Πινγκ Πονγκ: Πρόκριση στο κυρίως ταμπλό για Τόλιου, Παπαδάκη
Αποστολή νούμερο 1 εξετελέσθη για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πινγκ Πονγκ της Σουζού της Κίνας.
Η Κατερίνα Τόλιου και η Αγγελίνα Παπαδάκη επαλήθευσαν τα προγνωστικά ως επικεφαλής των ομίλων τους, κατέκτησαν την 1η θέση με το απόλυτο των νικών και πήραν την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό του απλού γυναικών. Ύστερα από νέα κλήρωση θα πληροφορηθούν στην πορεία της ημέρας τις αντιπάλους τους στον γύρο των «128». Στο απλό γυναικών πέρασαν στο ταμπλό οι 32 νικήτριες από τα ισάριθμα προκριματικά γκρουπ χωρίς να χρειαστεί νοκ άουτ προκριματικός. Αντίθετα, στους άνδρες, που τα γκρουπ ήταν πολύ περισσότερα (63), υπάρχει αυτή η δεύτερη προκριματική φάση και όταν ολοκληρωθεί σήμερα θα γίνει μία ακόμα κλήρωση όπου θα μάθουν και οι Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα και Κώστας Παπαγεωργίου τους αντιπάλους τους στον 1ο γύρο του ταμπλό.
Η Τόλιου έδωσε τρεις αγώνες για το 8ο γκρουπ και σημείωσε ισάριθμες νίκες χωρίς να χάσει σετ. Στο σημερινό καθοριστικό παιχνίδι για την πρωτιά κατέβαλλε τη Ντολίνζου Μπατμπαγιάρ από τη Μογγολία με 11-9, 11-7, 11-6 και 11-5. Χτες είχε επιβληθεί της Βλόνα Μαλόκου από το Κόσοβο (που πήρε την 3η θέση στο γκρουπ) και της Γκουρντούν Μπορνσντοτίρ από την Ισλανδία.
Με τρεις νίκες οδηγήθηκε και η Παπαδάκη στην πρωτιά του 24ου γκρουπ. Στον τελευταίο της αγώνα συνάντησε δυσκολίες απέναντι στη Γουίνμπερλι Μοντέρο από τη Βενεζουέλα μέχρι να κάμψει την αντίστασή της με 4-2 (9-11, 11-2, 11-8, 5-11, 11-9, 11-4). Την Κυριακή είχε νικήσει με 4-0 σετ την Ταρούνγια Σασίνι από τη Σρι Λάνκα και τη Ναμπίτα Σρέστα από το Νεπάλ. Η τελευταία κατέλαβε τη 2η θέση στο γκρουπ, μπροστά από τη Μοντέρο.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΠΑΛ
Συγκλονισμένες από την τραγωδία στο Νεπάλ όλες οι αποστολές εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους στους αθλητές της χώρας, που μετέχουν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπως και τους συνοδούς τους. Μετά τον φονικό σεισμό, που σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση αφήνει πίσω του περισσότερους από 3.200 νεκρούς, είναι πολύ δύσκολο για τους διεθνείς του Νεπάλ ν’ αγωνιστούν και μέσα στην αγωνία και την απελπισία επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους για να μάθουν την κατάσταση. «Είναι πραγματικά μία τραγική εικόνα. Μίλησα με τα κορίτσια του Νεπάλ, που αγωνίστηκαν πρώτα, για να τα συλλυπηθώ. Είδα τις εικόνες στην τηλεόραση, και ήταν πραγματικά καταστροφικό αυτό που συνέβη», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Τόμας Βάικερτ και πρόσθεσε: «Φυσικά, η οικογένεια της I.T.T.F. έχει στην καρδιά της τους αθλητές του Νεπάλ, καθώς και ολόκληρο το έθνος. Το πρώτο που σκέφτεται είναι πώς μπορεί να τους βοηθήσει. Το Νεπάλ δεν είναι μια πολύ πλούσια χώρα και θα δούμε σίγουρα τους τρόπους για να τους στηρίξουμε».
