Αξιώτης: «Σέντρα στον Βοτανικό στα τέλη Αυγούστου του ’26»
Ο Παναθηναϊκός θα δώσει το πρώτο του παιχνίδι στο Βοτανικό τον Αύγουστο του 2026 όπως υποστήριξε ο Βασίλης Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων.
Ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως στο Δήμο Αθηναίων μίλησε στην εφημερίδα «Live Sport» και εμφανίστηκε σίγουρος για την πορεία του έργου, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως ο Βοτανικός θα μεγαλώσει τον Παναθηναϊκό, αλλά και θα επεκτείνει την πόλη.
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Φοίβος Αξιώτης μίλησε για:
Το πότε ολοκληρώνεται η κατάθεση των φακέλων για την δημοπράτηση: «Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Αυτό δεν αλλάζει. Είναι η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού. Εκείνη την μέρα θα υποβάλουν την οικονομική προσφορά τους. Μετά από αυτό θα έχουμε σε 4 μέρες το πρώτο πρακτικό από την Επιτροπή Διαγωνισμού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που δεν έχουμε προβλέψει. Γι' αυτό σας λέω με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν πρόκειται να αλλάξει».
Τον ανάδοχο: «Μπορούμε να έχουμε τον προσωπικό ανάδοχο, αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα. Εμείς ζητάμε οι υποψήφιοι ανάδοχοι, είτε μόνοι τους είτε σε σχήματα, τα τελευταία 20 χρόνια να έχουν εκτελέσει κτιριακό έργο ίσο με το 50% της προϋπολογιζόμενης αξίας του πρότζεκτ, δηλαδή περίπου 70 εκατ. ευρώ. Και στο τεχνικό σκέλος να έχουν εκτελέσει στέγαστρο επιφάνειας άνω των 6000 τετραγωνικών».
Το πότε ενδέχεται να ξεκινήσουν οι εργασίες: «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν τα πρόδρομα έργα στον Βοτανικό... Από την προσωρινή κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι την οριστική υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου 7 μηνών. Αυτό τι σημαίνει; Ο ανάδοχος να πάρει τις μελέτες που του δίνουμε και να τις ωριμάσει. Παράλληλα να αναθεωρήσει την υφιστάμενη οικοδομική άδεια και να ξεκινήσει μετά τις κατασκευές. Η σύμβαση προβλέπει 36 μήνες χρόνο εκτέλεσης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα καλείται ο ανάδοχος να έχει κατασκευάσει το έργο. Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας. Αν για οποιονδήποτε λόγο ζητήσει παραπάνω χρόνο, δεν τον έχει. Είναι δεσμευτικό με την εγγύησή του. Δεν μπορεί κάποιος να παίξει σε αυτή την σύμβαση. Ο δήμαρχος έχει πει ότι το έργο πρέπει να έχει παραδοθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2026. Άρα καλείται ο ανάδοχος να έχει ξεκινήσει τις εργασίες τον Αύγουστο του 2023 και να έχει ολοκληρώσει τον Αύγουστο του 2026. Τέλη Αυγούστου του 2026 ο Παναθηναϊκός θα δώσει το πρώτο του ματς στον Βοτανικό για την σεζόν 2026/2027. Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί με δικλίδες ασφαλείας στα τεύχη δημοπράτησης».
Την πορεία του έργου μέχρι τώρα: «Είναι ένα έργο που αναστήθηκε, όπως είπε και ο δήμαρχος. Το έργο δεν είχε απλά πεθάνει, είχε ξεχαστεί. Είχε σβηστεί. Αυτή η περιοχή δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια αν δεν τη δεις. Μπαζοσκούπιδα βουνά, άναρχη δόμηση. Μία τριτοκοσμική γειτονιά που ανήκει στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Μόλις 2 χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Ήταν ανεπίτρεπτο για μία δημοτική αρχή, πόσο μάλλον για τον σημερινό δήμαρχο, να επιτρέπει την θητεία του να συντηρείται αυτή η κατάσταση. Ήταν μονόδρομος για τον δήμαρχο να ξυπνήσει τον κοιμώμενο γίγαντα σε αυτή την περιοχή. Μέσα από το γήπεδο θα φτιάξουμε την συγκεκριμένη περιοχή. Μεγαλώνουμε τον Παναθηναϊκό, επεκτείνουμε την πόλη».
Την Λεωφόρο: «Όταν ο Παναθηναϊκός παίξει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι στον Βοτανικό και κερδίσει, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση της ιστορικής έδρας της Λεωφόρου. Στην θέση της όμως θα δημιουργηθεί το νέο μουσείο της Παναθηναϊκής Ιστορίας»
Την πιθανότητα ενστάσεων: «Δεν με ανησυχεί καθόλου. Ενστάσεις υπάρχουν σε διαγωνισμούς που δεν είναι καλά δουλεμένοι. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μία προσφυγή. Το θέμα είναι αν έχει βάση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως, επειδή είναι καλά δουλεμένος ο διαγωνισμός, νομίζω ότι δεν θα έχουμε ενστάσεις, γιατί δεν υπάρχουν βάσεις».
Την τάφρο: «Η τάφρος είναι ένα διάκενο, από τον αγωνιστικό χώρο έως τις κερκίδες. Περνάνε κρίσιμα μηχανολογικά στοιχεία. Η τάφρος εξασφαλίζει κάποια κρίσιμα μηχανολογικά συγκροτήματα, δηλαδή σωλήνες πυρόσβεσης, αρδευτικά, που αφορούν τον αγωνιστικό χώρο. Επίσης περνάνε ηλεκτρολογικά. Πρέπει να υπάρχει τεχνικά ένας χώρος, ένα διάκενο, για την λειτουργία του γηπέδου. Σκεφτείτε: πώς θα καθαρίζεται ένα γήπεδο 40.000 θέσεων; Μαζεύονται όλα τα σκουπίδια στην τάφρο, μπαίνει ένα μηχάνημα εκεί και κάνει σάρωμα. Το κενό πρέπει να υπάρχει. Από εκεί και πέρα οι μελετητές του αναδόχου μπορούν να προσφέρουν λύσεις και με τάφρο και χωρίς τάφρο. Υποβαθμισμένη. Προφανώς μπορούμε να ζητήσουμε από τους μελετητές να μην υπάρχει βάθος στο συγκεκριμένο διάκενο. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει λύση. Θα αποτελέσει προϊόν συνεργασίας με τους μελετητές».