Παναθηναϊκός: Τσάβι... απέτυχες! (photos)
Ούτε ένα χρόνο δε διήρκησε η πορεία του Τσάβι Ρόκα στη θέση του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού - Το Onsports.gr θυμίζει τα πεπραγμένα του Ισπανού που τον καθιστούν απόλυτα αποτυχημένο!
Ήταν 22 Νοεμβρίου 2019, όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την πρόσληψη του Τσάβι Ρόκα. Από τότε πέρασε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο, μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2020. Μέρα που η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε. Το τέλος αυτής της σχέσης, που σαφώς ήταν αναμενόμενο. Αλλά συγχρόνως και απαραίτητο. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα που αφορούσαν τις αρμοδιότητες του Καταλανού, όπως (κυρίως) και τις διαφοροποιήσεις που θέλησε και πέρασε. Με την απομάκρυνσή του να είναι και το αποτέλεσμα της κρίσης αυτών…
Θέμα Δώνη
Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως… Το βασικό ζήτημα που χειρίστηκε σε επίπεδο επηρεασμού του ίδιου του Γιάννη Αλαφούζου και εξασφάλισης αρμοδιοτήτων, ήταν αυτό του Γιώργου Δώνη. Ζήτημα που ξέσπασε τον Φεβρουάριο, όταν ο Έλληνας τεχνικός είχε γνωστοποιήσει πως δε συμφωνεί με τη λογική του να κάνει κουμάντο σε όλα ο τεχνικός διευθυντής, χωρίς να του πέφτει λόγος για τις μεταγραφές.
Αυτόματα υπήρξε ενόχληση στην πλευρά του ιδιοκτήτη. Ο… συνδετικός κρίκος που έπρεπε εκείνη την ώρα να χειριστεί την υπόθεση, ήταν ο Τσάβι Ρόκα. Ο Καταλανός δεν έκανε το παραμικρό! Προέκυψε και το θέμα της πανδημίας, πήγε στην Ισπανία για να είναι μαζί με την οικογένειά του και η υπόθεση έμεινε στον «πάγο».
Μόλις επέστρεψε, λίγες μέρες μετά υπήρξε η αποστολή της περιβόητης επιστολής του Γιάννη Αλαφούζου στο σπίτι του Γιώργου Δώνη, με την οποία ολοκληρωνόταν η συνεργασία των πλευρών ουσιαστικά. Ο Τσάβι Ρόκα άμεσα ίσως να μην είπε στον μεγαλομέτοχο να απομακρύνει τον Έλληνα τεχνικό. Όμως την ώρα της κρίσης, διάλεξε να αφήσει τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, επειδή αυτός προφανώς τον βόλευε. Δεν… μπήκε στη μέση, δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να αλλάξει τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο ίδιος ο Καταλανός δήλωνε κατά την παρουσίασή του αναφορικά με τον Γιώργο Δώνη: «Στο κέντρο υπάρχει ο άνθρωπος, αν δεν είσαι καλός άνθρωπος, δεν μπορείς να γίνεις καλός πουθενά. Προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία, να βλέπουμε μαζί τους παίκτες που μας αρέσουν. Θα μιλάμε για ό,τι απασχολεί την ομάδα».
Επιλογή Πογιάτος
Η πιο βασική κίνηση που χρειάστηκε να κάνει αυτούς τους 11 μήνες περίπου που έμεινε στη θέση του τεχνικού διευθυντή, ήταν η πρόσληψη προπονητή. Στην εποχή μετά Δώνη. Διάλεξε λοιπόν τον Ντάνι Πογιάτος. Τον 42χρονο που θεώρησε πως μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή να ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό, δουλεύοντας ως πρώτος προπονητής σε επαγγελματική ομάδα, για πρώτη φορά στην καριέρα του!
Στην πράξη βέβαια, η βασική αιτία ήταν η ευκολία στη συνεννόηση μαζί του. Όχι λόγω κοινής καταγωγής, αλλά κυρίως επειδή ο Πογιάτος ποτέ δεν μπήκε και ποτέ δε θα έμπαινε στη διαδικασία να εκφράσει άποψη αναφορικά με τις μεταγραφές (ίσως και σε άλλες βασικές υποθέσεις της ομάδας). Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η κίνηση αυτή ήταν πισωγύρισμα και μία απ’ τις χειρότερες επιλογές για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού στην ιστορία του! Την οποία χρεώθηκε (σωστά) στο 100% ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής.
Η αλλαγή πρότζεκτ!
Στο συγκεκριμένο κομμάτι αποτυχίας, υπάρχουν δύο τομείς. Οι μεταγραφές και η διαχείριση του ρόστερ. Από εκεί (μαζί με την αλλαγή προπονητή φυσικά) καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως επί ημερών Τσάβι Ρόκα, ο Παναθηναϊκός άλλαξε εντελώς πορεία και φιλοσοφία!