Αντιμετωπίζοντας τις Παπαδάκη και Τόλιου στο διπλό η Ναμπίτα Σρέστα και η Ελίνα Μαχαργιάν ήταν χτες οι πρώτες από την αποστολή του Νεπάλ, που αγωνίστηκαν στη Σουζού. Μετά τον αγώνα οι αθλήτριες ξέσπασαν σε δάκρυα. «Είναι δύσκολο να παίξω, απλά προσεύχομαι να είναι όλοι ασφαλείς. Κάποιοι φίλοι το ξέρω, είναι νεκροί και πολλοί άλλοι άνθρωποι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Είναι οδυνηρό», δήλωσε η 23άχρονη Σρέστα και πρόσθεσε: «Σαφώς με επηρέασε το τραγικό γεγονός, γιατί έχουν περάσει και λίγες ώρες από τον σεισμό. Θα μπορούσε να υπάρξει ανά πάσα στιγμή και δεύτερος δυνατός σεισμός. Η οικογένειά μου και οι γονείς μου μένουν έξω, σε μια σκηνή και είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Το παλιό μου σπίτι καταστράφηκε, αλλά ευχαριστώ τον Θεό που κανείς δεν καθόταν εκεί γύρω». Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της I.T.T.F. Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ έστειλε μήνυμα στον λογαριασμό του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Έχω ακούσει ότι ένα από τα μέλη της ομάδας του Νεπάλ έχασε στην καταστροφή κάποια από τα μέλη της οικογένειάς του. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι όλη αυτή η κατάσταση για τον άνθρωπο αυτό, για την αποστολή, για όλη τη χώρα τους. Εκ μέρους όλων των αθλητών, που αγωνίζονται εδώ στη Σουζού, αλλά και τους αθλητές πινγκ-πονγκ σε όλο τον κόσμο, θα ήθελα να δείξουμε την υποστήριξή μας και να στείλουμε τα συλλυπητήριά μας».
* Πρώτη φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα δίνεται επιπλέον κίνητρο σε αθλητές και αθλήτριες, που αποκλείονται στα προκριματικά γκρουπ. Συγκεκριμένα, στους καλύτερους 16 δεύτερους και στις καλύτερες 16 δεύτερες των γκρουπ, με βάση τη θέση τους στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη. Η κάθε χώρα όμως, θα έχει μέχρι έναν αθλητή/τρια. Δεν πρόκειται για αγώνες «παρηγοριάς», αλλά για ειδικό ταμπλό, το οποίο ονομάστηκε Τable Tennis Challenge κι έχει οικονομικό έπαθλο! Οι 16 θα σχηματίσουν ταμπλό νοκ άουτ των «32» μαζί με 16 αθλητές και 16 αθλήτριες από την Κίνα, τους οποίους διαπιστεύει η ομοσπονδία της χώρας. Στον 1ο γύρο κάθε Κινέζος και Κινέζα θα παίξει υποχρεωτικά με κάποιον αθλητή/τρια από άλλη χώρα. Το ταμπλό θα φτάσει μέχρι το τέλος και θ’ αναδείξει νικητές, πάντως το οικονομικό έπαθλο θ’ αφορά κι αυτούς που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16. Συνολικά θα μοιραστούν 20.000 αμερικανικά δολάρια γι’ αυτόν τον αγώνα!
* Στο Πανεπιστήμιο Soochow, στη Σουζού, πραγματοποιήθηκαν από τις 23 έως τις 25 Απριλίου το 14ο επιστημονικό συνέδριο (Sports Science Congress) της I.T.T.F. και το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο αθλημάτων ρακέτας (Racquet Sports), στα οποία είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος ο Πατρινός προπονητής Μιχάλης Κατσικαδέλης. Περισσότεροι από 180 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο παρουσίασαν τα έργα τους και ανάμεσά τους ήταν και ο προπονητής του Ίφιτου Πατρών, που μίλησε για την αποπροσαρμογή (detraining), δηλαδή τις αλλαγές στο σώμα και στην τεχνική των αθλητών πινγκ πονγκ μετά την ολοκλήρωση μίας περιόδου προπόνησης. Στο συνέδριο για τα αθλήματα ρακέτας (επιτραπέζια αντισφαίριση, αντισφαίριση, μπάντμιντον, σκουός) υπήρξαν έξι βασικοί εισηγητές. Θίχτηκαν διάφορα θέματα κι έγινε πολλή κουβέντα για τις δυνατότητες επιστημονικής υποστήριξης στους αθλητές. Στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο φοιτούν πάνω από 50.000 φοιτητές.
* Θυμίζουμε ακόμα ότι τη σπουδαία εμπειρία της παρουσίας σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα γνωρίζει και η διαιτήτρια Τίνα Κρόττα. Η Θεσσαλονικιά προσκλήθηκε στη διοργάνωση από τη διεθνή ομοσπονδία, επειδή συμπεριλαμβάνεται σε γκρουπ εννέα επιδιαιτητών, που έχουν επιλεχθεί ώστε να εκπαιδευτούν για την επιδιατησία σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες! Η εκπαίδευση άρχισε στη Σουζού.