ΠΑΟΚ: Η ιστορία ζωής του Σβαμπ - Οι απώλειες, το σκι, η κουμπαριά (photos)

ΠΑΟΚ: Η ιστορία ζωής του Σβαμπ - Οι απώλειες, το σκι, η κουμπαριά (photos)

ΠΑΟΚ: Το αφιέρωμα του «Δικεφάλου» στον Στέφαν Σβαμπ.

Ο ΠΑΟΚ έκανε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Στέφαν Σβαμπ. 

Έναν παίκτη που έχει σε εκτίμηση ο κόσμος και ο οποίος από την πρώτη στιγμή δέθηκε με την ομάδα και είναι άψογος επαγγελματίας. Ένα αφιέρωμα στη ζωή του Σβαμπ. Απολαύστε το:

«Life Story – Stefan Schwab

Δυναμικός, αθόρυβος, αλλά άκρως αποτελεσματικός, θα μπορούσε ν’ αποτελεί συνώνυμο του όρου value for money σ’ ένα αδόκιμο ποδοσφαιρικό λεξικό. Είναι ο δικός μας Mr. Effective, καθώς με ρεαλισμό στα όρια του κυνισμού – η δύναμη της αυστριακής μενταλιτέ – φέρνει σε πέρας τις… ειδικές αποστολές του.

Το paokfc.gr έχει τη δική του αποστολή. Να ρίξει λίγο περισσότερο φως στη ζωή του Στέφαν Σβαμπ. Του παιδιού, του ποδοσφαιριστή, του πατέρα, του αδερφού, του σπουδαστή. Καθίστε αναπαυτικά κι απολαύστε τη διαδρομή.

Τελευταίος και καλύτερος!

 Σε μια μικρή πόλη κοντά στο Σάλτσμπουργκ, το Σααλφέλντεν, που κατα κύριο λόγο «γεννά» πρωταθλητές του σκι και των χειμερινών σπορ,  τον Σεπτέμβρη του 1990 ο Φραντς, υδραυλικός σε μεγάλη εταιρία κι αργότερα μάνατζερ σε πολυκατάστημα με είδη σπιτιού και η Κρίστα, πωλήτρια σε ένα τουριστικό κατάστημα με σουβενίρ και βοηθός σε κέντρο αποτοξίνωσης, έγιναν γονείς για τέταρτη φορά. Συνεχίζοντας την παράδοση που τους ήθελε να κάνουν αγόρια.

Βλέπετε είχαν προηγηθεί, ο Γκέρολντ το 1975, ο Κρίστοφ το 1977, ο Ρόλαντ το 1983. Ο Στέφαν ολοκλήρωσε την οικογένεια ως ο μικρότερος και εννοείται χαϊδεμένος. Την… επιστασία του ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο Ρόλαντ. Ήταν ο μόνος που μπορούσε να τον κοντρολάρει, άλλωστε. Και ο Στέφαν δεν ήταν κι ακριβώς το πιο ήσυχο παιδί. Η σχέση αυτή που δομήθηκε στ’ ανέμελα παιδικά τους χρόνια έχει παραμείνει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα. Ο Ρόναλντ είναι ο καλύτερός του φίλος, ο δεύτερος πατέρας του κι ο ατζέντης του, καθώς τον εμπιστεύεται περισσότερο απ’ τον καθένα.

Επάνω σε χαλιά…

Στο Taxau, τον, κατά τ’ άλλα ήσυχο, οικισμό που μεγάλωσαν, λοιπόν, το δίδυμο Σβαμπ είχαν… χτίσει τη δική τους φήμη!! Για τις σκανδαλιές τους και τις αθλητικές τους επιδόσεις τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο σκι. Ο Στέφαν, εθισμένος στην αδρεναλίνη των σπορ συνήθιζε να κρύβεται όταν τον φώναζε η μητέρα του, προκειμένου να εξασφαλίσει λίγο έξτρα χρόνο, συνήθως κάτω από τα δοκάρια.