Να θυμίσουμε τι δήλωνε ο ίδιος μόλις είχε προσληφθεί:
«Είναι μια ομάδα με πολλές δυνατότητες, μια ομάδα που βελτιώνεται και πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλο αυτό το υλικό για να φέρουμε εις πέρας το πρότζεκτ.
Πρέπει να συνεχίσουμε το πρότζεκτ μας, ώστε να είμαστε καλύτεροι την επόμενη περίοδο
Δεν θέλω να φέρω μόνο ξένους, δεν το έκανα ούτε στην Κύπρο. Θέλω να δούμε τι υπάρχει στις ακαδημίες».
Όλα αυτά τα συμπλήρωνε με την ατάκα πως «δε θα πάρω μόνο Ισπανούς». Στην πράξη λοιπόν, επί ημερών Τσάβι Ρόκα ο Παναθηναϊκός απέκτησε τους: Ανουάρ (δανεικός), Νάγκι (δανεικός), Αγιούμπ, Καρλίτος, Αϊτορ, Βέλεθ, Αντονίτο, Σαβιέρ, Χουάνκαρ, Σάντσεθ, Βιγιαφάνιες, Ιωαννίδης, Μαουρίσιο. Οι τρεις τελευταίοι ουσιαστικά ήταν επιλογές του μεγαλομετόχου…
Κατά συνέπεια ο Τσάβι Ρόκα έκανε 10 κινήσεις. Οι 3 ήταν του μεγαλομετόχου (Βιγιαφάνιες, Ιωαννίδης, Μαουρίσιο, με τον τελευταίο μάλιστα να τον «κόβει» αρχικά ο Ρόκα). Ο ίδιος δεν επέλεξε κανέναν Έλληνα, με το 50% των επιλογών του να είναι Ισπανοί.
Αυτόματα οι διαφοροποιήσεις στο ρόστερ ήταν πολλές. Χωρίς να δείχνει την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε στις ακαδημίες του «τριφυλλιού». Στοιχείο που διαπίστωναν εύκολα όσοι ήταν καθημερινά στο Κορωπί και ζούσαν την κατάσταση.
Το να κριθούν οι μεταγραφές αυτές, είναι άλλο κεφάλαιο που δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή τη στιγμή. Οι ποδοσφαιριστές θα κριθούν μετά από κάποιο καιρό, αν άξιζαν να είναι στον Παναθηναϊκό ή όχι. Οι επιλογές Ρόκα, όμως, κατέδειξαν πως άλλαξε φιλοσοφία και πρότζεκτ στην ομάδα, φέρνοντας ξένους και διαφοροποιώντας σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το μέσο όρο ηλικίας. Κι αυτό είναι αποτυχία για έναν άνθρωπο που διατυμπάνιζε πως δε θα το κάνει.
Έσοδα… 0 ευρώ, έμειναν σχεδόν όλοι!
Επί ημερών Τσάβι Ρόκα ο Παναθηναϊκός δεν έκανε καμία πώληση! Έφυγαν πολλοί ποδοσφαιριστές, όμως ως ελεύθεροι ή δανεικοί. Στα ταμεία της ΠΑΕ δεν υπήρξε η παραμικρή εισροή χρημάτων από πώληση. Τα μόνα χρήματα που μπήκαν, ήταν απ’ τα τροφεία του Βαγιαννίδη που σαφώς δεν είναι κάτι που θα πιστωθεί ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής.
Ταυτόχρονα, απ’ το περιβόητο γκρουπ των «κομμένων», δεν κατάφερε να βρει ομάδα σχεδόν σε κανέναν για να γλιτώσει το «τριφύλλι» έστω τα χρήματα απ’ αυτά τα συμβόλαια. Ο Μολό είναι ακόμη εδώ, ο Μπεκ, ο Σέχου… Οι αποχωρήσεις παικτών που δεν υπολογίζονταν ήταν λόγω ομάδων που βρήκαν οι ίδιοι (Κολοβός που πήγε δανεικός, Κολοβέτσιος πήρε μεταγραφή) ή δανεισμός εντός Ελλάδας (Περέα). Κατά συνέπεια και πώληση δεν υπήρξε, ενώ συγχρόνως δεν κατόρθωσε να… ελαφρύνει τον Παναθηναϊκό από συμβόλαια παικτών που δεν υπολογίζονταν.
Σα να… μην υπήρχε!
Τέλος, ένα ακόμη κομμάτι της αποτυχίας του Τσάβι Ρόκα, έχει να κάνει με την παρεμβατικότητα και την επίδραση που δεν είχε στα αποδυτήρια. Σε αντίθεση με τα μεταγραφικά που είχε όλες τις αρμοδιότητες πάνω του, δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με το κλίμα εντός ομάδας. Με το να εμψυχώσει τους παίκτες όταν χρειαζόταν, να επέμβει σε δύσκολες στιγμές, ειδικά στις μέρες του Ντάνι Πογιάτος που ήταν και δική του επιλογή.