Super League: Σέντρα με... αγωνιστικό πρωτόκολλο - Η Bundesliga και το ποσοστό παρουσίας κόσμου
Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της Super League έχει ήδη ξεκινήσει - Σε πρώτο πλάνο το αγωνιστικό πρωτόκολλο που θα κρίνει τη σέντρα
Την επανέναρξη του πρωταθλήματος αποφάσισε η Super League για το σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου στην τηλεδιάσκεψη που έγινε τη Δευτέρα (18/5). Η διοργανώτρια μάλιστα κατέθεσε και σχετικό αίτημα στην πολιτεία και πλέον μετράει αντίστροφα για την επιστροφή της.
Τι απομένει όμως για να κυλήσει η μπάλα ξανά στο χορτάρι; Εκτός από το τελικό Ok της κυβέρνησης, θα χρειαστεί και το αγωνιστικό πρωτόκολλο το οποίο θα περιλαμβάνει τους νέους κανόνες του παιχνιδιού λόγω κορονοϊού.
Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο θα κρίνει και τη σέντρα της SL και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επόμενα βήματα. Η διοργανώτρια και το υγειονομικό της προσωπικό θα καταθέσουν τις προτάσεις τους που θα πρέπει να εγκριθούν από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Εφόσον καθοριστεί το πλαίσιο με τις σχετικές προσθήκες ή παρατηρήσεις των υγειονομικών αρχών και συμφωνήσουν όλοι, τότε η Super League θα πάει στη... σέντρα. Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο υπάρχει ήδη ενδεικτικό το παράδειγμα της Bundesliga που ξεκινήσε το σαββατοκύριακο.
Το γερμανικό ποδόσφαιρο επανεκκίνησε με βάση τα παρακάτω:
- στο γήπεδο θα βρίσκονται μέχρι 322 άνθρωποι.
Εκτός από τους 22 ποδοσφαιριστές, θα υπάρχουν άλλοι εννιά σε κάθε πάγκο και 10 μέλη του τεχνικού και ιατρικού επιτελείου.
Πέντε διαιτητές, τέσσερα ball boys, 23 δημοσιογράφοι, για μετάδοση και άλλοι 10, ακόμη, από διάφορα Μέσα, δύο πυροσβέστες, τέσσερις αστυνομικοί, πέντε άνθρωποι στο προσωπικό υγιεινής, δύο που θα είναι αρμόδιοι για το αντιντόπινγκ κοντρόλ και 10 σεκιούριτι.
Θα υπάρξει επίσης η δυνατότητα στο γήπεδο να βρεθούν ακόμη 8 άνθρωποι του αθλητισμού, όπως προπονητές άλλων ομάδων.
- Οι ποδοσφαιριστές δεν θα πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους στα γήπεδα, αλλά θα συγκεντρώνεται όλη η ομάδα στο ξενοδοχείο αρκετές ημέρες πριν τους αγώνες. Τα ξενοδοχεία φυσικά θα χρησιμοποιούνται μόνο για τις ομάδες.
- Ένας παίκτης σε κάθε δωμάτιο, το φαγητό θα σερβίρεται ξεχωριστά στον καθένα. Σε μέρη που θα συγκεντρώνονται όλοι μαζί θα φοράνε μάσκες και δεν θα επιτρέπεται να ανταλλάζουν αντικείμενα μεταξύ τους. Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν μαζικά το ασανσέρ, ούτε να πατάνε τα κουμπιά που είναι εστία μόλυνσης, ενώ τα γυμναστήρια δεν θα χρησιμοποιούνται.
- Τα μέλη των ομάδων θα τεστάρονται κάθε τρεις ημέρες ώστε να δουν αν υπάρχει κάποιο κρούσμα και μετά να υπάρξει ιχνηλάτηση των επαφών τους.
- Στο γήπεδο θα βγαίνουν οι ομάδες ξεχωριστά και με απόσταση, ενώ απαγορεύονται οι χαιρετισμοί, το «φτύσιμο» στο χορτάρι και οι ομαδικοί πανηγυρισμοί.
Ποσοστό παρουσίας κόσμου στα γήπεδα
Ένα άλλο ζήτημα που ενδεχομένως να τεθεί σε πιο επίσημη βάση και θα απασχολήσει σύντομα θα είναι και η παρουσία κόσμου στα γήπεδα έστω και υπό περιορισμούς.
Επί του θέματος υπήρξε σχετική τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού βλέπει με θετικό μάτι την παρουσία κόσμου στα γήπεδα υπό συγκεκριμένες προϋπόθεσεις για την επόμενη σεζόν.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση» είπε αναφορικά με την πρόταση του ΟΦΗ για 20%, όμως, «αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε από τη επόμενη σεζόν, από το Σεπτέμβριο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε πισωγυρίσματα», πρόσθεσε.
Τι σημαίνει αυτό; Πως εφόσον υλοποιηθεί κάτι τέτοιο τότε την επόμενη σεζόν, από Σεπτέμβριο, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα ποσοστο φιλάθλων 20-30%.
Πιθανότατα με αποστάσεις τουλάχιστον 3 καθισμάτων, αρκεί να βρεθεί η φόρμουλα για την είσοδο και την αποχώρηση του κόσμου.