Πινγκ Πονγκ: Από δύο χρυσά Σγουρόπουλος και Τέρπου
Με τον Γιάννη Σγουρόπουλο και την Ελισάβετ Τέρπου να μετατρέπονται σε μεγάλους πρωταγωνιστές των ατομικών αγωνισμάτων ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων κορασίδων στο Πινγκ Πονγκ.
Στην τελευταία του χρονιά στην κατηγορία των παίδων ο αθλητής του Άρη Βούλας επιβεβαίωσε την καταφανή ανωτερότητά του στο εσωτερικό και πλέον θα κυνηγήσει υψηλούς στόχους στο εξωτερικό. Αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας στο απλό για δεύτερη σερί χρονιά, ενώ πρώτευσε και στο διπλό με τον Νίκο Βλαχάκη του Α.Ο. Καρέα. Η Τέρπου πήρε μαζεμένα τους πρώτους πανελλήνιους τίτλους της σε ατομικά αγωνίσματα. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό και λίγο πριν είχε ανάλογη επιτυχία στο διπλό με τη συμπαίκτριά της στον Α.Ο. Άρης 2006 Έλλη Φίσερ. Το Σάββατο είχε πανηγυρίσει την πρωτιά και στο ομαδικό και πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο σωματεία της Βούλας ήταν μέσα στα 5 από τα 6 χρυσά μετάλλια της διοργάνωσης!
Στο απλό παίδων ο Γιάννης Σγουρόπουλος ήταν ακλόνητο φαβορί απέναντι σε οποιονδήποτε αθλητή, όπως έχει αποδειχτεί και στη σειρά των αναπτυξιακών τουρνουά. Δεν είχε παρά να δικαιώσει τις προβλέψεις και το έκανε με τον πλέον πειστικό τρόπο, καθώς επιβλήθηκε με 3-0 σε όλα τα παιχνίδια του! Στον τελικό συνάντησε τον 14χρονο Αλέξιο Κουλουριώτη, ο οποίος με τη θετικότατη πορεία του φανέρωσε τις καλές προδιαγραφές του, αλλά στο συγκεκριμένο ματς δεν μπορούσε να προβάλλει αντίσταση. Σημειωτέον ότι τα δύο παιδιά είναι από την Ελευσίνα και ο Κουλουριώτης ανήκει στον τοπικό Γ.Α.Σ., όπου καλλιέργησε το ταλέντο του και εξελίχτηκε και ο Σγουρόπουλος. Τα σετ του τελικού 11-4, 11-5 και 11-4.
«Θεωρώ ότι έχω ανέβει επίπεδο και αυτή τη χρονιά και πέρα από τα παιχνίδια σε διεθνή τουρνουά με έχουν βοηθήσει πολύ οι αγώνες στην Α1 και στα ηλικιακά πρωταθλήματα. Πιστεύω ότι είμαι έτοιμος να διεκδικήσω κάτι παραπάνω στο διεθνές στερέωμα και επόμενος στόχος μου είναι να πάρω μία καλή θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων τον Ιούλιο. Θέλω πρώτα να μπω στην 8άδα του απλού παίδων και μετά να κυνηγήσω το μετάλλιο. Το ίδιο υψηλό στόχο βάζω και στο διπλό, όπου θα παίξω με τον Λιθουανό Στανκεβίτσιους, που είναι νούμερο 4 στην Ευρώπη. Επίσης, θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω τη συμμετοχή μου και στο ευρωπαϊκό Τοπ 10 των παίδων», δήλωσε λίγα λεπτά μετά την επιτυχία του ο πρωταθλητής Ελλάδας του 2015 .
Στην πορεία του μέχρι τον τελικό ο Σγουρόπουλος αναδείχτηκε αρχικά νικητής στο 1ο γκρουπ επικρατώντας 3-0 σετ του Νίκου Κορδαλή (Παράδεισος Αμαρουσίου) και του Νίκου Τάτση (Βοκαριά Χίου). Στα νοκ άουτ απέκλεισε, επίσης με 3-0, τον Αλκιβιάδη Σταματούρο (Φοίνικας Πειραιά) στη 16άδα, τον Γιάννη Μπόσκοβιτς (Α.Κ. Ζωγράφου) στην 8άδα και τον Νίκο Βλαχάκη στην 4άδα.
