ΠΑΟΚ: Αυτά θα γράφει το βιβλίο… (photos)
Η ατάκα του Άμπελ Φερέιρα για τη φετινή κατάσταση στον ΠΑΟΚ. Οι ευθύνες, οι ατυχίες, η έλλειψη ισορροπίας στο ρόστερ και οι κακές επιλογές.
«Θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο με όσα έχουν συμβεί φέτος στον ΠΑΟΚ», δήλωσε ο Άμπελ Φερέιρα μετά από μία ακόμα τραγική εμφάνιση στα play offs και το στείρο 0-0 με τον Παναθηναϊκό.
Η αλήθεια είναι ότι όντως μπορείς να γράψεις βιβλίο. Ας δούμε μερικά κεφάλαια απ’ αυτά που θα περιλαμβάνονταν δεδομένα σ’ αυτό.
Λουτσέσκου: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποχώρησε κι όχι μία οποιαδήποτε στιγμή, αλλά λίγο πριν ξεκινήσει η προετοιμασία για την ερχόμενη σεζόν. Τον αρχιτέκτονα της περσινής τρομερής σεζόν περίμεναν να δουν οι παίκτες, άλλος εμφανίστηκε. Οι λόγοι της αποχώρησης γνωστοί. Όταν, όμως, αποχωρεί ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος, το πρόβλημα διογκώνεται.
Κίνητρο κι ευρωπαϊκά χαστούκια: Το να φτάσεις στην κορυφή, σου αυξάνει την αδρεναλίνη. Το κίνητρο είναι ισχυρό. Το να παραμείνεις εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολο. Οι παίκτες μετά από μία τέλεια χρονιά ήθελαν νέα ισχυρά κίνητρα. Η Ευρώπη ήταν το πρώτο καύσιμο. Ένας άλλος ΠΑΟΚ απ’ αυτόν που αντικρίζουν τώρα οι οπαδοί του, βρέθηκε μία ανάσα από το να αποκλείσει τον Άγιαξ, που πριν μερικούς μήνες έφτασε μερικά δευτερόλεπτα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήρθε ο αποκλεισμός και με κακές διαιτησίες και ακολούθησε το τρομερό χαστούκι από τη Σλόβαν Μπρατσιλάβας. Οι παίκτες έχασαν την αυτοπεποίθησή τους, ο προπονητής μπήκε σε καθεστώς πίεσης και η ομάδα οικονομικά είχε τον βραχνά του FFP.
Επιλογή Φερέιρα: Ο ΠΑΟΚ πέρσι έπαιζε 4-2-3-1. Στον άξονα είχε τους Πέλκα, Μπίσεσβαρ, με τον δεύτερο να παίζει συχνά κι εξτρέμ. Στα 32 του, όμως, δεν είναι ο εκρηκτικός παίκτης. Ούτε φημιζόταν για τα αθλητικά προσόντα. Επιλέχθηκε, λοιπόν, ένας προπονητής που παίζει 4-4-2. Κι όταν ήρθε ήδη είχαν γίνει ορισμένες κινήσεις μεταγραφικά. Δεν μπόρεσε η διοίκηση να ικανοποιήσει τα θέλω του. Αντί να ακολουθήσει τη πεπατημένη και να προσθέσει πινελιές, ο Πορτογάλος έκανε δεύτερο φορ τον Πέλκα στην αρχή ή τον Μπίσεσβαρ, ενώ κλείδωσε πίσω τον Μάτος και του στέρησε επιθετικές ελευθερίες.
Αμυντική λειτουργία: Ο κόσμος θέλει τον ΠΑΟΚ να παίζει επιθετικά. Αλλά όχι άναρχα και παιδικά. Το φαινόμενο να τρώει ο ΠΑΟΚ στην αρχή δύο γκολ σε κάθε ματς είχε κουράσει. Η ομάδα έπαιζε με απίστευτη αφέλεια. Το πλήρωνε και φυσικά αυτό στερούσε από τους παίκτες αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, το βλέπουμε και τώρα, ότι ο ΠΑΟΚ μοιάζει αγύμναστος ή χωρίς φρεσκάδα. Και χωρίς να έχει Ευρώπη. «Την ποιότητα επιθετικά την αγοράζεις», δήλωσε ο Φερέιρα μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό. Το πρόβλημα είναι πως όταν δέχεσαι δύο γκολ πίσω σε κάθε σημαντικό ματς, μόνο αν είσαι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Λίβερπουλ, Σίτι, μπορείς να φύγεις από το γήπεδο με νίκη…
Μεταγραφές: Στο ματς με τον Παναθηναϊκό ο μόνος νέος που ξεκίνησε ήταν ο Ροντρίγκο… Που όλη τη σεζόν έβλεπε τη πλάτη του Μάτος. Ο ΠΑΟΚ απέτυχε σ’ αυτό το κομμάτι. Τον Στοχ δεν τον πίστευε ούτε ο Λουτσέσκου, ούτε ο διάδοχός του. Ο Ροντρίγκο στην πρώτη του σεζόν ήταν μέτριος, ο Μιχάι μία απλή προσθήκη, ο Ζίβκοβιτς απογοήτευσε, ο Αουγκούστο βγήκε πρώτη φορά από τη Βραζιλία και δεν ήταν ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Ο Εσίτι ήταν του ύψους ή τους βάθους. Ο ΠΑΟΚ ήθελε 3-4 ποιοτικούς και με ισχυρή προσωπικότητα, να δώσουν νέα κίνητρα στους ήδη επιτυχημένους παίκτες και απέτυχε πλήρως σ’ αυτό το κομμάτι.
Ατυχίες-τραυματισμοί: Ασφαλώς για τον Φερέιρα υπάρχουν και δικαιολογίες. Ο ΠΑΟΚ που μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό είχε τον βραχνά του FFP, έπρεπε να αντιμετωπίσει την εξής κατάσταση. Είχε στα πιτς Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο και Βέρνμπλουμ. Τρεις παίκτες, που με το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης, μεικτά κόστιζαν πάνω από 5-6 εκατ. ευρώ. Δεν ήταν και το πιο απλό να πάρει παίκτες στη θέση τους. Αυτό τον εγκλώβισε.
Στην πορεία προέκυψε ο τραυματισμός του Ζαμπά. Βασικός πέρσι, ταχυδυναμικός εξτρέμ. Δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, αλλά σε κάθε περίπτωση η ομάδα στερήθηκε μία λύση. Ακολούθησε η απώλεια του Κρέσπο. Ένας παίκτης εγγύηση. Και συνεχίστηκε στα play offs η ατυχία με τους Μίσιτς, Αουγκούστο. Βγήκε από τη ναφθαλίνη ο Εσίτι και παίζει ασταμάτητα ο Μαουρίτσιο, που είναι φευγάτος. Ήρθε μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη αγωνιστική των play offs και η απώλεια των Πέλκα και Βιεϊρίνια κι έδεσε το γλυκό…
Αυγενάκης: Μέσα σε όλα αυτά ξέσπασε και το θέμα της ΕΕΑ. Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ αντί να ασχοληθεί με τα αγωνιστικά προβλήματα, το γύρισε στο δικαστικό. Οι αποφάσεις προκάλεσαν αναταραχή και φυσικά μία ομάδα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Αυτός ο ΠΑΟΚ που προκαλεί θλίψη, μέχρι την προτελευταία αγωνιστική ήταν στο -2 από τον Ολυμπιακό και τον είχε στην έδρα του. Ηττήθηκε και ήρθε η κατάρρευση.
Καμία έμπνευση: Σε κάθε περίπτωση, ένας προπονητής οφείλει να εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του. Σ’ αυτό το κομμάτι ο Φερέιρα απέτυχε παταγωδώς. Ναι, έχει δικαιολογίες, ναι δεν είναι δική του η ομάδα, αλλά και πάλι έμοιαζε αδύναμος να δώσει λύσεις σε διάφορα θέματα. Σε μία ομάδα που 6-7 παίκτες μιλούν τη γλώσσα του, ο ίδιος δεν μπόρεσε να περάσει έστω κάποια στοιχεία της φιλοσοφίας του. Ένας προπονητής είναι καλός όταν δίνει ταυτότητα στην ομάδα του και παίρνει το μάξιμουμ από τους ποδοσφαιριστές του. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να βγάλει ούτε το 50%.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κεφάλαια που μπορούν να γραφτούν σε βιβλίο. Αν και μετά από μία τέλεια σεζόν, που κατέληξε έναν χρόνο αργότερα σε θλίψη, μάλλον τόμος χρειάζεται…