«Χάνονται γενιές παικτών»
Η Εθνική ομάδα πόλο των Εφήβων πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες και πήρε τη 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο, στους αγώνες που ολοκληρώθηκαν στη Σόφια.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής Περικλής Δαμάσκος μίλησε στο Onsports για την παρουσία της ελληνικής ομάδας, αλλά και γενικά τη θέση του ελληνικού πόλο σε αυτές τις ηλικίες.
«Οι αγώνες ήταν ένα τεστ για παίκτες που ήρθαν πρώτη φορά στην ομάδα. Είχαμε και απουσίες λόγω μαθημάτων και εξετάσεων. Μετρήσαμε τις δυνάμεις μας και εμείς οι προπονητές, αλλά και οι παίκτες . Ξέρουν και οι ίδιοι, μπορούν να γίνουν κριτές του εαυτού τους. Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται, τι μπορεί να καταφέρουν, που μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν. Ήταν ένα καλό τεστ ενόψει των ραντεβού του καλοκαιριού να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να κάνουμε τις τελικές επιλογές, για το Πανευρωπαϊκό Εφήβων στη Ριέκα, τον Σεπτέμβριο και πριν στο Βόλο το παγκόσμιο των Νέων Ανδρών».
Υπάρχουν παίκτες σε αυτή την ομάδα, από την ομάδα που βγήκε 2η, όπως βγήκε, στο παγκόσμιο του Σίμπενικ το 2009;
«Ναι υπάρχουν τρία παιδιά από εκείνη την ομάδα και οι υπόλοιποι ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι σε αυτή την κατηγορία και φυσικά στη διοργάνωση».
Υπάρχουν δηλαδή και κάποιοι έμπειροι παίκτες ή καλύτερα συνηθισμένοι σε μεγάλες διοργανώσεις;
«Σε αυτή την ηλικία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εμπειρία, καλύτερα να μιλάμε για συνήθεια. Από αυτή την άποψη υπάρχουν παίκτες που είναι πιο «τριμμένοι» με μεγάλες ομάδες».
Από αυτές τις μεγάλες ομάδες, ποιες ξεχωρίσατε;
«Πολύ καλή ομάδα έχει το Μαυροβούνιο. Οι Σέρβοι επίσης έχουν πολύ καλή ομάδα, αν και εμφανίστηκαν και αυτοί με απουσίες. Από τις υπόλοιπες ομάδες Ρουμάνοι, Βούλγαροι, παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο και είναι πιο κάτω από μας. Έχουν εξελιχθεί και αυτοί, αλλά παραμένουν κάτω από εμάς».
Και ποιες είναι ο ομάδες που θα βρούμε μπροστά μας και τις υπολογίζουμε;
«Οι γνωστές Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία , αυτές που πρωταγωνιστούν στους άνδρες είναι δυνατές και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό είναι και η δουλειά, που γίνεται στις υποδομές. Δείτε τους παίκτες που πήραν μέρος στο παγκόσμιο του Σίμπενικ, τους γεννημένους το 1991. Αυτή φυσικά είναι και η διαφορά μας . Κάποιοι από τους παίκτες εκείνης της διοργάνωσης έχουν φθάσει να παίζουν στις εθνικές ομάδες της χώρας τους, αλλά στην ομάδα των ανδρών. Κροάτες, Ιταλοί, Σέρβοι, Ισπανοί, Αυστραλοί, ακόμη και οι Καναδοί, που βελτιώθηκαν πολύ θυμάμαι παίκτες από εκείνη τη διοργάνωση και τώρα τους βλέπω στην ανδρών. Δείτε τους δικούς μας. Κανένας δεν παίζει στην ανδρών και στις ομάδες τους παίζουν μόνο 2-3. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί όταν μεγαλώνουν οι παίκτες, δεν παίζουν στην εθνική ανδρών. Χάθηκαν και χάνονται γενιές παικτών έτσι».
Το επόμενο ραντεβού σας, για προπονήσεις πότε είναι;
«Μετά το τέλος των μαθημάτων και των εξετάσεων. Θα κάνουμε ένα διάλειμμα 8 ημερών, γιατί και αυτά τα παιδιά χρειάζονται λίγες διακοπές και στη συνέχεια τα κεφάλια μέσα, γιατί μας περιμένει ένα πολύ σκληρό καλοκαίρι με ούτε μια ημέρα ξεκούρασης».