Πινγκ Πονγκ: Εκτός Τσάμπιονς Λιγκ ο Κρεάνγκα
Μόνο μία θα είναι η ελληνική παρουσία στη δεύτερη φάση του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ Πινγκ Πονγκ.
Στη 6η και τελευταία αγωνιστική των γκρουπ η Ενεμπόν του Καλλίνικου Κρεάνγκα έδωσε τη «μάχη» της το βράδυ της Παρασκευής κόντρα στην πολωνική Μπογκόρια, ώσπου κάμφθηκε με 3-1 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Τη 2η θέση στο γκρουπ D και την πρόκριση στην τελική 8άδα πήρε η Μπογκόρια, ενώ το γαλλικό κλαμπ έμεινε 3ο και συνεχίζει στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.T.T.U. Cup). Η καλή είδηση για τα ελληνικά χρώματα ήταν ότι η νικήτρια του ίδιου γκρουπ, η Μπορούσια Ντίσελντορφ, ολοκλήρωσε αήττητη τα παιχνίδια της και είχε ξανά πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Γκιώνη. Πηγαίνει στα προημιτελικά ως ένα από τα πρώτα φαβορί, θ’ αντιμετωπίσει κάποια από τις ομάδες, που πήραν τη 2η θέση στα άλλα γκρουπ και φυσικά δείχνει ικανή, με τη συμβολή του πρωταθλητή μας, να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης!
Στο Ενεμπόν το παιχνίδι της τοπικής ομάδας με την Μπογκόρια ήταν καθοριστικό διότι οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν στη 2η θέση με 7 βαθμούς. Οι Πολωνοί ήταν καλύτεροι και σε αυτό το ματς (σ.σ. είχαν επιβληθεί 3-0 και στην έδρα τους με απόντα τον Κρεάνγκα) και με πρώτο παίκτη τον σπουδαίο Κορέατη Ο Σανγκ Ουν επικράτησαν 3-1 και πανηγύρισαν την πρόκριση. Ο Έλληνας άσος (νούμερο 85 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) τοποθετήθηκε στη θέση 2 της ομάδας του και συνάντησε τον ο Σανγκ (που εδώ και καιρό δεν βρίσκεται στον πίνακα αξιολόγησης) στο πολύ κρίσιμο δεύτερο στη σειρά ματς. Ήθελε τη νίκη για να ισοφαρίσει και ν’ ανανεώσει τις ελπίδες της πρώην πρωταθλήτριας Γαλλίας για την πρόκριση, όμως έχασε με 3-0 σετ.
Ο Ασιάτης («χάλκινος» πρωταθλητής κόσμου το 2005 στο απλό ανδρών, στην επόμενη διοργάνωση από την ανάλογη επιτυχία του Κρεάνγκα το 2003) αποδείχτηκε πιο έτοιμος σε όλα τα κρίσιμα σημεία. Στο ισορροπημένο 1ο σετ πήρε πρώτη φορά το προβάδισμα στο 8-7 και το αξιοποίησε. Στο 2ο σετ ο Κρεάνγκα έχανε 3-6 και μείωσε στον πόντο, όμως δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι ουσιαστικό. Στο 3ο σετ ισοφάρισε άμεσα από 5-7, ακολούθως έσωσε τρία ματς μπολ, όμως δεν γύρισε την κατάσταση στην παράταση και το 0-2 για την Μπογκόρια μίκρυνε δραματικά τις πιθανότητες νίκης για την Ενεμπόν. Αυτό αποδείχτηκε και αργότερα όταν ναι μεν ο Γάλλος Ρομπινό μείωσε το σκορ, αλλά ο Ο Σανγκ Ουν ήταν ανώτερος του Τσέχου Προκόπκοφ.
Στο Ντίσελντορφ η Μπορούσια δεν είχε ούτε αυτή τη φορά στη σύνθεσή της τον Τίμο Μπολ, αλλά και πάλι ήταν στο χέρι της να πετύχει άλλη μία νίκη. Η Βάλτερ Βελς ήταν εντελώς αδιάφορη βαθμολογικά και αποδείχτηκε η πιο αδύναμη ομάδα του γκρουπ. Οι νταμπλούχοι Γερμανίας έφτασαν στη νίκη με 3-1 και απόλαυσαν δύο «καθαρές» νίκες του Γκιώνη (Νο 21 στον κόσμο), ο οποίος μπήκε πάλι στη θέση 1. Στον πρώτο του αγώνα κατέβαλλε με 3-0 τον Ούγγρο Λέχελ Ντεμέτερ και στον δεύτερον τον Σέρβο Ζολτ Πέτε (Νο 125) με το ίδιο σκορ. Ο Ινδός Καμάλ Ατσάντα πέτυχε την τρίτη νίκη για την Μπορούσια, ενώ αγωνίστηκε ξανά κι έχασε ο παίκτης-προπονητής Ντάνι Χάιστερ, που φυσικά δεν γίνεται πια να πιάσει τόσο καλή απόδοση όπως τον καιρό που αγωνιζόταν στην εθνική Ολλανδίας. Η Μπορούσια τελείωσε την πρώτη φάση με απολογισμό 6 στα 6, συνεχίζει γενικά με το απόλυτο των νικών σε 16 αγώνες, ενώ ατομικά εντυπωσιάζει ο Γκιώνης, που ολοκλήρωσε τα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ με επτά νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια!
Η τελική βαθμολογία του γκρουπ D:
ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Μπορούσια 12 18-3
2. Μπογκόρια 9 11-10
-----------------------------------------------------------
3. Ενεμπόν 8 7-12
-----------------------------------------------------------
4. Βάλτερ Βελς 7 5-16
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ενεμπόν-Μπογκόρια 1-3:
Ντιμίτρι Προκόπκοφ-Ντανιέλ Γκόρακ 1-3 (11-8, 11-13, 5-11, 3-11)
Καλλίνικος Κρεάνγκα-Ο Σανγκ Ουν 0-3 (8-11, 6-11, 11-13)
Κουεντέν Ρομπινό-Ρόμπερτ Φλόρας (15-13, 11-3, 11-5)
Προκόπκοφ-Ο Σανγκ 1-3 (11-6, 2-11, 7-11, 3-11)
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Μπορούσια-Βάλτερ Βελς 3-1:
Παναγιώτης Γκιώνης-Λέχελ Ντεμέτερ 3-0 (11-4, 11-3, 11-4)
Σαράτ Καμάλ Ατσάντα-Ζολτ Πέτε 3-1 (11-3, 10-12, 11-3, 11-5)
Ντάνι Χάιστερ-Ντομινίκ Πλάτνερ 0-3 (6-11, 8-11, 10-12)
Γκιώνης-Πέτε 3-0 (11-3, 11-7, 11-5)
Από το γκρουπ Α πήραν την πρόκριση στην 8άδα η φιναλίστ του 2014 Όρενμπουργκ από τη Ρωσία και η κάτοχος του τροπαίου γαλλική Ποντουάζ. Είχαν 11 και 10 βαθμούς αντίστοιχα. Στην 3η θέση αρκέστηκε η Ολύμπια Γκρούντιαζ από την Πολωνία. Τελευταία στιγμή κρίθηκαν οι θέσεις πρόκρισης στο γκρουπ Β. Η γαλλική Σαρτρ λύγισε την Έσλοβ μέσα στη Σουηδία με 3-2 και ακολούθησε στην επόμενη φάση την αυστριακή Νιντερόστεριχ, η οποία νίκησε στη Βρέμη τη Βέρντερ με 3-1. Στη βαθμολογία Νιντερόστεριχ και Σαρτρ είχαν από 10 βαθμούς και η πρώτη το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία. Η Έσλοβ μάζεψε 9 βαθμούς, έμεινε 3η και πάει στο E.T.T.U. Cup, ενώ αποκλείστηκε από την Ευρώπη η Βέρντερ Βρέμης. Στο γκρουπ C τέλος, είχαν σιγουρέψει την πρόκριση από την προτελευταία αγωνιστική η ρωσική UMMC (12 βαθμοί) και η γερμανική Σααρμπρίκεν (9). Την 3η θέση κατέλαβε η γαλλική Ανζέ, τέως ομάδα του Γκιώνη, με 8 βαθμούς. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της τελευταίας ημέρας: Για το γκρουπ Α Ρόσκιλντε-Όρενμπουργκ 0-3 και Ποντουάζ-Ολίμπια Γκρούντιαζ 1-3 και για το γκρουπ C Οστρόφ-UMMC 2-3 και Σααρμπρίκεν-Ανζέ 0-3. Τα ζευγάρια των διπλών προημιτελικών θα προκύψουν μετά από κλήρωση.
* Το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν και τα δύο γκρουπ στο Τσάμπιονς Λιγκ των γυναικών. Στο γκρουπ Α κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις η τουρκική Φενέρμπαχτσε και η αυστριακή Στροκ με 12 και 8 βαθμούς αντίστοιχα. Η Στροκ ευνοήθηκε σε τριπλή ισοβαθμία. Στο γκρουπ Β πρώτευσε η επίσης αυστριακή Φρόσμπεργκ (10 βαθμοί) και τη 2η προνομιούχο θέση πήρε με τους ίδιους βαθμούς η TTC Βερολίνο Eastside. Στην τριπλή ισοβαθμία της κορυφής υστέρησε η γαλλική Μετς. Οι δύο πρώτες ομάδες των γκρουπ παίζουν χιαστί στα ημιτελικά, επομένως τα ζευγάρια είναι Φενέρμπαχτσε-Βερολίνο και Φρόσμπεργκ-Στροκ.