Παναθηναϊκός: Οι παλιές αγάπες δεν πεθαίνουν (photos)
Ο Βιγιαφάνιες αποχώρησε κι ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό. Το ίδιο έπραξαν αρκετοί παίκτες στο παρελθόν. Ποδοσφαιριστές σύμβολα, που έγραψαν ιστορία με το «τριφύλλι».
Αγάπη για έναν σύλλογο. Πόσο μπορεί να κρατήσει; Έσβησε, πέθανε; Υπάρχει ακόμα η φλόγα;
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό, όπου το χρήμα μιλάει περισσότερα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, η απάντηση μπορεί να είναι «ανόητες αγάπες»… Αμέτρητα τραγούδια, ατάκες, συγγράμματα υπάρχουν για την αγάπη. Ο καθένας επιλέγει ότι τον αντιπροσωπεύει, ανάλογα τη στιγμή και τα βιώματά του. Το σίγουρο είναι ότι οι αγάπες πεθαίνουν όταν τις ξεχνάς. Στην περίπτωση αρκετών ποδοσφαιριστών δεν πέθανε η αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό. Άλλοι το έδειξαν και το δείχνουν στη πράξη, άλλοι το έχουν στη καρδιά τους.
Ο Λούκας Βιγιαφάνιες, αν και ξένος (οι ρίζες των προγόνων του βέβαια ήταν στην Ελλάδα) δεν ξέχασε τον Παναθηναϊκό. Από το «έπαψες αγάπη να θυμίζεις», περάσαμε στην αναζωπύρωση… Από το διαζύγιο στην επανασύνδεση. Δεν είναι ο μοναδικός. Σπουδαίοι παίκτες έχουν κάνει το ίδιο στο παρελθόν. Παίκτες που άφησαν τη σφραγίδα τους στον Παναθηναϊκό, ποδοσφαιριστές σύμβολα που έγραψαν ιστορία. Στο αφιέρωμα μπορείτε να δείτε τις πιο σημαντικές.
Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» που είναι πλέον 78 ετών έπαιζε στο «τριφύλλι» από το 1959. Το 1978 πήγε στην ΑΕΚ και το 1980 γύρισε για να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Δημήτρης Σαραβάκος: Ο τεράστιος «μικρός» του Παναθηναϊκού γεννήθηκε το 1961 και το 1984 έως το 1994 μεγαλούργησε στον σύλλογο. Ήταν από τις αιτίες που πολλές γενιές επέλεξαν ως ομάδα τους το «τριφύλλι». Πήγε στην ΑΕΚ για δύο χρόνια και το 1997 επέστρεψε για να κρεμάσει τα παπούτσια του εκεί που έπρεπε:
Γιώργος Καραγκούνης: Ο 43χρονος, πλέον, «τυπάρας». Ένας ακόμα παίκτης σύμβολο για τον σύλλογο. Αποχώρησε το 2003 κι έπειτα από την παρουσία του σε Ίντερ και Μπενφίκα κι ένα πρωτάθλημα Ευρώπης, γύρισε το 2007 κι έφυγε το 2012. Αναγκάστηκε να φύγει. Αλλιώς θα έμενε έως το τέλος της καριέρας του στη μεγάλη του αγάπη.
Γιούρκας Σεϊταρίδης: Έφτασε τα 39 του χρόνια, αλλά είναι τόσο fit που ακόμα και τώρα μπορεί να έπαιζε ένα ημίχρονο. Το 2004 παραχωρήθηκε στη Πόρτο κι έγινε πρωταθλητής Ευρώπης. Αγωνίστηκε στην Πόρτο, τη Ντιναμό Μόσχας, την Ατλέτκο Μαδρίτης και γύρισε το 2009, όπου έμεινε έως το 2013.
Τάκης Φύσσας: Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1998 έως τον Γενάρη του 2004. Αποχώρησε για τη Μπενφίκα, πήγε και στη Σκωτία και γύρισε το 2007 για να τελειώσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Ο 47χρονος πλέον Φύσσας επέστρεψε κι από άλλα πόστα, όπως του τεχνικού διευθυντή στην ΠΑΕ και στην Ακαδημία.
Σωτήρης Νίνης: Το 2012 έφυγε για τη Πάρμα, αλλά η επιλογή του δεν είχε την εξέλιξη που ήθελε. Τη σεζόν 2015-16 επέστρεψε στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό, αλλά ο Στραματσίνι είχε άλλα σχέδια…
Σεμπάστιαν Λέτο: Ο φαντεζί Αργεντινός αποκτήθηκε το 2009, αγαπήθηκε από τον κόσμο και ο ίδιος γούσταρε στο «τριφύλλι». Έφυγε, λόγω τραυματισμού, το 2013 και γύρισε τον Γενάρη του 2016, όπου έμεινε έως το καλοκαίρι του 2017. Στον Παναθηναϊκό είχε και τις τελευταίες σημαντικές στιγμές της καριέρας του.
Στέφανος Κοτσόλης: Στα 41 του χρόνια πλέον. Έπαιξε στον Παναθηναϊκό από το 1998-2005, οπότε κι αποχώρησε. Πήγε σε ΑΕΛ, Ομόνοια και το 2011 γύρισε για να σταματήσει το 2017 με ένα ακόμα κύπελλο στην καριέρα του.
Κώστας Χαλκιάς: Ήταν στον Παναθηναϊκό, αλλά από το 1996 έως το 1999 έπαιξε δανεικός στον Απόλλωνα. Το 2001 πήγε στον Ηρακλή με τον Κωνσταντίνου να έρχεται στον Παναθηναϊκό και γύρισε το 2003. Έφυγε το 2005 κι ενώ έναν χρόνο νωρίτερα πήρε το νταμπλ.
Υπάρχουν και περιπτώσεις παικτών όπως ο Μαυρίας που γύρισε ή ο Κλωναρίδης από θητεία στο εξωτερικό, αλλά έγινε ευκαιριακά κι όχι με ορίζοντα μονιμότητας. Ούτε ο Κώστας Αντωνίου που είχε δοθεί ουσιαστικά δανεικός στον Απόλλωνα και γύρισε το 1983 για να γράψει ιστορία στον Παναθηναϊκό μπορεί να μπει σ’ αυτή τη κατηγορία.