Πολύμερος/Μούγιος: «Ήμασταν ένα σώμα, μία ψυχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου»
Οι «ασημένιοι» Ολυμπιονίκες του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών το 2008 στο Πεκίνο, Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος, μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), για τον αξέχαστο τελικό της 17ης Αυγούστου!
Δώδεκα χρόνια μετά τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας, οι δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες κωπηλάτες δηλώνουν: «Ήμασταν ένα σώμα, μία ψυχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου». Δώδεκα χρόνια μετά, ο Βασίλης Πολύμερος είναι ο έφορος εθνικών ομάδων ανδρών/γυναικών και κάτω των 23 ετών στην Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας (ΕΚΟΦΝΣ), δίπλα στις νέες γενιές αθλητών και αθλητριών κωπηλασίας που στόχο έχουν να τον... ξεπεράσουν! Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), Δημήτρης Μούγιος, έχει εξελιχθεί σε "waterman"! Δύο χρόνια μετά τον άθλο του Πεκίνου, άφησε τα κουπιά και καταπιάστηκε με τα πανιά! Προπονείται με την επίσης Ολυμπιονίκη του Πεκίνου (την ίδια μάλιστα ημέρα, 17/8) Σοφία Παπαδοπούλου στην ιστιοπλοΐα, με κοινό στόχο να διεκδικήσουν την πρόκριση στην κατηγορία 470 Μix στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Δεν αποκλείεται, λοιπόν... να φέρουν ένα ακόμη Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια!
Ο Βασίλης Πολύμερος δίνει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ μια σημαντική συμβουλή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο... κορονοϊού επιτρέποντος! Ο έφορος εθνικών ομάδων ανδρών/γυναικών και κάτω των 23 ετών θεωρεί πως, εκτός των Χριστίνας Μπούρμπου και Μαρίας Κυρίδου που έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση για το Τόκιο, οι Στέφανος Ντούσκος και Αννέτα Κυρίδου έχουν όλα τα φόντα για να προκριθούν στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, μαζί με κάποια άλλα νέα παιδιά της ελληνικής κωπηλασίας. «Βρίσκομαι στον χώρο γιατί αγαπώ πάρα πολύ την κωπηλασία, θέλω να την βλέπω να εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, να υπάρχει εξέλιξη και να κατακτήσουμε ακόμη περισσότερα μετάλλια απ' ό,τι στο παρελθόν» τονίζει ο δις Ολυμπιονίκης, Βασίλης Πολύμερος.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Δημήτρης Μούγιος, δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποδοχή που του επεφύλασσαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πόρο! «Αυτό που κάναμε σε αυτόν τον αγώνα ήταν το χρέος μας!» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εν συνεχεία... ορίζει τι εστί χρέος: «Χρέος είναι να κρατήσουμε τον αθλητισμό ψηλά και να δώσουμε στις νέες γενιές το κίνητρο να κάνουν καλά τη δουλειά τους και τότε μπορεί κι αυτοί να γίνουν "Ολυμπιονίκες της ζωής"!».
Αναλυτικά, η συνέντευξη των «ασημένιων» Ολυμπιονικών του 2008 (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών), Βασίλη Πολύμερου και Δημήτρη Μούγιου, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Πολύμερος: «Παραμένω στον χώρο γιατί αγαπώ πάρα πολύ την κωπηλασία»
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, είχαμε τρέξει τον ημιτελικό και είχαμε βγει πρώτοι στη σειρά μας. Οι μεγάλοι αντίπαλοί μας, οι Βρετανοί, στην άλλη ημιτελικοί σειρά είχαν τερματίσει με διαφορά 5 περισσότερων δευτερολέπτων από εμάς! Αυτή είναι μία τεράστια διαφορά στην κωπηλασία, έστω κι αν μιλάμε για απόσταση 2.000 μέτρων. Την προηγούμενη ημέρα του τελικού, καθώς επιστρέφαμε από την προπόνηση το απόγευμα είπα στον Δημήτρη Μούγιο: "Αύριο είναι η ευκαιρία της ζωή μας! Θα πάρουμε μετάλλιο!" Ήθελα να συναισθανθεί ότι ίσως να είναι μια μοναδική ευκαιρία. Μια ευκαιρία που μπορεί να μην έχεις ξανά στη ζωή σου! Την άλλη ημέρα πήγαμε και πήραμε το ασημένιο μετάλλιο!».
Ο Βασίλης Πολύμερος ήταν ο έμπειρος αυτής της βάρκας, του ελληνικού διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Κι αυτό γιατί όχι μόνο, στην Κίνα, συμμετείχε για 4η διαδοχική φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και γιατί τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είχε ανέβει στο βάθρο, στο ίδιο αγώνισμα, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο με συναθλητή τον Νίκο Σκιαθίτη. Πόσο θεωρεί ο Βασίλης Πολύμερος πως βοήθησε η εμπειρία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου;
Ο Πολύμερος είπε: «Μπορεί να ήμουν πιο έμπειρος στο σκάφος, αλλά ένα "διπλό" πάει με τους δύο! Ήταν κοινός ο αγώνας, κοινός ο στόχος! Όταν είσαι σε ένα πλήρωμα, όλα πρέπει να είναι κοινά. Αν ανεβάσει ο Δημήτρης (σ.σ. Μούγιος), πρέπει να ανεβάσω κι εγώ την ίδια στιγμή. Αν δεν νιώθω καλά, τότε υπάρχει θέμα. Είμαστε "ένα σώμα μία ψυχή" στη βάρκα. Αυτό ήμασταν στο Πεκίνο: "ένα σώμα μία ψυχή"».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αναβλήθηκαν -ελέω κορονοϊού- για το 2021 και ο έφορος των εθνικών ομάδων ανδρών/γυναικών και κάτω των 23 ετών, Βασίλης Πολύμερος, δήλωσε αισιόδοξος για την εκπροσώπηση των ελληνικών κουπιών: «Ήδη, έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση για το Τόκιο, οι Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου στη δίκωπο γυναικών. Βάσει των ανακοινώσεων της ΔΟΕ, θα ισχύσουν οι προκρίσεις για όσα πληρώματα τις είχαν εξασφαλίσει.
Οι ρεγκάτες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια, έχουν προγραμματιστεί για του χρόνου τον Απρίλιο. Ο Στέφανος Ντούσκος, η Αννέτα Κυρίδου και κάποια νέα παιδιά έχουν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει μαγιά αθλητών που μπορούν επάξια να συνεχίσουν την παράδοση της ελληνικής κωπηλασίας».
Ποια συμβουλή θα έδινε, λοιπόν, ο μεγάλος Έλληνας Ολυμπιονίκης κωπηλάτης, Βασίλης Πολύμερος, στους Έλληνες αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο; Ο Βασίλης Πολύμερος απάντησε: «Το μυστικό για εμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να μπορέσεις να διαχειριστείς το βάρος που μπορεί να φέρεις ως αθλητής, την πίεση που νιώθεις είτε ως φαβορί, είτε επειδή δεν είσαι το φαβορί. Έχεις να αντιμετωπίσεις τα καλύτερα πληρώματα του κόσμου, τους οποίους όμως έχεις ξανασυναντήσει σε μεγάλες διοργανώσεις, παγκόσμια ή ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Είναι απέναντί σου οι ίδιοι αντίπαλοι, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι αντίπαλοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Ακόμη και η χώρα που θεωρείς πως έχει τις λιγότερες πιθανότητες.
Η συμβουλή μου είναι να διαχειριστούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν να είναι ένας απλός αγώνας. Σαν να έτρεχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Να κάνουν απλώς αυτό που κάνουν σε κάθε τελικό. Δεν χρειάζεται να υπάρχει έξτρα βάρος επειδή βρίσκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Στο τέλος, ο Βασίλης Πολύμερος τόνισε: «Παραμένω στον χώρο γιατί αγαπώ πάρα πολύ την κωπηλασία, θέλω να την βλέπω να εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, να υπάρχει εξέλιξη και να κατακτήσουμε ακόμη περισσότερα μετάλλια απ' ό,τι στο παρελθόν».
Μούγιος: «Να εμπνεύσουμε τους νέους να γίνουν "Ολυμπιονίκες της ζωής"»
«Έχει γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου αυτή η ημέρα, καθώς πήραμε το ασημένιο μετάλλιο με τον Βασίλη Πολύμερο στο Πεκίνο. Εκείνη την ημέρα δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχαμε πετύχει. Μετά από πολλές ημέρες κατάλαβα τον άθλο μας. Ιδιαίτερα, μπορώ να πω, πως το συνειδητοποίησα μετά τη μεγάλη υποδοχή που μου έκαναν στον τόπο μου στον Πόρο. Χιλιάδες κόσμος με υποδέχτηκε με δάφνες».
Ο Δημήτρης Μούγιος πρόσθεσε: «Αυτό που κάναμε σε αυτόν τον αγώνα ήταν το χρέος μας, όπως κάναμε το χρέος μας και σε κάθε αγώνα μέχρι τότε. Νιώθαμε πάντα ότι δίναμε τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας».
Όταν του αναφέραμε πως ο Βασίλης Πολύμερος είχε θυμηθεί λίγα λεπτά πριν στο τηλέφωνο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη συμβουλή που του είχε δώσει το απόγευμα πριν τον τελικό, ο Δημήτρης Μούγιος ανακάλεσε αμέσως στη μνήμη του εκείνα τα λόγια του συναθλητή του! «Το θυμάμαι! Η αλήθεια είναι ότι και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον προηγούμενο χρόνο είχαμε βγει δεύτεροι πίσω από τους Δανούς, δεύτεροι εμείς και οι Βρετανοί ήταν τρίτοι. Ήξερα ότι πηγαίναμε για κάτι καλό στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, αλλά έπρεπε να το αποδείξουμε και στον τελικό. Η αλήθεια είναι ότι κάναμε μία συντηρητική κούρσα, γιατί θέλαμε να σιγουρέψουμε πρώτα το μετάλλιο και μετά να διεκδικήσουμε την πρώτη θέση. Τελικά, εμείς τερματίσαμε δεύτεροι, οι Βρετανοί πρώτοι και οι Δανοί τρίτοι. Θυμάμαι επίσης τη φοβερή κερκίδα από Έλληνες φιλάθλους στο Πεκίνο, μέσα σε αυτούς ήταν και ο αδελφός μου, ο Ανδρέας».
Τι αλλάζει στη ζωή ενός Ολυμπιονίκη; «Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα! Ίσως να με θαυμάζουν λίγο περισσότερο. Εγώ ως Δημήτρης νιώθω ότι έκανα το χρέος μου, όπως συνεχίζω να το κάνω και τώρα. Χρέος είναι να κρατήσουμε τον αθλητισμό ψηλά και να δώσουμε στις νέες γενιές το κίνητρο, να εμπνεύσουμε τους νέους να κάνουν καλά τη δουλειά τους και τότε μπορεί κι αυτοί να γίνουν "Ολυμπιονίκες της ζωής"!».
Ο Δημήτρης Μούγιος άφησε τα κουπιά δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Έκτοτε, έχει μετατραπεί σε Έλληνα "waterman", αφού ασχολείται με όλα τα θαλάσσια σπορ. Μάλιστα, προπονείται με την Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Σοφία Παπαδοπούλου, με στόχο να διεκδικήσουν την πρόκριση στα 470 Μix στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024!
«Ναι, πράγματι, άφησα τα κουπιά το 2010. Ξεκίνησα τότε τελείως ερασιτεχνικά την ενασχόλησή μου με το wind surfing, όπως και συνεχίζω και κάνω. Έκανα ιστιοπλοΐα τελείως ερασιτεχνικά εδώ και χρόνια με φίλους και, σε μια επαφή που είχα με τον πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ, τον κύριο Γιάννη Μαραγκουδάκη, μου πρότεινε να παρακολουθήσω τις σχολές ανοικτής θαλάσσης. Το έκανα και το ένα έφερε το άλλο και εδώ και κάποια χρόνια τρέχω σε αγώνες ανοικτής θάλασσας. Αυτή τη στιγμή, τρέχω αγώνες ανοικτής θάλασσας με την ομάδα του Νίκου Συνούρη με καπετάνιο τον Σίμο Καμπουρίδη και τον Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Δημήτρη Δεληγιάννη. Από τους αγώνες ανοικτής θαλάσσης, πέτυχα να μεταφερθώ και στους αγώνες τριγώνου με την Ολυμπιονίκη ιστιοπλόο Σοφία Παπαδοπούλου, με στόχο τη διεκδίκηση της πρόκρισής μας στα 470 Μix στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024».