Ο Κουλουριώτης πέρασε στο ταμπλό ως 2ος από το 8ο γκρουπ. Εκεί νίκησε 3-0 σετ τον Θεμιστοκλή Αδριανό (Αναγεννησιακός Πατρών) και τον Αθανάσιο Κιοσέογλου (Ο.Ε.Α. Έδεσσας), αλλά έχασε 3-2 από τον Μπόσκοβιτς. Στον 1ο γύρο του αγωνίσματος κατέβαλλε τον Κωνσταντίνο Λυκοστράτη του Α.Σ.Ε.Α. Βέροιας με 3-1 σετ, στα προημιτελικά τον Κορδαλή με 3-0 και στα ημιτελικά τον Βασίλη Αντωνιάδη με 3-2 και 11-9 στο 5ο σετ!
Συγκινήσεις πρόσφερε ο τελικός του απλού κορασίδων όπου αναμετρήθηκαν οι συμπαίκτριες Έλλη Φίσερ και Ελισάβετ Τέρπου, νούμερο 1 και 2 αντίστοιχα στα φαβορί του αγωνίσματος. Η 14χρονη Φίσερ, περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού κορασίδων, απέκτησε ουσιαστικό προβάδισμα με 2-0, μάλιστα πήρε το 1ο σετ με ανατροπή από 7-10. Η Τέρπου αποφάσισε να παίξει πιο επιθετικά στη συνέχεια και δικαιώθηκε γι’ αυτό, άσχετα αν κινδύνεψε άμεσα να χάσει και το 3ο σετ. Ήταν τότε, που είχε πάλι τρία σετ μπολ και η αντίπαλός της την ισοφάρισε και οδήγησε το σετ στην παράταση. Η αθλήτρια, που προέρχεται από τον Α.Ο. Διόνυσου και αγωνίζεται με υποσχετική στον Άρη 2006, επικράτησε οριακά και τονώθηκε ψυχολογικά. Στα επόμενα σετ απέδωσε ακόμα καλύτερα, κράτησε εξαιρετικό ρυθμό και την ίδια ώρα πέρασε το άγχος στη Φίσερ, η οποία υπέπεσε σε πολλά λάθη. Η εξέλιξη του συναρπαστικού αγώνα: 10-12, 7-11, 12-10, 11-5 και 11-5.
«Έπαιζα παθητικά στα δύο πρώτα σετ. Δεχόμουν συνέχεια τις επιθέσεις της Έλλης και δύσκολες μπαλιές στις γωνίες μετά τις αποκρούσεις μου. Στο 3ο σετ είπα μέσα μου ότι δεν γίνεται να χάσω 3-0 κι έπρεπε να παλέψω πιο πολύ. Άλλαξα τακτική, έπαιξα περισσότερη επίθεση, αλλά το κυριότερο είναι ότι όσο περνούσε η ώρα τόσο πίστευα στον εαυτό μου και στη νίκη», τόνισε η 15αχρονη Τέρπου και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη για τον πρώτο μου πανελλήνιο τίτλο στο απλό, όπως φυσικά και για τα δύο άλλα χρυσά αυτό το τριήμερο. Πήγε πολύ καλά η προετοιμασία μου αυτή τη χρονιά και θέλω να ευχαριστήσω πολύ και τους τρεις προπονητές, με τους οποίους συνεργάζομαι. Τον κύριο Μπακόλα από τον Διόνυσο, τον κύριο Κωστόπουλο από τον Άρη Βούλας και φυσικά τον κύριο Γεωργαντά, με τον οποίο κάνω ατομική προπόνηση και δουλεύω πάνω στις λεπτομέρειες».
Για να φτάσει έως τον τελικό η Φίσερ βρέθηκε πρώτα στην κορυφή του 1ου γκρουπ νικώντας τη Θεοδώρα-Μαρία Ζήσου της Καβάλας και τη Δέσποινα Μυτακίδου του Ζωγράφου με 3-0 σετ. Στον γύρο των «16» είχε bye, στα προημιτελικά απέκλεισε τη Μαρία Λαδάκη των Χανίων με 3-0 και στα ημιτελικά την Αγγελίνα Δεβελέκου με το ίδιο σκορ.
Η Τέρπου πρώτευσε αρχικά στο 2ο γκρουπ όταν έκαμψε τη Χριστίνα Αθανασοπούλου του Γ.Α.Ο. Πειραιά με 3-0 και τη Χριστίνα Καμπορούδη του Φάρου Αλεξανδρούπολης με 3-1 σετ. Προχώρησε από τη 16άδα χωρίς αγώνα και στην 8άδα νίκησε την Αφροδίτη Αθανασοπούλου του Καρέα με 3-0. Ο ημιτελικός με τη Γερασιμάτου ήταν από τα πιο όμορφα παιχνίδια του τουρνουά με τις δύο αθλήτριες μάλιστα να έχουν και …δική τους εξέδρα. Η Τέρπου προηγήθηκε 2-0, ισοφαρίστηκε και τελικά επικράτησε στις λεπτομέρειες στο «κόντρα» σετ.
Τα δύο πρώτα φαβορί βρέθηκαν στον τελικό του διπλού παίδων. Το δίδυμο του Γιάννη Σγουρόπουλου με τον Νίκο Βλαχάκη είχε τα προγνωστικά υπέρ του απέναντι στους Βασίλη Αντωνιάδη/Γιάννη Ράμμο και δικαίως, όπως φάνηκε και στην πράξη. Μετά το 1-1 πήρε περισσότερες επιθέσεις και πέρασε την τακτική του φτάνοντας στην νίκη με 3-1 σετ (11-6, 9-11, 11-6, 11-7). Ράμμος και Αντωνιάδης είχαν ορισμένα καλά διαστήματα, αλλά αυτό δεν έφτανε. Αυτός ήταν ο πρώτος πανελλήνιος τίτλος του Βλαχάκη σε ατομικό αγώνισμα.
Πιο κλειστό ήταν το καθοριστικό ματς για το χρυσό μετάλλιο στο διπλό κορασίδων. Οι Έλλη Φίσερ/Ελισάβετ Τέρπου, νούμερο 1 φαβορί του αγωνίσματος, αντιμετώπισαν τις Ιωάννα Γερασιμάτου/Γεωργία Χατζάκη με την ιδιαιτερότητα να είναι ότι οι αθλήτριες του Γ.Α.Ο. Πειραιά παίζουν με κομπίνα-λάστιχο («δοντάκι») επίθεσης και άμυνας αντίστοιχα. Τα τρία πρώτα σετ κρίθηκαν με διαφορά δύο πόντων και τις Γερασιμάτου/Χατζάκη να μπερδεύουν αρκετές φορές τις αντιπάλους τους και να παίρνουν προβάδισμα 2-1. Στη συνέχεια όμως, οι αθλήτριες του Άρη έπαιξαν πιο ορθόδοξα, ήλεγξαν καλύτερα τις επιθέσεις τους και με πολύ καλό ρυθμό πήραν με διαφορά τα επόμενα σετ και τη νίκη με 3-2 (11-9, 9-11, 9-11, 11-3, 11-4). Η Φίσερ ήταν νικήτρια στο διπλό κορασίδων και το 2013.
Οι νικητές σε κάθε αγώνισμα:
ΑΠΛΟ ΠΑΙΔΩΝ:
1. Γιάννης Σγουρόπουλος (Γ.Σ. Άρης Βούλας)
2. Αλέξιος Κουλουριώτης (Γ.Α.Σ. Ελευσίς)
3. Νίκος Βλαχάκης (Α.Ο. Καρέα)
-. Βασίλης Αντωνιάδης (Α.Ο. Καρέα)
ΑΠΛΟ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ:
1. Ελισάβετ Τέρπου (Α.Ο. Άρης 2006)
2. Έλλη Φίσερ (Α.Ο. Άρης 2006)
3. Ιωάννα Γερασιμάτου (Γ.Α.Ο. Πειραιά)
-. Αγγελίνα Δεβελέκου (Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας)
ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΔΩΝ:
1. Γιάννης Σγουρόπουλος/Νίκος Βλαχάκης (Γ.Σ. Άρης Βούλας/Α.Ο. Καρέα)
2. Γιάννης Ράμμος/Βασίλης Αντωνιάδης (Α.Ο. Καρέα)
3. Κωνσταντίνος Στάμου/Αλέξιος Κουλουριώτης (Γ.Α.Σ. Ελευσίς)
-. Γιάννης Δαμιανής/Γιάννης Μπόσκοβιτς (Α.Κ. Ζωγράφου)
ΔΙΠΛΟ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ:
1. Έλλη Φίσερ/Ελισάβετ Τέρπου (Α.Ο. Άρης 2006)
2. Ιωάννα Γερασιμάτου/Γεωργία Χατζάκη (Γ.Α.Ο. Πειραιά)
3. Αλεξάνδρα Τσακαλίδου/Χριστίνα Αθανασοπούλου (Ακαδημίες Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς/Γ.Α.Ο. Πειραιά)
-. Αγγελίνα Δεβελέκου/Αφροδίτη Αθανασοπούλου (Α.Ε. Αθηνά/Α.Ο. Καρέα)