«Τραγικοί αυτόχειρες»
Ο γενικός διευθυντής του ΑΣΕ Ορμή, Ανδρέας Κόγκας αναφέρει τις δικές του προτάσεις για την αναδιάρθρωση στα πρωταθλήματα των εθνικών κατηγοριών.
Ως ιδανικούς «αυτόχειρες» χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας χάντμπολ ο γενικός διευθυντής του ΑΣΕ Ορμή, Ανδρέας Κόγκας, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την οποία κάνει τις δικές του προτάσεις για την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών χάντμπολ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο τραγικός ποιητής Κώστας Καρυωτάκης στο ποίημά του «Τραγικοί Αυτόχειρες», που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1927 σε εφημερίδα της εποχής, σατιρίζει σκληρά αυτούς που αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν χωρίς να τολμούν την πραγματοποίηση της απόφασης. Γράφουν το τελευταίο αποχαιρετιστήριο σημείωμα «απλό, βαθύ, αδιαφορία, συγχώρηση γεμάτο, για κείνον που θα κλαίει και θα διαβάζει».
Τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος τι δουλειά έχει ο Καρυωτάκης με τη Χειροσφαίριση. Ο Καρυωτάκης ήταν πραγματικός αυτόχειρας (αυτοκτόνησε σε ηλικία 32 χρονών). Οι διοικούντες την Ομοσπονδία μας εξελίσσονται σε «ιδανικούς αυτόχειρες», καθώς μόνον έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτούς που προτείνουν την αναδιάρθρωση στα πρωταθλήματα όλων των εθνικών κατηγοριών.
Μία πρόταση που σε καμία περίπτωση δε στηρίζεται στα νέα οικονομικά δεδομένα της εποχής, αλλά για ακόμα μια φορά εξυπηρετεί καθαρά «ψηφοθηρικούς» σκοπούς. Μία λίαν κοντόφθαλμη πολιτική, που αδιαφορεί για την εξέλιξη του αθλήματος και το οδηγεί ολοταχώς στην «αυτοκτονία».
Καθότι δεν μπορώ να ακολουθήσω σιωπώντας, καταθέτω για πολλοστή φορά τις προτάσεις μου. Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια που ασχολούμαι με τη Χειροσφαίριση, που θα αναφερθώ και στα ανδρικά πρωταθλήματα.
Προτάσεις:
Πρωταθλήματα ανδρών:
1. Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών : 10 ομάδες .
2. Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών : 10 ομάδες
Περιορισμοί:
Στην Α2 Ανδρών προτείνω να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός των αθλητών
Α) το 80% των αθλητών που θα έχουν στη σύνθεσή τους οι ομάδες, να μην ξεπερνά το 25 έτος
Β) το 20% να είναι πάνω από 25 ετών
(Πχ: Στην 14άδα σε κάθε αγώνα οι έντεκα (11) να είναι κάτω των 25 και οι τρεις (3) άνω των 25 ετών)
3. Β’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών : δύο (2) όμιλοι των οκτώ (8) ομάδων, χωρισμένοι γεωγραφικά.
Περιορισμοί:
Στη Β’ Εθνική προτείνω επίσης να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός των αθλητών. Οι ομάδες που θα μετέχουν στους περιφερειακούς ομίλους της Β’ Εθνικής, θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αθλητές μέχρι 23 ετών (αυστηρά) στο σύνολο της 14άδας.
Στην Α2 και Β’ Εθνική κατηγορία των Ανδρών να μη επιτρέπεται η συμμετοχή ξένων αθλητών.
Πρωταθλήματα γυναικών:
1 Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών : 8 ομάδες .
2. Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών : 8 ομάδες
Περιορισμοί:
Α) Στην Α2 Γυναικών περιόδου 2011-2012 θα μετέχουν οι τέσσερεις (4) ομάδες που θα υποβιβαστούν από την Α1, οι δύο (2) πρώτες από τους δύο (2) ομίλους της Α2 περιόδου 2010-2011 και οι δύο (2) πρώτοι που θα προκύψουν από τα μπαράζ της Β’ Εθνικής
Β) Στην Α2 Γυναικών θα πρέπει να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Η κάθε ομάδα δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί αθλήτριες πάνω από 23 ετών (αυστηρά)
Γ) Στην Α2 Γυναικών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ξένων ή κοινοτικών αθλητριών
3. Β’ Εθνική Κατηγορία Γυναικών : τέσσερις (4) όμιλοι των έξι (6) ομάδων, χωρισμένοι γεωγραφικά.
Περιορισμοί:
Α) Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αθλήτριες έως 21 ετών και μόνο.
Κύπελλα Ελλάδος:
1. ΑΝΔΡΩΝ
Οι οχτώ (8) πρώτες ομάδες της Α1 ανδρών, μετά τη λήξη του πρώτου γύρου, αγωνίζονται σε νοκ-άουτ αγώνες.
Ο τελικός θα γίνει σε ουδέτερη έδρα και ει δυνατόν σε πόλη που δεν υπάρχει ανάπτυξη του handball.
2. ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Οι τέσσερις (4) πρώτες ομάδες της Α1 Γυναικών, με τη λήξη του πρώτου γύρου του Πρωταθλήματος, παίζουν διπλούς αγώνες- έναν σε κάθε έδρα.
Ο τελικός να γίνει σε ουδέτερη έδρα και ει δυνατόν σε πόλη που δεν υπάρχει ανάπτυξη το handball.
Ο σκοπός αυτής της πρότασης έγκειται σε α) οικονομικούς και β) ορθολογικούς-αναπτυξιακούς λόγους:
α) Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, καθώς η εφαρμογή αυτής της πρότασης έχει εμφανώς πραγματικό οικονομικό όφελος
β) Όλοι γνωρίζουμε την πραγματική δυνατότητα των εθνικών πρωταθλημάτων, όσο και αν στρουθοκαμηλίζουμε. Εάν θέλουμε να κυνηγήσουμε το «όνειρο», πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και όχι να γίνουμε «ιδανικοί αυτόχειρες» του αθλήματος που αγαπάμε.
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειμμα αθλητών-αθλητριών που θα δώσουν άνθηση και ποιότητα στο άθλημά μας. Όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτο ταλέντο τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες στις μικρές ηλικίες και θα πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους. Όλοι γνωρίζουμε ότι στις Α2 και Β’ Εθνικές κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών, η εικόνα είναι απογοητευτική και κυρίως στις γυναίκες είναι τραγική.
Συνεπώς η εφαρμογή τέτοιων προτάσεων προς ικανοποίηση ψηφοθηρικών συμφερόντων, οπισθοδρομούν το άθλημα, το οποίο έχει ανάγκη από συσπείρωση και όχι μόνο από τοπικά «συντεχνιακά» συμφέροντα. Για να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες των νεαρών αθλητών και αθλητριών, θα πρέπει επιτέλους να τολμήσουμε. Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια για πειραματισμούς.
Εθνικές ομάδες:
Σε ελάχιστες χώρες της Ευρώπης της σύγχρονης Χειροσφαίρισης, οι προπονητές Εθνικών ομάδων έχουν ετήσιες συμβάσεις. Επιπλέον, σε καμία σχεδόν χώρα της Ευρώπης δε χρίζονται ομοσπονδιακοί προπονητές, όσοι δεν απασχολούνται σε ομάδες.
Προτείνω λοιπόν:
Α) Σχέσεις μερικής απασχόλησης μεταξύ των προπονητών και της Ομοσπονδίας στις Εθνικές ομάδες.
Β) Απαραίτητη προϋπόθεση συνεργασίας, οι προπονητές να εργάζονται σε ομάδες των Εθνικών Πρωταθλημάτων.
Γ) Συνεργασία και συστράτευση όλων των προπονητών και των ομάδων για τα Εθνικά συγκροτήματα.
Πρακτικά αυτή η πρόταση θα μπορούσε να αποφέρει εξοικονόμηση άνω του 50% των αμοιβών που ξοδεύονταν μέχρι σήμερα και τα χρήματα αυτά να δοθούν για διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά και με την συνεργασία ομάδων που έχουν δυνατότητα οικονομική.
Καθώς όλοι μας, πιστεύω, παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό και δεδομένου ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, ας παραμερίσουμε τη μιζέρια, την γκρίνια και τον ωχαδερφισμό, αναδεικνύοντας τις πραγματικές δυνατότητες του αθλήματος που αγαπάμε».