Βλέπετε, ήταν ο μικρότερος και δεν είχε το δικαίωμα επιλογής θέσης. Ως τερματοφύλακας έπρεπε να προστατέψει την ομάδα του, όπως προστάτευε εκείνον ο αδερφός του. Το αποτέλεσμα; Κάθε βράδυ, όταν σκοτείνιαζε και ήταν πια αναγκασμένος να μαζευτεί σπίτι, έφερε μαζί του ως παράσημα πληγές και μελανιές από τις αποκρούσεις και τις προσκρούσεις με την άσφαλτο. 

Γιατί και στην Αυστρία υπάρχουν αλάνες!!Τη λύση στο πρόβλημα ανέλαβε να τη δώσει το πρακτικό μυαλό της μητέρας του. Προκειμένου να μην τον βλέπει γδαρμένο, του αγόρασε ένα μεγάλο χαλί και του επέβαλλε να το στρώνει κάτω απ’ το τέρμα. Τα αίματα σταμάτησαν κι άρχισαν τα γέλια από τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς.

Γέλια που δυστυχώς κόπηκαν απότομα όταν η οικογένεια Σβαμπ έχασε το μεγαλύτερο αγόρι της. Ο Γκέρολντ έφυγε στα 20 του χρόνια από ατύχημα με μηχανή. Η κοπέλα του που την οδηγούσε, στάθηκε τυχερή σε αντίθεση με εκείνον που έσβησε βυθίζοντας σε πένθος την οικογένεια.

Από τα βουνά στα γήπεδα

 Μεγαλώνοντας ο Στέφαν είχε να διαλέξει ανάμεσα σε σκι, δίαθλο και ποδόσφαιρο. Γεγονός που δεν του άφηνε και πολύ χρόνο για λεπτομέρειες όπως το διάβασμα κάτι που είχε αντίκτυπο και στους βαθμούς του. Ποσώς τον ενδιέφερε, όμως, δεδομένου ότι το μυαλό του ήταν μόνο στον αθλητισμό.

Στο ποδόσφαιρο, από τερματοφύλακας στη γειτονιά, πήρε προαγωγή ως μέσος στη Σάαφελντερ. Κατά την διάρκεια ενός τουρνουά νέων , ο πρώην Αυστριακός ποδοσφαιριστής και νυν τεχνικός Χάιμο Πφαιφενμπέργκερ, ο οποίος είχε οικογενειακές σχέσεις με τον πατέρα του, τον είδε, ενθουσιάστηκε κι επισκέφτηκε το σπίτι της οικογένειας για την πρώτη επαγγελματική πρόταση στον μικρό Στέφαν.

Να μετακομίσει στην γειτονική πόλη του Σάλτσμπουργκ και να ξεκινήσει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην ακαδημία νέων της Red Bull.

Η Red Bull του έδωσε φτερά

 Γυρνώντας από το σκι εκείνο το βράδυ, ο πατέρας του, του μίλησε σοβαρά για την πρόταση που δέχτηκε απ’τον φίλο του και του ζήτησε να επιλέξει- αν και τόσο μικρός – τι καριέρα θα ήθελε να ακολουθήσει. Παρ’ όλη την αγάπη του για το βουνό, ο Στέφαν σκέφτηκε πως τα χειμερινά σπορ διαρκούν μόνο για λίγους μήνες κι έτσι διάλεξε να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Στο Σάλτσμπουργκ, άλλωστε, θα έβρισκε και πάλι τον Ρόλαντ που σπούδαζε και έπαιζε βόλεϊ στην ομώνυμη ομάδα.

Στις ακαδημίες της Red Bull, έμεινε απ΄ το 2004 έως το 2009. Εκεί ενηλικιώθηκε και τελείωσε το σχολείο. Στα 19 του έκανε ένα εξάμηνο «διάλειμμα» για τα στρατιωτικά του καθήκοντα και επέστρεψε στην Β΄ ομάδα της Σάλτσμπουργκ για μιάμιση σεζόν (2009-2011), με προπονητή τον  Νίκο Κόβατς. Η ομάδα όμως έπεσε στην τρίτη κατηγορία κι ο Στέφαν προπονήθηκε για κάποιες εβδομάδες με την πρώτη ομάδα.

