Πινγκ πονγκ: Ο Σιντορένκο και η Παβάντε πρωταθλητές Ευρώπης στο απλό Under 21

Πινγκ πονγκ: Ο Σιντορένκο και η Παβάντε πρωταθλητές Ευρώπης στο απλό Under 21

Με τους τελικούς του απλού έφτασε στο τέλος του σήμερα το απόγευμα, στο Βαραζντίν της Κροατίας, το 4ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης Under 21.

Κεντρικά πρόσωπα ο Βλαντιμίρ Σιντορένκο και η Πριτίκα Παβάντε, που αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στο απλό για την περίοδο 2019-2020. Έναν μήνα πριν κλείσει τα 18 του χρόνια ο αριστερόχειρας Ρώσος πρόσθεσε αυτή την πρωτιά στους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους του στο ίδιο αγώνισμα σε επίπεδο παίδων. Θυμίζουμε ότι ήταν νούμερο 1 των αγώνων και στον γύρο των «16» απέκλεισε με 4-2 σετ τον Γιάννη Σγουρόπουλο, τον οποίο διαδέχτηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Η επίσης αριστερόχειρας Παβάντε ίσως και να προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση στους φίλους του αθλήματος. Όχι τόσο γιατί άρχισε την πορεία της από το στάδιο 1 ως νούμερο 9 στα seeding, αλλά κυρίως επειδή βαδίζει ακόμη στο 16ο έτος της ηλικίας της (γεννημένη στις 2 Αυγούστου του 2004) και σε τόσο δύσκολο πρωτάθλημα είχε μόνο νίκες σε 9 αγώνες επικρατώντας, μεταξύ άλλων και της περσινής Ρουμάνας νικήτριας Αντίνα Ντιακόνου! Στα διπλά δύο τίτλοι πήγαν στη Ρουμανία κι ένας στη Γαλλία. Θυμίζουμε ότι πέραν του Σγουρόπουλου η Ελλάδα είχε στην Κροατία τον Δημήτρη Κορδούτη και την Ελισάβετ Τέρπου.

Στο απλό Νέων ανδρών ο Σιντορένκο είχε υποστεί ήττα στα γκρουπ του σταδίου 2, απ’ όπου άρχισε και την προσπάθειά του. Χάνοντας από τον Γάλλο Λέο Ντε Νοντρέ πέρασε με τη 2η θέση στα νοκ άουτ και φυσικά έπαψε να είναι 1ο φαβορί. Η πορεία του στο ταμπλό όμως, επιβεβαίωσε ότι έχει φτάσει σε πολύ ψηλό επίπεδο και είχε πολλές πιθανότητες για το χρυσό μετάλλιο. Αφού κατάφερε να νικήσει πρώτη φορά τον Σγουρόπουλο ξεπέρασε με 4-0 σετ στην 8άδα τον συμπατριώτη του Αρτούρ Αμπούσεφ και με 4-1 στην 4άδα τον Μολδαβό Αντρέι Πουτουντίκα. Έχασε δηλαδή, μόλις ένα σετ σε δύο ματς, όπως ένα σετ έχασε και στον τελικό! Αναμετρήθηκε με τον 20άχρονο Ρουμάνο Ράρες Σίπος, ο οποίος είχε προκριθεί επίσης ως 2ος από τον όμιλό του στο στάδιο 2 (γνώρισε ήττα από τον Πουτουντίκα) και στο ταμπλό οι τρεις διαδοχικές νίκες του ήταν στα 6 σετ. Είναι συνεπής στις μεγάλες διοργανώσεις των νεαρών ηλικιών, κυνηγάει χρόνια μία πρωτιά, όμως δεν τη σημείωσε ούτε στο Βαραζντίν. Ο Σιντορένκο παρουσιάστηκε σε τρομερή κατάσταση, είχε περισσότερες λύσεις στο παιχνίδι του και επιβλήθηκε με 4-1. Πήρε οριακά το 1ο σετ και το ψυχολογικό προβάδισμα, ενώ μετά το 3ο σετ ήταν ασυναγώνιστος (11-9, 11-7, 9-11, 11-5, 11-4). Την 3η θέση κατέκτησαν ο Βέλγος Λόρεν Ντεβός και ο Μολδαβός Αντρέι Πουτουντίκα.

Στο απλό Νέων γυναικών η Πριτίκα Παβάντε, που προερχόταν από δύο ευρωπαϊκούς τίτλους το καλοκαίρι στο διπλό σε επίπεδο κορασίδων, εντυπωσίασε σε διοργάνωση με πολύ μεγαλύτερο ηλικιακό όριο. Πήρε εύκολα δύο πρωτιές στους ομίλους των σταδίων 1 και 2 και είχε αψεγάδιαστη πορεία και στο ταμπλό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε γκρουπ νίκησε με 4-1 σετ τη Ρωσίδα Μαρία Ταϊλάκοβα, νούμερο 3 στο τουρνουά και πρωταθλήτρια Ευρώπης στο απλό U21 το 2018, στα προημιτελικά με 4-0 το νούμερο 5 του αγωνίσματος, τη Σλοβάκα Τατιάνα Κουκούλκοβα και στα ημιτελικά με 4-0 το νούμερο 2 και περσινή πρωταθλήτρια Αντίνα Ντιακόνου! Στον τελικό είχε νέα πρόκληση κόντρα στην 20άχρονη Ρουμάνα Αντρέα Ντραγκομάν, που ήταν 1ο φαβορί του πρωταθλήματος και είχε μόνο νίκες σε 6 αγώνες. Στο παλμαρέ της δε, είχε πριν λίγα χρόνια πολύ σπουδαία διάκριση και σε παγκόσμιο επίπεδο με το χρυσό μετάλλιο στο διπλό νεανίδων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Με επιθέσεις κι από τις δύο πλευρές και εξαιρετική κίνηση στο τραπέζι η Παβάντε πήρε τον έλεγχο από την αρχή. Η Ντραγκομάν αντέδρασε φυσικά, μείωσε σε 2-1 και 3-2, αλλά δεν κατάφερε την ανατροπή και η Γαλλίδα πανηγύρισε με 4-2 σετ τη σημαντικότερη επιτυχία της (11-7, 14-12, 8-11, 11-4, 6-11, 11-9). Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν η Ρουμάνα Αντίνα Ντιακόνου και η Σουηδέζα Κριστίνα Σέλμπεργκ.

