Ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το αθλητικό νομοσχέδιο
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΔΟΕ δεν είναι αντίθετες στη θέσπιση ορίων ηλικίας και θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες, διαφωνούν όμως κάθετα στη διάταξη περί αναδρομικότητας του ορίου θητειών.
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, κατά την τοποθετησή του (μέσω τηλεδιάκεψης) στην Επιτροή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συνεχίστηκε σήμερα, με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου.
Σαφώς πιο «επιθετικές» ήταν οι τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΚ, Βασίλη Σεβαστή και Παναγιώτη Τσαγκρώνη αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν λόγο για φωτογραφικές και αντιδημοκρατικές διατάξεις που συγκρούονται με την συνταγματική νομιμότητα.
Θετικά εκφράστηκαν για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, που ζήτησαν όμως να επανέλθει στη αρχική της μορφή (όπως δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση) η διάταξη που καθορίζει τα σύσταση της ΕΠΕ, δηλαδή να μειωθεί σε τέσσερα μέλη η εκπροσώπηση της ΕΑΟΜ ΑμεΑ.
«Συμφωνούμε με τις διατάξεις για το καταστατικό της ΕΟΕ και την ενίσχυση του ρόλου των αθλητών στα διοικητικά δρώμενα. Γιατί όμως δεν δίνετε και δικαίωμα ψήφου στους εκπροσώπους των αθλητών; Γιατί δεν τολμούμε την υποχρεωτική εκλογή γυναικών σε ποσοστό 30% στα διοικητικά συμβούλια;», ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Σπύρος Καπράλος.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στη θέσπιση ορίων ηλικίας και θητειών, θα έπρεπε να γίνει όμως με αυτορρύθμιση, όχι με φωτογραφικές διατάξεις και παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αναδρομικότητα των θητειών», υπογράμμισε ο κ. Καπράλος, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «πλάνη», αναφορικά με το αν είχε αποσυρθεί ή όχι η σχετική διάταξη κατά τη συζήτηση του προηγούμενου αθλητικού νόμου, τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ ανέφερε επίσης ότι, την αντίθεσή του στην εν λόγω διάταξη έχει εκφράσει -τόσο προφορικά όσο και με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. «Σας παρακαλώ κ. υπουργέ, την ύστατη στιγμή να αποσύρετε τη διάταξη ή έστω να ισχύσει μετά τις επόμενες εκλογές. Δεν θα χάσετε τίποτα από τη μεταρρύθμιση», κατέληξε ο κ. Καπράλος.
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές κυρώσεις στον ελληνικό αθλητισμό, ο Σπύρος Καπράλος απάντησε ότι «... σε περίπτωση παραβίασης του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, η ΔΟΕ έχει στο παρελθόν τιμωρήσει Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές».
Για μια σειρά διατάξεων τις οποίες χαρακτήρισε «ανεφάρμοστες», «εξόχως φωτογραφικές» και «απαράδεκτες», καθώς και για προσπάθεια ευθείας παρέμβασης στην αυτονομία των αθλητικών φορέων, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κολυμπάδης.
«Το νομοσχέδιο έχει μια σειρά διατάξεων που μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν φωτογραφικές. Δεν μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλά για πλήρη απορρύθμιση των διοικήσεων του αθλητικού κινήματος», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ. Ο Βασίλης Σεβαστής τόνισε ότι, με τους περιορισμούς σε ηλικία και θητείες, θα αποχωρήσουν από τις ομοσπονδίες όλα τα έμπειρα στελέχη, χωρίς να προλάβουν να παραδώσουν τα «ηνία» στους νεότερους. «Καθιερώνονται αποκλεισμοί σε αθλητικά στελέχη, ενώ απελευθερώνονται ασυμβίβαστα που ορθώς υπήρχαν», πρόσθεσε ο κ. Σεβαστής, ο οποίος προανήγγειλε προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, σε περίπτωση που περάσουν οι επίμαχες διατάξεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ ανέφερε επίσης ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το περασμένο φθινόπωρο, ώστε να έχουν ήδη αναδειχθεί οι νέες διοικήσεις των ομοσπονδιών και να προετοιμάσουν την επερχόμενη δύσκολη χρονιά και όχι να εμπλακούν σε μία μακροχρόνια προεκλογική περίοδο.
Ο κ. Σεβαστής χαρακτήρισε ακόμη «επιτομή κρατικής παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία των ομοσπονδιών» τη διάταξη περί έγκρισης από τη ΓΓΑ τους καταλόγου των σωματείων που έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ έκανε λόγο για την ύπαρξη «φωτογραφικής» διάταξης που ευνοεί το σωματείο το οποίο εκπροσωπεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αθ. Οικονόμου.
«Σχέδιο νόμου υποταγής των ομοσπονδιών στα κελεύσματα του εκάστοτε υπουργού», χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ. «Η Πολιτεία ασεβεί προς τη δεσμευτική προς όλα τα κράτη Ολυμπιακή Χάρτα», υποστήριξε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη και φωτογραφική τη θέσπιση ορίου ηλικίας. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ανάλογες περιπτώσεις έχει απορρίψει τα όρια ηλικίας σε αιρετές και μη αμειβόμενες θέσεις.
Ο κ. Τσαγκρώνης καταφέρθηκε επίσης εναντίον της διάταξης που προβλέπει ότι τα σωματεία εκπροσωπούνται στις εκλογές των ομοσπονδιών αποκλειστικά από μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, ενώ χαρακτήρισε «αυθαίρετη και αντιδημοκρατική επέμβαση» την έγκριση από τη ΓΓΑ του καταλόγου των σωματείων με δικαίωμα ψήφου.
