Χάντμπολ: Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΟΧΕ
Το πλάνο της για το ελληνικό χάντμπολ για τα επόμενα χρόνια, όπως συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 12ης Οκτωβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος.
Αναλυτικά:
«Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι ένα κεντρικό πλάνο το οποίο θα αποτελέσει «πυξίδα» για το νέο Δ.Σ. προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα του αθλήματος σε όλους τους τομείς (Ανάπτυξη, Διοικητικά, Επικοινωνία- Προβολή, Οικονομικά, Διαιτησία, Εθνικές Ομάδες, Πρωταθλήματα).
Τα τμήματα του Στρατηγικού Σχεδιασμού τα οποία άπτονται περαιτέρω νομικής επεξεργασίας και οικονομικής μελέτης θα συζητηθούν εκ νέου ξεχωριστά με τους φορείς του αθλήματος και θα τεθούν προς έγκριση από τα αρμόδια όργανα.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στόχοι:
► Αύξηση του αριθμού νέων αθλητών/τριων (κάτω των 18) συνολικά: 3500 νέα δελτία μικρών ηλικιών έως το τέλος του 2016
► Ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος σε νέες περιοχές-πολεις: τουλάχιστον 8 νέα σωματεία σε νέες περιοχές (υποχρεωτικά με αναπτυξιακά τμήματα)
► Αύξηση του αριθμού ομάδων και νέων αθλητών σε περιοχές-πολεις που ήδη καλλιεργείται το άθλημα
► Ποιοτική αναβάθμιση σε τεχνικό επίπεδο των ήδη ασχολουμένων μικρών αθλητών
► Αύξηση του αριθμού ενασχολούμενων προπονητών και ΚΦΑ
► Ανάπτυξη του αθλήματος στα σχολεία
► Πρόγραμμα- καλεντάρι επιμόρφωσης
► Θέσπιση κινήτρων για σωματεία
Βάση του αθλήματος είναι η ανάπτυξη και δη η προσέλκυση και «παραγωγή» νέων αθλητών. Έτσι δημιουργείται η δεξαμενή αθλητών που θα τροφοδοτήσει τα σωματεία και στην συνέχεια θα στελεχώσει τις Εθνικές Ομάδες.
Οι ανωτέρω στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με τους ακόλουθους τρόπους:
► Οργάνωση event και δράσεων
α) σε περιοχές που υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες ανάπτυξης του αθλήματος και δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής. Οι περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία) και Κεντρικής Ελλάδας (Θεσσαλία, Βοιωτία, Εύβοια, Φωκίδα) οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις (γήπεδα, πρόσβαση με οδικούς άξονες, πληθυσμός, κλπ) πρέπει να είναι οι πρώτοι στόχοι στην επόμενη διετία. Μέσα από τις εκδηλώσεις-δράσεις θα συγκεντρωθούν νέα παιδιά και θα στελεχώσουν νέα σωματεία χάντμπολ στις περιοχές αυτές.
β) Σε περιοχές που το χάντμπολ καλλιεργείται ήδη, αλλά υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα ανάπτυξης. Άμεσοι στόχοι για δημιουργία νέων ομάδων πρέπει να είναι περιοχές στην Αττική (Πειραιάς, Δυτικά προάστια, νότια προάστια, Γαλάτσι, Ανατολικά Προάστια), στην Βορειοδυτική Ελλάδα, στην Θράκη, στην Λάρισα και στην Κρήτη. Επίσης πρέπει να γίνει προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του χάντμπολ στα Νησιά του Αιγαίου που υπάρχει ήδη ένας αριθμός σωματείων.
► Διοργάνωση προγραμματισμών ημερήσιων προπονήσεων θέσεων και τεχνικής για επιλεγμένους αθλητές ανά γεωγραφική περιοχή. Υποχρεωτική καθιέρωση μιας ημέρας ανά εβδομάδα για τα ανωτέρω.
► Δημιουργία διευρυμένων κλιμακίων ανά γεωγραφική περιοχή και διεξαγωγή διακλιμακιακών αγώνων σε όμορες περιοχές.
► Διοργάνωση Σχολικών τουρνουά για προσέλκυση νέων αθλητών μέσα από τα σχολεία και «διοχέτευση» τους στα σωματεία.
► Διεξαγωγή σεμιναρίων προώθησης χάντμπολ στα σχολεία για τους γυμναστές. Follow up, επικοινωνία και αποστολή υλικού σε αυτούς που συμμετείχαν.
► Διεξαγωγή σε συνεργασία με τον ΣΥΠΧΕ τουλάχιστον δύο υποχρεωτικών σεμιναρίων προπονητών Α κατηγορίας κάθε έτος με λέκτορες από το εξωτερικό. Δυνατότητα συσχέτισης των σεμιναρίων αυτών με το Rinck Convention.
► Διεξαγωγή σε συνεργασία με τον ΣΥΠΧΕ τουλάχιστον ενός υποχρεωτικού σεμιναρίου κατ' έτος προπονητών λοιπών κατηγοριών Β –και Γ.
► Διεξαγωγή νέας σχολής προπονητών σε συνεργασία με την ΓΓΑ εντός των επόμενων 2 ετών.
► Ενεργοποίηση της εσωτερικής αξιολόγησης σωματείων με βάση των αριθμό τμημάτων, την κατάταξη, κλπ σε βάθος τριετίας. Επιβράβευση των καλύτερων σωματείων πχ με επιπλέον υλικό, κ.α.
Πολλά από τα ανωτέρω μπορεί να γίνουν μέσα από την εκμετάλλευση του προγράμματος SMART της EHF, των προγραμμάτων της IHF καθώς και από συνεργασίες της ΟΧΕ με την ΕΘΝΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας.
Η υλοποίηση των ανωτέρω θα γίνει από την ΕΑΠ και τους Προπονητές Ανάπτυξης υπό την εποπτεία του Επικεφαλής Τεχνικού Συμβούλου Ανάπτυξης.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ:
Α. Συγχώνευση Ενώσεων και ΤΕ
Με βάση τόσο τα αγωνιστικά όσο και τα οικονομικά δεδομένα ο γεωγραφικός διοικητικός χάρτης του αθλήματος πρέπει να αλλάξει άμεσα. Ο κύριος διοικητικός κορμός θα παραμείνει στηριζόμενος στις Ενώσεις της Αθήνας (ΕΣΧΑ) και Θεσσαλονίκης (ΕΣΧΘ) ενώ οι υπόλοιπες θα πρέπει συνενωθούν σταδιακά ή άλλως να αναλάβουν εξολοκλήρου την χρηματοδότηση της λειτουργίας τους. Η ΟΧΕ θα προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες εκ του νόμου καταστατικές αλλαγές ώστε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Προτείνω ο αρχικός σχεδιασμός να περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες διοικητικές ενότητες α) Θεσσαλονίκη-Ανατ. Μακεδονία/Θράκη, β)Κεντρική Μακεδονία-Δυτική Μακεδονία-Κεντρική Ελλάδα, γ) Βορειοδυτική Ελλάδα- Πελοπόννησο δ) Αθήνα-Νησιά. Στόχος είναι από το 2017 η ΟΧΕ να λειτουργεί με δύο μεγάλες ενώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα μεταφερθεί σε κωδικούς για αγωνιστικές δραστηριότητες (Ανάπτυξη, Εθνικές ομάδες) ή για να καλύψει πάγιες ανάγκες των σωματείων για τα πρωταθλήματα.
Β. Τροποποιήσεις και επικαιροποίηση Καταστατικού και Κανονισμών.
Άμεση δημιουργία ομάδας εργασίας για την εφαρμογή αλλαγών στους Κανονισμούς και στο Καταστατικό. Οι νέοι κανονισμοί θα πρέπει να αντανακλούν τα νέα δεδομένα, να είναι ευέλικτοι και να περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την γραφειοκρατία. Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν από την νέα διοίκηση στην επομένη Τακτική Γενική Συνέλευση (Μάρτιος 2015).
Γ. Ευέλικτες Επιτροπές Διοίκησης στην ΟΧΕ
• Ίδρυση ολιγομελών (έως 3 άτομα) και ευέλικτων Επιτροπών Πρωταθλήματος, Ανάπτυξης, Εθνικών Ομάδων.
• Υποχρεωτική κοινή συνεδρίαση μια φορά τον μήνα.
• Μόνιμη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΥΠΧΕ και ΠΣΑΧ στις Επιτροπές.
• Ex –officio συμμετοχή των Προέδρων των Ενώσεων στις Επιτροπές και στα ΔΣ της ΟΧΕ όταν υπάρχουν θέματα που αφορούν την περιφέρειά τους.
EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΡΟΒΟΛΗ:
Άμεσος στόχος είναι η δημιουργία ταυτότητας, η βελτίωση του προϊόντος και η επικοινωνιακή διάδοση και προβολή του αθλήματος ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση χορηγών-υποστηρικτών και κατ' επέκταση τα έσοδα. Επίσης η εξεύρεση τηλεοπτικής στέγης για τις 2-3 επόμενες περιόδους. Οι προτεινόμενες ενέργειες είναι:
► Μετονομασία του κορυφαίου πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών σε Handball Premier ή άλλη παρεμφερή ονομασία.
► Δημιουργία λογότυπου Α1 για λόγους Μάρκετινγκ και υποχρεωτική προβολή του εντός των γηπέδων α) στις εμφανίσεις ομάδων και β) σε επιλεγμένα σημεία του σταδίου ώστε να αρχίσει να δημιουργείται σταδιακά ένα corporate ID.
► Τελετή εισόδου και παρουσίαση ομάδων τουλάχιστον στους μεταδιδόμενους από την τηλεόραση αγώνες.
► Δημιουργία καταλόγου «τηλεοπτικών» σταδίων. Μόνο από αυτά θα γίνονται τηλεοπτικές μεταδόσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή «εικόνα».
► Ένταξη ως υποχρεώσεις των ομάδων στις προκηρύξεις πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών τα παρακάτω:
o α) Κάθε ομάδα πρέπει να ορίσει εκπρόσωπο Τύπου- Δημοσιογράφο, κατά προτίμηση, μέλος του ΠΣΑΤ ή της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος θα έχει άμεση επαφή με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΧΕ για καθημερινά ζητήματα προβολής του πρωταθλήματος.
o β) Υποχρεωτική δημιουργία ιστοσελίδα ομάδας που θα ανανεώνεται με δελτία Τύπου και νέα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
o γ) Ο εκπρόσωπος Τύπου του κάθε Σωματείου υπό την επίβλεψη του Παρατηρητή του αγώνα θα διοργανώνει μετά από κάθε ματς της Α1 Ανδρών επίσημη συνέντευξη Τύπου με την παρουσία των προπονητών και αρχηγών (ή άλλων παικτών) των ομάδων. Σε περίπτωση μη παρουσίας εκπροσώπων τύπου ο υπεύθυνος τύπου της γηπεδούχου θα παίρνει δηλώσεις και θα τις αποστέλλει μαζί με φωτογραφίες, συνθέσεις αμέσως μετά τον αγώνα στα ΜΜΕ και στο γραφείο τύπου της ΟΧΕ.
o ε) Υποχρεωτική ύπαρξη ιντερνέτ στο κλειστό γυμναστήριο, καθώς και ειδικές θέσεις εξοπλισμένες για τις ανάγκες των Δημοσιογράφων.
o Στ)Πρόβλεψη προστίμων/ποινών για την μη τήρηση των ανωτέρω
► Υποχρεωτικά ομοιόμορφη εμφάνιση στον πάγκο για τους Προπονητές και τον συνοδό επί ποινή προστίμου.
► Έναρξη συνεργασίας με φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία στο χώρο του μάρκετινγκ με ποσοστιαία αμοιβή επί των χορηγιών και δημιουργία γραφείου υποστήριξης μάρκετινγκ και client service στην ΟΧΕ. (αυτό αρχικά μπορεί να γίνεται από το υπάρχον γραφείο τύπου και επικοινωνίας μέχρι να έρθουν τα πρώτα έσοδα)
► Δημιουργία ευέλικτης τριμελούς επιτροπής Προβολής-Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ με Πρόεδρο ένα μέλος της ΟΧΕ και μέλη τον εκάστοτε εκπρόσωπο Τύπου της ΟΧΕ και τον εκάστοτε υπεύθυνο Μάρκετινγκ της ΟΧΕ (εξωτερικός συνεργάτης)
► Δημιουργία μόνιμης Επιτροπής ΜVP για την ψήφιση του κορυφαίου κάθε αγωνιστικής σε Άνδρες και Γυναίκες και θεσμοθέτηση επάθλου από χορηγό της ΟΧΕ και βράβευσης του στον επόμενο εντός έδρας της ομάδας του.
