Παναθηναϊκός: Τα «παιδιά» του Τσάβι Ρόκα (photos+video)

Παναθηναϊκός: Τα «παιδιά» του Τσάβι Ρόκα (photos+video)

Οι 48 μεταγραφές που έκανε σε μια τετραετία στην ΑΕΚ Λάρνακας ο Τσάβι Ρόκα και τι δείχνουν για το πώς δουλεύει ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού.

Όταν ο Παναθηναϊκός τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τον Τσάβι Ρόκα, ένα από τα πρώτα πράγματα που έγιναν γνωστά για τον Καταλανό ήταν η επιτυχημένη θητεία του στην ΑΕΚ Λάρνακας. Με λίγα χρήματα έκανε τις κατάλληλες κινήσεις έτσι ώστε να δυναμώσει την ομάδα, η οποία έγινε διεκδικήτρια τίτλων κι άλλαξε στάτους στο κυπριακό ποδόσφαιρο στο διάστημα της παραμονής του άλλοτε μπακ της Μπαρτσελόνα στη θέση του τεχνικού διευθυντή της.

Στον Παναθηναϊκό τα πρώτα δείγματα γραφής του Ρόκα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, αφού οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην ομάδα με δικούς του χειρισμούς αν μη τι άλλο είχαν την ποιότητα να βοηθήσουν τους «πράσινους». Παρότι ήρθαν με τη μορφή δανεισμού, την οποία απέφυγε όσο ήταν στην Κύπρο ο Καταλανός, και δύσκολα θα μπορούσαν να μείνουν και μετά το καλοκαίρι λόγω της οικονομικής κατάστασης και ο Ανουάρ και ο Νατζ έδειξαν καλά στοιχεία. Παράλληλα στα μεγάλα «συν» του Ρόκα μπαίνει η απόκτηση του Αγιούμπ με κανονική μεταγραφή, όπως και του Καρλίτος ενόψει της νέας χρονιάς.

Βέβαια, το δείγμα είναι πολύ μικρό για να πει κανείς με σιγουριά πως ο Τσάβι Ρόκα είναι αυτό που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός στην αγορά έτσι ώστε να ενισχυθεί με λίγα χρήματα, βάζοντας περισσότερη ποιότητα. Αυτό, άλλωστε, είναι εξ ορισμού δύσκολο. Στην ΑΕΚ Λάρνακας, πάντως, ο Καταλανός έδειξε να τα καταφέρνει αρκετά καλά και να έχει ένα αρκετά μεγάλο εύρος στο δίκτυό του. Δεν αναζήτησε, δηλαδή, παίκτες μόνο από την ισπανική ή την ιβηρική αγορά γενικότερα όπως θα περίμενε κανείς αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες αγορές.

Όπως φάνηκε κι από τις κινήσεις με Καρλίτος και Νατζ, γνωρίζει καλά την αγορά στην Πολωνία αλλά και άλλες παρεμφερείς χώρες όπως η Ρουμανία, η Ρωσία. Αρκετές κινήσεις στο διάστημα της παραμονής του στην Κύπρο έκανε κι από τα Βαλκάνια ο Ρόκα, ενώ είχε το βλέμμα του στραμμένο και σε ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων της κυπριακής λίγκας. Τα δεδομένα της ομάδας του βέβαια δεν επέτρεψαν αγορές και κινήθηκε για την απόκτηση ελεύθερων παικτών. Ειδικότερα όσοι είχαν ένα σημαντικό βιογραφικό και σχετικά ψηλό κασέ, ήρθαν προς τη «δύση» της καριέρας τους στην ομάδα του Ρόκα (παραδείγματα οι Κολαούτι, Χαραλαμπίδης, Χαραλάμπους, Λαμπάν που ήταν top class στο παρελθόν για το κυπριακό ποδόσφαιρο).

Σε κάθε περίπτωση, ο Τσάβι Ρόκα έκανε 48 μεταγραφές στη διάρκεια της θητείας του στην ΑΕΚ Λάρνακας από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2018. Από αυτούς τους ποδοσφαιριστές οι 6 ήταν τερματοφύλακες, οι 18 ήταν αμυντικοί (κεντρικοί και πλάγιοι), οι 16 χαφ και εξτρέμ και οι 8 «καθαρόαιμοι» επιθετικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί από τους παίκτες αυτούς είτε είχαν παίξει στην Ελλάδα, είτε ήρθαν στη συνέχεια (όπως οι Φαρλέι Ρόσα (Παναιτωλικός), Μυτίδης (Κέρκυρα, Παναχαϊκή), Κάσες (Βόλος) κλπ.) σε ομάδες στη χώρα μας. Επίσης, από τις 48 μεταγραφές ελάχιστες ήταν δανεισμοί και από αυτούς μόνο ο Μυτίδης έμεινε και αμέσως μετά τον δανεισμό του στην ΑΕΚ Λάρνακας. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που απέκτησε ο Ρόκα ήταν άνω των 25, ενώ κάποιοι ήταν και άνω των 30-32 κάτι που ήταν αρχικά λόγος για κριτική, όμως, τα αποτελέσματα της ΑΕΚ Λάρνακας στη συνέχεια τον δικαίωσαν… Πάμε, να δούμε λοιπόν τις 48 μεταγραφικές κινήσεις του νυν τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού όταν ήταν στην Κύπρο

Τερματοφύλακες

Σε ό,τι αφορά τους τερματοφύλακες από τους έξι που αποκτήθηκαν μόλις ένας, ο Αντώνης Γεωργαλλίδης ήταν Κύπριος, ενώ οι τέσσερις ήταν συμπατριώτες του Ρόκα και ένας ήρθε από την Πολωνία.

Αμυντικοί

Είναι η κατηγορία με τις περισσότερες μεταγραφές στη θητεία του Ρόκα στην ΑΕΚ Λάρνακας. Οι 18 ποδοσφαιριστές που ήρθαν είναι οι πιο πολλοί από κάθε άλλη θέση μέσα στο γήπεδο. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε και για στόπερ αλλά και για πλάγιους μπακ. Σε αυτή την κατηγορία συναντά κανένας και τους περισσότερους Κύπριους παίκτες αλλά και αρκετούς σε νεαρότερη ηλικία, σε σχέση με τις άλλες θέσεις όπου αποκτήθηκαν αρκετοί ξένοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές.

Μέσοι

Οι κεντρώοι και οι μεσοεπιθετικοί είναι η αμέσως επόμενη «κατηγορία» παικτών που φάνηκε να προτιμά να υπογράφει ο Τσάβι Ρόκα όσο ήταν στην ΑΕΚ Λάρνακας. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν οι περισσότεροι ξένοι ποδοσφαιριστές, αρκετοί από την Ισπανία και ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Κάποιοι εξ αυτών, πάντως, βγήκαν… λαβράκια για την κυπριακή ομάδα και φάνηκε από τη μετέπειτα εξέλιξη που είχαν στην καριέρα τους.

Επιθετικοί

Τις λιγότερες κινήσεις, αμέσως μετά τους τερματοφύλακες, έκανε στη γραμμή των επιθετικών ο Τσάβι Ρόκα όσο ήταν στην ΑΕΚ Λάρνακας. Μοιραία, βέβαια, στις θέσεις της επίθεσης αγωνίζονται και οι πιο ακριβοί και γνωστοί ποδοσφαιριστές, άσχετα αν ο Καταλανός δεν πλήρωσε ομάδα για να πάρει παίκτη και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να κάνει τα «deals» με ελεύθερους ποδοσφαιριστές.

Μένει να φανεί, με βάση και τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στον Παναθηναϊκό βέβαια στο τέλος της κρίσης του κορονοϊού, τι «όπλα» θα έχει διαθέσιμα ο Τσάβι Ρόκα για να κινηθεί στη μεταγραφική περίοδο. Όποτε και αν «ανοίξει» αυτή για τις ομάδες, θα δούμε το πώς θα κινηθεί ο Καταλανός και αν θα «πατήσει» πάνω σε όσα έδειξε στην τετραετία του στην Κύπρο…

Διαβάστε περισσότερα στο Leoforos.gr



Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (22/10) - Πού θα δείτε τις ματσάρες στο Champions League
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (22/10) - Πού θα δείτε τις ματσάρες στο Champions League
NBA: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κι οι υπόλοιποι «σταρ» μπαίνουν στο παρκέ! - Οι πρώτες μεταδόσεις
NBA: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κι οι υπόλοιποι «σταρ» μπαίνουν στο παρκέ! - Οι πρώτες μεταδόσεις
Champions League, Μπάγερν Μονάχου: Ο Κέιν μίλησε για τη «κόντρα» με Λεβαντόφσκι
Champions League, Μπάγερν Μονάχου: Ο Κέιν μίλησε για τη «κόντρα» με Λεβαντόφσκι
Αγγλία: Βοηθός του Τούχελ ο Ασλεϊ Κόουλ
Αγγλία: Βοηθός του Τούχελ ο Ασλεϊ Κόουλ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved