Καφενταράκης: «Ανεβαίνουμε επίπεδο με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού U18»
Η μεγάλη στιγμή για το ελληνικό τζούντο πλησιάζει, καθώς σε περίπου 4.5 μήνες, η χώρα μας θα διοργανώσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U18 (εφήβων-νεανίδων) στο Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων.
Από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου οι κορυφαίοι αθλητές της κατηγορίας από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν στην εγκατάσταση όπου δοξάστηκε ο Ηλίας Ηλιάδης με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 της Αθήνας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο (ΕΟΤ) Γιάννης Καφενταράκης μίλησε για τη σημασία των αγώνων, τους οργανωτικούς και αγωνιστικούς στόχους, αλλά και τα οφέλη του ελληνικού τζούντο απ΄τη σπουδαία διοργάνωση.
ΕΡ: Οι αγώνες είναι αναμφισβήτητα μεγάλης σημασίας για το ελληνικό τζούντο...
ΑΠ: Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004 που ανοίγει και πάλι η εγκατάσταση των Ανω Λιοσίων. Αυτό το στολίδι, ένας σύγχρονος χώρος με όλες τις προδιαγραφές για μεγάλους αγώνες, δέκα χρόνια μετά την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη θα φιλοξενήσει και πάλι μια σπουδαία διοργάνωση, σε μια δύσκολη μάλιστα περίοδο για τη χώρα μας.
ΕΡ: Με πολύ δύσκολα οικονομικά δεδομένα...
ΑΠ: Έγιναν τεράστιες προσπάθειες για την ανάληψη αυτής της διοργάνωσης. Αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη η ανάθεση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τζούντο. Αυτό αποδεικνύει ότι εμπιστεύονται την ελληνική ομοσπονδία για την ικανότητά μας να διοργανώνουμε διεθνείς αγώνες, αλλά και παρακολουθούν τις μεγάλες επιτυχίες των αθλητών μας στο παγκόσμιο στερέωμα. Και εμείς θα "ξεφύγουμε" από τη διοργάνωση βαλκανικών πρωταθλημάτων ή διεθνών μίτινγκ...
ΕΡ: Έπαιξε ρόλο και η φήμη των αθλητών μας...
ΑΠ: Φυσικά-με αθλητές να πρωταγωνιστούν στις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου, έχουμε δημιουργήσει μια εικόνα "δύναμης". Από την άλλη, η νοικοκυροσύνη, ο προγραμματισμός και η σωστή διαχείριση από πλευράς ελληνικής ομοσπονδίας των οικονομικών και οργανωτικών θεμάτων "έπεισαν" τους ξένους για την αξιοπιστία μας. Γνωρίζουν και την "χρήση" των χρημάτων που μας δίνουν και τα οποία πηγαίνουν όλα στην προετοιμασία των εθνικών ομάδων και στους αθλητές..
ΕΡ: Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλών οικονομικών δεδομένων πάντως...
ΑΠ: Το κράτος δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ. Όλο το κόστος των αγώνων θα βγει από χορηγίες, διαφημίσεις και βοήθεια διαφόρων φορέων. Για όλα είμαστε σε συζητήσεις. Πρόκειται για συνδιοργάνωση με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τζούντο που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από το Υπουργείο Παιδείας, την Ελληνική Ολυμπιαική Επιτροπή, τον πολιτιστικό και αθλητικό οργανισμό του Δήμου Φυλής, το sport camp Λουτρακίου, την Περιφέρεια Αττικής κ.α. Ο καθένας θα βοηθήσει παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες από την πλευρά του. Από την άλλη, οι ίδιες οι ομοσπονδίες των ξένων κρατών θα πληρώσουν για τη συμμετοχή των ομάδων τους, οπότε δεν επιβαρυνόμαστε.
ΕΡ: Θα κυκλοφορήσει και "χρήμα"...
ΑΠ: Φυσικά -οι αποστολές θα επισκεφθούν διάφορα μέρη, θα ξοδέψουν χρήματα, με λίγα λόγια θα ωφεληθεί η τοπική αλλά και η ευρύτερη κοινωνία.
ΕΡ: Ποιά είναι τα δεδομένα από πλευράς συμμετοχών ;
ΑΠ: Προβλέπεται η συμμετοχή 600 αθλητών από 49 ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό αν λάβουμε υπόψιν μας ότι περίπου τέτοιος ήταν και για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της ίδιας κατηγορίας. Η χώρας μας θα αγωνιστεί με δέκα αθλητές και δέκα αθλήτριες-πρόκειται για ταλέντα που προπονούνται σε επαγγελματικό επίπεδο και στοχεύουν σε καλά πλασαρίσματα, αλλά και στην κατάκτηση μεταλλίων...
ΕΡ: Πάντως, πρέπει να είμαστε αλάνθαστοι, η διοργάνωση να είναι άψογη...
ΑΠ: Αναμφισβήτητα, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για μια άρτια διοργάνωση. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για τη διοργάνωση άλλων μεγάλων αγώνων, όπως του παγκοσμίου πρωταθλήματος της ίδιας κατηγορίας. Μέσα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα προβληθεί διεθνώς το ελληνικό τζούντο ενώ θα υπάρξει και άλλου είδους όφελος με την υλικοτεχνική υποδομή των αγώνων που θα παραμείνει στην ομοσπονδία.