ΠΑΟΚ: Οι «βόμβες» που δεν εξερράγησαν
ΠΑΟΚ: Οι παίκτες που ήρθαν με βαρύ βιογραφικό στον «Δικέφαλο» για διάφορους λόγους απέτυχαν να δικαιώσουν τις προσδοκίες των ανθρώπων της ομάδας κι επιβάρυναν σημαντικά το ταμείο.
«Βόμβα». Μία λέξη που χρησιμοποιείται πολύ εύκολα στο ελληνικό ποδόσφαιρο για μεταγραφές.
Τόσο πολύ που σε πολλές περιπτώσεις χάνει και το νόημα της. Έχουμε δει πολλές «βόμβες» στο ελληνικό ποδόσφαιρο να μένουν ανενεργές. Που ήταν δυναμιτάκια… Σε όλες τις ομάδες. Και φυσικά ο ΠΑΟΚ είναι μία απ’ αυτές.
Ο «Δικέφαλος» έχει φέρει ποδοσφαιριστές με βαρύ βιογραφικό, αλλά από λίγους πήρε αρκετά πράγματα. Οι περισσότεροι απέτυχαν. Για διάφορους λόγους. Είτε γιατί ήταν στη δύση της καριέρας τους και δεν είχαν κίνητρο και φιλοδοξίες είτε γιατί και η ομάδα ήταν σε κακό… φεγγάρι κι αντί να την πάρουν στην πλάτη τους, παρασύρθηκαν.
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε κι επίσημα το Σάββατο τον Σίντζι Καγκάβα. Ο 32χρονος Ιάπωνας μεσοεπιθετικός πριν ακόμα έρθει στην Τούμπα, φαινόταν ότι δεν έχει να δώσει πολλά. Αλλά από έναν παίκτη με το όνομά του περιμένεις… Αυτό έκανε και ο ΠΑΟΚ. Τον διαφήμισε, έκανε άνοιγμα στην Ασία, δημιούργησε λογαριασμούς στα social media στα ιαπωνικά, αλλά μάταια.
Το ζητούμενο είναι το γρασίδι. Κι εκεί ο Καγκάβα με δώδεκα ματς, μόλις σε τρία βασικός και μία ασίστ σε ένα ματς Κυπέλλου, ασφαλώς από «βόμβα» έγινε δυναμιτάκι. Ήρθε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 κι ενώ δεν είχε ρυθμό. Άρα, χρειαζόταν χρόνο που δεν μπορούσε να τον δώσει η ομάδα. Με τον Πάμπλο Γκαρσία δεν πήρε ματς και σε όσα έπαιξε δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο.
Με τον Λουτσέσκου έκανε προετοιμασία κι όλοι περίμεναν ότι θα αλλάξει η κατάσταση. Ο Ρουμάνος τεχνικός τον ξεκίνησε στην αρχή της σεζόν, αλλά ο Καγκάβα δεν τον δικαίωσε. Ο Ιάπωνας δεν δηλώθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα και στο πρωτάθλημα δεν πήρε χρόνο. Δικαιώματα για τον επαγγελματισμό του δεν έδωσε. Ολοκλήρωσε, λοιπόν, την παρουσία του στην Τούμπα σε 11 μήνες και ενώ το συμβόλαιο ήταν σε ισχύ μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.
Ακόμα μία, εκ του αποτελέσματος, αν και όλοι είχαν την ανησυχία μέσα τους με το που έγινε η μεταγραφή, αποτυχημένη επιλογή διάσημου ποδοσφαιριστή. Το πρόβλημα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι μόνο ότι δεν βοηθάνε, αλλά κοστίζουν κι αρκετά και χάνονται λεφτά που θα μπορούσαν να δοθούν σε λιγότερο δημοφιλείς παίκτες, που θα είχαν όμως μεγαλύτερο κίνητρο και βεβαίως και μεταπωλητική αξία.
Δεν ήταν, όμως, ο μοναδικός ο Καγκάβα. Ας δούμε ορισμένες περιπτώσεις παικτών που ήρθαν στον ΠΑΟΚ, επί εποχής Σαββίδη, με εξαιρετικό βιογραφικό κι απέτυχαν:
Ο 32χρονος πλέον Μίροσλαβ Στοχ στην πρώτη του θητεία έδωσε αρκετά πράγματα, αλλά ο Σαββίδης δεν τον αγόρασε το 2014 κι ενώ ήταν δανεικός από την Φενέρ. Τον πήρε εκ νέου το 2019 και ο Σλοβάκος εξτρέμ δεν απέδωσε και ήταν στο περιθώριο από τον Αμπέλ Φερέιρα. Ακριβοπληρωμένος, αλλά αποχώρησε με 15 ματς και δύο ασίστ…
Ο Πόντους Βέρνμπλουμ ήρθε με τεράστια καριέρα στη Ρωσία. Ο Σουηδός ήταν 32, όμως, είχε κίνητρο. Ένας τραυματισμός στον αχίλλειο τελείωσε ουσιαστικά την καριέρα του. Ο Βέρνμπλουμ αποχώρησε όταν έγινε καλά, αλλά φαινόταν ότι πια είναι πίσω, με 16 ματς κι ένα γκολ.
