Ο επαναστάτης της πισίνας
Ο Τυνήσιος πρωταθλητής κολύμβησης Ουσαμά Μελούλι, δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times», ότι τον ικανοποίησε η πτώση του καθεστώτος του Μπεν Αλί.
«Η επανάσταση μπορεί να είχε προκαλέσει κάτι και σε μένα. Ήξερα ότι κάποια μέρα στη ζωή μου, θα συνέβαινε μια αλλαγή στη χώρα μου. Απλά δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα, είναι κάτι το καταπληκτικό» δήλωσε ο Ουσαμά Μελούλι. Ο Μελούλι στηρίζει την επανάσταση που έχει αρχίσει στην Τυνησία και οδήγησε στην πτώση του Προέδρου Μπεν Αλί. «Είχαμε ένα δικτατορικό καθεστώς, που διήρκεσε ένα τέταρτο του αιώνα και είμαι πολύ υπερήφανος για τους συμπατριώτες μου, για ότι έχουν κάνει. Η μετάβαση είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά νομίζω ότι το χειρότερο έχει τελειώσει» υποστηρίζει ο Τυνήσιος κολυμβητής
Όντας ένας από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές της χώρας του, το αυταρχικό καθεστώς, του επέβαλε αρκετούς περιορισμούς. Ο Μελούλι είναι ο δεύτερος Ολυμπιονίκης από την Τυνησία, στα 1500μ. ελεύθερο στο Πεκίνο, μετά το δρομέα των 5000μ. Μοχάμεντ Γκαμούντι το 1968, και πλήρωσε το τίμημα: «Υπήρχε πίεση για μένα και την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου δούλευε στο τελωνείο όταν του τηλεφώνησε το αφεντικό του αφεντικού του και του είπε: «Δεν ακούσαμε το γιο σας να αφιερώσει το μετάλλιο του στον Πρόεδρο». Στο τέλος Δεκεμβρίου, μετά την κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων (και ενός τίτλου) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου πρωταθλήματος 25άρας στο Ντουμπάι, τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο Μπεν Αλί στο αεροδρόμιο, αλλά του έκαναν σαφές ότι δεν μπορούσε να φύγει από τη χώρα.
Στις αρχές του χρόνου, ο Μελλούλι επέστρεψε στο Λος Άντζελες, όπου συνδυάζει τη μηχανική επιστήμη και τις σπουδές του στους υπολογιστές, με την αθλητική του καριέρα. Τα γεγονότα όμως των τελευταίων μηνών, που συνέβησαν στην πατρίδα του, τον επηρέασαν, προς το καλό: «Στην αρχή ήταν τρομερό. Ήθελα πολύ να είμαι εκεί. Ήμουν σωματικά στις ΗΠΑ, αλλά η καρδιά μου και η ψυχή μου ήταν εκεί», τόνισε ο ίδιος ο Τυνήσιος. Η απογοήτευση του ήταν μεγάλη και έγινε ακόμη πιο μεγάλη, με τους πόνους στον ώμο του, αλλά ευτυχώς η κατάσταση άλλαξε, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προπονητή του, από το 2003 Ντέιβ Σάλο: «Η προπόνηση του δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη. Τον έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει τα όσα συμβαίνουν στη χώρα του και έχει αλλάξει ρυθμό». Ελπίζει και ο ίδιος να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο αν όχι μετάλλια στο Παγκόσμιο του Ιουλίου, στη Σαγκάη.