Οι αποφάσεις του Άντριτς στην προ… Έντμοντον εποχή
Η απόφαση για τη μη κλήση του Γιώργου Ντόσκα στην Εθνική μπορεί να πάρθηκε μετά το Έντμοντον, ωστόσο για τον Κώστα Τσαλκάνη είχε παρθεί από τον Μάρτιο.
Τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών για το Προολυμπιακό τουρνουά του Έντμοντον, είχαν δηλωθεί στη ΔΟΕ, οι πολίστες ανάμεσα στους οποίους θα επιλέγονταν οι τελικοί 13, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνο. Σε αυτούς, δεν είχε συμπεριληφθεί ο πορτιέρο τη Βουλιαγμένης Κώστας Τσαλκάνης, αφού ο Ντράγκαν Άντριτς δεν τον υπολόγιζε από τότε. Έτσι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ακόμα και αν τον καλούσε στην προετοιμασία, δεν θα μπορούσε να τον πάρει στους Αγώνες. Στη ΔΟΕ είχαν δηλωθεί τότε, όσοι βρίσκονταν στην προετοιμασία του Προολυμπιακού τουρνουά, συν τον Γιώργο Ντόσκα. Ο διεθνής περιφερειακός, που τότε ταλαιπωρούταν από λοιμώδη μονοπυρήνωση, έφτιαξε κανονικά τα χαρτιά του, μιας και ο Ντράγκαν Άντριτς είχε συζητήσει μαζί του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι τον υπολογίζει κανονικά για το Λονδίνο.
Από το τότε στο... σήμερα
Και ας περάσουμε στο σήμερα… Ο Ομοσπονδιακός προπονητής, με βάση εκείνες τις εξελίξεις, δεν κάλεσε στην προετοιμασία τον Κώστα Τσαλκάνη, με το επιχείρημα ότι δεν ήθελε να τον ταλαιπωρήσει και στη συνέχεια να τον «αποχαιρετήσει», αφού ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να τον πάρει στην αποστολή.
Όσον αφορά στην περίπτωση του Ντόσκα, τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα. Ο περιφερειακός πολίστας της Χίου είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να μην πάει Έντμοντον λόγω της γέννησης του παιδιού του, ωστόσο η γυναίκα του γέννησε έναν μήνα νωρίτερα και ο Ντόσκας ήταν έτοιμος να συμπεριληφθεί κανονικά στην αποστολή. Στη συνέχεια, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, που τον ταλαιπώρησε, όπως διαπιστώθηκε από τους γιατρούς της Ομοσπονδίας, θα τον ανάγκαζαν να χάσει τη μισή περίοδο της προετοιμασίας ενόψει Προολυμπιακού. Τότε, ο Άντριτς σκέφτηκε πως θα ήταν άδικο να αφήσει εκτός Έντμοντον κάποιον παίκτη που είχε ακολουθήσει ολόκληρη την προετοιμασία, ενημέρωσε όμως τον Ντόσκα πως υπολογίζεται κανονικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι δύο όψεις των κλήσεων
Εδώ λοιπόν, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Από τη μία είναι οι Κώστας Τσαλκάνης και Γιώργος Ντόσκας που λόγω της παρουσίας τους στο πρωτάθλημα και στην Εθνική παλαιότερα, θα έπρεπε να είχαν κληθεί, από την άλλη η άποψη του Άντριτς πως στο Λονδίνο πρέπει να πάνε όσοι είχαν κερδίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε μόνο ταλαιπωρία θα ήταν για τους δύο παίκτες η κλήση τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Γιατί πήρε 22 και όχι 13;
Και κάποιος θα αναρωτηθεί σε αυτό το σημείο, αφού οι θέσεις είναι προαποφασισμένες γιατί ο Άντριτς καλεί 22 στην προετοιμασία και όχι τους 13; Αν δει κάποιος τους παίκτες που κάλεσε ο Σέρβος προπονητής, πλην των 13, πρόκειται για νεαρούς πολίστες με μοναδικές εξαιρέσεις τους Κολόμβο και Ελμισιάν, ο μεν πρώτος φουνταριστός, ο δεύτερος αμυντικός, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναπληρώσουν καίριες θέσεις σε περίπτωση, ου μη γένοιτο, τραυματισμού. Από ‘κει και πέρα, πρόκειται για τη νέα «φουρνιά» της Εθνικής που είναι σημαντικό να δουλέψει προκειμένου να αποκτήσει εμπειρίες, αφού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολλοί από τους βασικούς στην Εθνική θα «κρεμάσουν το σκουφάκι» με το εθνόσημο.
Έτσι, το σκεπτικό του Άντριτς είναι να δουλέψουν οι Γαλανίδης και Γαλανόπουλος δίπλα στους Δεληγιάννη-Καραμπέτσο, ο Ποντικέας δίπλα στον Κοκκινάκη και πάει… λέγοντας.
Εξάλλου, στους νεαρούς και άπειρους πολίστες μόνο καλό μπορεί να κάνει η προετοιμασία, ειδικά οι 40 ημέρες σκληρής προπόνησης που θα ακολουθήσουν ενόψει της μεγαλύτερης, αθλητικής διοργάνωσης όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όλες αυτές οι ημέρες θα έχουν σκληρή δουλειά και θα πάρουν μαθήματα, πολύτιμα για το μέλλον. Όπως μάλιστα πιστεύει ο Άντριτς, οι νεαροί παίκτες δεν θα επηρεαστούν τόσο ψυχολογικά εάν μείνουν εκτός Ολυμπιακών, αφού έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους και να… φάνε με το κουτάλι τις συγκεκριμένες διοργανώσεις.
Σε αντίθεση με τους Ντόσκα και Τσαλκάνη, που είναι ήδη έτοιμοι παίκτες και μόνο κούραση θα τους πρόσθετε η προετοιμασία, εφόσον δεν υπολογίζονταν από την αρχή. «Και οι δύο μετά το Λονδίνο θα βρίσκονται και πάλι στην Εθνική», είναι ωστόσο η υπόσχεση που δίνει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός.
Ντόσκας: «Ήθελα μόνο την ευκαιρία να παλέψω»
Ο Γιώργος Ντόσκας σέβεται την απόφαση του Ομοσπονδιακού, και την επιθυμία του να πάρει όσους είχε και στο Έντμοντον, ωστόσο από τη στιγμή που η απουσία του από το Προολυμπιακό κρίθηκε από ασθένεια, δήλωσε πως το μόνο που ήθελε είναι, «… να έχω την ευκαιρία μου να παλέψω. Να δείξω ότι μπορώ να είμαι στο Λονδίνο. Είναι άδικο να μην βρίσκομαι ούτε στους 22 και να μην έχω καν την ευκαιρία να παλέψω».
Αυτά λοιπόν, αναφέρονται στο ρεπορτάζ. Θέση στο θέμα δεν θα ήθελα να πάρω γιατί όσο άδικο θεωρώ το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν οι Τσαλκάνης και Ντόσκας, εξίσου άδικο θα θεωρούσα να μείνει εκτός κάποιος από τους 13 του Έντμοντον. Το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν, είναι σίγουρα αρνητικό για τον Ομοσπονδιακό τεχνικό, που προφανώς θέλησε να αποφύγει τη… σκοτούρα της επιλογής πριν το Λονδίνο. Αν κάποιος πει ότι έχει υπάρξει η επέμβαση της Ομοσπονδίας, ουδείς είναι σε θέση να το διαψεύσει, αφού το παρελθόν μας έχει δείξει ότι η Ομοσπονδία πολλές φορές παρεμβαίνει στις αποφάσεις του εκάστοτε Ομοσπονδιακού προπονητή, μην ξεχνάμε το θέμα με την ανανέωση και στη συνέχεια, το «οκ» για την επιστροφή των πιο έμπειρων.
Από ‘κει και πέρα, οι τόνοι θα πρέπει να πέσουν και να στηρίξουμε τόσο τις επιλογές του Ντράγκαν Άντριτς όσο και την Εθνική που θα πάει στο Λονδίνο, γιατί στην περίπτωση επιτυχίας, μόνο κέρδη θα έχει το ελληνικό πόλο.