Για την Παβάντε να προσθέσουμε ότι βρέθηκε στην επιτραπέζια αντισφαίριση με την προτροπή του πατέρα της, ο οποίος γεννήθηκε στο Pondicherry της Ινδίας και είχε ασχοληθεί για πολύ καιρό με το άθλημα και σε καλό επίπεδο. Η οικογένεια μετακόμισε στο Le Bourget της Γαλλίας κοντά στο γυμναστήριο Paul-Simon, όπου εδρεύει το σωματείο Bourgetin Table Tennis Club. Εκεί άρχισε να παίζει η Παβάντε, στα 9 της χρόνια κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο σε πρωτάθλημα Γαλλίας με όριο τα 12 έτη, ενώ στα 12 της έδωσε τον πρώτο της αγώνα στη γαλλική Pro B (2η εθνική κατηγορία). Είναι ένα από τα πρόσωπα, που επιλέχθηκαν για να προωθήσουν την υποψηφιότητα της Γαλλίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 κι εμφανίστηκε εκεί λέγοντας με περίσσεια αυτοπεποίθηση: «Ονειρεύομαι να κερδίσω το πρώτο μου Ολυμπιακό μετάλλιο στο σπίτι μας».

Στο διπλό Νέων ανδρών κατέκτησαν την πρωτιά οι Ρουμάνοι Κριστιάν Πλετέα/Ράρες Σίπος. Στον τελικό έχασαν το 1ο σετ από τους Αντρέι Πουτουντίκα/Γίρι Μαρτίνκο από τη Μολδαβία και την Τσεχία αντίστοιχα, αλλά επικράτησαν στα υπόλοιπα για το 3-1 (7-11, 11-7, 11-9, 11-9). Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Γάλλοι Ιρβίν Μπερτρά/Λέο ντε Νοντρέ και οι Βέλγοι Φλοριάν Κνούντε/Λόρεν Ντεβός.

Στο διπλό Νέων γυναικών αναδείχτηκαν νικήτριες οι Λεϊλί Μοσταφαβί/Νόγλουεν Φορτ από τη Γαλλία. Στον τελικό επιβλήθηκαν με 3-0 σετ των Μαρία Ταϊλάκοβα/Κριστίνα Καζάντσεβα από τη Ρωσία (11-5, 11-9, 11-4). Το χάλκινο μετάλλιο φόρεσαν στο στήθος οι Αντρέα Ντραγκομάν/Αντίνα Ντιακόνου από τη Ρουμανία και οι Άννα Βέγκρζιν/Καταρίνα Βέγκρζιν από την Πολωνία.

Στο διπλό μικτό κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο οι Ρουμάνοι Κριστιάν Πλετέα/Αντίνα Ντιακόνου. Στον συναρπαστικό τελικό έκαμψαν τους Γάλλους Μπαστιέν Ρεμπέρ/Νόλγουεν Φορτ με 3-2 σετ (11-7, 8-11, 11-9, 6-11, 11-8). Την 3η θέση μοιράστηκαν το γαλλικό δίδυμο Ιρβίν Μπερτρά/Λεϊλί Μοσταφαβί και το βελγικό Λόρεν Ντεβός/Λίζα Λουνγκ.

* Στη μικρή ιστορία του θεσμού οι συνολικά 8 τίτλοι στο απλό έχουν πάει σε αθλητές ισάριθμων χωρών. Στους άνδρες ο Κροάτης Τόμισλαβ Πουκάρ είχε βγει πρωταθλητής το 2017, ο Τσέχος Τόμας Πολάνσκι το 2018 και ο δικός μας Γιάννης Σγουρόπουλος το 2019. Στις γυναίκες η Γερμανίδα Σαντάλ Μαντζ το 2017, η Ρωσίδα Ταϊλάκοβα και η Ρουμάνα Ντιακόνου, όπως προαναφέραμε, το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.



Εθνική Τουρκίας: Με Γιούρτσεβεν κόντρα στην Ουγγαρία
Εθνική Τουρκίας: Με Γιούρτσεβεν κόντρα στην Ουγγαρία
Πάρκερ: «Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ανταγωνιστεί ομάδες του NBA, δεν είναι μακριά από τους Σέλτικς»
Πάρκερ: «Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ανταγωνιστεί ομάδες του NBA, δεν είναι μακριά από τους Σέλτικς»
Εθνική Ελλάδας: Η πρόκριση πήρε… παράταση – Έτσι θα βρεθεί στο Eurobasket 2025
Εθνική Ελλάδας: Η πρόκριση πήρε… παράταση – Έτσι θα βρεθεί στο Eurobasket 2025
«Ολυμπιακός από άλλο πλανήτη, μαύρη νύχτα για ΑΕΚ» - Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Ολυμπιακός από άλλο πλανήτη, μαύρη νύχτα για ΑΕΚ» - Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved