Αυγενάκης:«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, να τον ενώσει, να δημιουργήσει ελπίδα»
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αφορά την κύρωση τριών Μνημονίων Κατανόησης Αθλητικής Συνεργασίας της Ελλάδος με τα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Βουλγαρία.
Υπέρ της κύρωσης των τριών μνημονίων τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης χρησιμοποίησε απόσπασμα από ομιλία του Νέλσον Μαντέλα στη συζήτηση στη Βουλή, για την κύρωση Μνημονίων Συνεργασίας με ΗΑΕ, Βουλγαρία και Κατάρ.
«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο με έναν τρόπο που ελάχιστα άλλα πράγματα μπορούν. Μιλάει στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο απόσπασμα από ομιλία του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, για την παγκόσμια επιρροή του αθλητισμού, για να καταδείξει τη στόχευση και τα οφέλη της σύναψης τέτοιων Μνημονίων Συνεργασίας.
Τα Μνημόνια εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της επιθυμίας και της βούλησης των συμβαλλομένων χωρών για την προώθηση καλών σχέσεων και τη βελτίωση των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας. Πρωταρχικός στόχος είναι η προαγωγή των αθλητικών σχέσεων μεταξύ των χωρών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και η ενδυνάμωση της αθλητικής συνεργασίας.
Με τα Μνημόνια επιδιώκεται η συνέχεια και η αναβάθμιση της συνεργασίας σε διεθνή θέματα αμοιβαίου και πολυμερούς αθλητικού ενδιαφέροντος, καθώς και η παρουσίαση κοινών θέσεων στα εν λόγω θέματα ενώπιον διεθνών αθλητικών οργανισμών και σε Διεθνείς Συνδιασκέψεις Αθλητισμού.
Επίσης, υπογραμμίζεται η αξία και η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων και η ενδυνάμωση της διάδοσης των Ολυμπιακών αρχών, αξιών και μηνυμάτων.
Η διμερής συνεργασία εστιάζεται:
- Στον τομέα της Φυσικής Αγωγής,
- στην εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού,
- στη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του αθλητισμού και ειδικών επιστημόνων του αθλητισμού σε σεμινάρια και συνδιασκέψεις,
- στην ανταλλαγή πληροφοριών, που αφορούν τον αθλητισμό και την αθλητική τεχνολογία,
- στον τομέα της αθλητιατρικής,
- στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με την κατασκευή, χρήση και την εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων,
- στην ανταλλαγή ιδεών για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό και την καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων,
- στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, σε θέματα όπως η χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι.
Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:
«Λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου, του ν. 4726/2020, ενός νόμου - τομή για τον ελληνικό αθλητισμό, που θα φέρει οξυγόνο και εξυγίανση στο αθλητικό οικοσύστημα, συζητάμε την κύρωση τριών Μνημονίων Συνεργασίας, με ισάριθμες χώρες στον τομέα του αθλητισμού.
Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Εργαζόμαστε για την επίτευξη ενός στρατηγικού μας στόχου: εκείνου της εξωστρέφειας του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνές γίγνεσθαι.
Η εξωστρέφεια εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και στον τομέα του αθλητισμού. Συνεργασίες με άλλες χώρες ενισχύουν το κύρος του ελληνικού αθλητισμού, επικοινωνούν διεθνώς τις πρακτικές του και εισάγουν καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζουν άλλα αθλητικά συστήματα.
Η εξωστρέφεια δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για την ανάπτυξη εφαρμογών καλής διακυβέρνησης, αλλά και για την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού. Για το λόγο αυτό άλλωστε, στοχεύουμε στη διεκδίκηση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, οι οποίες πρόκειται να αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, λάτρεις των σπορ, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις κατά τόπους οικονομίες.
Σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που η πανδημία επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο σε υγειονομικό, αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, σε μια περίοδο που τα εθνικά μας θέματα απαιτούν συσπείρωση και ομοψυχία στο εσωτερικό και διεθνείς συνεργασίες και συμμαχίες στο εξωτερικό, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τομέα ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας διεθνώς.
Στον τομέα του αθλητισμού η εξωστρέφεια και κυρίως η προώθηση των Ολυμπιακών αρχών και αξιών αποτελούν κοινό τόπο. Άλλωστε, τα Μνημόνια που συζητάμε σήμερα έχουν υπογραφεί από προηγούμενες Κυβερνήσεις. Εμείς, δίνουμε συνέχεια και προστιθέμενη αξία στα Μνημόνια αυτά. Και φυσικά, έχουμε ήδη αναπτύξει συνέργειες και συνεργασίες.
Δεν μένουμε στα λόγια! Φέρνουμε προς κύρωση Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν παραμείνει σε συρτάρια για πολύ καιρό! Δεν καθυστερούμε, ούτε μένουμε σε αγκυλώσεις τύπου “δεν προχωράμε κάτι που ξεκίνησε μια προηγούμενη Κυβέρνηση”! Αντιθέτως, χτίζουμε σε ότι βρίσκουμε ωφέλιμο για τον αθλητισμό και το συμφέρον της χώρας μας!
Ο αθλητισμός φέρνει πιο κοντά τους λαούς ολόκληρου του κόσμου, καλλιεργεί πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας μεταξύ των λαών και αποτελεί εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Θα αναφερθώ σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, για τη δύναμη του αθλητισμού “… Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο με έναν τρόπο που ελάχιστα άλλα πράγματα μπορούν. Μιλάει στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα … “.
Στον τομέα της εξωστρέφειας του αθλητισμού, λοιπόν:
* Στις 4-5 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα στην Αθήνα η 16η Υπουργική Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μάιος - Νοέμβριος 2020).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλαπλές επίσημες συναντήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. Η κορυφαία επετειακή εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας για τη συμπλήρωση των 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα λάβει χώρα στις 4 Νοεμβρίου μαζί με το κεντρικό γεγονός της Προεδρίας.
Επιπλέον, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου θα διοργανωθούν εργαστήρια για Κυβερνητικούς Αξιωματούχους αναφορικά με το θέμα, μεταξύ άλλων, της καταπολέμησης της διαφθοράς στον αθλητισμό.
* Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδια για τον αθλητισμό. Θα συμμετέχουν 40 μέλη από όλες τις χώρες και αντικείμενο στη Συνόδου είναι ένα ενδιαφέρον θέμα: διακυβέρνηση στο ποδόσφαιρο, επιχειρηματικότητα και αξίες (business and values)!
* Δίνουμε ιδιαίτερη αξία σε ευρωπαϊκές και διακρατικές συνεργασίες:
> Τον περασμένο Ιούνιο κυρώσαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ιαπωνία, μια συνεργασία ιδιαίτερης αξίας ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2021!
> Έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με χώρες διαφορετικής κουλτούρας και αθλητικής νοοτροπίας από τη δική μας, όπως με:
o την Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες της Κίνας,
o τις Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού,
o τη Δημοκρατία της Πολωνίας,
> ενώ ήδη προετοιμάζουμε την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας
o με το Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, Φυσικής Αγωγής και Αναψυχής της Κούβας,
o το Υπουργείο Νεολαίας και Άθλησης της Σερβίας.
* Όπως γνωρίζετε, για την καταπολέμηση των φαινομένων της διαφθοράς στον αθλητισμό, έχουμε κυρώσει τη σύμβαση Μακόλιν (από τον περασμένο Νοέμβριο), ενώ με τον πρόσφατο νόμο 4726/2020 θέσαμε σε εφαρμογή και την Εθνική Πλατφόρμα, Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της νομοθεσίας, διότι δεν νομοθετούμε μόνο, αλλά κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για την εφαρμογή των νόμων, την υλοποίηση των διατάξεων.
* Σημαντικά βήματα έχουν γίνει τους τελευταίους 15 μήνες και στις διεθνείς συνεργασίες αναφορικά με το ζήτημα της καταπολέμησης του ντόπινγκ. Να θυμίσω εδώ, ότι λόγω της ολιγωρίας της προηγούμενης Κυβέρνησης, κινδυνέψαμε με GRexit από τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ, WADA.