Το ντεμπούτο και η απώλεια

 Ήταν όμως, αρκετά νωρίς για να βγει χρόνο συμμετοχής στους μεγάλους, ενώ παράλληλα, δεν ήθελε να κάνει ένα βήμα πίσω και ν΄ αγωνιστεί στην τρίτη κατηγορία με τη δεύτερη ομάδα. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στη Λουστενάου με την οποία πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του σε επίπεδο ανδρών.

Το καλοκαίρι του 2011 σε ηλικία 21 ετών, παραχωρήθηκε δανεικός στην Αντμίρα Βάκερ, η οποία έπαιζε τότε στην Β’ Εθνική. Με τον Ντίτμαρ Κούμπαουερ στο τιμόνι, τον οποίο ξανασυνάντησε και στη Ραπίντ αργότερα (2018- 20), η ομάδα ανέβηκε στην Bundesliga κι ο Σβαμπ παρέμεινε εκεί ως κανονική μεταγραφή μέχρι και το 2014.

Η χαρά από την ανοδική αθλητική του πορεία επισκιάστηκε από άλλη μια οικογενειακή απώλεια. Ο πατέρας του έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο, γεγονός που κλόνισε την οικογένεια.

Μεταγραφή και εθνική

Σε τέτοιες περιπτώσεις, λένε ότι είναι καλό ν’ αλλάζεις περιβάλλον. Και τότε τον κάλεσε η πρωτεύουσα. Ραπίντ και Αούστρια Βιέννης κατέθεσαν πρόταση για την απόκτησή του. Η επιλογή ήταν μάλλον εύκολη για τον Στέφαν.  Από μικρός ονειρευόταν να παίξει για την Ραπίντ κυρίως για την φήμη που είχαν οι υποστηρικτές της, αλλά και για την ιστορία της στο αυστριακό ποδόσφαιρο.

Με συμβόλαιο ύψους 400.000 ευρώ είπε το ναι και υπέγραψε στους Πράσινους όπου έμεινε ως το 2020. Το 2017, μάλιστα, κι ενώ ακόμα ήταν ενεργός ο συμπαίκτης του Στέφεν Χόφμαν, -ένα απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα του εγχώριου ποδοσφαίρου- χρίστηκε αρχηγός και για τα επόμενα τρία χρόνια εξακολούθησε να είναι ο κάπτεν της ομάδας με 186 συμμετοχές και 41 γκολ στο ενεργητικό του. Όντας παίκτης της Ραπίντ, κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Αυστρίας για τα προκριματικά του Euro 2016 κόντρα στο Λιχτενστάιν. Είχε αγωνιστεί με το εθνόσημο και στην Κ19, Κ20 και Κ21, αλλά η συμμετοχή του στην ανδρική ομάδα του έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση.  Αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει στη Βιέννη ήταν να κερδίσει τίτλους. Η ομάδα του έφτασε δύο φορές στον τελικό Κυπέλλου, αλλά ηττήθηκε από τη Σάλτσμπουργκ.

Γάμος και κουμπαριά

Ο σημαντικότερος προσωπικός τίτλους που κατέκτησε στην πρωτεύουσα, βέβαια, ήταν η καρδιά της Κιάρα. Τη γνώριζε από το γυμνάσιο, χωρίστηκαν για κάποιο διάστημα, αλλά καθώς εκείνη σπούδαζε στη Βιέννη, ήταν ευκαιρία για τους δυο τους να ξανασμίξουν και να μην χωριστούν ποτέ ξανά. Στην Κιάρα, ο Στέφαν βρήκε προσωποποιημένες τις δύο αγαπημένες του χώρες (Αυστρία–Ιταλία). Με μητέρα Ιταλίδα, ήταν η τέλεια μίξη για εκείνον. Το 2018 την παντρεύτηκε σε μια παραδοσιακή αυστριακή τελετή στην πατρίδα του και το 2019 το μυστήριο επαναλήφθηκε με θρησκευτικό γάμο στην αγαπημένη τους Ιταλία. Τον Ιούλιο του 2020 γεννήθηκε ο γιος τους Ματέο Φραντσέσκο. Μιας κι έχουμε πιάσει τα οικογενειακά, άξιο αναφοράς είναι το σκηνικό της κουμπαριάς του με τον Ρόναλντ που συνδέεται άμεσα με το ποδόσφαιρο, αφού η ημερομηνία του γάμου συνέπεσε με τα εγκαίνια του γηπέδου της Ραπίντ.