Οι τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους του Παραολυμπιακού Κινήματος έγιναν στον απόηχο της πρότασης μομφής και της αποπομπής του Γιώργου Φουντουλάκη από την προεδρία της ΕΠΕ. Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Χρήστος Τζαμούσης, ο έφορος αθλημάτων της ΕΠΕ, Ανδρέας Κατσαρός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΠ, Γιάννης Κωστάκης, έστρεψαν τα βέλη τους κατά του κ. Φουντουλάκη, ενώ άπαντες ζήτησαν να επανέλθει η διάταξη για τη σύσταση της ΕΠΕ όπως ήταν στο κείμενο που τέθηκε προς διαβούλεση, με τέσσερις εκπροσώπους της ΕΑΟΜ ΑμεΑ (αντί για πέντε που προβλέπονται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου), όσες είναι και οι αναγνωρισμένες κατηγορίες αναπηρίας από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή. Επίσης, δήλωσαν αντίθετοι στην θέσπιση διαφορετικού ηλικιακού ορίου (74 έτη) για τα στελέχη των ομοσπονδιών παραολυμπιακών αθλημάτων.
«Κανείς δεν θέλει η ΕΠΕ να ελέγχεται από μόνο ένα όργανο. Θέλουμε τη δημοκρατία, δεν θέλουμε ισόβιους προέδρους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο οποίος ζήτησε παράλληλα να προβλεφθεί ασυμβίβαστο για τα μέλη της διοίκησης της Παραολυμπιακής Επιτροπής και των ομοσπονδιών ΑμεΑ («φωτογραφίζοντας» και εδώ τον κ. Φουντουλάκη).
Παράλληλα, ο γ.γ. της ΕΠΕ, Χρήστος Τζαμούσης, χαρακτήρισε «εκ του πονηρού και χωρίς καμία σημασία» τη συζήτηση για το αν οι εκπρόσωποι των Παραολυμπιονικών στην Επιτροπή θα είναι εν ενεργεία αθλητές ή μη.
Να σημειωθεί ότι η ΕΑΟΜ ΑμεΑ απέστειλε τις δικές της θέσεις με υπόμνημα και παράλληλα ζήτησε να παρέμβει στην τηλεδιάσκεψη, αλλά κάτι τέτοιο δεν της επιτράπηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των φορέων που είχε εγκριθεί στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής (11/9).
«Στηρίζουμε τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στον ελληνικό αθλητισμό. Θεωρούμε θετική την προσπάθεια του υφυπουργού Αθλητισμού για την ενεργοποίηση Ολυμπιονικών και τη συμμετοχή εν ενεργεία αθλητών στα Δ.Σ. ομοσπονδιών. Μπορούν να βοηθήσουν, σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη που υπάρχουν στις ομοσπονδίες», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Εύη Μωραϊτίδου.
Να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις περί μη αδειοδότησης Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ζήτησε ο πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης. Τόνισε συγκεκριμένα ότι «πρέπει να διευκρινιστεί αν (σ.σ. η μη χορήγηση πιστοποιητικού) σημαίνει αυτοδικαίως απαγόρευση συμμετοχής ή παραπομοπή σε δικαιοδοτικά όργανα, όπως συμβαίνει τώρα. Αν ερμηνευθεί ως αυτοδικαίως, έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό της ΕΠΟ. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί επίσης αν το πόρισμα της ΕΕΑ είναι δεσμευτικό, ή αν τα δικαιοδοτικά όργανα εξετάζουν την ουσία της υπόθεσης».
Την ανάγκη για υποχρεωτική μικτή ασφάλιση (σε δημόσιο ταμείο και ιδιωτικό φορέα) των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ιδιαίτερα αυτών που αγωνίζοναι στις μικρότερες επαγγελματικές κατηγορίες, επισήμανε η νομική σύμβουλος του ΠΣΑΠ, Διονυσία Γαλάνη. Ζήτησε επίσης να ανγνωριστούν από την Πολιτεία οι αποφάσεις των επιτροπών της ΕΠΟ, αναφορικά με οικονομικές διεκδικήσεις των αθλητών, αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη για τους ποδοσφαιριστές ομάδων που υποβιβάστηκαν από τις επαγγελματικές κατηγορίες πριν το 2016 και έχουν χάσει τα δεδουλευμένα τους, λόγω διάλυσης των ΠΑΕ.
Τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΑΚΕ στα άρθρα 16 και 17 που τον αφορούν, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της λίγκας, Σταύρος Δουβής.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους προπονητές, ο Γιώργος Αραχωβίτης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων, ζήτησε να προβλεφθεί ίδια οικονομική επιβράβευση των προπονητών με τους αθλητές για τις επιτυχίες τους, αλλά και να καταστει υποχρεωτική η απασχόληση προπονητή σε σωματεία, και για αθλητές άνω των 18 ετών (το νομοσχέδιο προβλέπει υποχρεωτική πρόσληψη προπονητή εφόσον στο σωματείο υπάρχουν ανήλικοι αθλητές). Δήλωσε αντίθετος στη διάταξη περί εκπαιδευτών στα αθλήματα σκοβοπολής και τοξοβολίας, προβλέποντας ότι σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα και θα ανοίξει το δρόμο για «άμισθους εθελοντές», αντί προπονητών.
Τέλος, ως «θετικότατο βήμα για την ανάπτυξη του αθλήματος», χαρακτήρισε τη διάταξη περί σύστασης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων, Παναγιώτης Καδδάς.
Να σημειωθεί ότι υπομνήματα με τις θέσεις τους επί του αθλητικού νομοσχεδίου κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΕΠΟ.