Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα έφτασε στη Νότια Κορέα
Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στη Νότια Κορέα, για να αρχίσει το ταξίδι της προς τους Χειμερινούς Αγώνες της Pyeongchang 2018, όπου οι διοργανωτές πιστεύουν ότι θα συμβάλουν στην προώθηση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.
«Πέταξε» από την Αθήνα μετά από μια τελετή παράδοσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο, φτάνοντας στην κορεατική χερσόνησο σε μια εποχή έντονων εντάσεων.
Η κορυφαία προτεραιότητα της Νότιας Κορέας είναι να διεξάγει «ασφαλείς και σίγουρους» Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής εμπιστοσύνη στους Αγώνες έχει κλονιστεί από τις απειλές που αντήλλαξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κίμ Γιονγκ Ουν τον τελευταίο μήνα.
Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας ανέφερε την πιθανότητα μποϋκοτάζ, εάν η κρίση συνεχιστεί, ενώ η Σεούλ προσπάθησε να καθησυχάσει τους κορυφαίους ξένους διπλωμάτες, λέγοντας ότι οι Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν μόλις 80 χιλιόμετρα από τα πιο ένοπλα σύνορα του κόσμου, θα να είσαι ασφαλής.
Παρά τη μακρά σκιά των ανησυχιών για την ασφάλεια που διατυπώνονται στους Αγώνες, το μήνυμα την Τετάρτη ήταν ένα μήνυμα ειρήνης και ελπίδας, πως με την δύναμη του αθλητισμού θα ξεπεραστεί η διαίρεση.
Ο υπουργός Αθλητισμού της Νότιας Κορέας, Ντο Γιονγκ Χιουάν και η πρωταθλήτρια πατινάζ στο Βανκούβερ του 2010, Κιμ Γιούνα, μετέφεραν τη Φλόγα σε ένα ειδικό φανάρι με πτήση της Korean Air, στο αεροδρόμιο του Incheon.
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Λι Χίι Μπεόμ περιέγραψε την άφιξη της Φλόγας ως «μια πολύ σημαντική στιγμή» στην ιστορία της Κορέας και υποσχέθηκε σε αθλητές και επισκέπτες ότι θα ζήσουν ξεχωριστές, μοναδικές στιγμές κατά τη διάρκεια των Αγώνων 9-25 Φεβρουρίου.
«Η αναμονή τελειώνει για τη Νότια Κορέα. Είμαστε 100 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε στην σχετική τελετή. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Ολυμπιακή Φλόγα είναι σύμβολα ελπίδας και ειρήνης. Οι Αγώνες έχουν τη δύναμη να φέρουν τον κόσμο μαζί».
Η Γιούνα Κιμ και ο πρωθυπουργός Λη Νακ Γεόν, μετέφεραν τη Φλόγα σε ένα μεγάλο δοχείο σαν καζάνι, το οποίο είχε παρουσιαστεί για τελευταία φορά στη Νότια Κορέα πριν από περίπου 30 χρόνια κατά τη διάρκεια των Θερινών Αγώνων της Σεούλ του 1988, σηματοδοτώντας την έναρξη της λαμπαδοδρομίας.
Ρομπότ, τελεφερίκ και.. ατμομηχανές είναι μερικές από τις μεθόδους μεταφοράς της Φλόγας κατά μήκος της διαδρομής των 2.018 χλμ. Μέσω εννέα επαρχιών και οκτώ μεγάλων πόλεων πριν φτάσουν στη Πιονγκτσάνγκ, περίπου 180 χλμ ανατολικά της Σεούλ. Η πρώτη από τους 7.500 δρομείς, ήταν η 13χρονη αθλήτρια του πατινάζ, Γιου Γιουνγκ που οι Κορεάτες ελπίζουν ότι θα φτάσει μία μέρα την Κιμ.
«Είναι το όνειρό μου να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και δουλεύω σκληρά για να κάνω αυτό το όνειρο πραγματικότητα πολύ σύντομα», δήλωσε η Γιου, που έγινε η νεότερη εθνική πρωταθλήτρια της χώρας, σε ηλικία 11 ετών. «Θα θυμάμαι αυτή την ημέρα για πάντα.»
Η Γιούνα Κιμ αποχώρησε μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και η απουσία της από τους Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ είναι ένας από τους λόγους για τις μειωμένες πωλήσεις εισιτηρίων. Αλλά η Κιμ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους Αγώνες καθώς θα είναι εκείνη που θα ανάψει την Φλόγα στο Ολυμπιακό στάδιο στις 9 Φεβρουαρίου. Στους Αγώνες θα συμμετάσχουν περίπου 3.000 αθλητές, από 95 χώρες, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν η Βόρεια Κορέα θα συμμετάσχει.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) είναι πρόθυμη να συμμετάσχουν αθλητές της Βόρειας Κορέας στους Αγώνες, παρόλο που μόνο η Ριον Τάε Οκ και η Κιμ Γιου Σικ από το πατινάζ, πληρούν τις προυποθέσεις. Νότια και Βόρεια Κορέα εξακολουθούν να είναι τεχνικά σε πόλεμο μετά τη σύγκρουση του 1950-53 που έληξε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συνθήκη.