Πινγκ Πονγκ: Χρήσιμα τεστ για τέσσερις Έλληνες στο Λουξεμβούργο
Μετά τα World Tour και τα τουρνουά νέων του Global Junior Circuit ήρθε η ώρα και για διαφορετικό αγωνιστικό τεστ μέσα στο 2015 για Έλληνες αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Στο Κίρσμπεργκ και το εθνικό κέντρο «Sportif et Culturel» αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται το προσεχές Σάββατο 18 του μήνα το 8ο ανοιχτό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών του Λουξεμβούργου και θα έχει γι’ άλλη μια χρονιά και ελληνική συμμετοχή. Θα πάρουν μέρος ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ο αδερφός του Κωνσταντίνος (που φέτος αγωνίστηκαν στον Ίφιτο Πατρών), ο Γιώργος Παντερής (Ο.Α. Χανίων) και η Κωνσταντίνα Παρίδη (Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.). Η διαφορετικότητα έγκειται πρώτα στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι αθλητές είναι στην ηλικιακή κατηγορία των Ελπίδων ή πολύ κοντά σε αυτή κι έπειτα στο ότι το καθιερωμένο όπεν του ευρωπαϊκού δουκάτου μπορεί να μην πρώτης σειράς, αλλά προσελκύει κάθε χρόνο πολλά δυνατά ονόματα της διεθνούς σκηνής και προσφέρει καλή ευκαιρία για χρήσιμα συμπεράσματα.
Τα ελληνικά χρώματα έχουν να δείξουν και έντονη παρουσία στο συγκεκριμένο τουρνουά και επιτυχίες. Στην πρώτη χρονιά διεξαγωγής του, το 2006, ο Παναγιώτης Γκιώνης είχε αναδειχτεί νικητής στο απλό ανδρών, ενώ είχε πάρει το χρυσό και στο ομαδικό με συμπαίκτη τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το 2007 η Μαρία Μοίρου ήταν φιναλίστ στον τελικό του απλού γυναικών κι αυτές είναι απλά οι σημαντικότερες ελληνικές διακρίσεις στο Λουξεμβούργο. Τα παιδιά, που μετέχουν στο φετινό τουρνουά, δεν έχουν βέβαια τόσο υψηλές βλέψεις, όμως θα είναι ουσιαστικό να πραγματοποιήσουν καλές εμφανίσεις και αναλογικά με τις δυνατότητές τους να φτάσουν σε όσο γίνεται καλύτερα πλασαρίσματα.
Οι εν ενεργεία διεθνείς αδερφοί Κωνσταντινόπουλοι έχουν ήδη μαζέψει αρκετές εμπειρίες από διαφορετικού επιπέδου αγώνες στο εξωτερικό και είναι αναγκαίο να μετρήσουν δυνάμεις και στο Κίρσμπεργκ, όπου πρόκειται ν’ αγωνιστούν περίπου 100 αθλητές από 31 χώρες εντός κι εκτός Ευρώπης. Ο Γιώργος είναι 22 ετών κι έκλεισε τη σεζόν με τη 2η θέση στο απλό ανδρών του Πανελληνίου πρωταθλήματος και πολύ καλές εμφανίσεις στην Α1. Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται στο 21ο έτος της ηλικίας του, τον περασμένο Δεκέμβριο αναδείχτηκε πρωταθλητής του απλού ανδρών στο τουρνουά της Κύπρου κι έκανε επίσης αξιόλογο πρωτάθλημα με τον Ίφιτο. Θυμίζουμε ότι αμφότεροι ανήκουν στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση Πεύκης. Ξεχωριστή σημασία έχουν οι αγώνες για τον 25άχρονο Παντερή διότι θα μετάσχει πρώτη φορά σε τουρνουά στο εξωτερικό. Ο Αθηναίος πρωταθλητής, που προέρχεται από το Ηράκλειο 2001, συνέβαλε πριν από λίγο καιρό στην παραμονή του Ο.Α. Χανίων στην Α1 κατηγορία μέσα από τη διαδικασία των μπαράζ. Τη σεζόν 2009-2010 είχε κατακτήσει την πρωτιά στο Τοπ-8 των Νέων ανδρών.
Η Παρίδη αγωνίστηκε παλαιότερα σε τουρνουά των μικρών ηλικιών και στα 19 της χρόνια έχει τη δυνατότητα να τσεκάρει στο Κίρσμπεργκ την αγωνιστική της κατάσταση και στη μεγάλη κατηγορία και με πολλές αξιόλογες αθλήτριες. Οι δηλώσεις συμμετοχής στις γυναίκες έφτασαν τις 64 από συνολικά 26 χώρες του κόσμου. Η Πατρινιά πρωταθλήτρια, που ακολουθεί το πρόγραμμα της εθνικής ομάδας γυναικών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αγωνίστηκε φέτος στον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π., που πήρε την 3η θέση στην Α1.
Το όπεν περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του απλού και του ομαδικού και δίνει την ευκαιρία για πολλά παιχνίδια σε όλους τους συμμετέχοντες. Το απλό δεν έχει γκρουπ, αλλά έχει διάφορα ταμπλό με προοδευτικό νοκ άουτ. Το ομαδικό γίνεται με το κορμπιγιόν σύστημα και αρκούν δύο για να σχηματιστεί ομάδα, ωστόσο οι διοργανωτές δεν επιτρέπουν σχήματα με αθλητές ή αθλήτριες διαφορετικών χωρών. Ως εκ τούτου οι τρεις Έλληνες αθλητές θα παίξουν μαζί στο ομαδικό, αντίθετα η Παρίδη δεν θα μπορέσει ν’ αγωνιστεί σε αυτό το αγώνισμα. Σημειώνεται τέλος, ότι οι αγώνες γίνονται με τα πλαστικά μπαλάκια, κάτι επίσης πολύ σημαντικό για τους Έλληνες επίλεκτους, αφού, ως γνωστόν, στο εσωτερικό δεν έχει γίνει ακόμα αυτή η αλλαγή.
* Μετά το απλό ανακοινώθηκαν από τη διεθνή ομοσπονδία του αθλήματος (I.T.T.F.) και τα seeding για την κλήρωση των αγωνισμάτων του διπλού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας (Σουζού, 26 Απριλίου έως 3 Μαΐου). Όπως αναμενόταν, κανένα από τα ελληνικά δίδυμα δεν συμπεριλαμβάνεται στις θέσεις 1-32 (στο διπλό ανδρών και το διπλό γυναικών) ή στις θέσεις 1-64 (στο διπλό μικτό) κι αυτό σε απλή μετάφραση σημαίνει θεωρητικά δύσκολες κληρώσεις από τους πρώτους γύρους των αγωνισμάτων.