Πινγκ-Πονγκ: Το σύστημα διεξαγωγής στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά ομαδικού
Το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά του ομαδικού αποτελεί τη νέα κατάσταση στους αγώνες αυτής της φύσεως στην επιτραπέζια αντισφαίριση.
Είναι καινούργιο event, προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο επειδή άλλαξε ο τρόπος πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προγραμματίστηκε ένα Προολυμπιακό για όλες τις χώρες και όχι από ένα για κάθε ήπειρο και θα διεξαχθεί στο Γκοντομάρ της Πορτογαλίας από τις 22 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2020. Στους αγώνες θα είναι παρούσα και η Ελλάδα. Υπάρχει πολύ ψηλός βαθμός δυσκολίας, δεδομένου ότι θ’ αγωνιστούν μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος, το σύστημα διεξαγωγής θα περιλαμβάνει νοκ άουτ παιχνίδια και θα δοθούν μόλις από εννέα (9) εισιτήρια για το Τόκιο σε άνδρες και γυναίκες. Το 2008, το 2012 και το 2016, που επίσης υπήρχε το ομαδικό στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, δεν προβλέπονταν τέτοιοι αγώνες. Η συνολική 16άδα για το Ολυμπιακό τουρνουά προκύπτει μαζί με τις 6 πρωταθλήτριες ομάδες από τις ισάριθμες ηπείρους (Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Αφρική, Ωκεανία) και φυσικά την οικοδέσποινα Ιαπωνία.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.) έχει δημοσιεύσει τις βασικές πληροφορίες για το World Team Olympic Qualification κι αυτές αναφέρουν:
- Την πρόκριση για το Τόκιο από το συγκεκριμένο event παίρνουν 9 ομάδες και αυτές θα μπορούν αυτόματα να προκρίνουν κι από δύο αθλητές/τριες για το Ολυμπιακό τουρνουά του απλού
- Σύστημα διεξαγωγής: Knockouts
- Στάδια και πώς έρχονται οι προκρίσεις:
Στάδιο 1: Νοκ άουτ των «64». Σχηματίζονται 8 μίνι ταμπλό των 8 εθνικών ομάδων. Οι 8 αυτές νικήτριες αυτών θα προκριθούν για το Τόκιο. Προημιτελικοί, ημιτελικοί και τελικοί δεν θα παιχτούν, γι’ αυτό παίρνουν την ονομασία γκρουπ τα 8 μίνι ταμπλό.
Στάδιο 2: Όλοι οι χαμένοι (συνολικά 8) από τον γύρο των «16» του σταδίου 1 (δηλαδή από τον καθοριστικό γύρο για τις 8 προκρίσεις) προχωρούν σε νέο νοκ άουτ και μόνο η νικήτρια ομάδα σε αυτό το ταμπλό θα πάρει το εισιτήριο για το Τόκιο.
- Αριθμός αγώνων: Μέχρι δύο αγώνες τη μέρα το πολύ θα δίνουν οι εθνικές ομάδες
- Σύστημα διεξαγωγής του κάθε ομαδικού αγώνα: Το Ολυμπιακό σύστημα, που περιλαμβάνει διπλό στην αρχή και η μία ομάδα παίρνει το Α και η άλλη το Χ
Έτσι έχουμε:
- Match 1: Double BC vs YZ
- Match 2: A vs X
- Match 3: C vs Z
- Match 4: A vs Y
- Match 5: B vs X
- Αριθμός αθλητών/τριών για κάθε ομάδα: Μίνιμουμ 3 και μάξιμουμ 5
Στα seeding για την κλήρωση του σταδίου 1 θα μετρήσει το Olympic Team Ranking του προσεχούς Ιανουαρίου. Για παράδειγμα, το νούμερο 1 του πίνακα αξιολόγησης από τις συμμετέχουσες χώρες θα τοποθετηθεί πάνω-πάνω στο ταμπλό των «64», το νούμερο 2 στη βάση, τα φαβορί 3 και 4 στις θέσεις 32 και 33.