Η θέση της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης για το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και τον Ιβάν Σαββίδη
Διαβάστε τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Η ανακοίνωση:
Ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου και η στοχοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω αυτού, φαίνεται να μην έχουν τέλος.
Το τελευταίο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη, και το καθολικό ερώτημα αν η Ελληνική Αστυνομία μπορούσε ή όχι να συλλάβει τον Πρόεδρο μιας ΠΑΕ μέσα σε ένα γήπεδο με 30.000 φιλάθλους, οδήγησε στην ποινική δίωξη ενός συναδέλφου μας, γεγονός που αποδεικνύει την επιφανειακή προσέγγιση της βίας και του φανατισμού εντός των γηπέδων.
Πλέον, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας εξετάζεται και κριτικάρεται μέσω λαϊκών τηλεδικαστηρίων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το κοινωνικό σύνολο από κάποια αστυνομική ενέργεια. Η αστυνομική πρακτική επιβάλλει την αξιολόγηση των υφιστάμενων συνθηκών και βάσει αυτών αποφασίζεται ο τρόπος δράσης.
Όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο σήμερα, τι θα έλεγαν αν η σύλληψη του Πρόεδρου της ΠΑΕ οδηγούσε στην εξέγερση μαινόμενων οπαδών κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με δυσάρεστες συνέπειες; Η αντίδραση των συναδέλφων μας ήταν απόλυτα σύννομη και σύμφωνη με το ΠΔ 141/1991 άρθ. 119 παρ. ε που ορίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά τη σύλληψη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι. «... Όταν το πρόσωπο που πρέπει να συλληφθεί βρίσκεται µέσα σε πλήθος ή … κάτω από συνθήκες ή περιστάσεις που πιθανολογούν την εξέγερση του πλήθους εναντίον των αστυνομικών που επιχειρούν τη σύλληψη και συνεπώς τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και τη µματαίωση της σύλληψης, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος απόδρασης ή εξαφάνισής του, πρέπει να αναβάλλεται η σύλληψη για να προληφθεί ενδεχόμενη αντίσταση για την απελευθέρωσή του.»
Το αληθινό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία είναι άλλο και αφορά την θλιβερή πραγματικότητα των ελληνικών γηπέδων.
Εδώ και δυο ημέρες, παρακολουθούμε να γίνεται ένα πολιτικό παιχνίδι και διασπορά εντυπώσεων στις πλάτες των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα σταθεί νηφάλια και θα στηρίξει ηθικά και νομικά τους συναδέλφους που επιδιώκεται να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της υπόθεσης.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει και η λύση πρέπει να είναι ριζική. Αν δεν μπορούν οι πολιτικοί παράγοντες αυτής της χώρας να αλλάξουν και να εφαρμόσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο ανάλογο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οφείλουν να αποσύρουν τους Έλληνες Αστυνομικούς από τα γήπεδα, και οι ΠΑΕ να υποχρεωθούν εξασφαλίσουν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα με ιδία μέσα».