Τους τελευταίους 15 μήνες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος:
> Καταρχάς, αποφύγαμε το GRexit, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό θα συνεπαγόταν για τη συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς διοργανώσεις και το κύρος του ελληνικού αθλητισμού.
> Συμμορφωνόμαστε βήμα-βήμα με όλους τους διεθνείς κανόνες και τις απαιτήσεις της WADA.
> Ήδη, με τον πρόσφατο νόμο 4726/2020 δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και ρυθμίσαμε θέματα, όπως:
α) το κόστος των ελέγχων ντόπινγκ αναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.). Έτσι είναι σε θέση να προγραμματίζει και να υλοποιεί ανεξάρτητα και ολοκληρωμένα τον έλεγχο ντόπινγκ στα ερασιτεχνικά αθλήματα. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιήσαμε μια πάγια απαίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ για την πλήρη ανεξαρτησία των ελέγχων ντόπινγκ από τις αθλητικές ομοσπονδίες.
β) Επίσης, στον ίδιο νόμο (4726/2020) ορίζεται ότι στις Σχολές Προπονητών της ΓΓΑ την εκπαίδευση για θέματα αντιντόπινγκ αναλαμβάνει ο αρμόδιος Εθνικός φορέας αντιντόπινγκ δια των πιστοποιημένων εκπαιδευτών του. Και αυτή η ρύθμιση τίθεται προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα μας με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.
> Τέλος, να σας αναφέρω ότι ήδη εργαζόμαστε για την τροποποίηση του ν. 4373/2016, προκειμένου να προσαρμόσουμε το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας στα νέα κριτήρια του Κώδικα Αντιντόπινγκ που έχει θέσεις ο WADA και τα οποία θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2021.
* Και φυσικά, στον τομέα του αντιντόπινγκ δεν περιοριστήκαμε μόνο σε αυτά, αλλά έχουμε κάνει πολύ δουλειά!
o Μεταφέραμε το Εργαστήριο Αντιντόπινγκ στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και χρηματοδοτήσαμε τον εκσυγχρονισμό του.
o Δώσαμε λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον έλεγχο των δειγμάτων, λόγω της αναστολής λειτουργίας του Εργαστηρίου. Θα αναφερθώ λίγο πιο κάτω σε αυτό.
o Αναβαθμίσαμε το παλιό ΕΣΚΑΝ σε Οργανισμό ΕΟΚΑΝ! Μια πάγια απαίτηση του WADA. Μάλιστα, το Προεδρικό Διάταγμα του ΕΟΚΑΝ βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και συγκεκριμένα βρίσκεται προς υπογραφή στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας! Σήμερα αναμένεται η υπογραφή του!
o Συμμορφωνόμαστε με όλες τις απαιτήσεις και τις υποδείξεις του ΕΟΚΑΝ.
o Παράλληλα, δεν μένουμε μόνο στα θεσμικά ζητήματα, αλλά προχωράμε όλες τις διαδικασίες για την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΟΚΑΝ, με χαρά σας ενημερώνω ότι ήδη σήμερα γίνονται εργασίες σε χώρους του ΟΑΚΑ και ετοιμάζονται τα γραφεία που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του ΕΟΚΑΝ. Τα γραφεία θα είναι έτοιμα εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.
* Όσον αφορά τους ελέγχους των δειγμάτων :
Είμαστε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Anti Doping του Κατάρ για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας και την εξέταση των δειγμάτων των Ελλήνων αθλητών, μετά το κλείσιμο του Εργαστηρίου της χώρας. Το Εργαστήριο μας έκλεισε λόγω του γεγονότος ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν συμμορφωνόταν με τις συστάσεις της WADA. Η συνεργασία στο εν λόγω θέμα θα συνεχιστεί έως την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου στη χώρα μας, ένα σύγχρονο Εργαστήριο που θα λειτουργήσει σύντομα στο Δημόκριτο, όπως σας ανέφερα πιο πριν».