Ο 32χρονος τώρα Κάρλος Ζαμπράνο είχε τεράστια καριέρα στη Γερμανία. Σπουδαίος στόπερ ο διεθνής Περουβιανός. Δεν κόλλησε ποτέ στον ΠΑΟΚ, με προπονητή μάλιστα τον Λουτσέσκου και με 8 συμμετοχές είπε αντίο.
Για τον 34χρονο πλέον Ευγένιο Χατσερίντι τι να πει κανείς. Ο Ουκρανός είχε τεράστιο βιογραφικό με παρουσία στην Ντιναμό Κιέβου και στον ΠΑΟΚ έδειχνε αμυντικός της σειράς. Έντεκα συμμετοχές και αντίο κι αυτός, κοστίζοντας αρκετά χρήματα και με άλλους παίκτες να ζητούν το συμβόλαιό του για να ανανεώσουν…
Ο 35χρονος Σέρβος τερματοφύλακας Ζέλικο Μπρκιτς είχε παρουσία στην Ιταλία, έμπειρος, αλλά στον ΠΑΟΚ σκέτη αποτυχία. Είχε επίσης 11 αγώνες και τέλος.
Ο 29χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός Μάμε Τιάμ, που βγάζει το ψωμί του στην Τουρκία και πέρσι ήταν συμπαίκτης του Πέλκα στην Φενέρ, ήρθε από τη Γιουβέντους δανεικός. Είχε προοπτικές και στην Τούμπα έπαιξε 8 ματς… Κι αποχώρησε αθόρυβα.
Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ασφαλώς ήταν μία τρομερή μεταγραφή. Για τον Βούλγαρο φορ ό,τι και ειπωθεί είναι λίγο. Ήρθε στον ΠΑΟΚ σε ηλικία 34 ετών και χιλιάδες οπαδοί τον υποδέχθηκαν στην Τούμπα. Ο Μπερμπάτοφ, όμως, είχε πρόβλημα με τον Τούντορ και μέτρησε 25 συμμετιοχές και μόλις πέντε γκολ. Φυσικά ο ΠΑΟΚ περίμενε περισσότερα, ενώ και ο ίδιος λόγω και τραυματισμών δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.
Ο 37χρονος παλαίμαχος τώρα Μάαρτεν Μάρτενς είχε σπουδαία καριέρα στην Αλκμάαρ και στο ολλανδικό ποδόσφαιρο έκανε φοβερά πράγματα. Στον ΠΑΟΚ ήταν… γυάλινος. Τραυματισμοί και μακριά από το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αργός μεσοεπιθετικός, μέτρησε 24 ματς και τρία γκολ. Και κόστισε πολλά.
Ο 36χρονος Χέντβιγκες Μαντούρο έπαιξε για χρόνια στη Βαλένθια. Η καριέρα του ήταν σε κρίση και ο ΠΑΟΚ ρίσκαρε κι έχασε. Δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει τη διαφορά. Είχε 33 ματς και 4 γκολ. Μετά τον ΠΑΟΚ έπαιξε σε Ομόνοια και Γκρόνινγκεν.
Ο Μπίμπρας Νάτχο ασφαλώς και ήταν ένας εξαιρετικός χαφ. Ήρθε δανεικός στον ΠΑΟΚ και τη σεζόν 2013-14 έπαιξε 20 ματς, είχε 3 γκολ κι 6 ασίστ. Είχε προτεραιότητα το εξωτερικό, όμως και δεν έμεινε.
Κάτι ανάλογο ισχύει και με τον άλλοτε συμπαίκτη του στη Ρούμπιν Καζάν, επίσης πολύ ποιοτικό μέσο, τον Κριστιάν Νομπόα. Ο 36χρονος πλέον παίκτης από το Εκουαδόρ, δεν κόλλησε στον ΠΑΟΚ. Τη σεζόν 2014-15 πραγματοποίησε 17 ματς με 2 γκολ και 1 ασίστ και παραχωρήθηκε στη Ροστόφ.
Ο Ρικάρντο Κόστα, ο Πορτογάλος στόπερ ήρθε στον ΠΑΟΚ σε ηλικία 34 ετών και με μεγάλη καριέρα σε Βαλένθια, Πόρτο, Βόλφσμπουργκ. Σε δύο χρόνια δεν μπόρεσε να γίνει βασικός κι αναντικατάστατος και με 37 ματς κι ένα γκολ έφυγε.
Ο Ραζβάν Ρατ μεγαλούργησε στη Σαχτάρ. Ήρθε 33 ετών και με τον Άγγελο Αναστασιάδη έκανε μία καλή σεζόν (2014-15) με 39 ματς 3 γκολ κι 8 ασίστ. Την επόμενη περίοδο μέτρησε δύο ματς κι έφυγε πριν καν τελειώσει…
Ο 32χρονος Τόμας Νέτσιντ, ήταν σπουδαίος φορ. Ο Τσέχος ήρθε δανεικός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά είχε τραυματισμούς, μέτρησε 19 ματς 3 γκολ και 2 ασίστ κι αποχώρησε.