Παναθηναϊκός: Σλάβια Πράγας, η «ερυθρόλευκη» δύναμη της Τσεχίας με τα κινεζικά κεφάλαια
twitter/@slaviaofficial

Παναθηναϊκός: Σλάβια Πράγας, η «ερυθρόλευκη» δύναμη της Τσεχίας με τα κινεζικά κεφάλαια

Παναθηναϊκός: Ποια είναι η Σλάβια Πράγας, που θα βρεθεί στον δρόμο της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Η Σλάβια Πράγας είναι ασφαλώς μία ισχυρή ομάδα και ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει εύκολο έργο.

Παραδοσιακή δύναμη του ποδοσφαίρου της Τσεχίας, αλλά και του τσεχοσλοβάκικου ποδοσφαίρου στο παρελθόν, πριν τη διάσπαση της χώρας. Μετά τη Βικτόρια Πλζεν είναι ο δεύτερος πιο επιτυχημένος σύλλογος στη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1993.

 Η Σλάβια έχει κερδίσει 21 τίτλους στο πρωτάθλημα. Επτά σ’ αυτό της Τσεχίας και ακόμα 14 στην Τσεχοσλοβακία. Έχει επίσης και δέκα Κύπελλα και ένα τρόπαιο Mitropa το 1938.

Τη σεζόν 1995-96 επίσης έφτασε στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ 1995-96, ενώ την περίοδο 2007-08 προκρίθηκε για πρώτη φορά σε ομίλους Champions League. Τη σεζόν 2018-19 έφτασε στα προημιτελικά του UEFA Europa League και προκρίθηκε επίσης στη φάση των ομίλων του Champions League τη σεζόν 2019-20 για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Έφτασαν στα προημιτελικά του Europa League τη σεζόν 2020-21 και την περίοδο που πέρασε επίσης ήταν στους «8» του Conference League.

Λάμπει δηλαδή τα χρόνια που ο Παναθηναϊκός ήταν απών. Τη σεζόν 2020-21, να σημειωθεί ότι ολοκλήρωσε τη σεζόν αήττητη και σημείωσε ρεκόρ στην Τσεχία για το μεγαλύτερο σερί αήττητου με 54 αγώνες μεταξύ 2020 και 2021.

Τη σεζόν που πέρασε, η Σλάβια Πράγας τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια της σεζόν, με 73 βαθμούς, έναντι 72 της Βικτόρια Πλζεν. Στα πλέι οφ, όμως, η τελευταία έκανε τρομερή αντεπίθεση και με 4 νίκες και μία ισοπαλία, πήρε τον τίτλο με 85 βαθμούς, έναντι 78 της Σλάβια, που είχε μία νίκη, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Πληρώνοντας την κούραση κι από το Conference League και την απογοήτευση από τον αποκλεισμό στα προημιτελικά. Το πρωτάθλημα ξεκινάει στις 30 του μήνα, με τη Σλάβια να παίζει Κυριακή 31 Ιουλίου εκτός έδρας με τη Χράντετς Κράλοβε. Προπονητής της είναι ο 46χρονος Τσέχος Γίντριχ Τρπισόφσκι.

Οι «ερυθρόλευκοι»

Η Σλάβια με χρώματα το λευκό και το κόκκινο και σήμα ένα αστέρι, ιδρύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1892 από φοιτητές της  ιατρικής. Αρχικά ο σύλλογος επικεντρώθηκε στην ποδηλασία και επεκτάθηκε στο ποδόσφαιρο το 1896. Στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους, η Σλάβια κέρδισε τον πρώτο της αγώνα εναντίον της AC Πράγας με 5–0. Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Σλάβια έπαιξε ενάντια στη Σπάρτα Πράγας, με τον αγώνα να ολοκληρώνεται 0-0 κι αυτή ήταν η αρχή της αντιπαλότητας μεταξύ αυτών των δύο συλλόγων.