Όχι, δεν είναι από αυτές τις ιστορίες που ο γάμος γίνεται στο γήπεδο. Απλώς η Ραπίντ εκείνη τη μέρα είχε φιλικό με την Τσέλσι. Και ο Στέφαν δεν μπορούσε να πάρει άδεια.

Έτσι, η ομάδα μίσθωσε ελικόπτερο προκειμένου να πάει στο Σάλτσμπουργκ να παντρέψει τον αδερφό του, να επιστρέψει κατευθείαν στο γήπεδο, να μπει ως αλλαγή και στη συνέχεια να μεταβεί ξανά στο Σάλτσμπουργκ για το γλέντι! Αν γινόταν στην Ελλάδα αυτό το πολύ να είχε χάσει τα πρώτα κλαρίνα, βέβαια!

FACTS

Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Σπουδάζει online Business Administration & Sports σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Αυστρίας.

Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήθελε να είναι σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων!

Τα αγαπημένα του φαγητά είναι τα ζυμαρικά και η πίτσα. Πίνει (όταν επιτρέπεται) Aperol Spritz και το γνωστό αυστριακό αναψυκτικό Elderflower schorle.

Αγαπημένο είδος μουσικής είναι η House, η Λάτιν και η παραδοσιακή Αυστριακή. Άμα λάχει τραγουδάει και καρόκε!

Παίζει βόλεϊ (επιρροή του αδερφού του), μπάσκετ και φυσικά όταν βρίσκει χρόνο πηγαίνει για σκι στην πατρίδα του.

Δεν είναι καθόλου σπάταλος. Επενδύει σε ακίνητη περιουσία τόσο στην Βιέννη όσο και στο Σάλτσμπουργκ.

Είδωλο του ο Αλεσάντρο Ντελ Πίερο, ο αδερφός του Ρόλαντ και ο Λεμπρόν Τζέιμς.

Έχει τη δικιά του… groupie! Η 27χρονια Άνια έχει δημιουργήσει fan club και διάφορες ομάδες στα social media για τον Στέφαν.

Θα περιέγραφε τον χαρακτήρα του με πέντε λέξεις: Αθλητικός, ευγενικός, ανοιχτόμυαλος, ανυπόμονος και ψυχαναγκαστικός.

Συγκάτοικός του στις αποστολές με τον ΠΑΟΚ είναι ο Κάρολ Σφιντέρσκι.

Πιο στενοί του φίλοι από την ομάδα ο Ομάρ Ελ Καντουρί κι ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο.

Θεωρούσε αρκετά αστείο τον Χρήστο Τζόλη.

Πιο ποιοτικός παίκτης του ΠΑΟΚ κατά τη γνώμη του είναι ο Αντρέ Βιεϊρίνια

Από πλευράς χαρακτήρα έχει αδυναμία στον Χάρη Τσιγγάρα.

Καλύτερός του φίλος από το ποδόσφαιρο είναι ο Κρίστοφ Σόσβεντερ».



Δ.Σ. στη Super League για τηλεοπτικά, Goal Line Technology και Semi Automated Offside
Δ.Σ. στη Super League για τηλεοπτικά, Goal Line Technology και Semi Automated Offside
Πόλο: Εξαιρετική εμφάνιση και νίκη της Εθνικής γυναικών επί της Αυστραλίας
Πόλο: Εξαιρετική εμφάνιση και νίκη της Εθνικής γυναικών επί της Αυστραλίας
Serie A: Πήρε το ντέρμπι η Γιουβέντους κόντρα στην Μίλαν
Serie A: Πήρε το ντέρμπι η Γιουβέντους κόντρα στην Μίλαν
Greek Basketball League: Νίκες για Άρη, Περιστέρι και Μαρούσι
Greek Basketball League: Νίκες για Άρη, Περιστέρι και Μαρούσι
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved