Το παρκούρ εντάχθηκε επίσημα στα αθλήματα της γυμναστικής!
Ένα σπορ, που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μεγάλο κοινό, ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες, το παρκούρ, εντάσσεται πλέον επίσημα στα αθλήματα της Γυμναστικής.
Την απόφαση πήρε η Διεθνής Ομοσπονδία στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής επιτροπής υπό την προεδρία του Μορινάρι Γουατανάμπε και πλέον το προεδρείο της FIG θα επεξεργαστεί λεπτομερώς τη συγκεκριμένη ιδέα. Πρόθεση της νέας διοίκησης είναι να υπάρξουν δραστικές και ανανεωτικές κινήσεις, που θα τονώσουν την παγκόσμια απήχηση της Γυμναστικής.
Το παρκούρ, το οποίο στα ελληνικά αποδίδεται ως «πορεία μετ’ εμποδίων», βασίζεται στην υπερπήδηση τεχνητών ή φυσικών εμποδίων, χρησιμοποιώντας διαρκή κίνηση, για την κάλυψη μίας δεδομένης απόστασης. Παρότι επινοήθηκε ως μία μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη, έχει ήδη αποκτήσει οργανωμένο χαρακτήρα σε αρκετές χώρες, όπως στην Σουηδία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, όπου καλλιεργείται συστηματικά από τις αντίστοιχες εθνικές ομοσπονδίες γυμναστικής.
Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται συστηματικά με το παρκούρ, ερασιτέχνες αλλά και πρωταθλητές, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος μάλιστα την εποχή που έχει σταματήσει την ενόργανη, είχε αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό το άθλημα.
Σε δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος της FIG Μορινάρι Γουατανάμπε, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η FIG είναι ενθουσιασμένη που θα αναπτύξει ένα νέο άθλημα, βασισμένο τόσο σε ιστορικές όσο και σε σύγχρονες αθλητικές πρακτικές, προκειμένου να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη γοητεία της Γυμναστικής. Η δουλειά μας θα στηριχθεί στην ξεκάθαρη κατανόηση του γεγονότος ότι οι αγώνες παρκούρ είναι αναγκαστικά τεχνητοί. Παράλληλα, η FIG σέβεται βαθύτατα την ανάπτυξη του παρκούρ ως μίας μη-ανταγωνιστικής μεθοδολογίας άσκησης, βασισμένης σε εμπόδια που δεν δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό, και με μία ιδιαίτερη φιλοσοφία, που δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα, τη χρησιμότητα και την προσωπική ανάπτυξη».
Να σημειώσουμε πως στην γυμναστική εντάσσονται πέντε ξεχωριστά αθλήματα, εκ των οποίων τα τρία είναι Ολυμπιακά, η ενόργανη, η ρυθμική και το τραμπολίνο και δύο μη Ολυμπιακά, η ακροβατική και η γενική γυμναστική.