Χρυσή εποχή

Κατάφερε να στήσει μια χρυσή εποχή για τον σύλλογο που κράτησε 25 χρόνια. Υπό τον Σκωτσέζο Μάντεν από τη Σέλτικ, η Σλάνια κέρδισε 134 εγχώριους αγώνες σε σύνολο 169, και 304 διεθνείς από τους 429 μεταξύ των ετών 1905 και 1930.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934, με την εθνική ομάδα της Τσεχοσλοβακίας συμμετείχαν οκτώ παίκτες της Σλάβια. Η δεύτερη χρυσή περίοδος ήρθε όταν η αγόρασε τον Γιόσεφ Μπίκαν από την Αντμίρα Βιέννης. Η Σλάβια με τον Μπίκαν κέρδισε τίτλους το 1940, το 1941, το 1942 και το 1943, ενώ πολλοί ποδοσφαιριστές βρίσκονταν σε πόλεμο. Το 1951 η Σλάβια τερμάτισε στην 11η θέση του πρωταθλήματος και ακολούθησε η παρακμή. Υποβιβάστηκε δύο φορές, το 1961 και το 1963. Επέστρεψε στο κορυφαίο επίπεδο το 1965.

Το 1996, η Σλάβια κέρδισε τον 14ο τίτλο της μετά από 49 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, η Σλάβια έπαιξε στον ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και τέσσερις παίκτες της ήταν μέλη της Τσεχίας που ήταν φιναλίστ στο UEFA Euro 1996. Ενδεικτικά, έχει βγάλει παίκτες όπως οι Πομπόρσκι, Σμίτσερ, Γιάρολιμ, Μπέργκερ.

Η Σλάβια συμμετείχε στους προκριματικούς γύρους για το UEFA Champions League πέντε φορές (1996, 2000, 2001, 2004 και 2005), γνώρισε ισάριθμους αποκλεισμούς, μέχρι τη σεζόν 2007-08 που έσπασε το ρόδι κόντρα στον Άγιαξ!

Τον Οκτώβριο του 2006 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου γηπέδου στο Eden χωρητικότητας 21.000 θεατών. Το στάδιο άνοιξε τις πόρτες του στις 7 Μαϊου 2008. Την περίοδο 2007-08 και 2008-09, η Σλάβια πήρε δύο πρωταθλήματα, αλλά δεν έπαιξε στη φάση των ομίλων του Champions League λόγω αποκλεισμού στους προκριματικούς γύρους από τη Φιορεντίνα (2008–09 ) και Σέριφ Τίρασπολ (2009–10).

Κρίση

Το φθινόπωρο του 2010 ο σύλλογος βρέθηκε σε οικονομική κρίση. Αποκαλύφθηκε ότι η Σλάβια χρωστούσε 112 εκατομμύρια κορώνες Τσεχίας στον πρώην ιδιοκτήτη του συλλόγου, ENIC Sports Ltd (Αγγλική Εθνική Εταιρεία Επενδύσεων).

Έγινε εκκαθάριση, ενώ ο μέρος Πετρ τραπ έφυγε από τον σύλλογο στη μέση της σεζόν, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε πληρωθεί μισθούς για τρεις μήνες.

Στις 5 Μαϊου 2011, ο πρώτος αγώνας του ημιτελικού κυπέλλου ενάντια στην Όλομουτς διεκόπη με το σκορ στο 1-1, λόγω εισβολής των οπαδών της Σλάβια στον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου. Και η Όλομουτς πέρασε στα χαρτιά.

Κινεζικά κεφάλαια

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η CEFC China Energy Company αγόρασε την ομάδα. Από τον Νοέμβριο του 2018, ιδιοκτήτες είναι ο Όμιλος Sinobo και ο Όμιλος CITIC. Ασφαλώς αυτό έφερε οικονομική δύναμη και όλο και καλύτεροι παίκτες έρχονται στην Πράγα.

Τον Μάιο του 2018 ξεκίνησε μια στρατηγική συνεργασία με την κινεζική ομάδα Beijing Sinobo Guoan. Σύμφωνα με τη τσεχική νομοθεσία, από την 1η Αυγούστου 2020, μεγαλομέτοχος είναι ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Sinobo και μάλιστα το γήπεδο της Σλάβια έχει το όνομα της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό Ζινχουί Ζου, το επιχειρηματικό μοντέλο Sinobo είναι ένας συνδυασμός ανάπτυξης ακινήτων και αθλητικών δραστηριοτήτων. Σε ένα παρόμοιο επιχειρηματικό μοντέλο, η Sinobo κατέχει το 64% των μετοχών στον κινεζικό σύλλογο Beijing Guoan όπου η μειοψηφία 36% ανήκει στην CITIC. Η Sinobo κατέχει επίσης τα δικαιώματα ονομασίας της αρένας, του Sinobo Stadium.

Η κινεζική επενδυτική δραστηριότητα στη Σλάβια ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν ένας ιδιωτικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων η CEFC απέκτησε το 59,97% των μετοχών του συλλόγου μέσω της τσεχικής θυγατρικής του CEFC Group (Europe) Company a.s. από τον Αλές Ρέμπιτσεκ για 27 εκατ. κορώνες.

 Με την πάροδο των ετών, το μερίδιο αυξήθηκε σε 67% και 80%, και στις 22 Νοεμβρίου 2016 η CEFC κεφαλαιοποίησε το δάνειό της και αύξησε τις μετοχές της στο 99,96%, γεγονός που την έκανε ιδιοκτήτη. Στις αρχές του 2018, αποδείχθηκε ότι η CEFC είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η CITIC αγόρασε τον σύλλογο και το γήπεδο. Στα τέλη του 2018, η CITIC μεταβίβασε το πλειοψηφικό πακέτο της Σλάβια στην κινεζική εταιρεία Sinobo Group.

Ο σύλλογος, μάλιστα, παρουσιάζει συνεχώς κερδοφορία και τα οικονομικά αποτελέσματα της σεζόν 2017-18 ανέφεραν έσοδα του ομίλου 837,4 εκατ. κορώνες, με κέρδη προ φόρων 366,7 εκατ. κορώνες.

Αστέρια

Κορυφαίοι παίκτες της οι Τσέχοι διεθνείς Τόμας Χόλες (αμυντικός χαφ), Λούκας Μάσοπουστ (δεξιός χαφ), Πετρ Σέβτσικ (μέσος), Οντρέι Λινγκρ (δεκάρι), Λούκας Πρόβοντ (εξτρέμ) και ο Νιγηριανός εξτρέμ Ολαγίνκα, με τον Λιβεριανό αριστερό μπακ Ντόρλεϊ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Conference League: Με το νικητή του Σεντ Ζόζεφς-Σλάβια Πράγας ο Παναθηναϊκός

Conference League: Με το νικητή του Σεντ Ζόζεφς-Σλάβια Πράγας ο Παναθηναϊκός

Παναθηναϊκός: Στη Σλάβια Πράγας δεν ήθελαν το «τριφύλλι» - «Ο δυσκολότερος αντίπαλος»

Παναθηναϊκός: Στη Σλάβια Πράγας δεν ήθελαν το «τριφύλλι» - «Ο δυσκολότερος αντίπαλος»

Παναθηναϊκός: Η εξήγηση του Γιοβάνοβιτς για τις μεταγραφές - «Να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές»

Παναθηναϊκός: Η εξήγηση του Γιοβάνοβιτς για τις μεταγραφές - «Να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές»

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: Επιστροφή στη δράση με Μίλαν – Γιουβέντους | Το τηλεοπτικό πρόγραμμα
Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: Επιστροφή στη δράση με Μίλαν – Γιουβέντους | Το τηλεοπτικό πρόγραμμα
Ματίας Αλμέιδα: Υποψήφιος για νέος προπονητής του Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι
Ματίας Αλμέιδα: Υποψήφιος για νέος προπονητής του Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι
ΑΕΚ: Ο Ηλιόπουλος δίνει 1,5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων
ΑΕΚ: Ο Ηλιόπουλος δίνει 1,5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός AKTOR και Καλλιθέα - Πανσερραϊκός
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός AKTOR και Καλλιθέα - Πανσερραϊκός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved