έτσι καταγράφηκαν και εκπλήξεις, όπως η παρθενική νίκη του Σουηδού Ματίας Φαλκ εναντίον του Κινέζου Σου Σιν στα προημιτελικά με 3-2 σετ.

Το τουρνουά δεν ήταν στο καλεντάρι της διεθνούς ομοσπονδίας, αλλά μαζί με τις συνθήκες «φούσκας», που δημιουργήθηκαν για τις τρεις διοργανώσεις στην Κίνα, «χτίστηκε» και η προοπτική για να γίνει στο Μακάο η αρχή στην προσπάθεια για πιο εμπορικές και προωθητικές ενέργειες στο άθλημα.

«Το συγκεκριμένο τουρνουά επέτρεψε στους αθλητές, τους θαυμαστές του αθλήματος και τα μέσα ενημέρωσης να πάρουν μια γεύση από το τι να περιμένουν όταν το WTT λανσάρει το πρώτο ημερολόγιο εκδηλώσεων για το 2021» σημείωσε η ITTF.

Είχε σημαντική απήχηση η μεμονωμένη διοργάνωση γι’ αυτό παραθέτουμε ένα ακόμα ρεπορτάζ, αλλά λόγω του διαφορετικού πνεύματος των αγώνων θα μείνουμε επιγραμματικά στα αποτελέσματα. Κυρίως θα σταθούμε στις… επαναστατικές αλλαγές στο playing system. Δεν χρειάζεται να συζητάμε από τώρα ότι η ITTF θα επιχειρήσει να περάσει στα μεγάλα διεθνή τουρνουά όσες καινοτομίες είδαμε, ωστόσο πράγματι θα την απασχολήσουν στο μέλλον κάποιες διαφοροποιήσεις στον τρόπο που γίνονται οι αγώνες, αποβλέποντας και στην αύξηση της εμπορικότητας του αθλήματος…

Το σύστημα διεξαγωγής στις συνολικά 4 φάσεις του WTT Μακάο:

- Στον 1ο γύρο μίνι ταμπλό των «8» για τους αθλητές και τις αθλήτριες, που στο ranking του τουρνουά βρίσκονταν στις θέσεις 9-16.

- Στον 2ο γύρο νέο μίνι ταμπλό των «8». Οι 4 νικητές και οι 4 νικήτριες από την αρχική φάση αναμετρήθηκαν με τους αθλητές και τις αθλήτριες, που στο ranking του τουρνουά βρίσκονταν στις θέσεις 5-8.

- Τα 4 πρώτα φαβορί σε άνδρες και γυναίκες αναμετρήθηκαν σε μίνι ταμπλό των «4». Οι νικητές και οι ηττημένοι των πρώτων αγώνων έπαιξαν μεταξύ τους. Μοναδικός σκοπός να καθοριστεί το seeding για το κάθε ένα από τα 4 φαβορί των δύο κατηγοριών στο τελικό ταμπλό.

- Τέταρτο και τελευταίο στάδιο με ταμπλό των «8». Συμμετείχαν το Τοπ 4 των φαβορί και οι ισάριθμοι νικητές από τον 2ο γύρο. Το ταμπλό προχώρησε με απλό νοκ άουτ σύστημα για ν’ αναδειχτούν οι νικητές, οι φιναλίστ και οι δύο 3οι, καθώς δεν υπήρχαν ματς για τις θέσεις 3-4.

Τι ίσχυσε για τον κάθε αγώνα:

 

Στον 1ο γύρο:

- Ο καλύτερος των 5 σετ / Τα σετ στους 11 πόντους

- Για τα σετ από το 1ο έως το 4ο ξαφνικός θάνατος στο 10-10

- Στο 5ο σετ ο νικητής έπρεπε να επικρατήσει τουλάχιστον με 2 πόντους διαφορά

Στον 2ο γύρο:

- Ο καλύτερος των 5 σετ / Τα σετ στους 11 πόντους

- Για τα σετ από το 1ο έως το 4ο ξαφνικός θάνατος στο 10-10

- Στο 5ο σετ ο νικητής έπρεπε να επικρατήσει τουλάχιστον με 2 πόντους διαφορά

Στο Τοπ 4 των φαβορί:

- Σύστημα του καλύτερου των 5 σετ / Όποιος πάει πρώτος στους 5 πόντους

- Σετ από 1 έως 5: Ξαφνικός θάνατος στο 4-4 των πόντων

Στους προημιτελικούς:

- Ο καλύτερος των 5 σετ / Σετ στους 11 πόντους

- Σετ από το 1ο έως το 4ο, ξαφνικός θάνατος στο 10-10

- Σετ 5, ο νικητής πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 πόντους διαφοράς

Στους ημιτελικούς:

- Ο καλύτερος των 7 σετ / Σετ στους 11 πόντους

- Από το 1ο έως το 6ο σετ, ξαφνικός θάνατος στο 10-10

- Στο 7ο σετ, ο νικητής πρέπει να συμπληρώσει διαφορά τουλάχιστον 2 πόντων από τον αντίπαλό του

Στους τελικούς:

- Ο καλύτερος των 9 σετ / Σετ στους 11 πόντους

- Από το 10 μέχρι το 8ο σετ, ξαφνικός θάνατος στο 10-10

- Στο καθοριστικό 9ο σετ ο νικητής πρέπει να κερδίσει με 2 πόντους διαφοράς τουλάχιστον

Στους άνδρες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ο Μα Λονγκ, που στον τελικό κατέβαλλε με 5-1 σετ τον συμπατριώτη του Βανγκ Τσουκίν (11-5, 11-9, 11-4, 11-5, 10-11, 11-8). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της διοργάνωσης ο κορυφαίος άσος φεύγει από το Μακάο πλουσιότερος κατά 72.500 δολάρια και να θυμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους ITTFFinals και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα ημιτελικά το Σάββατο ο Μα Λονγκ είχε αποκλείσει τον Κινέζο Λιν Γκαογιουάν με 4-1 σετ και ο Βανγκ Τσουκίν τον Φαλκ με 4-0.

Στις γυναίκες σήκωσε το τρόπαιο η Σουν Γινγκσά, που στον τελικό επιβλήθηκε της συμπατριώτισσάς της, Τσεν Σινγκτόνγκ με 5-1 σετ (11-10, 11-8, 11-6, 9-11, 11-6, 11-4). Η πρωταθλήτρια παίρνει και οικονομικό έπαθλο 70.000 δολαρίων. Χτες κρίθηκαν στα 7 σετ και τα δύο ματς της 4άδας. Η Σινγκτόνγκ είχε νικήσει με 4-3 το 1ο φαβορί, τη Τσεν Μενγκ, ενώ η Γινγκσά τη Γουάνγκ Μανγιού, επίσης με 4-3 σετ. Όσοι και όσες έλαβαν μέρος στο τουρνουά εξασφάλισαν αυτόματα τουλάχιστον 15.000 δολάρια.



Κριστιάνο Ρονάλντο: Σκέψη επιστροφής στην Ευρώπη για να παίξει ξανά Champions League με τον Μουρίνιο
Κριστιάνο Ρονάλντο: Σκέψη επιστροφής στην Ευρώπη για να παίξει ξανά Champions League με τον Μουρίνιο
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ομιλία Μαρινάκη στα αποδυτήρια - «Να συνεχίσουμε νικητές και χαρούμενοι το ταξίδι»
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ομιλία Μαρινάκη στα αποδυτήρια - «Να συνεχίσουμε νικητές και χαρούμενοι το ταξίδι»
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του» | Το σχόλιο του Μάριου Ηλιόπουλου
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του» | Το σχόλιο του Μάριου Ηλιόπουλου
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Απόλυτα ικανοποιημένος ο Μεντιλίμπαρ - «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο ματς»
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Απόλυτα ικανοποιημένος ο Μεντιλίμπαρ - «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο ματς»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved