Ο χρυσός και το ασήμι δεν φέρνουν λεφτά
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, που έχει κατακτήσει 7 μετάλλια από το 2004, ωστόσο ακόμα περιμένει τα πριμ του 2010, από τη Γενική Γραμματεία του Αθλητισμού, τα οποία δικαιούται από τη στιγμή που είναι θεσμοθετημένα.
«Για να φτάσουμε τα χρήματα που παίρνει ένας ποδοσφαιριστής θα πρέπει να δουλεύουμε από τη μέρα που γεννιόμαστε μέχρι τα βαθιά γεράματα και όχι για μία, αλλά για τρεις ζωές» είχε δηλώσει στο παρελθόν η αρχηγός της ελληνικής ομάδας πόλο των γυναικών, Κική Λιόση.
Τα λόγια της αρχηγού αποδεικνύονται και εμπράκτως, αν αναλογιστεί κανείς πως ο μηνιαίος μισθός των διεθνών μας από τις ομάδες τους δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ, τα οποία λαμβάνουν πολλές φορές με καθυστέρηση μηνών -όχι στη Βουλιαγμένη αλλά στον Ολυμπιακό- γεγονός που αποδεικνύεται από τις διαμαρτυρίες των πολιστριών του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια.
5.000 ευρώ το πριμ που έχει λάβει ο Μορφέσης
Εάν ο Σάντος ως προπονητής της Εθνικής ποδοσφαίρου αποφασίσει ακόμα κι αύριο αν βάλει τέλος στην προπονητική του καριέρα, σίγουρα θα έχει απόθεμα για να ανταπεξέλθει οικονομικά. Το ίδιο όμως, δεν ισχύει και για τον Γιώργο Μορφέση. Το 2010, ο Μορφέσης οδήγησε την ελληνική ομάδα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην Ευρώπη, το καλοκαίρι έφτασε την Εθνική στην κορυφή, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης, ενώ το περασμένο Σάββατο πανηγύρισε την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Τι κι αν έχει γεμίσει με ασήμι και χρυσό, ο Ομοσπονδιακός προπονητής δεν μπορεί να πει ότι είναι πλούσιος. Πώς να το πει, άλλωστε, όταν είναι αδιόριστος από το 2009. Ο Γιώργος Μορφέσης είχε εργαστεί ως αναπληρωτής γυμναστής σε σχολείο από το 2005 έως το 2009. Έκτοτε δεν έχει διοριστεί.
Όσον αφορά στα πριμ από την Πολιτεία, τα μόνα χρήματα που έχει λάβει την τελευταία τετραετία είναι τα 5000 ευρώ για την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Ωστόσο, ο ίδιος αισιοδοξεί: «Στην τελευταία βράβευση που είχαμε πάει, όταν μας τίμησε η ΕΟΕ, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα χάσουμε τα χρήματα, θα τα πάρουμε. Είμαι αισιόδοξος πως εντός των ημερών θα λάβουμε το πριμ για το ευρωπαϊκό του Ζάγκρεμπ», δηλώνει ο Γιώργος Μορφέσης, που θέλει να βλέπει τη θετική πλευρά.
Όσον αφορά σε μία θέση στο δημόσιο, είτε μια άδεια για πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ που κάποια περίοδο δίνονταν στους αθλητές που είχαν διακριθεί με την εθνική ομάδα, ο Γιώργος Μορφέσης ούτε κατά διάνοια μπορεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο απόκτησης των συγκεκριμένων προνομίων. «Με την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ δεν δικαιούνται οι προπονητές, απλά αν ήθελε η Πολιτεία να βοηθήσει θα μπορούσε τιμής ένεκεν να μου δώσει πρακτορείο και να με αφήσει να τραβήξω όλο το… ζόρι της εποχής».
Αναμονή πριμ από την Γενική Γραμματεία αλλά και την Ομοσπονδία
Ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χρυσό στο World League του 2005, χάλκινο στο World League του 2009, χάλκινο στο World League του 2010, ασημένιο στο ευρωπαϊκό του 2010, χρυσό στο Παγκόσμιο του 2011 και ασημένιο στο ευρωπαϊκό του 2012 είναι οι διακρίσεις της ελληνικής ομάδας την τελευταία οκταετία.
Για το 2010, οι «13» παίκτριες της εθνικής ομάδας και το τεχνικό τιμ, μοιράστηκαν 100.000 ευρώ, τα οποία έλαβαν ως πριμ από την Ομοσπονδία.
Για το 2011, η ελληνική ομάδα έχει λάβει από την Ομοσπονδία ένα ποσό έναντι που ανέρχεται στις 40.000 ευρώ, ενώ υπάρχει ένα υπόλοιπο, το οποίο αναμένεται να ληφθεί στο εγγύς μέλλον.
Στα σώματα ασφαλείας οι Ολυμπιονίκες
Η Αντιγόνη Ρουμπέση, η Κική Λιόση, η Άντι Μελιδώνη και η Γιούλη Λαρά είναι οι σχετικά πιο προνομιούχες από αυτήν την εθνική πόλο των γυναικών. Κι αυτό γιατί κατάφεραν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να κατακτήσουν το ασημένιο μετάλλιο με τα «γαλανόλευκα» χρώματα.
Συγκεκριμένα, η Ρουμπέση και η Λαρά έχουν πάρει θέσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, η Μελιδώνη στο Λιμενικό και η Λιόση στην Πολεμική Αεροπορία. Επίσης, έχουν πάρει από ένα πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ. Το ίδιο, όμως, ισχύει για την Αγγελική Γερόλυμου και τη Σταυρούλα Αντωνάκου, οι οποίες δεν ήταν στην ομάδα του 2004. Στην περίπτωση της «Γερό», όμως, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα αφού κάθε φορά, που αναγκάζεται να πάρει άδειες για να βρεθεί στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας, της δίνεται άδεια άνευ αποδοχών. Η Αγγελική Γερόλυμου εργάζεται στην υπερνομαρχία Αθηνών.