► Υποχρεωτική δημιουργία ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα και online ταυτόχρονης μετάδοσης της διακύμανσης όλων των αγώνων κάθε αγωνιστικής από την ιστοσελίδα της ΟΧΕ. Η πραγματοποίηση αυτής της καινοτομίας είναι εύκολη και με πολύ μικρό κόστος.
► Αλλαγή προγραμματισμού αγώνων προκειμένου να μην επικαλύπτονται μεταξύ τους και να μην συμπίπτουν με άλλα αθλήματα. Αυτό θα διευκολύνει και τον ορισμό στελεχών αγώνων.
o Καταρχήν διαχωρισμός ημερών Α1 Ανδρών και Α1 Γυναικών (πχ Άνδρες Σάββατο- Γυναίκες Κυριακή). Υποχρεωτική διεξαγωγή αγώνα στην Α1 Ανδρών Δευτέρα ή Παρασκευή απόγευμα μετά τις 19.00 εφόσον δεν υπάρχει μετακινώ μεγαλύτερη των 200χλμ
o Δυνατότητα τηλεοπτικής μετάδοσης Κυριακή πρωί ή Δευτέρα ή Παρασκευή.
o ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
o Α1 Ανδρών (πέντε ζώνες)
o Σάββατο 15:00 και 18:00, Κυριακή 14:00, Δευτέρα και Παρασκευή μετά τις 19:00
o Κυριακή: Α2 Γυναικών έναρξη 12:00, Α1 Γυναικών έναρξη: 15:00 και 18:00, Α2 Ανδρών έναρξη: 18:00 (και Σάββατο: 18:00)
► Σχεδιασμός νέου μοντέρνου και δυναμικού λογότυπου της ΟΧΕ
► Διοργάνωση All Star Game και Super Cup
► Δημιουργία ειδησεογραφικού site με εφαρμογή όπου ο καθένας θα μπορεί επώνυμα να αναρτά την πρόταση του για όλα τα θέματα του αθλήματος. Στόχος είναι να γίνει το site ένα βήμα δημόσιας συζήτησης για το άθλημα και να αναβαθμιστεί το επίπεδο του διαλόγου δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους ενασχολούμενος με το χάντμπολ να κρίνουν τις αποφάσεις της διοίκησης και να υποβάλλουν προτάσσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Τα επόμενα χρόνια πρέπει η ΟΧΕ να λύσει όλες τις εκκρεμότητες και να προχωρήσει από μηδενική βάση με όσα χρήματα θα παίρνει από την Πολιτεία και όσα μπορεί να συγκεντρώσει από ιδιώτες χορηγούς.
Σε ότι αφορά τις οφειλές σε σωματεία από μετακινήσεις προτείνονται ένας διακανονισμός εξόφλησης ο οποίος θα περιλαμβάνει αναπροσαρμογή με βάση τις περικοπές από ΓΓΑ την τελευταία τριετία και πληρωμή των υπόλοιπων οφειλομένων μέσα στα επόμενα 3 χρόνια:
Με δεδομένα ότι α) η τακτική επιχορήγηση της ΟΧΕ έχει υποστεί από το 2010 έως και σήμερα μείωση της τάξεως του 57,54% και β) ο πίνακας οδοιπορικών των σωματείων δεν υπέστη καμία μείωση το ίδιο ανωτέρω χρονικό διάστημα και όλες οι μετακινήσεις καταχωρήθηκαν στις καρτέλες κανονικά, θα πρέπει η ΟΧΕ προκειμένου να μπορέσει να τακτοποιήσει τις οφειλές προς σωματεία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να προβεί σε μια αναδρομική αναπροσαρμογή των καταχωρημένων οδοιπορικών για την τελευταία τριετία. Η αναπροσαρμογή θα είναι ίση με την αντίστοιχη ετήσια περικοπή της τακτικής επιχορήγησης σε ετήσια βάση σε σχέση με το έτος 2010 δηλαδή: 22,80% για τις καταχωρηθείσες μετακινήσεις του έτους 2011, 25,16% για τις καταχωρηθείσες μετακινήσεις του έτους 2012 και 57,54% για τις καταχωρηθείσες μετακινήσεις του έτους 2013 και 2014. Προτείνω το νέο ΔΣ να δεσμευτεί με απόφαση της ΓΣ ότι ποσό που θα προκύψει μετά την ανωτέρω αναπροσαρμογή σε κάθε καρτέλα σωματείου η ΟΧΕ θα το αποπληρώσει σταδιακά στα επόμενα τρία χρόνια. Με δεδομένο ότι από την φετινή περίοδο δεν θα πιστώνονται οδοιπορικά στις καρτέλες, το ποσό αυτό θα βαίνει συνεχώς μειούμενο και στόχος είναι να μηδενιστεί η οφειλή της ΟΧΕ προς τα σωματεία στο τέλος του 2017. Η συνολική οφειλή προς τα σωματεία που ανέρχεται σήμερα στα 975.000 Ευρώ με την ανωτέρω πρόταση θα αναπροσαρμοστεί στα 410.000 Ευρώ, νούμερο το οποίο είναι εφικτό να αποπληρωθεί σε βάθος τριετίας με βάση πάντα το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης από την Πολιτεία προς την ΟΧΕ σήμερα.
Με βάση την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση η πρόταση αυτή είναι η πιο ρεαλιστική λύση.
Σε ότι αφορά τις δαπάνες των στελεχών αγώνων (διαιτητές, παρατηρητές, κριτές, κλπ) η ΟΧΕ έχει ήδη προχωρήσει την διαδικασία αντικατάστασης του πίνακα οδοιπορικών με εξοδολόγιο μετακινήσεων. Προτείνω η τελική μορφή του νέου τρόπου υπολογισμού των μετακινήσεων των διαιτητών να ανατεθεί στο νέο ΔΣ το οποίο θα επικοινωνήσει με εκπροσώπους των Συνδέσμων και θα συμφωνήσει τόσο για το νέο εξοδολόγιο όσο και τον τρόπο αποπληρωμής των παλαιών οφειλομένων με βάση την ανωτέρω πρόταση για την εξόφληση οφειλών των σωματείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες μετακινήσεων των στελεχών έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά την τελευταία τριετία και με το εξοδολόγιο θα επέλθει περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 30% ετησίως.
Την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα Διοίκηση και με τους Κριτές αγώνων.
Στο τομέα των εσόδων το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια προσέλκυσης χορηγών με εργαλείο την Επικοινωνία και Μάρκετινγκ (βλ ανωτέρω).
Να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση συλλογής εσόδων από άλλες πηγές πχ ΕΣΠΑ
Επίσης θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες συνεργασίας με τοπικούς φορείς (ΟΤΑ, Περιφέρειες, κλπ) για την συνδιοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων.
Υπεύθυνη για την υλοποίηση των ανωτέρω θα είναι η Οικονομική Επιτροπή της ΟΧΕ
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Στόχοι:
► Παραγωγή νέων διαιτητών μέσα από νέες σχολές
► Ανέλιξη νέων διαιτητών και σταδιακή ανανέωση του έμψυχου δυναμικού
► Ποιοτική αναβάθμιση της διαιτησίας
► Νέα ζευγάρια διαιτητών στην Ευρώπη
Άμεση διεξαγωγή σχολών διαιτητών- κριτών στις περιοχές που υπάρχει έλλειψη. Η πληρωμή των αποζημιώσεων πριν τους αγώνες σε όλα τα πρωταθλήματα ήδη αποτελεί νέο κίνητρο προσέλκυσης διαιτητών.
Διεξαγωγή 2 σεμιναρίων διαιτησίας κατ' έτος με λέκτορες της ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας ομοσπονδίας
Θεσμοθέτηση πρακτικής εκπαίδευσης των νέων διαιτητών (πχ ένας έμπειρος και ένας νέος διαιτητής να διευθύνουν ως ζευγάρι ηλικιακούς αγώνες)
Συμμετοχή στα προγράμματα νέων διαιτητών της EHF και της IHF.
Θεσμοθέτηση επισταμένου έλεγχου από την ΚΕΔ της απόδοσης διαιτητών και delegate στους αγώνες.
Υπεύθυνη για την υλοποίηση των ανωτέρω θα είναι η ΚΕΔ/ΟΧΕ η οποία θα υποβάλει αναλυτική πρόταση με χρονοδιάγραμμα δράσης.
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
► Μετά την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των προκριματικών από την EHF, οι προφανείς στόχοι είναι:
► Συμμετοχή της ηλικιακής κατηγορίας αγοριών 1998/99 στο EURO A' Κατηγορίας του 2018 για Νέους Κ20.
► Συμμετοχή της ηλικιακής κατηγορίας κοριτσιών 2000/01 στο EURO A' Κατηγορίας του 2019 για Νεανίδες Κ19.
► Πρόκριση της Εθνικής Ανδρών στους προκριματικούς ομίλους του EURO 2018
► Συμμετοχή της Εθνικής Ανδρών στο Παγκόσμιο του 2017
► Πρόκριση της Εθνικής Ανδρών στα τελικά του EURO του 2020 με συμμετοχή 24 ομάδων.
Επίσης προτείνεται η θέσπιση μιας ημέρας της εβδομάδας ως ημέρα Εθνικών Ομάδων-Κλιμακίων
Διοργάνωση διεθνών τουρνουά μικρών ηλικιών σε συνδιοργάνωση με το τοπικούς φορείς.
Η νέα Επιτροπή Εθνικών Ομάδων θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πρακτική εφαρμογή, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των προγραμματισμών και των αποτελεσμάτων.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
► Θεσμοθέτηση του Φόρουμ χειροσφαίρισης κάθε Ιούνιο με την συμμετοχή σωματείων, προπονητών, αθλητών, διαιτητών με στόχο την αξιολόγηση της χρονιάς και προτάσεις βελτίωσης.
► Σχεδιασμός Εθνικών Κατηγοριών και συστημάτων πρωταθλημάτων σε βάθος 4ετίας από το 1ο φόρουμ που θα διεξαχθεί (Ιούνιος 2015).
► Δημιουργία μίας Επιτροπής Α1 Ανδρών, με μέλη έναν εκπρόσωπο από κάθε σωματείο και έναν από το ΔΣ της ΟΧΕ (σύνολο 13 άτομα).
Αυτή η επιτροπή θα συνεδριάζει απαραιτήτως μία φορά την εβδομάδα και θα είναι υπεύθυνη (ενδεικτικά):
α) Για τον αριθμό των ομάδων και το σύστημα διεξαγωγής
β) για σχεδιασμό προγράμματος, τις αναβολές, τον έλεγχο των σταδίων και ότι άλλο σχετίζεται με το πρωτάθλημα
γ) για την διαχείριση των οικονομικών της Α1 έσοδα – έξοδα (πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς και τους νομούς που διέπουν την ΟΧΕ)
δ) για την έκδοση των προκηρύξεων
ε) θα συνεργάζεται με την επιτροπή μάρκετινγκ (βλ ανωτέρω) για την εξεύρεση και διαχείριση χορηγιών.
Στ) Θα συνεργάζεται με την ΚΕΔ/ΟΧΕ για θέματα διαιτησίας
► Δημιουργία ομάδας εργασίας για την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για συνολική κεντρική ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αθλητών των Εθνικών Κατηγοριών.
► Υποχρεωτική βιντεοσκόπηση των αγώνων από τα γηπεδούχα σωματεία και αποστολή αντιγράφου στην ΟΧΕ.
Είναι βέβαιο, ότι τα ανωτέρω με την συμβολή των σωματείων, παραγόντων, προπονητών, διαιτητών, αθλητών, στελεχών, θα εμπλουτιστούν και με επιπρόσθετα στοιχεία».